Kruijswijk baalt van missen Tour: “Extra pijnlijk gezien de sterkte van de ploeg”

donderdag 20 augustus 2020 om 18:21
Kruijswijk baalt van missen Tour: “Extra pijnlijk gezien de sterkte van de ploeg”

foto: Cor Vos (archief)

Steven Kruijswijk baalt van het feit dat hij dit jaar niet kan meedoen aan de Tour de France, na een valpartij in het Critérium du Dauphiné. “De ploeg maakt echt kans om de Tour te winnen. Dat maakt het des te pijnlijker om de ronde te moeten missen”, zo vertelt hij in gesprek met de NOS.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

De nummer drie van de Tour van 2019 voerde de afgelopen dagen een race tegen de klok, in de hoop toch nog op tijd klaar te zijn voor de Ronde van Frankrijk. Vandaag maakte Jumbo-Visma echter bekend dat Kruijswijk zich dit seizoen zal richten op de Giro d’Italia. “Helaas blijken de gevolgen van mijn val ernstiger dan gehoopt.” Amund Grøndahl Jansen is zijn vervanger.

Kruijswijk baalt uiteraard als een stekker dat hij straks niet zal deelnemen aan de grootste wielerwedstrijd van het jaar. “De Tour was echt het absolute hoofddoel, zeker gezien de sterkte van de ploeg. Het moest het hoogtepunt van het seizoen worden. Dit is een streep door de rekening. Ik hoop nu alles te richten op de Giro, eens kijken wat ik daar kan uithalen.”

“De ploeg is écht in staat om de Tour te winnen”
De 33-jarige Kruijswijk finishte vorig jaar dus als derde in de Tour, maar de Brabander hoopte dit seizoen deel uit te maken van een winnende equipe. “De ploeg is ook echt in staat om de Tour te winnen. Iedereen zat op schema en we hebben de voorbije weken laten zien dat we zeker geen underdog zijn. We wisten dat we nog een stap konden zetten.”

“We waren ook al drie weken met elkaar op pad geweest voor een trainingsstage (in Tignes, red.), je merkte toen al dat iedereen op een hoog niveau reed. Het is heel erg lekker om in zo’n ploeg te rijden en dat maakt het des te pijnlijker dat ik de Tour nu moet missen”, aldus Kruijswijk.

Twijfels 
Het is overigens nog maar de vraag of de tweede kopman, Primož Roglič, op tijd klaar is voor de Tour. De Sloveense topfavoriet voelt zich, vijf dagen na zijn crash in de Dauphiné, nog altijd niet okselfris. “Laten we de komende dagen afwachten, maar ik blijf optimistisch.” Tom Dumoulin kan wel zonder zorgen toewerken naar de Tourstart in Nice.

Dit artikel delen:

28 Reacties

Kevin leenen 20 augustus 2020 om 18:31

Zuur voor Hem. Deelnemersveld in de Giro is nog niet heel sterk. Wie weet. Ben benieuwd wie hij mee krijgt. Tolhoek, Bouwman, De Plus, Foss, Vingegaard, Martens en Van Emden?

0
Argyll 20 augustus 2020 om 18:36

Niet gek staan kijken als een aantal van de echte klimmers nog mee gaat om te supporten. Tom. Primoz. Etc. Alhoewel het snel op elkaar volgt.

0
Wildebert 20 augustus 2020 om 18:34

Begrijpelijke frustratie. Beterschap en in de Giro de schouders er volledig onder. Die goeie vorm kan niet opeens weg zijn.

0
Maglia Rosa 20 augustus 2020 om 19:02

Dit is het mediapraatje. Van binnen is hij waarschijnlijk blij dat deze mogelijkheid zich voordoet. Na de Dauphine was wel duidelijk dat Kruijswijk ook zonder val gewoon 3e man zou zijn. Kan me heel goed voorstellen dat meedoen voor winst in de Giro dan een stuk interessanter is dan knechten in de Tour.

0
Wheely 20 augustus 2020 om 19:19

Vraag ik me af, kan me ook voorstellen dat het een fantastisch gevoel moet zijn om als team zo met kop en schouders boven de rest uit te steken. Lijkt me enorm motiverend richting de Tour. Moet nog maar zien hoe ze er richting de Giro voorstaan.

0
S. Morgenstern 20 augustus 2020 om 19:24

Toch ook niet moeilijk voor te stellen dat dit wel degelijk zijn gevoel is?

0
Maglia Rosa 20 augustus 2020 om 19:27

Voor knechten als Martin, Gesink, Kuss en in mindere mate Bennett is het inderdaad geweldig om met zo’n sterke ploeg maar de Tour te gaan en te proberen een ‘gezamenlijk’ gele trui te halen. Ik denk dat het voor Roglic en Kruijswijk toch wat anders ligt. Zij zijn kopman en hebben in beginsel alles op alles gezet om zelf de Tour dit jaar te gaan winnen. Als je dan op voorhand al weet dat je daarvoor niet goed genoeg bent, moet je toch wel erg veel waarde hechten aan het teambelang om toch de Tour te verkiezen boven de Giro.

De mate waarin hij in de recente voorbereidingskoersen voor Roglic heeft geknecht past in ieder geval in het plaatje van een renner die graag zelf succes wil boeken (waar niets mis mee is), al weten we niet met welke instructies ze die koersen op pad zijn gestuurd.

0
S. Morgenstern 20 augustus 2020 om 19:30

Ik denk dat het ook voor Kruijswijk heel bijzonder is om deel uit te maken van zo'n ploeg. Zie wat dat betreft weinig aanleiding om hem niet te geloven.

De opmerking over de recente koersen begrijp ik niet. Ik heb in de l'Ain een rit gezien waar hij op een pure loper aan een kansloze aanval begon om de laatste knecht van Bernal op te roken, waarna hij zich aan het slot op kop zette voor Roglic. Daarnaast twee ritten voor het einde zijn plek in het klassement laten gaan in de Dauphine, omdat er voor Roglic op kop gereden moest worden. Daar spreekt niet uit dat hij zijn eigen doelen boven die van de ploeg plaatst.

0
Maglia Rosa 20 augustus 2020 om 19:55

In de Dauphine was zijn klassement na de eerste bergrit al weg en heb ik hem vervolgens vooral zien proberen aanklampen, lossen, terugkeren en aanklampen. Het was in ieder geval niet all in à la Kwiato.

In de Ain was die aanval natuurlijk vooral interessant om zelf te proberen te winnen.

0
S. Morgenstern 20 augustus 2020 om 20:00

Nee, na de eerste bergrit heeft hij zich de dag erna op de slotklim samen met Dumoulin op kop gezet voor Roglic. Duidelijk in beeld geweest.

Die aanval in l'Ain was voor de ploeg tactisch perfect en daarna heeft hij op kop gereden voor Roglic.

Nogmaals, allemaal geen signalen dat hij zijn eigen belang voor dat van de ploeg plaatst.

Blijkbaar wordt het visuele aspect geïnterpreteerd als niet voluit gaan. Wat dat betreft zou je zijn aanvallen in zijn wonder Giro nog eens moeten bekijken. Die zien er ook uit alsof (!) hij niet voluit gaat.

0
stephano 20 augustus 2020 om 20:16

Ik geloof er helemaal niets van dat dit een mediapraatje zou zijn. Natuurlijk wil je deel uitmaken van zo'n sterke ploeg. Dit jaar heeft (had?) het team een grote kans om de tour te winnen. Dat is een unieke gelegenheid. Daarbij is het helemaal niet vanzelfsprekend dat hij de Giro gaat winnen. Het is niet uitgesloten maar de kans is groot dat iemand die zich optimaal heeft voorbereid zonder blessures sterker aan de start staat. Het is gewoon jammer voor de supporters en vooral klote voor hem dat hij er niet bij is.

Daarbij was het best mogelijk geweest dat hij in de luwte van Primoz gewoon op het podium had gestaan. De hier gemaakte opmerkingen dat hij vooral zou moeten gaan knechten volg ik ook niet. Natuurlijk was hij minder maar dat betekent niet dat hij (in dit sterke team) zich vooral had manifesteren als luxe knecht.

0
Murcia 20 augustus 2020 om 19:26

Stel je wint met de ploeg de Tour dan ga je de geschiedenisboeken in. Steven rijdend straks in de Giro betekend dan niet zoveel meer voor het grote publiek. Daarbij zou hij in deze tourploeg veel meer in de luwte kunnen rijden. Straks als de enige kopman in de Giro, die bovendien als renner maar twee overwinningen als prof heeft zal men een eventuele podiumplaats al als normaal beschouwen.

0
Panache 20 augustus 2020 om 19:46

De lat mag voor de Giro zeker hoog (minimaal podium), maar lukt dat dan is het gewoon geslaagd voor Kruijswijk. Meedoen voor de winst (mits in vorm) is hij toe in staat en aan zijn stand verplicht. De waardering voor een podium zal ook niet uitblijven.

0
Geit in mijn Kelderman 20 augustus 2020 om 19:46

Wat een onzin. Ik herinner me eerder een gewonnen giro van een renner dan een knecht van een kopman bij een van de zeges van contador.

0
S. Morgenstern 20 augustus 2020 om 20:12

Waar denk je aan bij Popovych?

0
josi 20 augustus 2020 om 20:45

@Morgenstern, Doping?

0
Panache 20 augustus 2020 om 21:31

De gedoodverfde opvolger van Armstrong die de laatste stap nooit kon zetten?

0
S. Morgenstern 20 augustus 2020 om 23:00

Ik vooral aan een hele goede knecht van Armstrong en Contador. Niet aan zijn derde plek in de Giro, omdat daar niet echt een verhaal aan vast zit.

Wat bij Kruijswijk waarschijnlijk ook zal zou zijn, mocht hij nu podium halen (het punt wat hierboven ook werd gemaakt). Een belangrijk onderdeel zijn van een Nederlandse ploeg die de Tour wint, zou wat dat betreft veel meer toevoegen. Ik denk ook voor hem persoonlijk.

Uiteraard zou zelf de Giro winnen wel hoger op het lijstje staan, maar dat was niet de vergelijking die werd gemaakt.

0
Deel Koeper 20 augustus 2020 om 23:37

Bij Popovych vond ik zijn 3e plek in de Giro toch memorabel, als 23-jarige in een periode dat het ongebruikelijk was om op die leeftijd zoiets te presteren. En dan ook nog eens bij het nietige Landbouwkrediet.

0
EricV 20 augustus 2020 om 20:10

Hij baalt er echt super erg van dat hij niet 3 weken op kop mag rijden voor een Sloveen

0
Michelangelo 20 augustus 2020 om 20:27

Ik denk dat sommige reaguurders een stuk minder collectief ingesteld zijn dan Kruijswijk.
Ik heb net zijn interview gezien, en je ziet de teleurstelling eraf druipen. En hij is aangenomen om te trappen, en niet om te acteren. Ik geloof dus ook dat hij oprecht teleurgesteld is, en dat hij dolgraag met een ploeg als deze de TdF in was gegaan. Om te winnen, om te knechten… maar in ieder geval voor een onvergetelijke Tour.

En nu kan hij naar de Giro. Als kopman, dat dan wel, maar met (en dat zeg ik met alle respect) de tweede garnituur van TJV.

Ik weet wel wat ik liever zou doen…

0
Kosmonaut 20 augustus 2020 om 20:44

Oh, ik dacht dat Steven baalde van de rondemissen.

0
reusjen 20 augustus 2020 om 20:48

Mensen dit gezien, om even te lachen:)
https://mobile.twitter.com/sporza_koers/status/1296029634107248640

0
fietsvriend 20 augustus 2020 om 20:49

Ik vond hem eigenlijk wel berustend overkomen – echt indrukwekkend, wat een kop zit daarop. Is inmiddels toch ook wel wat tegengekomen over de jaren – de verloren Giro, 2x uit de Vuelta gevallen (paaltje en zwembadje), nu deze Tour – en iedere keer weer terugkomen.
Als kijker stiekem beetje blij dat TJV nu een klepper opstelt in de Giro. Benieuwd, hoop op een schitterende comeback.
En wordt de werker in de Tour (Roglic of Dumoulin) beloond met kopmanschap in de Vuelta?

0
ProfrondeZevenbergen 20 augustus 2020 om 20:54

Ik las iets heel anders in de titel. Ik vond het raar dat Kruijswijk een mening had over de missen.

0
Spurter 20 augustus 2020 om 21:00

Kruijswijk komt berustend over, omdat hij dat ook is. Vorig jaar knap 3e geworden, maar dat is ook echt wel het maximaal haalbare voor hem. Meer dan 3e zat er vorig jaar geen moment in.

Na Roglic en TD is hij de 3e man bij Jumbo. Nu kan hij mooi voor de winst gaan in een zwak bezette Giro.

Komt Steven dus allemaal prima uit.

0
vluggejapie 21 augustus 2020 om 09:52

Geen Tour nee, maar ook weer niet ‘zwak bezet’ met Yates, Thomas, Nibali, Fuglsang. Gewoon een prima plan B met een competitief deelnemersveld. Maar dat in de Tour meestrijden met deze superploeg meer tot de verbeelding spreekt, kan ik me levendig voorstellen.

0
wvoornev 21 augustus 2020 om 09:48

Voor Kruiswijk misschien vervelend maar voor de teambazen van Jumbo een "vermomde redding". Immers nu kan de Jumbo DS de strategy aanpassen aan de gewijzigde samenstelling van team Ineos. De overgebleven 4(5) klimmers zijn meer dan sterk genoeg om de aanvallen van Carapaz en Bernal op te vangen, terwijl de Noorse kampioen, Amund Grondahl Jansen, extra snelheid toe kan voegen in de aanloop naar de cols. Uiteindelijk vermoed ik dat Kruiswijk zelf ook niet al te lang zal treuren want hij leek ietwat ongemakkelijk als derde wiel aan de wagen.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone