Küng over inval bij Bahrain Victorious: “Als er niks is, hoop ik op publieke excuses”

donderdag 30 juni 2022 om 15:33
Küng over inval bij Bahrain Victorious: “Als er niks is, hoop ik op publieke excuses”

Stefan Küng - foto: Cor Vos (archief)

Donderdagochtend werd, op verzoek van de Franse aanklagers, het hotel van Bahrain Victorious doorzocht door de Deense politie. De agenten onderzochten alle teamwagens en de kamers van de staf en renners. In hetzelfde hotel verbleef ook Groupama-FDJ. Stefan Küng heeft inmiddels gereageerd op het voorval.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Bahrain Victorious heeft dus opnieuw politie over de vloer gehad. Nadat er afgelopen maandag huiszoekingen waren bij enkele renners en stafleden van de ploeg uit het Midden-Oosten, werd vanochtend om half zes het hotel van het team doorzocht. “De agenten onderzochten alle teamwagens en de kamers van de staf en renners. Het team heeft volledig meegewerkt met alle verzoeken van de agenten en de zoektocht was binnen twee uur afgerond. Er zijn geen producten ingenomen van het team”, liet de ploeg weten.

Transparantie 
Küng verbleef (met zijn ploeggenoten van Groupama-FDJ) dus in hetzelfde hotel, al kreeg hij zelf niks mee van de inval. “Als er iets aan de hand is, hoop ik dat ze worden aangeklaagd”, laat de Zwitser weten in gesprek met Cyclingnews. “Maar als er niks is, hoop ik op publieke excuses en een statement. Ik ben absoluut een voorstander van maatregelen waardoor de wielersport aan geloofwaardigheid wint, om ervoor te zorgen dat schone renners niet de pineut zijn.”

“Maar ik verwacht van alle betrokken partijen ook eerlijkheid en transparantie, dus ook van de autoriteiten. Als ze besluiten om mensen te vervolgen, prima. Als ze niets vinden, moet er echter ook een verklaring komen”, is Küng duidelijk. Bahrain Victorious besloot deze middag zijn online Tourpersconferentie overigens al na vijf minuten te beëindigen wegens ‘geen vragen over wielrennen’.

Dit artikel delen:

18 Reacties

xistnc 30 juni 2022 om 15:44

Dat wij geen verklaring horen, wil niet zeggen dat die er niet is. En als Bahrain zegt dat ze in het duister tasten, wil dat ook niet zeggen dat dat zo is.

0
Het Jachtluipaard van Numansdorp 30 juni 2022 om 15:54

Je kan helemaal niet lukraak en zonder reden invallen plegen, daarvoor moet je op zijn minst aanwijzingen hebben dat er iets gaande is.

Dus er is per definitie iets 'mis', beste Stefan.

0
Rufusvb 30 juni 2022 om 15:58

Dan moet je dus transparant zijn en aangeven wat de aanwijzingen en verdenkingen zijn. En dat is volgens mij ook niet heel erg duidelijk…

0
Panache 30 juni 2022 om 16:04

“Dan moet je dus transparant zijn en aangeven wat de aanwijzingen en verdenkingen zijn”

Nee, dat zou oerstom zijn. Dan laat je je in de kaarten kijken. Wat Küng zegt is dat we niet over drie jaar moeten gissen naar wat er toen ook alweer gebeurd is, maar dat er bij het sluiten van het onderzoek (wegens gebrek aan bewijs) een verklaring komt die de ploeg/renners publiekelijk vrijspreekt.

0
Maillot à Pois 30 juni 2022 om 16:24

@Panache
Dat bedoelt Küng inderdaad, maar zo makkelijk is het ook weer niet. Een onderzoek wordt zelden op korte termijn afgesloten, zelfs als ze nu niets gevonden hebben wil dat niet zeggen dat er niet verder onderzocht wordt.

@jachtluipaard
Overigens betekent een onderzoek niet per definitie dat er ‘iets mis is’. Er zijn uiteraard ernstige verdenkingen, maar het is wel al eerder gebeurd dat dergelijke verdenkingen achteraf ongegrond bleken.
Nog veel vaker dat de verdenkingen wél terecht waren natuurlijk, maar op basis van de info die wij hebben kunnen we absoluut niets met zekerheid weten.

0
drethehague 30 juni 2022 om 15:56

Te veel vertrouwen op overheden dat is er mis… je weet niks word jij maar geen rechter

0
Jean Dumas 30 juni 2022 om 16:09

Forget about it, Stefan.

0
Sven.99 30 juni 2022 om 16:16

Een onderzoek dat meer dan een jaar duurt zonder overgang tot vervolging of ten minste verhoren van verdachte is uiterst zeldzaam. Snap dat dit irritatie opwekt binnen het peloton.

0
Anna 30 juni 2022 om 16:19

Idd, ik ook. Het idee dat de politie, terwijl jij met je belangrijkste wedstrijd van het jaar bezig bent, elk moment je kamer binnen kan vallen, lijkt me niet goed voor je gemoedsrust.
Ook al heb je niks te verbergen..

0
Marlin 30 juni 2022 om 16:28

Hoezo ? Excuses ? Het feit dat er nu al een paar seizoen op Bahrein gejaagd wordt, geeft duidelijk aan dat er heel ernstige aanwijzingen zijn van dopinggebruik.Het fietsgedrag van sommige Bahrein-renners de laatste twee seizoenen lijkt dat enkel te bevestigen. Het enige dat de autoriteiten (Deens, Frans, doping-) moeten doen, is melden dat er geen verboden middelen gevonden werden. Maar excuses, natuurlijk niet.

0
Marcus Aurelius 30 juni 2022 om 16:53

Excuses omdat die mensen hun job doen ? Dacht het niet. Vandaag keren ze Bahrein binnenstebuiten. Morgen een andere ploeg. So what ?

0
Shinzawai 30 juni 2022 om 16:58

Het is wel heel opvallend dat het parket van Marseille ieder jaar vlak voor de Tour invallen plant bij een ploeg, waar vervolgens helemaal niets uit naar voren komt. En dan een jaar later weer. Het begint erop te lijken dat dit vooral gaat om een afdeling die zichzelf jaarlijks in de spotlights wil zetten om budget te vergaren (aantonen dat je belangrijk werk doet), terwijl er geen resultaten worden geboekt. Het zou mij bijzonder verbazen als ze nu wel iets vinden, na eerdere losse flodders met Bahrain en Arkea.

0
limburgia 30 juni 2022 om 17:11

Zo is het maar net , altijd hetzelfde parket uit Marseille . + 1.

0
AdZ 30 juni 2022 om 17:31

Al deze guilty reacties zijn heel triest.

Ik ben zo benieuwd in hoeverre dezelfde mensen in gelijke bewoordingen gaan reageren als er een inval bij hun geelzwarte of blauwe helden gaat zijn…

0
xistnc 30 juni 2022 om 17:58

En toen je bij het woordje ALS kwam dacht je niet ‘laat ook maar zitten eigenlijk’?

0
AdZ 30 juni 2022 om 19:34

Nee dat dacht ik niet nee. Want alle suggesties en verdachtmakingen naar de rode ploeg zijn op dezelfde observaties gebaseerd die ook in overmaat te doen zijn bij de geel zwarten, blauwen of de donkerroden. Het slaat helemaal nergens op dat de ene ploeg volgens de goegemeente hier op voorhand schuldig is en de renners van de andere ploeg de onschuld zelve zijn. Sterker nog … waarbij de ploeg een partnerschap aan gaat met een leverancier van een goedje waar een ban op te verwachten valt van de sportbonden… wie is er nu ethisch bezig?

0
Kopinkas 30 juni 2022 om 18:29

Vreemd negatieve reacties, ik heb respect voor Küng. Hij hoeft dit soort uitspraken helemaal niet te doen, maar hij steekt zijn nek uit en hij huldigt tenminste het principe 'onschuldig tot het tegendeel bewezen is' en hij geeft blijk van collegialiteit over de ploeggrenzen heen (iets waar je bij zo'n wolvenroedel lang achter kan zoeken).

0
Romāns Vainšteins 30 juni 2022 om 18:31

Mooi dat Küng de juiste nuance weet aan te brengen.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone