Kudus: “Ik droom van ritwinst in een grote ronde”

Kudus: “Ik droom van ritwinst in een grote ronde”

foto: Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

woensdag 22 februari 2017 om 14:00

Merhawi Kudus is een van de opvallende renners in dit nog prille wielerseizoen. In de Ronde van Valencia was hij in eerste instantie de enige die Nairo Quintana kon volgen en in de Tour of Oman was hij de beste jongere. “Mijn eerste witte trui als prof. En voor iemand onder 25 jaar is dat best moeilijk”, vertelt Kudus aan CyclingWeekly.

Trainen in Eritrea
De 23-jarige Eritreeër van Dimension Data traint in de winter in zijn thuisland, waar hij op 2325 meter hoogte woont. Ideaal voor klimmers zoals Kudus. De grootste stap die hij de laatste maanden zette, was op mentaal gebied. “Tegenwoordig moet je gecalculeerd koersen. Je moet niet alleen naar kracht en Watts kijken. In het verleden volgde ik iedereen, totdat ik mezelf helemaal opblies. Daarna kon ik niet eens mijn eigen tempo aanhouden. Ik heb geleerd om dicht bij de belangrijke mannen in de buurt te zitten, maar niet in het rood te gaan. Ik moet in het geel blijven.”

Motivatie
Dat Kudus de laatste weken goede prestaties neerzet, komt vooral door zijn – naar eigen zeggen – natuurlijke motivatie. Hij ziet fietsen niet als werk, maar als plezier. “Ik kan dat niet uitleggen. Ik koers niet voor een contract of om te moeten winnen. Fietsen zit in mijn natuur, het maakt niet uit in welke wedstrijd. Als ik op mijn fiets spring om te koersen, dan geniet ik daar echt van. Als kind droomde ik ervan om als prof in Europa te koersen. Dat is me gelukt. Nu droom ik van ritwinst in een grote ronde of het winnen van een andere grote koers.”

Dit artikel delen:

10 Reacties

AZH 22 februari 2017 om 14:03

Voor iemand ouder dan 25 is het nog moeilijker om een jongerentrui te winnen.

Jowinho 22 februari 2017 om 14:07

@AZH: +1

Joachim 22 februari 2017 om 14:08

Haha AZH, ik dacht net hetzelfde toen ik die zin las.

SolerEritrean 22 februari 2017 om 14:17

Heel mooi interview op cyclingweekly!

Frits des Jeux 22 februari 2017 om 14:26

Begint eigenlijk elk seizoen sterk, maar valt terug als de echte knikkers verdeeld worden. Haalt blijkbaar veel voordeel uit de training op hoogte. Voordeel dat later dus wegvalt in het seizoen

TykkeThor 22 februari 2017 om 14:33

Klinkt als een verstandige jongen. En een mooie ritzege behoort zeker tot de mogelijkheden met het niveau dat hij nu heeft. Ik heb zo maar het gevoel dat dit jaar wel eens zijn doorbraak kan gaan zijn. Misschien begint hij elk seizoen wel goed, maar beter dan nu heeft hij volgens mij nooit eerder gepresteerd.

Belkinrabo 22 februari 2017 om 16:14

ja hele apparte zin ja hahaha @AZH

Poeksel 22 februari 2017 om 19:00

“This is my first white jersey as a professional,” he says. “For a professional under 25, it is quite hard.”
Waarschijnlijk moeten deze zinnen los van elkaar gelezen worden (dus dat hij bedoelt dat het niet makkelijk is om jonge prof te zijn, of zoiets).

SolerEritrean 23 februari 2017 om 00:33

@Poeksel

Als je het interview leest, zegt hij dat zijn eerste witte trui is waarbij -25 geldt als regel; en dat daar meer concurrentie is dan bij -23

Frits des Jeux 23 februari 2017 om 09:11

@Soler zowat elke ‘witte trui’ geldt onder 25 dus nu zeg je maar zo wat. Hij heeft ook al de giro gereden waar bv -25 reed en die was nog een stuk moeilijker dan dit rondje.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair