Timmermans hangt fiets aan de wilgen, KNWU op trainingskamp

maandag 22 juni 2020 om 08:15
Timmermans hangt fiets aan de wilgen, KNWU op trainingskamp

foto: Cor Vos

Nationaal

WielerFlits Nationaal kijkt deze week uit naar de herstart van het seizoen. De Nederlandse continentale teams zijn bezig met hun voorbereiding. Zo weten de meeste ploegen steeds meer over hun programma, in binnen- en buitenland. In deze rubriek bundelen wij het laatste nieuws van het nationale wielrennen.

Justin Timmermans stopt na dit seizoen: “Parijs-Roubaix was het hoogtepunt”

Justin Timmermans met Tim Merlier in zijn wiel – foto: Cor Vos

Zo had Justin Timmermans zijn laatste jaar als wielrenner niet voor zich gezien. Ook de coureur van VolkerWessels-Merckx trad door de coronacrisis een koersloze periode tegemoet, die hem ruimte tot bezinning gaf. Het deed hem besluiten om na dit seizoen zijn fiets aan de haak te hangen. De 23-jarige Timmermans gaat zich richten op een maatschappelijke carrière. “Ondernemerschap en management hebben me altijd aangetrokken.”

De Hardenberger zal zich daarin de komende tijd gaan bijscholen, terwijl hij ook een contract heeft gekregen bij Siepel, het bedrijf van zijn vader dat is gespecialiseerd in kunstofkozijnen. “Ik voelde me nutteloos tijdens de coronaperiode”, zo doet hij zijn verhaal aan WielerFlits. “Mijn vader vroeg me toen of ik mee wilde lopen. Het beviel eigenlijk zo goed, dat ik er nu een contract heb. Het geeft me ook de ruimte om het seizoen af te maken bij VolkerWessels-Merckx, aangezien mijn vader nu mijn baas is, haha.”

Voordat het einde van zijn carrière daar is, hoopt Timmermans nog op enkele wedstrijdkilometers voor het team van Allard Engels. “Ik wil nog een paar goede snokken op de fiets geven om het af te sluiten”, gaat Timmermans verder. “Ik ben met het volle verstand een contract aangegaan met VolkerWessels-Merckx en wil het daarom ook goed afsluiten. Als er niet meer gekoerst wordt? Dan weet ik nog niet wat ik ga doen. Daar heb ik eerlijk gezegd nog niet over nagedacht.”

Prof bij Roompot-Charles
Alhoewel dit niet de manier is waarop Timmermans het einde van zijn carrière voor zich had gezien, kan hij met een positief gevoel afsluiten. Timmermans kan namelijk – in tegenstelling tot veel anderen – zeggen dat hij profwielrenner is geweest, vorig jaar bij Roompot-Charles. “Ik ben niet een absoluut toptalent, dus ik ben blij met de kans die ik heb gehad.”

“Alle teams waar ik voor heb gereden, hadden zo zijn charmes. Ook VolkerWessels-Merckx, waar ik veel vrienden heb. Maar Roompot was wel echt een hoogtepunt”, zo sluit hij af. “Ik heb gewoon Parijs-Roubaix gereden bij de beloften en bij de profs. Daar doe je het uiteindelijk voor. Het zijn toch de verhalen die je later aan je kinderen vertelt.”


KNWU belegt trainingskamp voor Tour de l’Avenir

Adriaan Helmantel (rechts) – foto: Cor Vos

KNWU U23-bondscoach Adriaan Helmantel trekt eind juli samen met een selectie beloften naar de Ardennen voor een trainingskamp. Het doel is om daar een beter beeld te krijgen van hoe iedereen ervoor staat met het oog op de Ronde van de Toekomst, die half augustus op de kalender staat. “We gaan naar De Lanterfanter in Schönberg, vlakbij St. Vith. Een bekende plek voor veel voormalig jeugdrenners, want de RAB-dagen waren daar voorheen ook vandaan”, vertelt de bondscoach aan WielerFlits.

Helmantel is door de maatregelen omtrent het coronavirus wel gelimiteerd aan het aantal renners dat hij kan meenemen. “Voorlopig wil ik daar tien renners mee naartoe nemen. Als alles nog iets versoepeld, kunnen er nog een paar jongens een uitnodiging krijgen. We kennen de groepsaccommodatie daar. Je kunt er goed trainen, je kunt er goed verblijven en het is goed voor de sfeer. Ik heb eventjes getwijfeld om het nog wat verderop te zoeken, richting de Vogezen. Maar nu kan iedereen op eigen gelegenheid komen en is het wat dichter bij huis. In de Ardennen heb je ook genoeg klimmen waar ze zich kunnen uitleven.”

Het kamp is gepland van maandag 27 tot en met donderdag 30 juli. Dat is twee weken voor de Tour de l’Avenir en een maand voor het bergachtige WK in Zwitserland. Vooralsnog zijn er tien renners uitgenodigd, die hieronder zijn opgesomd. “De groep kan ik mogelijk nog aanvullen, maar daar neem ik pas later een beslissing over”, zegt Helmantel hierover. “Naast het WK, komt misschien ook het EK nog tussendoor. Het is nog niet bekend hoe dat parcours eruit komt te zien. Het WK en de Tour de l’Avenir wel, die zijn beide voor klimmers. Vandaar dat er veel klimmers en allrounders – die op het vlakke hun deel kunnen doen – mee zijn.”

Gijs Leemreize was ook uitgenodigd voor het trainingskamp, maar hij rijdt op dat moment een koers met Jumbo-Visma.

Uitgenodigde renners KNWU-trainingskamp
flag-nl Thymen Arensman (SEG Racing Academy)
flag-nl Lars van den Berg (Groupama-FDJ U23)
flag-nl Marijn van den Berg (Metec-TKH)
flag-nl David Dekker (SEG Racing Academy)
flag-nl Daan Hoole (SEG Racing Academy)
flag-nl Enzo Leijnse (Sunweb Development)
flag-nl Jarno Mobach (Sunweb Development)
flag-nl Alex Molenaar (Burgos-BH) *
flag-nl Rick Pluimers (Jumbo-Visma Development)

* Heeft mogelijk verplichtingen met hun ploeg


BEAT rijdt Druivenkoers en Brussels Cycling Classic

BEAT Cycling Club heeft afgelopen week twee Belgische koersen aan het programma toegevoegd. De continentale ploeg mag eind augustus aan de start komen van de Druivenkoers (UCI 1.1, 29 augustus) en de Brussels Cycling Classic (UCI 1.Pro, 30 augustus). Eerder die maand rijdt BEAT ook al Dwars door het Hageland, waarvoor het team eind juni een trainingskamp belegt. Ook de Czech Tour van begin augustus staat op het programma.


Metec-TKH traint weer in groepjes

Ook Metec-TKH is weer begonnen met trainen, maar nog niet met het gehele team. Door het land komen kleine groepjes weer bijeen om zich voor te bereiden op de tweede helft van het wielerseizoen. Donderdag kwamen onder meer Sjoerd Bax, Ramon van Bokhoven, Jens van den Dool, Thijs de Lange, Lars Hohmann en Dylan Bouwmans als ‘zuidelijke groep’ bij elkaar in Tiel om een lange duurrit te maken op de Veluwe, terwijl een ‘noordelijke groep’ bij elkaar kwam om te trainen in Friesland.

“Op deze manier willen wij de intensiviteit weer gaan opvoeren naar de Ronde van Tsjechië”, aldus Michel Megens. De Ronde van Tsjechië staat van 6 tot en met 9 augustus op de kalender en zal een van de eerste wedstrijden na de herstart worden voor Metec-TKH.


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


Nieuwe startkoers Sunweb Development

De opleidingsploeg van Team Sunweb is van plan om het seizoen te herstarten in de Tour de Savoie Mont Blanc. Deze UCI 2.2-koers staat gepland van 5 tot 8 augustus. Aanvankelijk werd er ook gekeken naar Schaal Sels als eerste koers na de coronastop, maar deze Vlaamse eensdagskoers (23 augustus) zal dit jaar niet verreden worden.

De Tour de Savoie Mont Blanc telt dit jaar vijf ritten. Op de derde koersdag staan twee korte bergritten op de planning. Vorig jaar eindigde Sunweb Development-renner Nils Sinschek in de wedstrijd als negende in het eindklassement. Ook Sam Oomen koestert goede herinneringen aan deze wedstrijd. In 2015 won hij twee ritten en eindigde als tweede in het eindklassement.


Vlasman CT opnieuw bijeen

Het Vlasman CT vaart momenteel in rustige wateren. Bij de gele slopersploeg is weinig nieuws te melden. Wel staat er komende zondag een nieuwe groepstraining op het programma. Teammanager Ton Welling heeft een groepstraining gepland staan van vijf uur.


SEG Performance Challange daagt beloftevolle klimmers uit

SEG Racing Academy heeft in samenwerking met Tacx een nieuwe virtuele challenge opgezet. De gedachte achter het initiatief is om jonge talenten een extra kans te geven zich te laten zien. De SEG Performance Challenga spits zich vooral toe op jong klimmers én klimsters die in het lopende seizoen maar weinig (beloften)koersen op maat krijgen voorgeschoteld. De uitslagen zijn voor iedereen zichtbaar en de verwachting is dat een aantal teams toch met een schuin oog naar de resultaten zullen kijken.

In totaal krijgen deelnemers drie challenges voor hun kiezen. De eerste is donderdag begonnen. Tot 1 juli hebben ze de tijd om de eerste klim te doen. Dat is Puig Major, die je in het dagelijks leven terugvindt op Mallorca. Later staan ook de Galibier en de Alpe d’Huez op het programma. In totaal duurt de gehele challenge zes weken; steeds dus veertien dagen de tijd op een poging te doen. Iedereen kan meedoen, maar speciale aandacht gaat uit naar U23-talenten. Voor de renners die de meeste indruk op de performance staff van SEG Racing Academy maken, wacht een kans op deelname aan een trainingskamp.

“We wilden een challenge creëren waarbij jonge renners de deur naar een professionele carrière in de WorldTour kunnen openen”, stelt Acadamy manager Aike Visbeek. “Daarnaast willen we deelnemers de kans bieden om zichzelf te testen en te ontwikkelen tot een betere renner met onze performance staf. Naast het sportieve, staan er ook educatieve onderdelen op het programma. Het uiteindelijke doel is dat alle renners en rensters op hun best zijn tijdens de grande finale op de Alpe d’Huez.” Meedoen kan hier.


Gijs Leemreize met WorldTour-team naar Burgos

foto: Bram Berkien

Gijs Leemreize debuteerde eerder dit jaar in het WorldTour-team van Jumbo-Visma tijdens de Tour de la Provence. Daar komt meteen een volgende wedstrijd bij. De 20-jarige Achterhoeker rijdt dankzij de nieuwe dispensatie-regel van de UCI van 28 juli tot en met 1 augustus namelijk de Vuelta a Burgos. Hij gaat daar onder meer als ploeggenoot in de rondte rijden van George Bennett, Sepp Kuss en Timo Roosen. De Spaanse etappekoers staat te boek als een zware beproeving voor klimmers. Laat Leemreize nu net van dat type zijn.

Czech Cycling Tour met mixploeg
In de Tsjechische 2.1-koers Czech Cycling Tour zal Jumbo-Visma aantreden met een mixploeg tussen het WorldTour-team en de opleidingsploeg. De koers bestaat uit vier etappes, te weten een ploegentijdrit op de eerste dag en daarna drie ritten over heuvelachtig terrein. In de tweede etappe is er een kans op een massasprint, de laatste twee dagen zijn aanvallers in het voordeel.

Vorig jaar ging de eindzege naar Daryl Impey. Naast Jumbo-Visma staan er met Bahrain-McLaren, BORA-hansgrohe, Mitchelton-Scott, NTT Pro Cycling en Team Sunweb meer WorldTour-teams aan de start. Ook Mathieu van der Poels Alpecin-Fenix is erbij.


Philippe Gilbert ziet Leemreize onder zijn recordtijd op La Redoute duiken


Ploegwatchers

Sunweb Development – Maxim Horssels
Vlasman CT – Maxim Horssels

BEAT Cycling Club – Nick Doup
À BLOC – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld
VolkerWessels-Merckx – Julian Dubbeld

Jumbo-Visma Development Team – Youri IJnsen
SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Nieuwstips: [email protected] 

Dit artikel delen:

7 Reacties

boenk 20 juni 2020 om 20:29

Arensman zal op het moment dat l'Avenir gereden wordt en het trainingskamp doorgaat, niet meer voor SEG maar Sunweb rijden.

Youri IJnsen 20 juni 2020 om 20:53

Incorrect. Arensman maakt officieel op 1 augustus de overstap naar Sunweb. Technisch gezien betaalt de Duitse ploeg nu al zijn salaris en mag hij in wedstrijden ook op een Cervelo rijden. Maar tijdens het trainingskamp is hij officieel nog van SEG. Tijdens l’Avenir inderdaad prof bij Sunweb.

boenk 20 juni 2020 om 21:05

Incorrect? Jullie zijn hoe dan ook fout gezien ik die informatie van jullie eigen website haal: https://www.wielerflits.nl/wielrenners/thymen-arensman/

"Per 1 juli 2020 maakt Arensman de transfer naar Team Sunweb."

Youri IJnsen 20 juni 2020 om 23:57

Incorrect, ja. Maar wel scherp, ik heb het aangepast naar de juiste en meest up-to-date informatie.

boenk 21 juni 2020 om 00:56

Ok, met andere woorden, jullie info was incorrect. Goed dat we dat dan hebben uitgeklaard Youri ;-)

Kan je ook vertellen waarom hij nu een maand later zou overstappen? Heeft het iets met zijn studies te maken, of met verschuivingen door covid-19? Als Sunweb toch al zijn loon betaalt, is het me niet meteen duidelijk waarom. Of wil hij eerst nog wat U23 koersen rijden (als die al doorgaan) tijdens die maand, alvorens naar l'Avenir te trekken? Alvast bedankt.

SnellePelle 21 juni 2020 om 08:12

Blijkbaar is de WT planning niet druk genoeg dat Sunweb haar profs inzet op belofte koersen?
Ik heb altijd het idee gehad dat L’Avenir het doorgroei podium is voor aanstaande profs.

FDJ 21 juni 2020 om 09:44

Bijzonder dat Sinschek niet bij de groep zit voor het trainingkamp.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone