Kruijswijks benen na val in orde: “Maar had niet veel over”

Kruijswijks benen na val in orde: “Maar had niet veel over”

foto: Sirotti

woensdag 10 mei 2017 om 11:18

Steven Kruijswijk kwam aan de voet van de Etna ten val toen een deel van de spits van het peloton een bocht verkeerd inschatte. De Nederlandse kopman van LottoNL-Jumbo zat echter snel weer op de fiets en eindigde in het groepje met de favorieten. “Ik heb geen tijd verloren, dat is nu het belangrijkste”, zegt hij tegen de NOS.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar
‘Geen ideaal begin’
“De benen waren wel in orde”, vertelt Kruijswijk na afloop van de eerste bergetappe in deze honderdste Giro d’Italia. “Maar zo’n smak maken op het asfalt is nooit lekker voor je gevoel. Het trekt allemaal een beetje en je zit even wat minder fijn op je fiets. Over het algemeen kon ik er vrij goed bij blijven, maar op het laatst had ik niet veel meer over. […] We moeten gewoon doorgaan. Hopelijk kan ik hier een beetje van herstellen en dan komt het wel goed.” Onze landgenoot hield enkel oppervlakkige schaafwonden over aan zijn val.

“Ik was wel even bang toen ik merkte dat ik tegen de grond ging, dat de andere renners maar niet over me heen zouden vallen of nog eens op mijn ribben zouden landen. Dan had ik een groter probleem gehad. Maar dit heb je eigenlijk niet nodig in een grote ronde. Alles moet soepeltjes en gladjes verlopen en dat doet het nu even niet. Maar ik hoop dat die ommekeer snel komt”. Kruijswijk werd uiteindelijk twintigste in dezelfde tijd als de andere favorieten. In het klassement staat hij vijftiende op 23 seconden van leider Bob Jungels.

Dit artikel delen:

27 Reacties

Secondant 10 mei 2017 om 11:28

Voor kruiswijk is het doel gewoon de eerste 2 weken zo min mogelijk verliezen. Als de giro beslist gaat worden in de derde week is hij op zijn best. Normaal gesproken moet hij dan toch behoorlijk wat mannen met zijn klimkwaliteiten kunnen pakken.

Oftewel: missie gewoon geslaagd tot nu toe.

Hengacity1 10 mei 2017 om 11:28

Gelukkig zijn er 4 relatief makkelijke dagen nu. Zaterdag begint het echte werk!

jessevdalen 10 mei 2017 om 11:29

@secondant hij staat er nog steeds goed voor. Die 13 seconden zijn te verwaarlozen. Alleen die val is natuurlijk niet ideaal.

achtpuntzes 10 mei 2017 om 11:30
Quote:
Kruijswijk werd uiteindelijk twintigste in dezelfde tijd als de andere favorieten.

Zakarin is toch ook een beetje een favoriet? en Thomas pakte nog boni's

Noud89 10 mei 2017 om 11:31

Ik hoop dat ik er volledig naast zit, maar vaak zijn dit soort tekentjes aan het begin van een ronde een opmaat naar een grotere teleurstelling.

Valpartij in je laatste voorbereidingskoers, 13 secondjes verliezen in een etappe waar je het niet verwacht, valpartij in aanloop naar de eerste klim. Het is te hopen dat het allemaal niet teveel door gaat werken. Heb als ik het interview zo lees eigenlijk wel het gevoel dat Kruijswijk daar zelf ook zo naar kijkt..

irriducibili 10 mei 2017 om 11:31

Vooral hopen dat het nu klaar is met de pech! Ook al was het een valpartij zonder erg en verliest hij geen tijd, het kost toch energie om te herstellen en terug te komen in de koers. Energie die je beter kan inzetten voor een aanval of hoogstwaarschijnlijk gewoon om te sparen voor later in de giro.

Gister deed de ploeg en hij het goed om voorin te zitten en wordt ie net daar onderuit geschoven. Pure pech, maar nu met positieve energie weer de komende etappes in. Hoe meer je het in je achterhoofd laat meespelen, hoe meer van dit soort ‘ellende’ je tegenkomt

PaulSchoonakker 10 mei 2017 om 11:36

Wat hij zelf al aangeeft; hij had niet veel over. Het laffe koersen en de tegenwind zorgden dat hij nog kon aanklampen en geen tijd verloor. Aan de andere kant is Kruijswijk inderdaad nooit top in de eerste week. Vorig jaar verloor hij bij de eerste aankomst bergop 17 seconden op Zakarin en Dumoulin. Als je die valpartijen en het achtervolgen na die val op de Etna meeneemt, is het eigenlijk al fantastisch dat hij geen tijd verloor. Ik zou zelf al erg tevreden zijn als hij na de Blockhaus en de ITT binnen de minuut staat van de persoon die dan in het roze rondfietst, dáárna komt het terrein waar hij weer tijd kan terugwinnen.

Schaafwondjes op de knie en elleboog uiteraard niet ideaal, maar dat zal in de komende 4 rustige etappes weinig problemen opleveren mag je verwachten.

robotour 10 mei 2017 om 11:40

Pure pech alweer. Is frappant dat hij toch vaak op het verkeerde moment op de verkeerde plaats is/zit. Dit soort zaken werken altijd door en geven ook het vertrouwen een knakje.
Zeker met de sterkere tegenstand deze Giro kan je dit soort dingen er niet bij hebben.
Hij zal ver boven zichzelf moeten uit stijgen om een gooi na de eindoverwinning te kunnen doen.

assen 10 mei 2017 om 11:47

Een deel van zijn energie gaat in zijn herstel zitten, verloren energie. Daardoor zal hij minder goed zijn dan hij anders had kunnen zijn. Nu afwachten hoe goed hij zal zijn.

jessevdalen 10 mei 2017 om 11:52

@assen denk dat dat ook wel meevalt. Zoveel energie kosten die schaafwond op de knie en elleboog niet lijkt me.

reusjen 10 mei 2017 om 11:53

@noud89
Zakarin verloor eerder tijd door een lekke band en kwam gisteren bij de valpartij ook op achterstand, vervolgens heeft hij daarna ook weer tijd goed gemaakt en is hij gewoon goed bezig en 1 van de favorieten. Ik denk dat het dus helemaal niks zegt. Het gaat erom hoe je met tegenslag om gaat. Het wordt een ander verhaal als er echt blessures bij komen kijken natuurlijk.

Man met de hamer 10 mei 2017 om 12:18

Hij hoeft helemaal niet boven zichzelf uit te stijgen. Als hij het niveau van vorig jaar haalt, dan wint ie hier dik.

Thailand 10 mei 2017 om 12:18

Die val vind ik toch wel zorgwekkend, met name vanwege het doorwerkende effect. Hij gaf zelf al aan dat hij door de glijpartij in Yorkshire hij de eerste etappe toch wat minder lekker zat waardoor hij 13 sec aan de broek kreeg. Nog een val er bovenop is gewoon niet lekker voor het vertrouwen. Belangrijkste is nu gewoon 4 dagen ‘onzichtbaar’ zijn en dan niet teveel te verliezen in Blockhaus en de tijdrit. Dan kan hij daarna met vertrouwen de laatste week in. Eigenlijk wat PaulSchoonakker zegt.

Liefhebbertje 10 mei 2017 om 12:40

Gewoon laatste week knallen! Vorig jaar vocht Nibali zich terug uit een onmogelijke positie (zelfs 2x van fiets moeten wisselen tijden de tijdrit?) En wie heeft er vorig jaar gewonnen?? Alles hangt af van de laatste week dus nu aanhaken, energie sparen en overleven

maklukzat 10 mei 2017 om 12:41

Zou mijn geld nu toch eerder zetten op Dumoulin en Mollema dan op Kruijswijk. Hij oogt gespannen en met de valpartijen gaat het vertrouwen omlaag. Hopelijk komt hij er met zijn ploeggenoten doorheen.

vinnievidefietsen 10 mei 2017 om 12:44

Zondag met de Blockhaus begint het pas, tot die tijd “sparen” en uit de wind en problemen blijven en daarvoor je ploeggenoten dus goed gebruiken. Komt vast goed met Steven, Giro is net begonnen, andere klassementsmannen kunnen ook pech krijgen. Statistisch gezien betekent dat er ieder geval nog een aantal an de circa 15 mannen met klassementsambitie er tussen uit gaan vallen (pech, slechte dag, valpartij etc). Als daar onze 4 oranje renners niet bijzitten, vind ik alles best.

Grote Meneer Terpstra 10 mei 2017 om 12:48

Het zou goed zijn voor Kruijswijk als Dumoulin of Mollema een etappe wint of zelfs het roze pakt. Dan kan meer vanuit de luwte gaan koersen en we weten allemaal dat hij dan op z’n best is.

TykkeThor 10 mei 2017 om 12:51

Zijn vorm lijkt redelijk in lijn met die van vorig jaar. Ook toen was hij nog niet top op Rocarasso en verloor toen wat tijd. Benieuwd hoe hij op de blokhut uit de verf komt. Dan zijn we al een stuk wijzer over de verhoudingen.

tvm 10 mei 2017 om 13:21

Ik kan me herinneren dat Kruijswijk vorig seizoen een aantal keer in de aanval ging in de beginfase van de giro. Speldenprikjes weliswaar, maar hij straalde toen vertrouwen uit wat er later ook behoorlijk uit kwam. Dit seizoen oogt hij duidelijk gespannen, er is een veel hoger verwachtingspatroon ontstaan door verleden jaar na zijn definitieve doorbraak (ik weet het, twee jaar geleden wat hij ook al zeer sterk, maar vorig seizoen bevestigde hij dit) en het lijkt dat hij minder is, mede veroorzaakt door de valpartijen. De spanning plus de tik op de neus door de valpartijen zorgen in mijn ogen voor een minder herstel.
Er is feitelijk nog niets verloren, maar toch maak ik er een hele lichte kruis over, maar ik hoop dat ik me vergis en dat hij wel degelijk kan herstellen.

Bettinwel 10 mei 2017 om 14:12

Twee maal door het oog van de naald, reeds. Het maakt op mij een allerminst vertrouwwekkende indruk.

Thailand 10 mei 2017 om 14:39

We gaan t zien op de blokhut zoals TykkeThor zo mooi zegt ;-)

tetedelacourse 10 mei 2017 om 15:15

Je kan natuurlijk ook denken dat Kruijswijk wel dik in orde moet zijn als hij ook inclusief val nog gewoon bij de favorieten finisht op een zware klim.

Melkzuur 10 mei 2017 om 15:26

Ik geloof minder in Kruijswijk dit jaar. De tegenstand is een stuk sterker dan vorige jaren, en bovendien denk ik dat hij net iets minder is dan in 2016. Een 5e plaats kan nog net, al denk ik eerder van niet. Mollema en Dumoulin verwacht ik dan wel weer op het podium, of er minstens erg kort bij. Gokje: Mollema 2, Dumoulin 4, Kruijswijk 7.

Hengacity1 10 mei 2017 om 15:43

Let maar op als Kruijswijk 4 dagen kan herstellen en goed is op de Blockhaus dan word het nog spannend. Als Dumoulin bij de beste 5 klimmers hoort dan heeft zelfs Quintana geen kans. Die tijdritten gaan et dan bepalen.

schipperaar 10 mei 2017 om 15:48

Van de ak mannen kwam ie hangend en wurgend over de streep waar anderen op reserve reden. Heeft ook geen ploeg om hem veilig te loodsen en lijkt na elke val meer onzeker. Tijd voor een overstap.

  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone