Lampaert soleert naar zege in Dwars door Vlaanderen

Lampaert soleert naar zege in Dwars door Vlaanderen

Foto: © Tim De Waele

woensdag 22 maart 2017 om 16:46

Yves Lampaert heeft Dwars door Vlaanderen op zijn naam geschreven. De 25-jarige Belg van Quick-Step Floors kwam na een 203 kilometer lange wedstrijd tussen Roeselare en Waregem solo als eerste over de finish, nadat hij in de finale ontsnapt was uit een kopgroep van vier renners. 

Zes vluchters
Tijdens het eerste wedstrijduur ontstond er een vlucht van vijf renners. Kenneth Vanbilsen (Cofidis), Lawrence Naesen (WB Veranclassic), Michael Goolaerts (Verandas Willems-Crelan), Ben Perry (Israel Cycling Academy) en Ivan Savitskiy (Gazprom-Rusvelo) kregen na enige tijd gezelschap van Jon Ander Insausti (Bahrain Merida). De zes vluchters reden een maximale voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar. Nadat Quick-Step zich aan kop van het peloton nestelde, nam de voorsprong gestaag af. Op honderd kilometer van het einde was deze al gehalveerd.

Gilbert maakt de koers
Philippe Gilbert brak de koers open met een versnelling op de Berendries. Op zijn initiatief ontstond er een groepje tegenaanvallers, waar ook Dylan Groenewegen en zijn ploeggenoot Amund Grøndahl Jansen deel van uitmaakten. Met nog 75 kilometer te gaan werd de vroege vlucht ingerekend en ontstond er een nieuwe kopgroep van ongeveer 25 renners. Lampaert plaatste een demarrage op de Eikenberg, waarna de kopgroep uitdunde. Op de Taaienberg toonde Edward Theuns dat hij goed in vorm stak, maar hij slaagde er niet in om weg te blijven.

Op de Paterberg plaatste Gilbert een nieuwe demarrage. Enkel Lampaert, Luke Durbridge (ORICA-Scott) en Alexey Lutsenko (Astana) konden volgen. Terpstra en Stybar gingen vanuit het peloton in de tegenaanval en wisten aan te sluiten bij de achtervolgers. Kort erna volgde echter een hergroepering met het peloton. Hoewel de poging voor niets was geweest, was Quick-Step nog steeds in de meerderheid in de kopgroep.

Quick-Step speelt overtal met succes uit
Gilbert probeerde in de finale tot twee keer toe te ontsnappen, maar werd steeds bijgehaald door Durbridge. Hierna probeerde ploeggenoot Lampaert het, waarna Durbridge er niet in slaagde om nogmaals het gat dicht te rijden. Lampaert bleef in de slotfase zijn voormalige medevluchters voor. Na een solo van ongeveer zes kilometer kon hij zijn armen in de lucht steken als winnaar van Dwars door Vlaanderen. Philippe Gilbert maakte het feest compleet door de sprint van de achtervolgers te winnen en beslag te leggen op de tweede plaats.

Groenewegen won de sprint van het peloton en was op de vijfde plaats de beste Nederlander. Met Dylan van Baarle was er op de achtste plaats nog een tweede Nederlander in de top tien.

Het podium: Gilbert, Lampaert, Lutsenko – Foto: © Tim De Waele

Dit artikel delen:

67 Reacties

dumoman 22 maart 2017 om 19:12

Boom moet onderhand iets laten zien, als hij dit voorjaar niets presteert, dan snel afscheid van hem nemen, komt op mij over als iemand zonder motivatie, alleen met een grote mond.

DeGroteMolen 22 maart 2017 om 19:14

Sterk gereden van EQS, maar dat mocht ook wel met dit deelnemersveld waarin de echte toppers forfait hebben gegeven. Mooi voor Lampaert!

Gebruikersnaam 22 maart 2017 om 19:31

Gilbert lijkt me toch de sterkste man bij Etixx voor de Ronde (niet alleen gebaseerd op vandaag ).

marehoek 22 maart 2017 om 19:46

Was vandaag toch ook voor Mike Teunissen een kans om een topklassering te rijden.
Ik denk dat het er niet uit gaat komen, talent maar dat blijf je niet altijd.

Turtlehead 22 maart 2017 om 20:33

Mooi dat Gilbert weer terug is hoor! Hoeft van mij niet te winnen, maar dat (vroeg) aanvallen is al super voor de koers.

Tripodboom 22 maart 2017 om 20:35

Rare en domme aktie van Stybar en Terpstra. Hard wegrijden inde achtervolging naar de tweede groep en dan ingelopen worden door de derde groep!

De Brigadier 22 maart 2017 om 20:48

Tripodboom: zoals eerder uitgelegd (in de commentaren) was het sowieso een prima ankerbeweging om dat groepje waar ze aansloten aan banden te leggen en Gilbert en Lampaert meer speelruimte te gunnen. Voor de verandering weer eens uitstekend uitgespeeld door QS, al leek Lutsenko heel even een nieuwe blamage te kunnen gaan opspelden.

Jammer dat de koers zo vroeg kasseiwijlen (mooie vertyping, laat maar staan) bleek. Dat was dan weer geheel op het conto van Jumbo, BMC en UAE (en enkele enkelingen) die veel te lang met de drie veel sterkere duo’s van QS, Orica en Astana bleven mee draaien. Na de Taaienberg hadden ze moeten gaan pokeren.

Voor de WT-punten om des keizers baard, deze koers te vroeg in een onwrikbare plooi gesleuteld.

Wheely 22 maart 2017 om 21:35

Heerlijke overwinning voor Lampaert! Heel mooi gespeeld van QS en zoals deze jongen hebben ze nog wel een aantal sterke pionnen om mee te strijden.

sooike 22 maart 2017 om 21:40

Mooie koers. Sterke wedstrijd van de mannen van Lefèvre. Hij heeft woord gehouden, maar laten we niet vergeten dat veel toppers er vandaag niet waren. Niettemin een prima wedstrijd van Groenewegen die tot steeds meer in staat lijkt te zijn. Al vind ik de torenhoge verwachtingen voor hem op deze site weer enigszins overdreven !

jan jansen 23 maart 2017 om 00:12

Boom 79e op 2.02.
Knap van Groenewege

Jibi 23 maart 2017 om 00:22

Reactie op het bericht van Vlek dat ik eerst onderstaand bijplak:
vlek – 22 maart 2017 om 18:35
Klassieker nummer 101 weer geen podium voor Boom inderdaad. Vandaag heb ik hem niet gezien (vanaf de Pater ingeschakeld) en is hij binnengekomen in het peloton achter de groep van Groenewegen. Je mag hem beter verwachten dan Wynants en Van Hoecke, dus benieuwd naar het verhaal van de koers. Misschien nog wel meer naar dat van Roosen, die in Parijs Nice een goede vorm te pakken leek te hebben. Ik had ook een mooie stap vooruit gehoopt, niet op een uitslag in de achtergrond. Je zou hem toch minimaal in het peloton verwachten. Moet wat tegengekomen zijn in het land van 12 koersen, 13 tegenslagen.
Jibi: Je ziet het Vlek. Boom werd 79. Fantastisch toch! En wat ik opmerkelijk vind is dat hij straks ondanks steeds feitelijk vastgestelde neerwaartse prestaties toch weer bij de favorieten genoemd gaat worden voor Vlaanderen en Roubaix. Ik ben goudeerlijk als ik stel dat ik Boom (net als ieder wielrenner) het beste gun. Maar ik kijk naar zijn feitelijke prestaties en dan stel ik vast (zie wvcycling.com) dat hij per jaar steeds slechter presteert en toch- ook door Wielerflits als ''een der favorieten wordt aangegeven. Ik begrijp dat als groot wielerliefhebber niets van. En mocht ik ongelijk hebben, dan geef ik dat graag toe. Ik zal nog één voorspelling doen en controleer maar of die klopt: Lars Boom komt nooit meer op een podium van een klassieker en Nico Verhoeven slaat een modderfiguur. In Belgie wordt gelachen om Lars Boom. En die bescheiden Belgen doen dat niet zo snel! En er wordt ook gelachen om Nico Verhoeven die toch ook de feitelijke zwakke prestaties van Lars Boom kent! Boom durft opnieuw het volgende te stellen bij Wielerflits:" Lars Boom wil de komende periode weer meedoen in de finales van de voorjaarsklassiekers. De kopman van LottoNL-Jumbo voor het voorjaar heeft er vertrouwen in dat hij dit seizoen weer een rol van betekenis kan spelen.

De 31-jarige Brabander hoopt in wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix op een dichte ereplaats. “Natuurlijk wil ik op het podium staan”, vertelt hij aan De Telegraaf. “Dat dit me tot dusver niet gelukt is, is niet echt een frustratie. Ik werk liever hard om het in de toekomst wel te realiseren”, legt hij uit.". Kijk maar wat er van uit komt!

AZH 23 maart 2017 om 02:28

Tja hier in Nederland lachen we om Vanmarcke. Laat die belgjes lekker gaan.

flashke 23 maart 2017 om 09:10

Vanmarcke is de enige reden dat we de Nederlands Lotto soms zagen in voorjaarswedstrijden. Met meerdere podiums in RvV en PR behaalt hij op jongere leeftijd al dingen waar Boom niet van mag dromen.

fcdb4-ever 23 maart 2017 om 12:24

Op jonge leeftijd merrvoudig wereldkampioen veldrijden, vuelta etappe gewonnen in voogens mij eerste of 2e seizoen. Regelmatig ook prologen gewonnen, dus ik denk dat je niet goed hebt opgelet. Neemt niet weg dat vanmarcke een goede renner is natuurlijk. Maarja wat heeft hij gewonnen?

flashke 23 maart 2017 om 12:34

Veldrijden is een andere sport, sorry. Een Vuelta en Tourrit is mooi, maar op klassiek vlak ontgoochelt Boom gewoon. Al jaren wordt hij aangekondigd als de man die PR zal winnen, maar dan moet je eerst iets bewijzen in kleinere eendagswedstrijden.

LukasvdK 23 maart 2017 om 13:32

Wat hemelen jullie Groenewegen toch op… Hij strand vandaag op een 5de plaats op meer dan een minuut van lampaert. En de grote mannen als een sagan, van avermaet,… deden niet eens mee. Een top 10 zal voor Groenewegen al volstaan denk ik.

williams 23 maart 2017 om 15:13

Als je sprinter er in je voorjaarsploeg uitspringt zegt dat meer over jouw voorjaarsploeg als over jouw sprinter…

Headlines

Materiaalzone

Populair