KNWU biedt Bos grotere kans op Olympische Spelen

KNWU biedt Bos grotere kans op Olympische Spelen

foto: WielerFlits

woensdag 20 april 2016 om 18:36

De kans dat Theo Bos zich mag opmaken voor de Olympische Spelen, lijkt vanaf vandaag een stuk groter. De KNWU neemt namelijk een extra teamsprinter mee, wat ten koste gaat van een duurrenner. “Een extra kans voor Theo om zich dus te plaatsen”, verduidelijkt technisch directeur Thorwald Veneberg aan WielerFlits.

Sprinter inzetten op duuronderdelen
In totaal mag de mannenselectie voor de verschillende baanonderdelen bestaan uit acht renners. Vier daarvan zijn er in ieder geval nodig voor de ploegenachtervolging. De KNWU heeft echter besloten om vier (team)sprinters mee te nemen, en maar drie duurrenners. Daarnaast gaat er nog iemand mee – waarschijnlijk Tim Veldt – die het Omnium gaat rijden. In theorie houdt dit in dat de Omnium-renner of een teamsprinter ook het duuronderdeel ploegenachtervolging moet rijden. De bond verwacht echter meer te kunnen scoren op de sprintdisciplines, dan op de duuronderdelen.

Drummen voor de teamsprint
“We zijn waarschijnlijk het enige land dat deze optie kan en zal gebruiken”, vertelde Veneberg eerder op woensdag tegen CyclingOnline. “Het geeft ons meer mogelijkheden om zowel op de teamsprint, de keirin als de sprint, de beste renners in te zetten voor dat specifieke onderdeel. Bovendien kan een extra man inzetten voor de teamsprint grote voordelen hebben.” Voor de teamsprint zijn er vijf renners in de running: Jeffrey Hoogland, Nils van ’t Hoenderdaal, Hugo Haak, Matthijs Büchli en Theo Bos. Vooral voor die laatste is dit een positieve ontwikkeling, omdat er een extra plek vrijkomt voor een sprinter.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Hakkie2 20 april 2016 om 19:03

Verstandige keus. De ploegenachtervolging loopt niet, daarnaast kan Veldt die ook prima rijden. Voor de sprint is dit heel goed, daarnaast zijn zowel Hoogland als Bos gewoon niet kansloos in de individuele sprint voor de medailles, omdat alles daar vaak dichtbij elkaar zit.

manuel 20 april 2016 om 19:15

Hoezo een extra sprinter. Dat er vier mee zouden gaan was al zo goed als zeker. De vier vaste rijders(Jeffrey, Nils, Hugo en Matthijs) presteren uitstekend! Waarom zou je dan gaan wisselen… Snap dit beleid echt niet

Hakkie2 20 april 2016 om 19:33

@manuel: beleid is om met de beste sporters naar de OS te gaan. Er komt dus gewoon een kwalificatiemoment. Met het zilver op de kilometer op het WK heeft Bos toch al wel laten zien dat hij internationaal mee kan doen, dus dat is niet meer dan terecht.

Net als dat er bij bijvoorbeeld Turnen ook een kwalifictiemoment komt. Van Gelder deed in Rio afgelopen weekend niet mee bij de kwalificatie, maar ik schat de kans erg hoog dat hij zich wel plaatst. Omdat Nederland met de beste sporters met zoveel mogelijk medaillekansen naar de OS wil.

En daar kan Bos op de baan prima bij horen, zeker als je de individuele sprint en de keirin mee rekent. Daar mag Nederland 2 deelnemers op hebben en Bos is op beide onderdelen niet kansloos.

gesink/dekker 20 april 2016 om 19:33

Vooral Jeffrey, Nils en Hugo is het top trio. Matthijs had in de WK finale een mindere tijd als Hugo in de voorrondes. Deze tijd kan Theo als die zich verbeterd heeft ook rijden. Voordeel van Matthijs vergeleken met Hugo is dat Matthijs beter is op de keirin. Hier had Matthijs zich op moeten bewijzen tijdens het WK, maar valt hij 2x ongelukkig.

Als Theo zich vergeleken met het WK flink verbeterd heeft, dan is kan hij prima de vierde man zijn. Ze hebben nog even om de definitieve selectie bekend te maken.

Ook moet je dit bericht zien als extra motivatie voor de sprinters. Volgens dit bericht is nog niemand zeker van een plaatsje en ligt alles nog open. Hierdoor zal er gezonde concurrentie zijn, om te bewijzen dat jij in het team hoort.

xistnc 20 april 2016 om 19:43

Het gaat er niet om of je in het algemeen de beste bent, maar of je op het juiste moment de beste bent. Gezien de kansen op de sprintonderdelen is het prima verdedigbaar om een extra sprinter mee te nemen. Laat ze elkaar maar scherp houden!

TheArt 20 april 2016 om 21:40

Hele logische keuze. Had ik al rekening mee gehouden. Veldt pakt naast het omnium ook de ploegenachtervolging mee en dan blijven er nog 4 man voor de sprintonderdelen over.

Laatste nieuws

Materiaalzone