Lampaert soleert naar zege in Dwars door Vlaanderen

Lampaert soleert naar zege in Dwars door Vlaanderen

Foto: © Tim De Waele

Yves Lampaert heeft Dwars door Vlaanderen op zijn naam geschreven. De 25-jarige Belg van Quick-Step Floors kwam na een 203 kilometer lange wedstrijd tussen Roeselare en Waregem solo als eerste over de finish, nadat hij in de finale ontsnapt was uit een kopgroep van vier renners. 

Zes vluchters
Tijdens het eerste wedstrijduur ontstond er een vlucht van vijf renners. Kenneth Vanbilsen (Cofidis), Lawrence Naesen (WB Veranclassic), Michael Goolaerts (Verandas Willems-Crelan), Ben Perry (Israel Cycling Academy) en Ivan Savitskiy (Gazprom-Rusvelo) kregen na enige tijd gezelschap van Jon Ander Insausti (Bahrain Merida). De zes vluchters reden een maximale voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar. Nadat Quick-Step zich aan kop van het peloton nestelde, nam de voorsprong gestaag af. Op honderd kilometer van het einde was deze al gehalveerd.

Gilbert maakt de koers
Philippe Gilbert brak de koers open met een versnelling op de Berendries. Op zijn initiatief ontstond er een groepje tegenaanvallers, waar ook Dylan Groenewegen en zijn ploeggenoot Amund Grøndahl Jansen deel van uitmaakten. Met nog 75 kilometer te gaan werd de vroege vlucht ingerekend en ontstond er een nieuwe kopgroep van ongeveer 25 renners. Lampaert plaatste een demarrage op de Eikenberg, waarna de kopgroep uitdunde. Op de Taaienberg toonde Edward Theuns dat hij goed in vorm stak, maar hij slaagde er niet in om weg te blijven.

Op de Paterberg plaatste Gilbert een nieuwe demarrage. Enkel Lampaert, Luke Durbridge (ORICA-Scott) en Alexey Lutsenko (Astana) konden volgen. Terpstra en Stybar gingen vanuit het peloton in de tegenaanval en wisten aan te sluiten bij de achtervolgers. Kort erna volgde echter een hergroepering met het peloton. Hoewel de poging voor niets was geweest, was Quick-Step nog steeds in de meerderheid in de kopgroep.

Quick-Step speelt overtal met succes uit
Gilbert probeerde in de finale tot twee keer toe te ontsnappen, maar werd steeds bijgehaald door Durbridge. Hierna probeerde ploeggenoot Lampaert het, waarna Durbridge er niet in slaagde om nogmaals het gat dicht te rijden. Lampaert bleef in de slotfase zijn voormalige medevluchters voor. Na een solo van ongeveer zes kilometer kon hij zijn armen in de lucht steken als winnaar van Dwars door Vlaanderen. Philippe Gilbert maakte het feest compleet door de sprint van de achtervolgers te winnen en beslag te leggen op de tweede plaats.

Groenewegen won de sprint van het peloton en was op de vijfde plaats de beste Nederlander. Met Dylan van Baarle was er op de achtste plaats nog een tweede Nederlander in de top tien.

Het podium: Gilbert, Lampaert, Lutsenko – Foto: © Tim De Waele

Dit artikel delen:

67 Reacties

Lennimator 22 maart 2017 om 17:03

Stybar en Terpstra impressionnant, als ik dat woord mag gebruiken als Hollander.

Matisz 22 maart 2017 om 17:04

Lampaert!!! Prachtig.

Romāns Vainšteins 22 maart 2017 om 17:05

Ik vond het eerder een beetje koddig overkomen, hun fraaie doch doelloze koppeltijdrit . Ach ja, het ging vast heel hard.

Lennimator 22 maart 2017 om 17:08

goede test RV

ikbenprocycling 22 maart 2017 om 17:09

Leuke koers

Sephiroth 22 maart 2017 om 17:10

Het heeft er trouwens meer en meer de schijn van dat Amund Grondahl Jansen de inhoud een beetje mist voor de echt lange koersen. Of zit er naast?

Plaggie 22 maart 2017 om 17:11

Vanachteruit weinig steun voor Dylan. Als groep Wynants, de Tier (en waar was Boom?) eerder aansluit kunnen ze mogelijk nog organiseren.

TZV 22 maart 2017 om 17:17

Blijft toch een knappe prestatie van Groenewegen!

Mooie_Mario 22 maart 2017 om 17:17

Lekker dat Groenewegen nog even de sprint in de tweede groep wint van Oliver Naesen. 2 uit 2.

HoofdIsVrij 22 maart 2017 om 17:30

Lotto-Soudal met hun bijna A-team behoorlijk weggereden vandaag.

Djoop 22 maart 2017 om 17:31

Woede en ongeloof al kijkend naar de poule waar ik tot gister nog fier bovenaan stond. Wat is er met die Vanmarcke aan de hand, vorig jaar zat ie er altijd bij in de finale.

TykkeThor 22 maart 2017 om 17:33

Terpstra en Stybar hebben mogelijk toch de angel uit de groep achtervolgers gehaald en zo Lampaert en Gilbert vrij spel gegeven vooraan. Zinloos was het zeker niet.

kampioenvanhetkarakter 22 maart 2017 om 17:47

Waar slaat het trouwens op dat deze wedstrijd World Tour is??

De Brigadier 22 maart 2017 om 17:56

@Djoop
Hij rijdt nu bij het zwarte wielergat genaamd Cannondale. Een bodemloze put waar wielerhobbyist Vaughters talent in te meent te moeten dopen (geen dubbele woordwaarde voorwaar) maar ze één voor één laat zinken met het timbre van een eindeloze val.

kelderfan 22 maart 2017 om 18:03

@Plaggie
De Tier kon er niets aan doen, maar je hebt 't waarschijnlijk over Van Hoecke.
Waar was Boom, dat vraag ik mij ook af.

Djoop 22 maart 2017 om 18:16

Dank, maar dan hoop ik toch maar dat ie snel hersteld en nog wat moois laat zien dit seizoen. Ik vind de kritiek op Cannondale een lastige. Vaughters heeft zich in het verleden nogal onhandig uitgelaten, maar je wilt een ploeg ook niet bekritiseren omdat ze niet pakken.

molzonderhoop 22 maart 2017 om 18:16

Stybar al veel zien knallen in de achtergrond buite de strade natuurlijk. Meer durf styby!!

Pol 22 maart 2017 om 18:20

Sorry,inderdaad Boom was er vandaag weer niet komt hij er dit jaar nog ?????

Scott Sunderland 22 maart 2017 om 18:25

Boom 79e op meer dan twee minuten. Zal wel pech gehad hebben natuurlijk…

Turtlehead 22 maart 2017 om 18:27

@Plaggie: en QS had dan uiteraard in het wiel gehangen tot ze geklopt werden?
Het collectief heeft hier gewonnen, Groenewegen aardige verrassing, Terpstra in het pak door veel mannen van gelijke stand in de ploeg, Boom onderweg in t café blijven hangen?

xistnc 22 maart 2017 om 18:27

Ja, zodra Jibi dat op WVcycling leest, dan zijn de rapen hier gaar…

Sagan=hulk 22 maart 2017 om 18:32

Durbridge ontwikkelt zich meer en meer van sterke tijdrijder naar een hele goede allrounder. Hij doet me denken aan Matthew Hayman.

vlek 22 maart 2017 om 18:35

Klassieker nummer 101 weer geen podium voor Boom inderdaad. Vandaag heb ik hem niet gezien (vanaf de Pater ingeschakeld) en is hij binnengekomen in het peloton achter de groep van Groenewegen. Je mag hem beter verwachten dan Wynants en Van Hoecke, dus benieuwd naar het verhaal van de koers. Misschien nog wel meer naar dat van Roosen, die in Parijs Nice een goede vorm te pakken leek te hebben. Ik had ook een mooie stap vooruit gehoopt, niet op een uitslag in de achtergrond. Je zou hem toch minimaal in het peloton verwachten. Moet wat tegengekomen zijn in het land van 12 koersen, 13 tegenslagen.

flashke 22 maart 2017 om 18:42

@Sagan=hulk
Nog altijd maar 25 ook, over een paar jaar doet ie je misschien denken aan Cancellara.
De koersstijl van Gilbert was vandaag echt genieten. Als hij echt wou winnen had hij gewoon vroeger moeten aanzetten op Nokereberg, op 20 meter van de top sla je geen gaten meer. Volgende week zondag zal Sagan een dikke kluif hebben aan EQS. Gilbert zal wel weer op 80 km van de finish met zijn krachten beginnen smijten, Terpstra zal sowieso finishen met het gevoel ‘ik heb mijn kans kunnen gaan’ Stybar was vandaag ook weer sterk, en Boonen? Tja, 7 dagen voor het hoofddoel zal er wel al iets van een vormpeil zijn zeker?

Headlines

Materiaalzone

Populair