KNWU respecteert jurybesluit: “Scheidsrechter heeft gelijk ook al is het een foute beslissing.”

vrijdag 27 september 2019 om 23:31
KNWU respecteert jurybesluit: “Scheidsrechter heeft gelijk ook al is het een foute beslissing.”

foto: Cor Vos

KNWU-directeur Thorwald Veneberg respecteert de beslissing van de wedstrijdjury om Nils Eekhoff te diskwalificeren. De KNWU zal daardoor geen vervolgstappen ondernemen, legt Veneberg uit aan WielerFlits. “Je kunt het er niet altijd mee eens zijn, maar de scheidsrechter heeft gelijk ook al is het een foute beslissing”, zegt de voormalig bondscoach.

Waarom neemt u het niet op voor Nils Eekhoff door actie te ondernemen?
“Ik neem het zeker voor Nils op en ik ben er voor hem. Maar als het gaat om protest aantekenen, dat kan niet meer. Je kan er een rechtszaak bij het CAS (internationaal sporttribunaal) van maken, maar dat zie ik niet zitten.”

Wat weerhoudt jullie dat te doen?
“Omdat ik achter de beslissing van de jury sta. Je kunt het er niet altijd mee eens zijn, maar de scheidsrechter heeft gelijk ook al is het een foute beslissing. En dat is wat wij in Nederland ook aan de jeugd proberen mee te leren. De scheidsrechter neemt de beslissing en daar sta je achter.”

“Nogmaals: je kunt het daar niet mee eens zijn, maar als we alle beslissingen die een scheidsrechter neemt waar we het niet mee eens zijn, gaan aanvechten kun je beter stoppen met jury en met wedstrijdsport. Je kunt dan beter zeggen: we hebben geen regels, gaan gewoon fietsen en we zien het wel. Maar we hebben mensen aangewezen die voor ons bepalen of we ons aan de regels houden die we met elkaar hebben afgesproken, en dat doet soms ook zeer.”

In het wielrennen gebeurt achter een auto terugkeren na een valpartij tientallen keren…
“We hebben vermoeden dat er protest is aangetekend en dan moeten ze naar de beelden gaan kijken. Zo schat ik de situatie in, maar dat is hypothetisch.”

Team Sunweb en managementkantoor SEG zijn wel aan het kijken naar vervolgstappen. Steun je dat voornemen?
“Ik begrijp dat ze vanuit het team daar naar kijken. Maar vanuit het totale wielrennen, ondanks dat ik de pijn heel goed begrijp en de totale teleurstelling bij het team, gaan wij dat niet doen. Maar vanuit het team en het management snap ik het heel goed.”

Wat als de komende dagen dezelfde soort incidenten zich voordoen en de jury niet ingrijpt.
“Ik hoop dat de jury vanaf nu consequent gaat zijn, daar ga ik vanuit. Dit was een heel duidelijk signaal, maar ik ben wel een voorstander van consequent. Dus ik hoop dat de jury dit ook ter harte neemt.”

Dit artikel delen:

49 Reacties

stan lembregts 28 september 2019 om 10:01

Eerst bondcoach, dan directeur bij het KNWU en nu zo een dubbelzinnige uitleg. Die Veneberg solliciteert zelf naar en postje bij die Bobo’s van het UCI zeker?

Emergo 28 september 2019 om 11:26

Hoe spel je nuance ook al weer ??

xistnc 28 september 2019 om 10:10

Ik snap de spagaat waarin een nationale bond zit, maar moet dat op deze manier verwoord worden, Thorwald?

alvaro mejia 28 september 2019 om 10:22

Benieuwd wat meneer Veneberg ervan vond als een scheidsrechter hem persoonlijk een boete had opgelegd van 10k, had hij dan nog steeds bij zijn standpunt gebleven van de scheidsrechter neemt een beslissing en daar sta je achter. Naar mijn mening een slappe zak.

Jacco van Stierop 28 september 2019 om 10:37

De onfeilbaarheid van de jury klakkeloos aanvaarden. Instemmend knikken en gedwee handelen wat van jou wordt verlangd van hogerhand, ongeacht of je geweten andere signalen afgeeft, zal ongetwijfeld op de pagina’s 40-45 van het handboek staan dat meneer Veneberg braaf uit zijn hoofd heeft geleerd.
Stante pede ontslaan, deze slappe zak!

detac 28 september 2019 om 12:39

Tjonge jonge…. Als er op een moment als dit al niet meer met de vuist op tafel geslagen wordt. Wat voor bestaansrecht als KNWU heb je dan?????

Kosmonaut 28 september 2019 om 12:53

Wat een pannenkoek die Veneberg, totaal incapabel, zowel als bondscoach als in deze functie. Beter gaat die man gewoon ergens vakkenvullen ofzo want in de sportwereld heeft hij overduidelijk niks te zoeken. Elke andere bond had dit aangevochten, de KNWU natuurlijk niet, Thorwald valt zijn mensen liever af, slappe zak.

kielabokki 28 september 2019 om 13:01

Kijk ons eens het hardste deugen van allemaal in Nederland. Nieuwe tijds-NSB’ers.

john 28 september 2019 om 18:57

Deze Lulletje rozenwater (die op een blauwe maandag op de fiets heeft gezeten ) kan het niet hebben dat Nils wereldkampioen werd
Wat een reactie van een bondsbestuurder
ieder ander land had al een klacht ingediend maar zoals alles in dit naar de klote gaand land moet weer het beste van de klas zijn

Bulcke 28 september 2019 om 22:55

Noem eens een paar voorbeelden waarin we het beste jongetje van de klas proberen te zijn?

Niks mis trouwens met sportende jeugd respect bij te brengen voor de mensen die de sport begeleiden. Of je dat hier mee bereikt vraag ik me af, maar dat is weer wat anders. Wel beter dan zo hard mogelijk roepen dat het allemaal kut is

winningmood 28 september 2019 om 22:03

“De scheidsrechter heeft gelijk” zegt slappe hap Veneberg.
Als je het dan toch met voetbal wilt vergelijken.
Die scheidsrechter kijkt, beslist en handelt op het moment dat er iets gebeurd.
Nu doen ze het achteraf. Dat mag je geen scheidsrechter noemen.

Headlines

Materiaalzone

Populair