Lancaster stopt met wielrennen en wordt Sky-ploegleider

vrijdag 18 december 2015 om 08:32
Lancaster stopt met wielrennen en wordt Sky-ploegleider

Brett Lancaster stopt met fietsen en wordt volgend jaar ploegleider bij Team Sky. De Australiër, geldend als een veelzijdig wielrenner met successen op de baan en op de weg, heeft er een uitgebreide loopbaan op zitten.

“Ik heb al jaren gezegd dat ik graag betrokken wil blijven bij het wielrennen als ik stop met fietsen”, liet Lancaster weten via een persverklaring van Orica-GreenEDGE, de ploeg waar hij vanaf 2012 voor reed. “Deze carrièremove, en het feit dat ze (Sky, red.) in me geloven, is een droom. Het is een enorme stap, maar ik kijk uit naar de uitdaging.”

Lancaster boekte zowel op de baan als op de weg grote successen. Eind jaren ’90 was hij al goed voor overwinningen in het juniorcircuit en op de Commonwealth Games en in 1999 boekte hij al zilver op de achtervolging van het WK. Op dit onderdeel zou hij meerdere malen wereldkampioen worden en in 2004 volgde er goud op de Olympische Spelen van Athene.

Op de weg stond Lancaster ook zijn mannetje, met een ritzege in de Tour of California van 2010 en meerdere overwinningen in de diverse ploegentijdritten van grote rondes. De mooiste individuele ritzege was de proloog van de Giro d’Italia in 2005, wat hem gelijk ook de roze trui opleverde.

“Het was een droom die uitkwam, om mijn loopbaan te beëindigen bij een Australische ploeg”, vervolgde Lancaster. “Alleen al het starten in de Tour de France was geweldig en om deel uit te maken van de winnende ploeg in de ploegentijdrit van 2013, zodat Simon Gerrans het geel kon pakken, was ongelooflijk. Niets komt echter in de buurt van het winnen van Olympisch goud.”

“Ook winst in de kortste proloog ooit van de Giro was bijzonder, op dat moment woonde ik in Italië en reed ik voor een Italiaanse ploeg, voor wie het de eerste etappezege was.”

Dit artikel delen:

2 Reacties

123poetertjes 18 december 2015 om 09:56

Vind dit toch wel een opvallende move. Ik had wel gedacht dat hij tot in de lengte der dagen bij Orica zou blijven. Hij heeft nooit voor Sky gereden en alle ozzies zijn daar weg.

AgentDeCoureursCyclistes 18 december 2015 om 11:31

“Ook winst in de kortste proloog ooit van de Giro was bijzonder, op dat moment woonde ik in Italië en reed ik voor een Italiaanse ploeg, voor wie het de eerste etappezege was.”

Hij doelt hier op de Panaria ploeg neem ik aan? Dan klopt het laatste wat hij zegt niet, want Perez Cuapio (2001, 2x 2002) en Sella (2004) gingen hem voor. Het was wel de eerste zege in een proloog voor Panaria.

Headlines

Materiaalzone

Populair