Landa en Thomas delen kopmanschap in Giro

woensdag 11 januari 2017 om 10:53
Landa en Thomas delen kopmanschap in Giro

Foto: Sirotti

Sky gaat dit seizoen met twee kopmannen van start in de Ronde van Italië. Dat bevestigt ploegbaas Dave Brailsford tegenover Cyclingnews. De Britse formatie mikt op zowel Mikel Landa als Geraint Thomas.

“Dit wordt een erg belangrijk seizoen voor Geraint”, stelt Brailsford. “Vorig jaar won hij Parijs-Nice en daarna presteerde hij in de Tour de France niet zoals gehoopt. Wij denken dat hij dit seizoen een groot doel nodig heeft. Toen we het parcours van de Giro zagen, dacht we dat hij in staat moet zijn om daar erg goed te presteren.”

Voor Mikel Landa was de Giro altijd al het doel. “Hun kwaliteiten zijn verschillend, en de manier waarop Mikel en Geraint de wedstrijd gaan benaderen is ook verschillend, maar ik denk dat ze elkaar goed gaan aanvullen.”

Landa reed ook vorig jaar de Giro, maar toen gaf hij na tien etappes ziek op. Een jaar eerder werd hij derde in de Italiaanse rittenkoers.

Wout Poels hoopte eveneens het kopmanschap voor de Giro te krijgen. De ploeg kiest er echter voor om hem te laten starten in de Tour de France. Daar moet hij opnieuw gaan knechten voor kopman Chris Froome.

Dit artikel delen:

30 Reacties

elrio 11 januari 2017 om 10:59

Edit redactie: na de tiende etappe inderdaad, thx.

Wheely 11 januari 2017 om 10:59

Landa verliest het in de tijdrit en Thomas in het hooggebergte, wat dat betreft was Poels een betere keuze geweest. ;)

Romāns Vainšteins 11 januari 2017 om 11:00

Weinig renners zo verschillend als Landa en Thomas, erg interessant om te zien of dit ‘speltip > spreid je kansen’ gaat werken of dat het van tweeen niks wordt.

Bertvd 11 januari 2017 om 11:01

Landa gaf vorig jaar in de tiende etappe op…

Tsja, Thomas. Die gaat nu hij bijna 31 is, opeens een topklassement rijden in Giro. Laat mij eens cynisch zijn…

Bertvd 11 januari 2017 om 11:02

@ RV: inderdaad. Landa is dé man van de versnellingen. Terwijl dat juist een minder sterk punt is van Thomas…

LyndaLid 11 januari 2017 om 11:05

Benieuwd wat er dan dit jaar met Henao gat gebeuren. Zelfde programma als Poels, en een vrije rol in de Vuelta?

aoyen 11 januari 2017 om 11:07

Als Landa niet ziek was geworden vorig jaar, had ik hem al zien winnen. Nu is het deelnemersveld wel stukje serieuzer dit jaar, dus ben benieuwd wat hij kan.

tendam 11 januari 2017 om 11:47

@bertvd
Cynisch is bijna iedereen in het wielrennen, maar Thomas was tot z’n 26e voor een groot deel baanwielrenner en daarna richtte hij zich meer op de kasseien. In de tussentijd liet hij af en toe zien toch heel behoorlijk te kunnen klimmen. Dus mocht hij nu een klassement in de Giro kunnen rijden is dat niet per se reden tot verdenking. Overigens denk ik niet dat hij de echte klimgeiten gaat kunnen volgen, een beetje zoals Dumoulin eigenlijk.

Raafje 11 januari 2017 om 11:55

Ben benieuwd of Thomas zijn niveau van de eerste 2 weken van de Tour van 2015 weet te halen.

Chaba 11 januari 2017 om 11:57

Ja allebei lastig te voorspellen. Landa heeft aangetoond dat hij het drie weken kan volhouden maar tot nu toe ook maar één keer. Voor Thomas zal de Giro het uur van de waarheid zijn gezien zijn klassementsambities.

Matisz 11 januari 2017 om 12:03

@LyndaLid
Henao krijgt zeker een vrije rol in de Tour Down Under en de Ronde van het Baskenland en eventueel de Ronde van Zwitserland als hij in die laatste al aan de start komt. Daarnaast is het nog koffiedik kijken. Toch hij staat op mijn lijstje ;)

Landa is voor mij degene met het meeste potentieel.

zeurwiggo 11 januari 2017 om 12:05

Toch een beetje idee dat Poels geflikt wordt

Bertvd 11 januari 2017 om 12:22

@ tendam: klopt ten dele. Thomas reed 10 jaar geleden al zijn eerste grote ronde. En daarna bijna ieder jaar. Als hij echt zo’n enorm ronde talent was, zou het er dan niet iets eerder uitgekomen zijn?

Ik zie hem overigens inderdaad in deze Giro tekort komen tegen de echte grote kleppers. Vooral met alle, voor de Giro zo kenmerkende, tempowisselingen.

TykkeThor 11 januari 2017 om 12:49

Jammer voor Poels dat Thomas de voorkeur krijgt, maar niet onlogisch. Thomas heeft toch iets meer laten zien wat klassementen in grote rondes betreft. Ik zou Poels dit jaar echt aanraden om zich dit jaar in de Tour niet steeds uit te laten zakken op momenten dat Froome hem niet meer nodig heeft en zo onnodig tijd te verliezen. Een goed klassement rijden in het kielzog van Froome zou de leiding van Sky kunnen overtuigen om hem een kans te geven.

rahimns 11 januari 2017 om 12:55

@TykkeThor dat is meestal niet zijn eigen keuze maar gewoon een teamorder… alles staat in het teken van Froome, dus als de ploegleiding zegt afzakken of vandaag in de bus dan doet hij dat gewoon.

Duh 11 januari 2017 om 12:56

Seb. Henao heeft ook al aangegeven voor de witte trui te willen gaan in de Giro…

Sebas 11 januari 2017 om 12:57

@ Bertvd: Dat enorme rondetalent is hij dus niet. Langzaam aan is hij wel degelijk verbetert in het grote rondewerk. Hij stond altijd in dienst van iemand anders en een kijkje naar zijn klassementsuitslagen doet toch vermoeden, dat top10 in een van de drie rondes tot de mogelijkheden behoort.

achterhoeker 11 januari 2017 om 13:12

Gokken op 2 paarden…kon wel eens verkeerd uitpakken voor sky…
En dan mis je Thomas voor de skytrain in de tour denk niet dat Rosa dat helemaal kan opvangen

Turtlehead 11 januari 2017 om 13:18

@TykkeThor: Thomas krijgt de voorkeur omdat hij Brit is, en daarmee van grotere publicitaire waarde voor zijn ploeg. Poels komt uit een publicitair gezien klein landje.

Djoop 11 januari 2017 om 13:33

Had Landa lekker naar de Vuelta gestuurd. En Thomas…, het is onbegrijpelijke keuze als je naar het parcours kijkt. Die had je dit jaar natuurlijk de TDF moeten laten doen.

assen 11 januari 2017 om 13:36

Simpel: Als je zooo goed knecht als Wout, blijf je knecht. Als je slecht knecht maar wel een uitstekend renner bent, mag je voor eigen kansen gaan.

Bertvd 11 januari 2017 om 13:36

@ Sebas: wat je zegt, een top-10. En als dat nu eens het enige paard was waar ze bij Sky op kunnen wedden.. Maar ik schat Landa toch echt (op dit parcours) hoger in. Ik ben benieuwd (over dat op twee paarden wedden).

McMulenga 11 januari 2017 om 13:50

Dit gaat interessant worden. Landa en Thomas kunnen in potentie allebei top 10 of zelfs podium rijden, maar ook beide keihard floppen. De laatste klassementen in grote rondes van Landa waren in ieder geval niet hoopgevend.

Rebellin 11 januari 2017 om 14:33

@bert. 1e plaats parijs-nice, 2e plaats zwitserland, maar al helemaal niet te vergeten: Tour de France 2015 stond Geraint, drie dagen voor het einde, nog op de vierde plaats.

Wanneer je vanuit talent hele hoge uurwattages kunt trappen maar je wat meer weegt om net dat extra te kunnen op de kasseien/tijdritten (nog meer wattages door iets meer gewicht/spiermassa) en je vervolgens op je dertigste besluit om af te vallen (inleveren van iets wattage) om ook het klimwerk aan te kunnen dan kun je plotseling een hele goede ronde renner worden. Puur omdat je vanuit talent al hele hoge wattages kunt trappen. Dat is natuurlijk met Tom Dumoulin en Bradley Wiggins hetzelfde geval. Fabian Cancellara zat er vroeger aan te denken om het ook te proberen, maar heeft dat uiteindelijk niet gedaan.

Thailand 11 januari 2017 om 14:51

Deze namen waren inmiddels verwacht, maar tjonge het lijstje met kleppers wordt steeds mooier. Kan niet wachten tot het mei is!

Headlines

Materiaalzone

Populair