Kobe Goossens doet het prima in de Vuelta: “Ik had die bevestiging nodig”

Kobe Goossens doet het prima in de Vuelta: “Ik had die bevestiging nodig”

foto: Cor Vos

dinsdag 27 oktober 2020 om 07:00
Interview

In zijn eerste grote ronde doet Kobe Goossens (24) het uitstekend. De neoprof van Lotto Soudal prijkt na zes dagen Vuelta op een 25ste plaats in het klassement. “Eén grote ontdekkingstocht”, noemt hij het. “Onder het motto: niets moét, alles mag.”

Rustdag in de Ronde van Spanje. Als debutant is ook dát nieuw voor Kobe Goossens. “Hoe mijn dag er uitziet? Bijzonder spectaculair”, lacht hij. “Opstaan, ontbijten, losrijden, middageten, een paar uur op bed liggen, naar de kine, avondeten en dan is het alweer bedtijd. We hebben een luxeleven, hé.”

Goossens heeft de rustdag verdiend. Na zes etappes, met daarin al behoorlijk wat klimwerk, staat hij op een verdienstelijke 25ste plaats in het algemene klassement. Niet dat hij Richard Carapaz of Primož Roglič het vuur aan de schenen legt, maar als neoprof mag hij toch tevreden terugblikken.

Vuelta in plaats van Giro
Dat hij oorspronkelijk voorzien was voor deelname aan de Ronde van Italië, vertelt hij. “Maar in de tweede rit van Tirreno-Adriatico ben ik zwaar gevallen, met een ferme kneuzing aan de elleboog als gevolg. En het vocht in het bot van diezelfde elleboog bezorgde me meer pijn dan me lief was. De Giro kwam te vroeg, dus werd het deze Vuelta. Ik slaagde er snel in om de knop om te draaien.”

En Kobe Goossens krijgt van Lotto Soudal de volledige vrijheid om zichzelf te ontdekken. “Tot wat ben ik in staat? Hoe lang kan ik de klimmers volgen? Een paar keer proberen meegaan in een ontsnapping staat ook nog op mijn lijstje. Onder het motto: niets moét, alles mag. Resultaten spelen niet echt een rol. Dat ‘aanklampen’ lukt me voorlopig vrij aardig. Alleen de eerste dag verloor ik best veel tijd. Het ging gewoon te snel, terwijl ik het gevoel had dat ik nog in mijn ritme moest geraken.”

Twee moeilijke jaren
“Ik had die bevestiging wel nodig”, is Goossens eerlijk. “Niet dat ik aan mezelf was beginnen twijfelen, maar ik heb toch twee moeilijke jaren achter de rug. Vorig jaar geraakte ik overtraind en moest ik een lange rustperiode inlassen om alles weer onder controle te krijgen. En het jaar voordien heb ik een half seizoen gerevalideerd van een enkelbreuk.”

Ook dit jaar kon het jonge klimtalent nog geen ophefmakende resultaten voorleggen. “In de Ruta del Sol ging ik een paar keer mee in de vroege vlucht. Ik was goed, hoor. Maar dan word je teruggepakt aan de voet van de slotklim en mag je een mooie uitslag vergeten. In de Tirreno wilde ik dan goed zijn, maar viel ik. Dan is gewoon leuk om nu vast te stellen dat ik het nog wel in mij heb.”

Liever rittenkoers dan klassieker
En als het van hemzelf afhangt, is deze Vuelta nog maar een een begin. “Ik heb de ambitie om een goede ronderenner te worden, ja. Dat is de richting die ik uit wil. Omdat dat beter bij mijn capaciteiten past dan pakweg de Waalse Pijl of Luik-Bastenaken-Luik. Volgens mijn testen zou ik ook een degelijke tijdrit in de benen moeten hebben. Alleen heb ik het nog niet kunnen proberen. In de Tirreno wilde ik een keer voluit gaan, maar die pijnlijke elleboog was dat gewoon niet mogelijk. Dus ik ben ook benieuwd hoe ik hier de individuele tijdrit afwerk.”

In Aramón Formigal –  foto: Cor Vos

Met het vertrouwen dat Goossens de voorbije zes dagen heeft opgedaan, kan hij in elk geval verder bouwen. “Ik vermoed dat ik nog progressie kan maken, al is dat moeilijk te voorspellen. Maar er zijn toch een aantal dingen die mij vooruit kunnen helpen. Ik denk dan aan hoogtestages en trainen in de bergen. Ik ga wel naar de Ardennen, maar dat is toch niet hetzelfde. En in een hogedruktent slapen staat ook niet helemaal synoniem met een hoogtestage als je overdag gewoon langs het kanaal gaat trainen.”

Opties
Goossens blijft vooral realistisch. “Voor hetzelfde geld heeft een hoogtestage bij mij een averechts effect, en ook in deze Ronde van Spanje wil ik niet te hoog van de toren blazen. We zijn nog maar zes dagen ver. Ik kan er de volgende weken ook zomaar doorzakken. Bang ben ik niet, nee. Maar wel benieuwd.”

Maar zijn uitgangspositie om de tweede week aan te vatten, vindt hij zelf wel interessant. “Ik sta 25ste, dus ik zou graag proberen dat goede klassement te behouden. Maar omdat ik in die positie toch al op bijna een kwartier van de leider sta, zal ik wellicht ook wel de vrijheid krijgen om mee te gaan in ontsnappingen. Dat biedt toch opties. Het ideale scenario zou zijn dat ik samen met een ploegmaat vooruit geraak in een interessante ontsnapping…”

Crosser
“Ik kan op die manier nog wat tijd terugpakken en in de finale die ploegmaat helpen om voor ritwinst te gaan”, redeneert hij. “Zo’n ritzege voor mezelf is wellicht nog te hoog gegrepen. Omdat ik voor dat klassement blijf gaan, zal ik ook nooit de meest frisse zijn in zo’n kopgroep.”

Nog dit: ook Kobe Goossens komt uit het veldrijden. “Ah ja. Maar in mijn geval is dat eerder toeval, hoor. Ik zat in dat veldrijden gewoon niet op mijn plaats. En had ik meer geluisterd naar iedereen, was ik er nooit zo lang gebleven (Goossens was als belofte nog fulltime crosser, red). Ik denk dat ik als klimmer niet echt veel voordeel uit het veldrijden gehaald heb.”

Dit artikel delen:

27 Reacties

Verweggistan 26 oktober 2020 om 18:37

Nog een paar plekjes stijgen voor de Francis de Greef bokaal.

Joachim 26 oktober 2020 om 20:11

Hahaha ik dacht net hetzelfde. Op naar de 21e plek!

oscarito1908 26 oktober 2020 om 22:50

Of Wim van Huffel. Ook zo’n renner.

pirazzi 26 oktober 2020 om 18:44

Naar de kine? Hij bedoelt misschien kinesitherapie.

Maillot à Pois 26 oktober 2020 om 19:48

Zoals jullie in Nederland ‘naar de fysio’ gaan, geloof ik

xistnc 26 oktober 2020 om 21:14

In principe wel, maar volgens mij gaat het nu gewoon om massage.

Wheely 26 oktober 2020 om 21:44

Kobe beef moet inderdaad dagelijks gemasseerd worden.

Man met de hamer 26 oktober 2020 om 22:17

Ik dacht datti de bioscoop bedoelde.

boenk 27 oktober 2020 om 01:06

Hij bedoelde inderdaad de kine.

klootje kriekeljon 27 oktober 2020 om 05:10

Er is echt geen Nederlander die dat zegt.

zacht 27 oktober 2020 om 12:01

‘Naar de fysio’ bedoel je klootje k.? Dat zegt zo’n beetje iedereen in mijn omgeving, inclusief ik.

klootje kriekeljon 27 oktober 2020 om 12:06

Pcies. Maakt verder niet uit, maar dit is nou niet een ‘verloren’ Nederlands woord.

Fritsie 26 oktober 2020 om 21:42

Wat een ambitie!! Als je kijkt waar hij nu al staat dan zit er een gouden toekomst in voor deze jongen!

Lennimator 26 oktober 2020 om 21:52

Nu nog een mooi verhaal over Etienne van Empel gasten. Minimaal 3 x mee in de vlucht Giro.

Richard Bender 27 oktober 2020 om 08:22

En over Ide Schelling! Kwam jandorie samen met Valverde boven zondag. Hoe cool moet dat geweest zijn!?!

harryjohan71 27 oktober 2020 om 09:25

@Richard Bender Op 24 oktober is er al een interview met Ide Schelling geplaatst. Als ik het goed onthouden heb wil hij vandaag in de vlucht van de dag zitten.

boenk 27 oktober 2020 om 01:15

Kobe mag me verrassen, maar ik zie er niet meteen een ronderenner in. Rondjes van één week misschien nog wel, als hij dat bedoelt. Niet vergeten dat hij al 24 is ook, als hij nog veel marge heeft, zou dat nu snel moeten duidelijk worden. Volgens mij wordt het een iets beter klimmende, mogelijk iets minder explosieve versie van Wellens.

SnellePelle 27 oktober 2020 om 06:47

Vuelta rijden, 24 jaar en nog nooit op hoogtestage geweest.
Wat is Lotto voor een ploeg? Uit de prehistorie?

castroviejo 27 oktober 2020 om 08:20

Nee een ploeg die de prioriteiten bij de klassiekers en de sprint heeft liggen. Klassementsrenners zijn uitzonderingen zoals Evans en VdB2 en ook die kregen voor mijn gevoel niet de volledige steun.

Dus ja Kobe mag daar doen wat hij wilt in de grote rondes om inderdaad voor een Francis de Greef bokaal te gaan of zich in hele goeie doen te voegen bij 'Het Geheime Genootschap van de Tweede Rij'.

Massimo Bataille 27 oktober 2020 om 08:31

Het is pas het eerste jaar dat hij bij Lotto rijdt en laat ons zeggen dat het geen ‘normaal’ jaar was.
Dat terzijde is het nog steeds een beetje raar natuurlijk

Melkzuur 27 oktober 2020 om 10:31

Als je 20 jaar geleden als 24-jarige 25e werd in de EINDSTAND van een grote ronde, was dat veelbelovend (toen lag de gemiddelde leeftijd van de toppers immers een stuk hoger dan vandaag). Als je vandaag echter als 24-jarige 25e staat NA 6 RITTEN, stelt dat niet veel voor. Ik hoop dat ik me vergis, maar het wordt volgens mij niet meer dan een degelijk renner met enkele zeldzame uitschieters.

Dolfy 27 oktober 2020 om 10:45

Ik hoop wel voor hem dat hij er niet zo hard doorzakt als Vanhoucke deed. Nu reed die wel extreem goed in de eerste dagen, over diens top, zwaar in het rood.

Martino87 27 oktober 2020 om 22:24

Vanhoucke heeft toch eigenlijk maar 1 bijzondere prestatie geleverd?

harryjohan71 27 oktober 2020 om 22:46

Mijns inziens ook alleen de Etna – etappe. Meer kan ik in ieder geval niet herinneren.

Romāns Vainšteins 27 oktober 2020 om 16:03

Kobe? Je komt er af toe tegen qua voornamen.

Maillot à Pois 27 oktober 2020 om 23:55

Behoorlijk veel Kobes in Vlaanderen. Net even opgezocht: in 2005 alleen al werden er 349 geboren en was het de op een na vaakst gegeven voornaam.

Headlines

Materiaalzone

Populair