Koos Moerenhout: Heilige vuur was bij Tom Dumoulin verdwenen

Koos Moerenhout: Heilige vuur was bij Tom Dumoulin verdwenen
dinsdag 16 augustus 2022 om 12:30
Interview

Bondscoach Koos Moerenhout kreeg zaterdagmiddag een telefoontje van Tom Dumoulin. De Limburger meldde zich drie dagen geleden al af voor de WK wielrennen in het Australische Wollongong en het WK tijdrijden dan natuurlijk in het bijzonder. “Tom was zo vastberaden en duidelijk, dat ik geen poging meer heb gedaan om hem om te praten”, aldus Moerenhout.

Ergens hield Moerenhout er rekening mee dat Dumoulin alsnog de keuze zou maken om eerder te stoppen als wielrenner dan op het einde van het seizoen. “Ik sta er in ieder geval niet van te kijken dat hij nu de knoop heeft doorgehakt om per direct te stoppen. Natuurlijk is het jammer, want ik had hem graag nog in actie gezien op de WK in Australië.”

“Op tijdritgebied was Dumoulin in Wollongong ook een kanshebber op goud. In ieder geval een kandidaat die zeker voor de podiumplaatsen meedoet. Dat heeft hij vorig jaar wel bewezen toen hij na een moeilijke periode de zilveren medaille veroverde op de Olympische Spelen in Tokio. Dit jaar was zijn voorbereiding ook verre van ideaal. Wanneer de intrinsieke drive er is om er voor de volle honderd procent voor te gaan, dan kan Tom in een tijdrit altijd ver komen. Dan hoeft hij fysiek niet eens helemaal top te zijn.”

Moerenhout hoorde van Dumoulin echter dat het heilige vuur om er volledig voor te gaan momenteel ontbreekt. “En dat heilige vuur is essentieel, wanneer je in een tijdrit een uur lang tegen je limiet moet gaan. Als Tom voelt dat dit er niet meer in zit, dan neemt hij nu de enige juiste en eerlijke beslissing. Al blijft het natuurlijk spijtig.”

Koos Moerenhout. Foto: Raymond Kerckhoffs

Moerenhout heeft twee startplaatsen op het WK-tijdrijden. Nu Dumoulin is weg gevallen lijken Bauke Mollema en Thymen Arensman de meest logische keuzes om in ‘Down Under’ tegen de klok van start te gaan.

Mollema gaf na zijn zesde plek in de afsluitende tijdrit in de Tour de France reeds aan dat hij graag in deze discipline van start wil gaan op de WK. “Bauke is natuurlijk op een knappe manier Nederlands kampioen tijdrijden geworden en vervolgens in enkele internationale tijdritten bewezen dat hij een waardig kampioen is.”

Thymen Arensman won de tijdrit in de Ronde van Polen op WorldTour-niveau. “En vorig jaar eindigde Arensman als derde in de afsluitende tijdrit van 33,8 kilometer in de Ronde van Spanje. Met het oog op de toekomst zou zijn start op de WK een goede optie zijn.”

Moerenhout wil in ieder geval de twee tijdritplekken benutten. Naast Mollema en Arensman noemt hij ook de namen van Jos van Emden en Daan Hoole als kandidaten voor een ticket op het WK tijdrijden.

Dit artikel delen:

19 Reacties

fransestinkkaas 15 augustus 2022 om 19:44

Eigenlijk zou hij gewoon a la Dennis volle focus op Parijs moeten leggen. Toch die gouden medaille binnenhalen. Niet de druk vanuit een team of je ploegmaats, gewoon focus op jezelf, want dat kan hij.

0
Romāns Vainšteins 15 augustus 2022 om 21:31

Interessant, zonder ploeg op eigen budget aangevuld met dat van de bond? Heeft iemand dat ooit eerder zo succesvol kunnen aanvliegen?

0
fransestinkkaas 15 augustus 2022 om 23:26

Weet ik eigenlijk niet, maar lijkt me een soort werelduurrecord-achtig iets. Volledig onafhankelijk van gesponsord materiaal en alles laten kloppen, zoals hij het graag heeft.

0
oscarito1908 16 augustus 2022 om 16:39

Tom is gewoon helemaal klaar met wielrennen.

0
Thijs E 15 augustus 2022 om 19:46

Arensman sowieso en investeren in de toekomst voor de 2e; Hoole meenemen.

0
NCK17 15 augustus 2022 om 20:16

Je moet op dit parcours natuurlijk altijd Mollema meenemen. Van Aert gaat niet rijden, veel van de andere tijdrijders komen uit de vuelta en vaak zijn die dan wel op. Mollema heeft dus een unieke kans op een mooie plaats.

0
Romāns Vainšteins 15 augustus 2022 om 21:30

Waarom in vredesnaam zou van Aert niet gaan rijden? Om bij een wel rijdende Evenepoel de kopman positie voor de weg op te eisen?

Je moet wel gek zijn om daar als tijdrit kanon niet aan te treden.

0
De Dikke Dromedaris van Diemen-Zuid 15 augustus 2022 om 21:34

Eens hoor RV maar van Aert is er van overtuigd dat het zijn kansen op de wereldtitel op de weg hypothekeert en als je dat eenmaal denk dan is dat ook zo. Beter niet rijden dus.

0
Romāns Vainšteins 15 augustus 2022 om 21:50

Ik nog even het chrono parcours er bij gepakt en durf wel te stellen dat hij daar meer kans op goud maakt dan in de altijd uiterst lastige wegrit. Mocht hij het toch gaan doen wordt ook zijn eerste concurrent niet Ganna, vermoed ik.

0
makkelijk 15 augustus 2022 om 22:25

WvA is aardig maar ook aardig arrogant. Hij heeft liever 10% kans op een trui die hij elke koers kan dragen dan 50% kans op een tijdrittrui.

En ach, dat een andere Belg hem nu sowieso pakt is evident en mooi meegenomen.

0
Dangeroe 15 augustus 2022 om 23:30

WVA is twee keer 2e geworden in de tijdrit, waarna hij het in de wegrit niet kon afmaken. Twee keer niks dus. Nu kiest hij voor een moment. Snap het totaal niet waarom het arrogant is om te kansen op de wegrit te vergroten door de tijdrit over te slaan. Iedereen rijdt toch liever het hele jaar in de regenboogtrui ipv een paar tijdritten per jaar.

0
skylimit 15 augustus 2022 om 20:10

Het heilige vuur was opeens verdwenen, of zag Dumoulin opeens weer enorme beren op zijn weg naar het einde. Misschien een bezoekje aan Lourdes zou Dumoulin goed doen of Kevelear dat is dichter bij huis.

0
Bontempi1962 15 augustus 2022 om 22:06

Een poging tot humor?

0
ssj 15 augustus 2022 om 20:15

Mooie reactie van Koos

0
Romāns Vainšteins 15 augustus 2022 om 21:28

Dat lelijke shirt moet de doorslag geweest zijn.

0
Mystery Rider 16 augustus 2022 om 06:09

Ja, daar mag WF ook eens een artikel over neerpennen.

Waarom verandert de Nederlandse bond het shirt – terwijl het pure Oranje met de Nederlandse driekleur, net zoals de Belgische retro trui echt toch wel een grotere identiteit creëren?

0
uit de waaier 16 augustus 2022 om 16:35

Ha ha dat is waarschijnlijk de oorzaak. Wat een verschrikkelijk klut shirt.

0
jan jansen 16 augustus 2022 om 07:59

Graag een uitgebreid interview met verschillende personen van de leiding uit het jumbo-kamp.

0
Anton van Valouwe 16 augustus 2022 om 14:16

Dat gaat niet gebeuren! Toen Dumoulin in juni van dit jaar via sociale media aangaf dat hij na dit seizoen zou stoppen, reageerde Plugge niet!
Natuurlijk is er daarna intern het een en ander gebeurd en zullen Dumoulin’s verlangens v.w.b. de voorbereiding voor het WK niet ingewilligd zijn!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone