Knappe zege Buchmann in Trofeo Andratx Lloseta, Mollema derde

vrijdag 1 februari 2019 om 16:26
Knappe zege Buchmann in Trofeo Andratx Lloseta, Mollema derde

foto: Cor Vos

Emanuel Buchmann heeft de 28e Trofeo Andratx Lloseta gewonnen. De Duitser koos op ruim twintig kilometer van de aankomst het offensief en wist op knappe wijze een favorietengroep af te houden. Tim Wellens eindigde op de tweede plaats, Bauke Mollema werd net als gisteren derde. Voor Pieter Weening was de vierde plek. Buchmann volgt op de erelijst Toms Skujiņš op, die vorig jaar de beste was.

Kort voor de Trofeo Andratx Lloseta werd bekend dat het parcours moest worden aangepast. Een aardverschuiving had een deel van de route zodanig beschadigd, dat de organisatie vlug terug moest naar de tekentafel. Concreet betekende dit dat de scherprechter Coll de Puig Maior naar voren werd gehaald – op zeventig kilometer van de finish. Aanvankelijk zouden de renners ‘maar’ 35 kilometer moeten afwerken na deze klim.

Titelverdediger Skujiņš in de lange vlucht
Het weerhield het peloton er niet van er meteen in te vliegen. Meerdere renners probeerden weg te komen, maar uiteindelijk slaagden vier renners erin de vlucht van de dag op touw te zetten. Daarbij was ook titelverdediger Toms Skujiņš. De Letse renner van Trek-Segafredo kreeg met Nicolas Edet, Peio Goikoetxea en Óscar Pelegrí drie renners mee, die in het verleden ook al in actie kwamen in deze wedstrijd. Hun maximale voorsprong bedroeg drieënhalve minuut.

Na de Coll den Claret begon het peloton de voorsprong van de kopgroep terug te schroeven. Aan de voet van de Coll de Puig Maior was Pelegrí de eerste die wegviel vooraan. De drie overgebleven vluchters begonnen met nog anderhalve minuut aan deze klim. Vanuit het pak probeerden meerdere renners de oversteek te maken. Ook Goikoetxea moest vooraan lossen, terwijl Skujiņš en Edet Sergio Samitier en Simone Petilli zagen aansluiten.

Buchmann zag zijn kans
Na de top van deze klim waren de verschillen nog maar klein met het uitgedunde peloton, waarin met name Movistar het commando voerde. En op 25 kilometer van de streep waren alle vluchters weer ingerekend. Meerdere renners probeerden van de hergroepering te profiteren, onder wie Emanuel Buchmann. De Duitser wist een kleine voorsprong te pakken en die knap uit te breiden tot een halve minuut. Een reactie kon dan ook niet uitblijven.

Onder anderen Dan Martin en José Herrada zetten de tegenaanval in. Ook Herrada’s broertje Jesús, gisteren nog winnaar, probeerde de sprong te wagen samen met Jürgen Roelandts, Tim Wellens, Gianluca Brambilla, Warren Barguil en Guillaume Martin. Buchmann hield echter dapper stand. In de straten van Lloseta zette hij de kroon op zijn lange solo door winnend over de streep te komen. Tim Wellens eindigde als tweede, Bauke Mollema werd derde.

Dit artikel delen:

13 Reacties

achterhoeker 1 februari 2019 om 16:33

Bauke heeft een abonnement op 3
Knap gedaan weer..

Scott Sunderland 1 februari 2019 om 16:45

Ook wel een lekker begin van het seizoen voor Weening hoor. Hij wordt toch alweer 38 jaar binnenkort. Mooi gedaan.

ivo001 1 februari 2019 om 16:57

Herrada ook sterk begonnen dit seizoen zeg.

LB108 1 februari 2019 om 17:47

Heel mooi voor Buchmann, vaak er bij maar nooit echt gelukt om af te maken tot nu dan

fransvanrooij 1 februari 2019 om 17:52

Wat doet Roelandts daar op plek 8?

zipp404 1 februari 2019 om 18:49

De nummer 7 was te sterk en hij versloeg de nummer 9. Dus is hij 8e geworden.
Roelandts begint ook sterk aan zijn seizoen..

LB108 1 februari 2019 om 19:41

Volledig eens met Zipp! beetje domme reactie Frans.
JR treint vaak in Algarve dus ook bergop en heeft in het verleden ook al vaak in Algarve, Middelandse zee,… goed gepresteerd in het verleden ook als het bergop gaat

Jan Blokland 1 februari 2019 om 19:52

Echt knap van Roelandts

Verweggistan 1 februari 2019 om 20:05

Volgens is het ook bewondering van Frans; je ziet een lijstje klimmers met Roelandts op 8. Dan vraag je je af wat Roelandts daar doet op plaats 8.

fransvanrooij 1 februari 2019 om 20:50

Het was inderdaad bewondering van Frans.

Covadonga 1 februari 2019 om 19:30

Jammer dat Eurosport geen samenvatting uitzendt.
Die van gisteren was wel leuk.

vanSpringel 1 februari 2019 om 22:12

Blijf fan van Pieter.

Jean Dumas 2 februari 2019 om 12:11

Weleens een mindere top tien gezien in voorbereidingskoersen. Lijkt wel een grote ronde.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair