Koen Bouwman krijgt dankzij Giro d’Italia nieuwe rol bij Jumbo-Visma

Koen Bouwman krijgt dankzij Giro d’Italia nieuwe rol bij Jumbo-Visma

foto: Cor Vos

zondag 11 september 2022 om 07:25
Interview

Koen Bouwman kwakkelt op dit moment met een knieblessure, maar hij won eerder dit jaar nog twee etappes in de Giro d’Italia. De 28-jarige klimmer wist er ook het bergklassement op zijn naam te schrijven. De Gelderlander stapte uit de ondersteunende rol die hij al sinds zijn eerste profjaar met liefde uitvoert. “Maar voor ons waren zijn prestaties geen verrassing”, stelt Merijn Zeeman in een interview met WielerFlits.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

De sportief directeur van Jumbo-Visma vindt het belangrijk om eerst een achtergrond te schetsen. “Vraag het aan verschillende mensen binnen onze ploeg: wat hij heeft laten zien in de Giro, dat hebben heel veel mensen al gezegd: ‘Koen, dit kan jij’. Het was nog niet eerder gelukt, maar in het verleden was hij er wel vaker dichtbij. In echt serieus zware ritten. Denk maar aan 2021, toen hij alleen Egan Bernal op die gravelstrook moest voorlaten. Dat werd ineens een klassementsdag, maar daar was Koen ook al de beste van een sterke kopgroep.”

“Wat dat betreft heeft Koen al heel veel momenten gehad, waarop anderen ook hebben gezien: ‘Dat is écht een goede renner, hè’”, gaat hij verder. Waarom het er nog niet eerder uitkwam, zit hem volgens Zeeman in iets anders. “Koen heeft niet de drive van een Primož Roglič die áltijd wil laten zien hoe goed-ie is. Koen kan dat een aantal keer per jaar. Ik heb na de Giro tegen hem gezegd: ‘Ga maar nadenken, wat wil je hier nu mee? Wat is je volgende stap? Wil je meer vrijheid? Smaakt dit naar meer voor jou en hoe gaan we dat dan doen?”

Zeeman benadrukt dat dit binnen Jumbo-Visma kan en dat het niet altijd maar draait om de grote kopmannen van de ploeg. “Er zijn heel veel wedstrijden waar andere renners van ons heel veel kansen krijgen. Natuurlijk zijn er ook koersen waarin we moeten controleren en er voor de kopmannen moeten zijn. Maar neem nu de klassiekers dit voorjaar. Daar hebben we heel offensief gekoerst en hebben de renners rondom Wout ook zelf heel veel kansen gekregen. Dat kan met Koen zeker ook. Maar die speelbal ligt wel bij de renner zelf.”

Koen Blauwman – foto: Cor Vos

Hiërarchie
Als het aan de sportief directeur zelf ligt, maakt Bouwman een stapje omhoog in de hiërarchie. Áls de klimmer daar zelf voor openstaat. “Zoals hij in de Giro gereden heeft, dat is iets waar zijn kwaliteiten het beste tot z’n recht komen. Hij rijdt héél goed bergop, zeker als hij op gewicht is. Daarnaast heeft hij de explosiviteit om het af te maken. Maar het is niet alleen dat. Ook gaat er dan bij hem een knop om. De vrolijke Koen Bouwman verandert dan ineens in een killer. Dat is precies wat wij ook al op momenten van hem hebben gezien.”

“Aan de andere kant: als je dit voorlegt bij onze kopmannen, dan zullen ze ook allemaal zeggen dat ze Koen er heel graag willen bij hebben”, stipt Zeeman aan. “Hij snapt het spelletje heel goed en het is een heel goede, belangrijke helper. Als hij die twee zaken kan combineren, dan kunnen er voor hem heel mooie dingen gebeuren. Dat begint met het laten zien van zijn Giro-vorm op nog twee momenten in het jaar, ook in andere wedstrijden. Dan doe je namelijk mee om de prijzen, omdat je fysieke niveau dan met de tijd gaat stijgen.”

Met zijn kwaliteiten zou Bouwman ook een wapen voor Jumbo-Visma kunnen zijn in de heuvelklassiekers. “Als hij wil, kan hij een van onze kopmannen voor de heuvelklassiekers zijn. Maar aan de andere kant heeft hij dat nog niet vaak gedaan, ook omdat Koen vaak naar de Giro gaat. Als je klassiekers wilt rijden, vraagt dat om een heel andere seizoensplanning. Vervolgens is het dan uitvogelen óf hij dat kan. Koen is wel iemand die heel veel training nodig heeft om op een hoog niveau te komen. Maar het begint met de vraag of Koen dat zelf ziet zitten.”

Zien we dit beeld van Bouwman vaker? – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

28 Reacties

Jacco van Stierop 9 september 2022 om 10:00

“Denk maar aan 2021, toen hij alleen Egan Bernal op die gravelstrook moest voorlaten.”
Dat was inderdaad een moedige poging van Bouwman, maar de waarheid wordt hier wel enigszins geweld aangedaan. Bouwman achterhaalde Geoffrey Bouchard in de laatste kilometer, maar beiden werden op 400 meter van de finish voorbijgezoefd door een ontketende Bernal met Ciccone in zijn wiel. Bouwman eindigde als 15e op een halve minuut.

4
fransestinkkaas 9 september 2022 om 10:14

Klopt, maar de etappe was eigenlijk op papier een vluchtersrit. De verwachting was dat het niet voor het klassement zou zijn, wat het dus wel werd. Als Bernal niet was aangegaan had Bouwman waarschijnlijk gewonnen.

1
Shinzawai 9 september 2022 om 12:40

De kop dekt de lading van het artikel niet echt. Het lijkt er eerder op dat Bouwman goed bij zichzelf te rade moet gaan over welke rol hij ambieert, wat voor programma daarbij past en hoeveel hij daarvoor wil opofferen. Misschien vindt hij het wel prima zo en verandert zijn rol helemaal niet.

3
fudd 9 september 2022 om 09:58

Mooi stuk!

2
YogiBear 9 september 2022 om 10:32

“Koen Bouwman is dit weekend actief in de Canadese WorldTour-eendagskoersen aan de zijde van kopman Wout van Aert.” Hij staat volgens mij bij beide niet op de startlijst, tenminste niet volgens de officiele aankondiging van TJV.

2
YogiBear 9 september 2022 om 10:40

Aanpassing doorgevoerd zie ik.

1
Fanny 9 september 2022 om 11:07

Bouwman rijdt inderdaad géén Canada zoals op de planning stond.
Hij zal nu wel as dinsdag 13/9 de ronde van Slowakije rijden in voorbereiding op de Italiaanse koersen.
Jammer genoeg is hij niet voor het WK geselecteerd.
Ik had hem daar graag gezien, ook gezien het parcours in Australië.
Bouwman is echt een grote ronde renner die zware bergetappes in grote ronden goed verteerd en een afmaker in een vluchtgroep met zijn snedige felle sprint (vooral oplopend/bergop).
Hij is over het algemeen op zijn best in de 3e week van een grote ronde.
Daar in de grote ronden ligt zijn ambitie en dus minder in de eendaagse koersen (behoudens Luik en Amstel) wat hij ook zegt in het zeer uitgebreide interview in de Wielerrevue van deze week/maand.

https://twitter.com/wielerrevue/status/1566811727466995714

2
Tuubke 9 september 2022 om 11:30

Wat zou hij dan in Australië te zoeken hebben? Dat is toch niet bepaald een klimparcours dat Bouwman zou kunnen liggen.

-1
Viktrodriguez 9 september 2022 om 15:15

Tuubke, je hebt natuurlijk ook ondersteunende renners nodig.

1
Bullfish 9 september 2022 om 16:22

Prima tijdrijder en op een klim rijd je hem er zo niet af.

2
AnderJ 9 september 2022 om 12:04

@Redactie: in de kop staat dat Bouwman een andere rol krijgt. In de tekst lijkt dat nog open te staan (“Als het aan de sportief directeur zelf ligt, maakt Bouwman een stapje omhoog in de hiërarchie. Áls de klimmer daar zelf voor openstaat”). Wat is het nu?

1
De Onechte gaviaal uit Ochten 9 september 2022 om 15:55

Blijf die koen blauwman als onderschrift grappig vinden

1
josi 9 september 2022 om 09:03

Ik zie Bouwman niet direct als een mogelijke topper in de heuvelklassiekers. Hij heeft in de Giro prima laten zien waar zijn kracht ligt: in de ontsnapping in zwaardere ritten. Met zijn klimvermogen en explosiviteit aan de meet kan hij dan nog veel moois laten zien, en dan liefst natuurlijk op meerdere momenten in het jaar.

0

Hij zou de Nederlandse Ulissi kunnen worden. Heel veel hele goede resultaten in de semi klassiekers en af en toe GT etappes winnen. Maar ik zie hem in pakweg de Waalse Pijl niet snel winnen van renners als Flip, Teuns en Roglic.

3
Kleine h 9 september 2022 om 12:44

Misschien moet je ploegleider worden

-1
fudd 9 september 2022 om 09:57

Waar dat idee toch vandaan komt dat Bouwman alleen Bernal moest laten voorgaan…

0
Lalsacien 9 september 2022 om 11:20

Volgens mij zat Bouchard, vanuit dezelfde ontsnapping, bij Koen toen Bernal erlangs kwam.
Edit: zie bericht van Jacco.

0
Mwielerfan 9 september 2022 om 18:36

Dat zijn van die verhalen die waar worden doordat veel mensen ze herhalen, zoals kruijswijk die bijna alpe d huez won, uran die Olympische spelen verkocht zou hebben. Kruijswijk verloor meteen al snel veel tijd bij de laatste beklimming, je zag dat eigenlijk meteen dat hij het nooit kon redden en de hoop was alleen voor de echte klim. Uran maakte een fout die 3x per jaar gemaakt wordt in kleinere koersen, en was bovendien een vrij jonge renner die weinig koersen om de winst gesprint had, laat staan gewonnen en dit was ook nog op het vlakke tegen een mega lepe vluchtgenoot die nato bene op de Champs elysee ook al eens iets vergelijkbaars had laten zien op een bijna even onmogelijk moment in een bijna even grote koers.

0
Klein Verzet 9 september 2022 om 11:54
Quote:
“Maar het begint met de vraag of Koen dat zelf ziet zitten.”

Om met zo’n vraag te eindigen vind ik heel vreemd. Zeeman zou het antwoord allang van Koen Bouwman gekregen moeten hebben. Zo niet, dan moet hij deze vraag niet in de media slingeren. In het stuk lijkt Zeeman vooral de bal bij Bouwman te leggen, daar waar ik de voorkeur geef om juist de bal toegespeeld te krijgen: (in de trend van) wij weten wat Bouwman kan en samen met hem maken we een seizoensplanning zodat hij nog meer en nog grotere prijzen kan winnen. Dat vertrouwen verdient hij.

0
Loek de Rooij 9 september 2022 om 12:11

Dat moet Koen ook willen. Hij is geen trainingsbeest en wil ook graag ontspanning houden in zijn leven (zie interview Wielerrevue). Begrijpelijk, maar als je meer wil als wielrenner zul je dus ook meer arbeid moeten leveren e opofferingen moeten maken. Het is dus de vraag of Koen dat wil. De reactie van Zeeman lijkt in het verlengde hiervan dus volkomen terecht.

2
Mwielerfan 9 september 2022 om 18:43

Zo te zien gebruikt zeeman dit interview om bouwman te prikkelen. Waarschijnlijk hebben ze erover gehad en vond zeeman de drive van bouwman te vaag. Een soort Patrick Lefevre maar dan iets subtieler

0
Glorious 9 september 2022 om 12:41

Moet hij vaker laten zien

0
VTI 11 september 2022 om 11:43

Ik zie dit toch vooral als een poging van Zeeman om een ietwat luie/afwachtende Bouman uit zijn hok te krijgen: wij zien allerlei kansen voor jou maar je moet wel 100% gecommitteerd zijn. Zeg het maar.

0
Verweggistan 9 september 2022 om 12:51

Hij mag voortaan de pasta koken?

-2
Blackcanyon 9 september 2022 om 09:21

Leg het palmares van Koen naast dat van een echte kampioen (zoals Van Aert, Van der Poel, Evenepoel, Alaphilippe) en dan weet Koen, ik heb nog veel te doen.

-15
Harry Hek 9 september 2022 om 14:51

Dit is een opmerking die echt werkelijk nergens op slaat. Ten eerste de vergelijking is echt kansloos. Ten tweede zijn palmares is wat het is omdat hij in een andere rol renner is?? Gast jij hebt niks gelezen van het artikel of wel?

3
11 na 11 9 september 2022 om 15:38

Zijn palmares was uiteraard aanzienlijk gespekt geweest indien hij meer kansen had gekregen, maar het is ook wat naïef te denken dat hij anders wel in de buurt zou komen van echte toppers. Dat is ie niet, en dat beseffen terwijl hij de vrijheid krijgt om zijn ding te doen, zal hem enkel helpen om er het meeste uit te halen.

2
Blackcanyon 10 september 2022 om 20:45

Welke rol je krijgt kun je deels afdwingen. En dat heeft hij in de giro gedaan, maar hij is al een aantal jaren prof. En ja, talent is een begrenzing en ik heb t artikel gelezen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone