Komende week vooral brommeren door eigen land
foto: León van Bon/Topcompetitie
vrijdag 21 juni 2019 om 07:00

Komende week vooral brommeren door eigen land

In de rubriek Nationaal schenkt WielerFlits aandacht aan het Nederlandse Continental-circuit, maar ook de buitenlandse renners in Nederlandse dienst en onze landgenoten in buitenlandse teams komen aan bod. In deze aflevering praten we bij met Arvid de Kleijn, Jens van den Dool, de mannen van BEAT, Alex Molenaar en Bart van Haaren.

Arvid de Kleijn slaat toe in de Midden-Brabant Poort Omloop: “Een grote opsteker”

Arvid de Kleijn – foto: Metec-TKH

Arvid de Kleijn is terug aan de top van het continentale wielrennen. De 25-jarige Gelderlander kende een mindere periode in de maanden mei en juni, maar in de Midden-Brabant Poort Omloop sloeg de sprinter genadeloos hard terug: “Dit is voor mij een grote opsteker met het oog op de komende koersen.”

Hoe kan het dat De Kleijn na een sterk voorseizoen, waarin hij overwinningen boekte in de Tour de Normandie en de Tour du Loir et Cher, in de maanden daarna niet meer aan de voorposten van het peloton was te vinden? “Er waren meerdere factoren die daarvoor zorgden”, legt de Nederlander uit. “In de Ton Dolmans Trofee ben ik ten val gekomen, waarna ik in opbouw naar de volgende koersen verkouden ben geworden. Ik was niet eventjes verkouden, maar erg lang en heb er zelfs een antibioticakuur voor gekregen. In de Midden-Brabant Poort Omloop kon ik pas weer voor het eerst weer normaal ademhalen.”

Snelle mannen versterken elkaar

Met zijn zege in Noord-Brabant liet De Kleijn dus een frustrerende periode achter zich. Daar waar ploeggenoot David Dekker vooraf als topfavoriet werd aangewezen, was het juist De Kleijn die mede dankzij de hulp van Dekker naar de overwinning kon sprinten. “Het is een luxe dat we twee snelle mannen bij Metec-TKH hebben. Het leidt niet tot problemen omdat we goede afspraken hebben gemaakt. En dan zie je zondag dat je elkaar dan zelfs kunt helpen.”

Dekker hield namelijk in de laatste kilometer het tempo hoog toen hij zag dat De Kleijn in kansrijke positie bevond. “Ik zat attent vooraan op 1300 meter van de finish toen een groep met vijftien man werd teruggepakt. David deed op dat moment een ultieme poging, maar hij merkte dat er snel gereageerd werd. Vervolgens hield hij het tempo hoog waardoor ik mijn plaats kon behouden. VolkeWessels-Merckx trok vervolgens de sprint en toen kon ik naar de overwinning sprinten”, aldus de winnaar.

“Zo zie je dat er ruimte binnen de ploeg is voor David om zijn eigen kans te gaan, maar ook voor mij. We hebben allebei gedaan wat we moesten doen”, concludeert De Kleijn. “Ik ben blij dat weer goed met me gaat.”


BEAT start vol vertrouwen aan reeks Belgische koersen

BEAT Cycling Club is deze week niet actief in de ZLM Tour. De Nederlandse continentale formatie geeft de voorkeur aan de reeks Belgische eendagswedstrijden. Enerzijds omdat de ploeg zelf geen sprinter in huis heeft op het vooral vlakke parcours in zuiderlijk Nederland, anderzijds omdat de kopmannen in België meer kans maken op succes en UCI-punten.

Dwars door het Hageland (21 juni), Heistse Pijl (22 juni) en de Elfstedenronde (23 juni) staan op de kalender van BEAT. Omdat de ploeg een volledig fitte selectie heeft, komen alle renners in actie. Een viertal rijdt alle drie de koersen. Luuc Bugter, Yves Coolen en Adam Lewis hebben het parcours van het Hageland de afgelopen week al verkend.

‘Slim rijden’ en ‘Meedoen om de winst’
“De stroken zijn vooral lang, maar de afwisseling met de hellingen maakt het pittig”, reageert Bugter op zijn verkenning. Daarnaast kijkt hij uit naar de kasseienklim op de Citadel. “Dit gaat een mooie koers worden waar de sterkste mannen overblijven. Ik denk dat het voor onze ploeg een mooi parcours is, maar we zullen wel heel slim moeten rijden om in de finale iets te kunnen doen tegen de grotere ploegen.”

Budding reed afgelopen weekend in de Midden-Brabant Poort Omloop een dag in de kopgroep. “Ik deed het als investering richting de komende week. Uiteindelijk heb ik daar meer aan dan de hele dag in het peloton hangen”, zegt Budding. “Ik kijk het meest uit naar die koers. Ik denk dat ik daar zonder pech mee kan doen om de winst.”

Yves Coolen wist naar een ereplaats te rijden in Midden-Brabant. De 23-jarige Belg eindigde als zesde in de massasprint. De afgelopen weken reed Coolen in de GP Kint (14e) en de Ronde van Limburg (21e) ook al goed van voren. Met de drie de thuiskoersen voor de boeg is Coolen dus klaar om zich te meten met de ploegen van een hoger niveau.

Opbouw naar het NK
Voor veel renners van BEAT is deze reeks wedstrijden een generale repetitie voor de nationale kampioenschappen van volgende week. Helemaal voor kopmannen Budding, Bugter en Piotr Havik, die op het aanstaande NK in Ede als outsiders hopen te verrassen.

Welke renner van BEAT rijdt waar deze week?
flag-nl Daniel Abraham: Heistse Pijl
flag-nl Martijn Budding: Dwars door het Hageland > Heistse Pijl > Elfstedenronde
flag-nl Luuc Bugter: Dwars door het Hageland > Heistse Pijl > Elfstedenronde
flag-be Yves Coolen: Dwars door het Hageland > Heistse Pijl > Elfstedenronde
flag-nl Nahom Desale: Heistse Pijl > Elfstedenronde
flag-nl Piotr Havik: Dwars door het Hageland > Heistse Pijl > Elfstedenronde
flag-be Daan Hoeyberghs: Dwars door het Hageland > Elfstedenronde
flag-gb Adam Lewis: Dwars door het Hageland > Elfstedenronde
flag-nl Alex Mengoulas: Dwars door het Hageland
flag-be Guillaume Seye: Heistse Pijl


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


Metec-TKH hoopt hoge ogen te gooien in ZLM Tour

Woensdag gaat de ZLM Tour van start met een proloog van 6,5 kilometer in het Zeeuwse Yerseke. Metec-TKH hoopt in de Nederlandse rittenkoers, die door enkele WorldTour-sprinters gebruikt wordt om zich voor te bereiden op de Tour de France, hoge ogen te gooien. De komende dagen is het namens Metec-TKH vooral uitkijken naar Arvid de Kleijn, die afgelopen weekend de beste was in de Midden-Brabant Poort Omloop.

“Ik hoop dat er massasprints gaan komen en dat ik dan een keer een uitschieter kan hebben”, vertelt De Kleijn. “Ik denk dat er één, twee of drie kansen gaan komen om mezelf te laten zien. Ik droom natuurlijk altijd van etappewinst aankomende week, maar ik ben realistisch ingesteld. Ik heb een tijdje niet meer op dit niveau massasprints gereden – bijna twee jaar niet meer – dus ik hoop dat ik naar top-5 of top-10-klasseringen kan rijden en de puntjes op de i kan zetten voor het NK. De ZLM Tour is daar een heel goede voorbereiding op.”

Verder staan ook Jason van Dalen, Stef Krul,  Thijs de Lange, Robbie van Bakel, Dennis van der Horst en Lars van den Berg namens de zwart-blauwe brigade aan de start in Yerseke woensdagavond. In de proloog is het vooral uitkijken naar het optreden van Krul, terwijl in de heuvelachtige naar Buchten renners als Van Dalen, Van den Berg en De Lange hopen dat er een schifting plaats zal vinden.

Selectie Metec-TKH voor flag-nl ZLM Tour
flag-nl Jason van Dalen
flag-nl Stef Krul
flag-nl Thijs de Lange
flag-nl Robbie van Bakel
flag-nl Dennis van der Horst
flag-nl Arvid de Kleijn
flag-nl Lars van den Berg


Jens van den Dool krijgt loon naar hard werken in de Ronde de l’Oise

Jens van den Dool – foto: Metec-TKH

Jens van den Dool werd vorige week zesde in de Ronde de l’Oise, eindigde als tweede in de tweede etappe en nam daarnaast de jongerentrui weer mee terug naar huis. Dat is loon naar hard werken voor de jonge coureur, die de afgelopen twee jaar zo vaak in de subtop eindigde.

“Ik ben er heel blij mee”, vertelt de Hoogbloklander. “Ik ben vooral blij dat ik eindelijk wat prestaties heb. Het gaat namelijk erg goed dit jaar, maar ik heb nog weinige korte resultaten gereden. Ik ben namelijk niet echt een goede sprinter en dan wordt het lastig voor mij om kort te rijden. Ik weet altijd goed stand te houden als het sterk uitgedund wordt, maar afmaken gaat dan nog wel moeilijk.”

“Dit is het eerste jaar dat ik sterk genoeg ben om vooraan mee te doen in de finales, dus begin ik het spelletje steeds beter te snappen. Ik heb een veel betere winter gehad dan de afgelopen jaren, dat komt ook omdat ik best veel in het buitenland ben geweest. Drie keer in totaal”, legt Van den Dool uit.

En dus kon het zo zijn dat de Nederlander in de tweede etappe van de Ronde de l’Oise iedereen los wist te rijden, behalve Anthony Maldonado, door wie hij werd geklopt in Liancourt. “Ik reed op kousenvoeten weg met een renner van Joker. We haalden de vluchters snel bij, waarvan alleen Maldonado nog kon volgen. Ik wist dat het een sprint ging worden omdat het me niet was gelukt om hem los te rijden op de laatste beklimming en het peloton toen erg dichtbij kwam. In de sprint lukte het me helaas niet om te winnen.”

Programma
Deze prestaties bieden hoop voor de toekomst. “De komende weken rijd ik de GP Color Code Bassenge, de NK’s, de Klimtijdrit Vaals misschien en de Omloop het Nieuwsblad voor beloften. Ik heb nog niks gehoord van de bondscoach over de Tour de l’Avenir, terwijl ik vorig jaar al na de Vredeskoers contact met hem had gehad. Ik hoop natuurlijk dat ik weer mag rijden. Vorig jaar heb ik Thymen Arensman bijgestaan zo goed als het kon. Ik hoop dat dat mee kan spelen, we hebben nu nog best vaak contact”, eindigt Van den Dool.


SEG Racing Academy likt wonden in Giro d’Italia voor beloften

Ide Schelling baalt na de desastreus verlopen ‘Strade Bianche’-rit – foto: Elisa Haumesser

Het had het hoogtepunt moeten zijn van SEG Racing Academy dit seizoen: de Giro d’Italia U23. Ziekte zette Adam Hartley snel buitenspel en een harde valpartij in de Strade Bianche-rit noopte sprinter Kaden Groves tot een opgave. Tot overmaat van ramp duikelden Ide Schelling en Thymen Arensman bij die val over dezelfde renner, waardoor de laatste ook meteen uitgespeeld was voor het klassement: hij verloor twintig minuten. Een teleurstelling is een understatement. “Dat mag je zeker zeggen”, stelt Bart van Haaren tegenover WielerFlits.

De teammanager was op het moment van spreken onderweg naar Italië, waar ploegleider Richard Groenendaal de honneurs waarnam. De Giro begon nog zo goed voor de opleidingsploeg. Groves eindigde op een tweede plaats in de proloog, op één seconde van winnaar Ethan Hayter. “Erg knap van Kaden”, vindt Van Haaren. “Hij laat dit jaar zien massasprints te kunnen winnen, hij rijdt top-10 in Luik-Bastenaken-Luik U23, hij komt in de Ronde de l’Isard eerste categorie-klimmen over en nu doet hij een goede proloog.”

Het tekent de veelzijdigheid van de Australiër. Een dag later had hij zijn zinnen gezet op de dagzege, maar de verwachte massasprint bleef uit. “Daar baalde hij echt van”, legt de teammanager uit. “Dat is wel een dingetje waarbij de ploeg naar zichzelf moet kijken. Dat geldt ook voor de derde dag, toen Kaden derde werd. Toen zat hij slecht gepositioneerd. Het plan was om echt voor Kaden te gaan, maar Adam was al naar huis en je ziet dat er jongens met klassementsambities rijden. Dan zijn er meerdere belangen en mist Kaden die steun.”

Na de proloog werd er nog volop gelachen – foto: Elisa Haumesser

Jammer, maar sportief gezien kan SEG Racing Academy er tot dan toe mee leven. Maar op de sterrati in de Strade Bianche-rit gaat het goed fout. “Ide, Thymen en Kaden rijden daar in positie drie, vier en vijf van het peloton. Een van de jongens voor hen neemt te veel risico en valt op zijn neus. Met het gevolg dat wij er hard overheen slaan. Kaden was meteen klaar. Ide kon door, maar had daar in de vijfde rit echt last van. En Thymen fietst nu rond als een mummie. Dat is natuurlijk super zuur, ook omdat we tot in de puntjes waren voorbereid.”

Zie het alsof Jumbo-Visma in de eerste week van de Tour de France Dylan Groenewegen én Steven Kruijswijk kwijtspeelt. “Maar dit biedt ook weer kansen”, vindt Van Haaren. “Alex Evans kon bergop goed mee. Van Barnabás Peák weten we dat hij in het echte hooggebergte te kort komt. Maar zij kunnen er met Ide en Thymen straks wel vol invliegen, terwijl andere ploegen klassementen te verdedigen hebben. Deze Giro is zeker nog niet voorbij en we gaan er vol voor om alsnog succes te behalen. Het is nu aan de jongens om door te vechten.” De Giro d’Italia U23 duurt nog tot en met zondag.


flag-nl SEG Racing Academy voor het flag-be drieluik Dwars door het Hageland-Heistste Pijl-Color Code Bassenge
flag-it Alberto Dainese
flag-nl Daan Hoole*
flag-nl Marten Kooistra
flag-be Jordi Meeus
flag-nl Jesper Rasch
flag-gr Georgios Stavrakakis
flag-nl Minne Verboom
* Daan Hoole kampt met een zitvlakblessure; SEG is daar voorzichtig mee, omdat Hoole goed wil zijn op het NK Tijdrijden U23


Vlasman CT mikt op sprints in ZLM Tour

In Yerseke gaat vandaag de vernieuwde ZLM Tour van start. De Nederlandse rittenkoers kent dit jaar een parcours met de nodige kansen op een massasprint. Reden voor Vlasman CT om met Wim Stroetinga de strijd aan te gaan met enkele wereldtoppers.

Met vier WorldTour-ploegen aan de start krijgen de continentale teams een aantal sterke tegenstanders. Als het op sprinten aankomt is de concurrentie groot. Alleen al uit de hoogste divisie verschijnen sprinters Dylan Groenewegen, Caleb Ewan, Jens Debusschere en Cees Bol aan het vertrek.

“Voor ons is het een voordeel dat er WorldTour-ploegen aan de start staan”, zegt teammanager Ton Welling. “Zij kunnen de wedstrijd controleren en er voor zorgen dat het uitloopt op een massasprint. Met Wim Stroetinga hebben wij een kanshebber in het team.”

Voor de andere renners van de slopersploeg is er deze week een vrije rol weggelegd. Alleen Jasper Bovenhuis zal, wanneer het uitdraait op een massasprint, zoals gewoonlijk de sprint aantrekken voor Stroetinga.

flag-nl Vlasman CT voor flag-nl ZLM Tour
flag-nl Beau Duvigneau
flag-nl Jasper Bovenhuis
flag-nl Melvin van Zijl
flag-nl Jaap Kooijman
flag-nl Wim Stroetinga
flag-nl Kelvin van den Dool
flag-nl Joost van der Burg


Alex Molenaar boekt eerste UCI-zege in Oostenrijk: “Mooie opsteker”

Alex Molenaar bezorgde Monkey Town-à Bloc afgelopen weekend een mooie etappezege in de Oberösterreich Rundfahrt (UCI 2.2), een zware klimkoers in Oostenrijk. Voor de 19-jarige Zuid-Hollander was het meteen zijn eerste UCI-zege als elite/belofte. “Eigenlijk ging het best wel goed!”, stelt hij tevreden vast in gesprek met WielerFlits. “Ik kom net terug van een knieblessure, die me heel de maand mei eigenlijk parten gespeeld heeft. Ik kon toen amper fietsen. Na de Flèche du Sud was dit zo’n beetje de eerste koers die ik weer reed.”

Molenaar verbaasde zichzelf met zijn goede vorm in Oostenrijk. “Gelukkig had ik ook geen last meer van mijn knie”, vertelt de jonge klimmer. Een goed klassement zat er na de eerste rit in lijn al niet meer in, toen vijf vluchters meer dan vier minuten pakten op het peloton. “Bovendien had ikzelf die dag veel te weinig gedronken”, vertelt de renner van Monkey Town. “In de finale kon ik dat duidelijk merken. Een domme fout, want dat heeft me ook een topnotering in het klassement gekost.” Hij verloor nog eens een minuut en 15 tellen extra.

Een dag later zag het er dan weer heel anders uit voor de Molenaar. “Ik voelde me heel goed en alles zat mee”, vertelt hij. “Wel was het heel warm, iets van 35 graden Celsius. Maar ik heb goed gegeten en veel gedronken. Ex-winnaar Stefan Rabitsch was bergop een van de sterkste mannen in koers. Op een gegeven moment viel hij aan op een zware klim. De geletruidrager Jannik Steimle volgde ook. Dat waren de nummers één en twee van het klassement, maar zij keken te veel naar elkaar. Ik twijfelde niet en ging erop en erover.”

“In de afdaling – toen was het nog zo’n 25 kilometer te gaan – sloten mijn ploegmaat Adriaan Janssen en Anders Skaarseth van Uno-X aan”, gaat hij verder. “Korte tijd later kwamen we bij de vroege vluchters Lukas Schlemmer en Jonas Rapp. Samen draaiden we goed rond. Adriaan probeerde het nog een paar keer in de laatste tien kilometer, maar steeds kwamen we weer bij elkaar. De laatste drie kilometer gingen bergop, maar het peloton zat toen op dertig seconden. Dat is bergop natuurlijk heel snel dicht gereden.”

Molenaar besloot dan maar om zelf het tempo te gaan onderhouden. Dat werkte prima: “Op 500 meter voor het einde sprong iemand uit mijn rug. Skaarseth sprintte naar die gozer toe, waarna ik zijn wiel pakte. In de laatste 150 meter kon ik er vervolgens uitkomen en wist ik te winnen. Supermooi, man. Na een maand ellende dat je amper kan fietsen, dat je dan zo terugkomt… Beter kan bijna niet! Een dag later kon ik goed volgen op de twee zware klimmen. Ik ben heel tevreden met dit optreden, gezien waar ik vandaan kom. Super!”

De jongeling richt zich nu op het NK van volgende week. Eerst wacht woensdagavond de Tacx Tijdrit in Emmen. “Verwacht niet te veel van me, hoor”, lacht-ie. “Ik heb pas gisteren (dinsdag, red.) mijn tijdritfiets gekregen en daar heb ik pas een uurtje op gefietst. Het vlakke NK is volgende week niet in mijn voordeel, maar het NK is een heel rare wedstrijd waarin altijd wel kansen liggen. Daarna ga ik op trainingskamp naar Spanje, waar ik me voorbereid op de Tour of Qinghai Lake (2.HC) in China. En hopelijk daarna de Tour de l’Avenir in het oranje.”


Selecties Monkey Town-à Bloc voor komende wedstrijden

foto: Cor Vos

Monkey Town-à Bloc werkt komende week een drietal wedstrijden af. Te beginnen met de Tacx Tijdrit in Emmen en de ZLM Tour van woensdag. “Helaas rijden we daar maar met drie renners”, legt Ivar Slik uit, als aanspreekpunt van de selectie. “We hebben te maken met vier blessuregevallen en daarnaast zijn onze Italianen Antonio Santoro en Nicola Gaffurini op hoogtestage met het oog op de Tour of Qinghai Lake. Zondag rijden we de Color Code Bassenge in de U23 Road Series in een combinatieteam met WV West-Frisia.”

flag-nl Monkey Town-à Bloc voor de flag-nl ZLM Tour (2.1)
flag-nl Chiel Breukelman
flag-nl Adriaan Janssen
flag-nl Wim Kleiman
flag-nl Bas van der Kooij
flag-nl Lars Loohuis
flag-lv Martins Pluto

flag-nl Monkey Town-à Bloc voor de flag-nl Tacx Tijdrit Emmen (Topcompetitie)
flag-nl Alex Molenaar
flag-nl Folkert Oostra
flag-nl Rick Pluimers

flag-nl Monkey Town-à Bloc i.c.m. WV West-Frisia voor flag-be Color Code Bassenge (U23 Road Series)
flag-nl Alex Molenaar
flag-nl Rick Pluimers


KNWU verlengt met kledingsponsor Bioracer tot eind 2024

De nationale selecties van de KNWU blijven minstens tot eind 2024 te zien in shirtjes van Bioracer. De nationale wielerbond heeft het sponsorcontract met de Belgische sportkledingproducent verlengt. Bioracer is al 23 jaar als supplier verbonden aan de KNWU.

“Ik ben blij dat de kwaliteit van kampioenstruien en de kleding voor de nationale selecties voor de komende jaren weer gegarandeerd is”, zegt Thorwald Veneberg in het persbericht van de KNWU. “We werken al heel lang samen met Bioracer, juist vanwege die kwaliteit en het gezamenlijke streven om te blijven ontwikkelen. Ik ben er van overtuigd dat we met dit partnerschap de beschikking houden over de allersnelste kleding voor de komende jaren.”


Ploegwatchers

Alecto – Maxim Horssels

BEAT – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld

Monkey Town-à Bloc – Youri IJnsen

SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Vlasman CT – Maxim Horssels

Nieuwstips: [email protected]

 
2 Reacties
Sorteer op:
19 juni 2019 23:37
Deze rubriek is echt top, zeker blijven doen!
20 juni 2019 14:12
Eens met @Fassa Bortolo, echter @redactie: Ik vind 'brommeren' een ongelukkige woordkeuze. Als die term wordt gebruikt in wielrennen, dan is het niet positief (pun intended).

Reacties zijn gesloten.