Küng veruit de beste in Chrono des Nations, mindere dag voor Evenepoel

zondag 17 oktober 2021 om 16:31
Küng veruit de beste in Chrono des Nations, mindere dag voor Evenepoel

foto: Cor Vos

Stefan Küng heeft op overtuigende wijze de Chrono des Nations op zijn naam geschreven. Vooraf keken de wielerliefhebbers uit naar een duel tussen Küng en Remco Evenepoel, maar de Belg bleek niet bij machte om zijn Zwitserse rivaal te bedreigen. Evenepoel eindigde met een vijfde plaats zelfs naast het podium.

In Frankrijk was het vandaag twee voor de prijs van één. In het uiterste noordoosten van Frankrijk werd vandaag een nieuwe editie van de Boucles de l’Aulne-Châteulin georganiseerd, terwijl in het westen van het land enkele erkende tijdrijders besloten om de degens te kruisen in de Chrono des Nations. Deze eendaagse tijdrit wordt sinds 1982 georganiseerd in de maand oktober en vindt plaats rond Les Herbiers in het Franse departement Vendée. Op de erelijst zien we de namen van onder meer Chris Boardman, Sergej Gontchar, Stef Clement, David Millar, Tony Martin en Jos van Emden.

Titelverdediger Van Emden ontbrak dit jaar in de Chrono des Nations, maar Remco Evenepoel en Stefan Küng besloten wel af te zakken naar Les Herbiers om mee te doen aan de eigenlijke Franse seizoensafsluiter. Voor de start werd er reikhalzend uitgekeken naar het duel tussen Küng, de regerende Europese kampioen tegen de klok, en Evenepoel, dit jaar op het EK- en WK tijdrijden goed voor brons. Een eerste indicatie kregen we na tien kilometer, bij het eerste tussenpunt, in Saint-Paul-en-Pareds. Daar wist Küng een eerste tik uit te delen aan zijn directe concurrenten.

Küng schiet uit de startblokken, Evenepoel stelt teleur
Met een tijd van 12m07s bleek de Zwitser van Groupama-FDJ maar liefst zeventien tellen sneller dan Pierre Latour. Alessandro De Marchi (+ 19 seconden) noteerde de derde tijd. En Evenepoel? De Belg kende een tragere start (12m26s) en kwam als vierde door, op negentien seconden van Küng. Aan Evenepoel dus de taak om in deel twee van de tijdrit te versnellen, maar de renner van Deceuninck-Quick-Step bleek niet bij machte om Küng serieus te bedreigen. Sterker, Küng wist alsmaar verder uit te lopen en had aan het tweede meetpunt al 39 en 57 seconden voorsprong op respectievelijk Martin Toft Madsen en Evenepoel.

Küng viel ook niet stil in het laatste deel van de tijdrit en wist zo met ruim verschil de Chrono des Nations te winnen. Alleen Toft Madsen wist in de slotfase nog wat seconden goed te maken op Küng en eindigde zo als tweede in de daguitslag, op 36 seconden van de winnaar. De Marchi (+1m16s) mocht als nummer drie ook mee het podium op. Evenepoel verloor in de slotfase nog meer van zijn pluimen, kwam uiteindelijk niet verder dan een vijfde plaats en finishte zo nog achter de Nieuw-Zeelander Aaron Gate. Aan de finish in Les Herbiers bleek het verschil tussen Küng en Evenepoel 1m22s.

Dit artikel delen:

145 Reacties

Klein Verzet 18 oktober 2021 om 11:38

Aangekondigd als een komeet, toen nog als fenomeen ver voorbij zijn leeftijdgenoten, wist hij al wel dat hij dezelfde vermogens duwde als Froome. Als verzamelaar van vooral klein spul, mocht hij per toeval een keer een grotere vis uit de profvijver slepen. Zoals Icarus moest vallen, kon het wonderkind niet achterblijven. Inmiddels, door schade noch schande wijzer geworden, zit ie opnieuw op het niveau van Froome, de nieuwe Froome.

Michelangelo 18 oktober 2021 om 15:14

ik heb overigens gisteren naar de documentaire “ik ben Remco” gekeken. Vond hem ook als niet-fan best de moeite waard. Wat mij opviel:

– 2 hardwerkende ouders die hun kind op 11 jarige leeftijd naar PSV laten gaan in een pleeggezin, schijnbaar omdat “Remco dit zelf wilde”. Nu heb ik zelf geen kinderen en misschien makkelijk praten, maar dit soort drastische beslissingen nemen om je kind van 11 te pleasen lijkt me niet gezond voor ouders en kind. Als een kind 16 is, ok, maar niet op 11 jarige leeftijd. Dan moet je gewoon nog naar de pijpen van pa en ma dansen. Maar het toont denk ik wel aan wat voor persoonijkheid Remco had op jonge leeftijd: zijn zin willen hebben, en zijn zin ook krijgen. En dat zie je nu nog steeds als je het mij vraagt. Het per se willen starten in de Giro twee jaar terug en het stalken van lefevere met appjes hierover krijgt ineens een logische plek.

– Remco laat zich slecht coachen en kan niet doseren (of heeft daarvoor de verkeerde mensen om zich heen). Altijd rijden om zelf te winnen, ook gewoon met veel te grote ambitie starten bij de Giro, en zichzelf daardoor compleet kapot rijden. Anoniem meerijden of er enkele dagen uitpikken zit niet in zijn aard, het is alles of niks.

– Als het dan niks is, wordt heel makkelijk de slachtofferrol aangenomen door Evenepoel en de clan eromheen. Na de Giro, na de OS en na het WK. De hele wereld is ineens tegen Remco, en die arme jongen kan daar niet veel aan doen. En ook Lefevere zelf deed daar vrolijk aan mee, o.a. als het ging over het giro debacle. Ik miste een flinke partij zelfreflectie, het was de schuld van de media. Goh, waar aan de andere kant van de grote plas heb ik dat meer gehoord? Riekt erg naar narcisme.

– Er zijn blijkbaar een hoop mensen die nog veel meer moeite hebben met deze jongen dan ik. En die menen dat het normaal is om dit te uiten in bedreigingen of het lastig vallen van de ouders. Die hem een landverrader vinden etc. Dan ben ik eigenlijk best een lieverdje en geen hater…. En dit soort gedragingen hebben zijn ouders in mijn ogen absoluut niet verdiend.

Kortom, voor de mensen die hem terug kunnen zien, ik vond het best de moeite waard.

Alfons Haavers 18 oktober 2021 om 15:57

Ik heb het ook gezien, maar vond het duidelijk een stuk minder sterk gemaakt dan de VRT-producties. Als docu weinig soeps en nogal pathetisch, als wielerliefhebber nog net interessant genoeg.

Los van dat ik niet goed begrijp waar jouw schizofrene houding tov deze ene renner vandaan komt (Ik post dan wel honderden, duizenden berichten op een forum om keer op keer aan te wijzen waar deze jonge gast het allemaal verkeerd doet, liefst met wat spottende bijnaampjes dat de discussie helemaal ontaardt, maar er zijn er nog veel ergere en dat kan niet hoor!!), moeten ze bij de Evenepoels ook eens in eigen boezem kijken.

Remco kickt op aandacht maar als het allemaal wat slechter gaat zoals afgelopen jaar, slaat die positieve energie die hij eruit haalt om in negatieve en wordt het voor zo’n jonge kerel allemaal wel heel zwaar om te dragen. Dreigementen en scheldpartijen voor hem, zijn ouders en vriendin, enz. omdat hij zogezegd niet genoeg op kop heeft gereden voor Wout, zijn natuurlijk belachelijk maar kan je misschien al wat vermijden als je zelf niet overal grote uitspraken doet voor de camera.

Waarom eens niet wat afstand nemen van de media? Geen docureeks, niet zelf steeds de aandacht zoeken en je eens volledig richten op het wielrennen. Kijk wat MvdP doet. Verprutst zijn OS, maar verdwijnt dan weken, maanden van het toneel om dan onder het mom van rugpijn (‘hij zit op de fiets, maar traint eigenlijk niet’) zonder enige vorm van druk aan de start van het WK en Parijs-Roubaix te staan. Daar zou een Michelangelo in het geval van Evenepoel wellicht ook weinig fraaie woorden voor over hebben, maar het is gewoon slimmer dan van het ene mediarelletje naar het andere te gaan.

Zijn ouders zelf zouden ook mogen proberen om iets meer te relativeren dat kleine Remco de nieuwe grote wielerheld gaat worden. Laat hem gewoon fietsen en scherm hem voor de rest wat meer af van de buitenwereld. Idem voor Patje: hij smult wellicht dat Remco overal in de publiciteit komt, maar voor een carrière op lange termijn is het niet de beste manier om een jong talent te begeleiden.

Los daarvan vind ik de analyses over zijn seizoen vaak tot op het ridicule af. Zoals iemand zei in een ander topic is het triomfantelijk gepoch als Evenepoel minder presteert, gewoon sneu. Hij pakt overigens 2 medailles op het BK en EK en eentje op het WK. Als dat al genoeg is om weggezet te worden als het kneusje van het peloton, dan blijven er niet veel renners meer over vrees ik.

Kortom: iets meer realiteitszin in beide ‘kampen’ zou blijk geven van een wat meer volwassen blik op de wereld. Benieuwd naar volgend seizoen.

Michelangelo 18 oktober 2021 om 16:50

Alfons,
ik denk dat we het op heel veel punten eens zijn, ook al hebben we allebei een ander gevoel bij deze renner. En ja, ook ik vond het een brave docu die te oppervlakkig bleef, maar ik had ook helemaal niks anders verwacht. Gewoon omdat Remco zelf zich eigenlijk nooit in zijn ziel laat kijken, en omdat dit een productie was met, voor en door de Evenepoelen.

“The higher they fly, the harder they fall.” En voor mij is Evenepoel een beetje Icarus die naar de zon wide vliegen met de vleugels die gemaakt zijn door de applausmachine om hem heen. Er is rondom Evenepoel een molen ontstaan / gecreeerd, waarbij alles tot in den hemel omhoog werd geprezen. Of het nu gaat om zijn talenten in vanalles en nogwat, zijn houding op de fiets, zijn doorzettingsvermogen: alles was altijd geweldig. En als het even niet geweldig was, dan was er toch altijd een reden om het alsnog geweldig te maken.

Tot het moment dat het even tegen zit. Dan word je als renner genadeloos geconfronteerd met je eigen grootheidswaanzin. Keihard, maar supervoorspelbaar. Want er zijn er genoeg die niks mooier vinden dan hoogmoed die valt (figuurlijk bedoel ik dat).

En dat maakt dat wat mij betreft de pr-madam van DQS meteen haar congé zou moeten krijgen. Want zij is niet in staat gebleken om deze jongen fatsoenlijk te begeleiden in de pers. De tweets, het gefoeter op de mechanieker, zijn uitspraken omtrent de nationale ploeg op OS en WK, etc; allemaal superslechte PR!

En ik denk dat Evenepoel en zijn omgeving eens goed terug moeten kijken naar afgelopen jaar. Het was geen slecht jaar op de fiets, maar het was ook geen stap vooruit. En ook qua imago is er flink wat schade aangericht.

Als hij slim is blijft hij komend jaar wat meer uit de media. Geen docu meer, slechts een sporadisch optreden aan een wielertafel, een geen grote uitspraken meer voor, tijdens of na een wedstrijd. Er past hem op dit moment wat meer bescheidenheid.
Verder: ook gewoon enkele koersen rijden om kilometers te maken. Niet koersen om te winnen, maar koersen met een groter perspectief in het achterhoofd. Als je jezelf niet altijd in de kijker rijdt, dan gaat de kijker ook vanzelf een andere kant op. Waardoor ook wat druk verdwijnt, en waardoor je misschien juist wel die dikke vis kunt vangen.
En misschien ook nog eens publiekelijk door het stof gaan over zijn optreden voor de nationale ploeg. Ik vond hem en zijn omgeving heel weinig schuldbewust, maar de buitenwereld kijkt daar toch net wat anders tegenaan. Fouten toegeven, je eigen zwaktes benoemen op dat vlak, en op een sportieve manier de boel rechtzetten. Door bijvoorbeeld wel 100% in dienst te rijden van de kopman in de eerstkomende grote afspraak.

Maar linksom of rechtsom, ik denk ook dat op dit moment zijn eigen ego meer in de weg zit dan dat het hem helpt. Ik hoop voor hem dat het hem lukt om het goede te behouden (de drive om de beste te willen zijn en super professioneel met zijn vak bezig te zijn) maar afscheid kan nemen van het slechte (altijd zoeken naar de aandacht, overal willen shinen op en naast de fiets, het liefst ten koste van anderen ipv met anderen).

Laat hem daar de komende winter maar lekker aan werken. Dan hebben we komend voorjaar weer vanalles om over te discussieren….

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone