Kleine Nederlandse delegatie in Wereldbeker Val di Sole

maandag 6 december 2021 om 09:44
Kleine Nederlandse delegatie in Wereldbeker Val di Sole

Marianne Vos keert terug in het veld - foto: Cor Vos

De veldrit van Val di Sole, de negende manche van de Wereldbeker, kan zondag rekenen op een kleine Nederlandse delegatie. Er reizen namelijk slechts een renner en zes rensters af naar Italië. Daarbij is ook Marianne Vos die na een wedstrijdpauze terugkeert in het veld.

Bondscoach Gerben de Knegt merkte dat onder de veldrijders aanzienlijk minder animo was voor de wereldbekerwedstrijd in Val di Sole. “Het is ontzettend jammer voor de organisatie, die de kans biedt om een keer een cross in de sneeuw te rijden”, vindt hij. “Maar dit heeft toch te maken met het feit dat het wedstrijdprogramma met zestien wereldbekercrossen eigenlijk te vol is. Normaal is dit al het moment om een trainingsperiode in de zon in te lassen om goed voor de dag te komen in de drukke kerstperiode en in de periode daarna richting de kampioenschappen.”

Veel renners kiezen er dan ook voor om die wedstrijdpauze nu te nemen, vertelt De Knegt. “Ook omdat het reizen naar Val di Sole logistiek lastiger en duurder is in vergelijking met veel andere wedstrijden. Die combinatie zorgt er nu voor dat we niet met een grote bezetting afreizen. Maar bijzonder is het zeker: ik kan me niet heugen dat we maar met één man van start gingen in een Wereldbeker.” Die enige man is Corné van Kessel, na acht wedstrijden de nummer zes in de strijd om het wereldbekerklassement.

Mountainbikesters Terpstra en Tauber
De verminderde interesse voor de veldrit van Val di Sole geeft De Knegt de mogelijkheid om Anne Terpstra en Anne Tauber, mountainbikesters met crossambities, te selecteren. “Normaal is het dringen voor de startplaatsen. De eerste acht uit de top-50 van de UCI-veldritranking mogen altijd afreizen, maar daarachter staan ook sterke rensters die ik graag wil meenemen en dan kan ik nog twee beloften toevoegen. Nu is de animo dermate klein dat Terpstra en Tauber kunnen meedoen, zonder dat ze daar andere rensters mee uit de selectie verdringen.”

Voor de andere veldrijdsters die wél van start gaan, is de wereldbekerstand van belang. “En voor Marianne Vos is dit het moment om terug te keren in het veld en te beginnen aan haar tweede deel van haar veldritcampagne”, zegt De Knegt. “Hopelijk eindigend met een mooi resultaat op het wereldkampioenschap in Fayetteville eind januari.”

Selectie elite-mannen
flag-nl Corné van Kessel

Selectie elite-vrouwen
flag-nl Denise Betsema
flag-nl Puck Pieterse
flag-nl Fem van Empel
flag-nl Marianne Vos
flag-nl Anne Tauber
flag-nl Anne Terpstra

Dit artikel delen:

49 Reacties

blix 6 december 2021 om 09:52

Opmerkelijk: interesse van de mountainbikedames Tauber en Terpstra om deel te nemen!

De Cabybara van de Conradkade 6 december 2021 om 13:00

Tauber reed vorige jaar al verdienstelijk mee met een aantal top 10 plekken.

Verweggistan 6 december 2021 om 10:31

Dus zelfs Gosse
Gaat niet in Italië crossen

Wheely 6 december 2021 om 10:55

En Pim of Mees,
Zien we die nog deze race?

Barry Batsbak 6 december 2021 om 10:59

Gelukkig wilde Corné nog met de damesselectie mee

Verweggistan 6 december 2021 om 13:16

En Stan Godrie
Die kon ook nie

Wheely 6 december 2021 om 13:53

Desnoods rij ik zelf dacht de Knegt.
Maar die ouwe heeft helemaal geen startrecht.

Wheely 6 december 2021 om 14:02

En Lars?
Die ligt ook dwars!

Barry Batsbak 6 december 2021 om 14:53

Zelfs pensionado Van Amerongen is geen vervanging voor Van der Haar, hij beperkt zich liever tot het leveren van commentaar.

Verweggistan 6 december 2021 om 14:55

En t is David die deze wedstrijd overslaat,
Omdat ‘ie liever naar Spanje gaat.

Merlinappa 6 december 2021 om 16:59

En ook Mathieu is nog niet van de partij
al is hopelijk zijn rugpijn wel helemaal voorbij

Wheely 6 december 2021 om 18:34

Wat is eigenlijk de reden van Worst?
Hopelijk is ze niet geschorst…

Arry1338 6 december 2021 om 18:36

Verder vergeten jullie ook Joris Nieuwenhuis,
Die viert vast stiekem een feestje bij Gosse thuis.

Wheely 6 december 2021 om 18:39

Verder mis ik ook nog Alvarado,
die speelt vast thuis met haar Sint kado
Of zit ze bij moeder aan de gado gado?

Loek de Rooij 6 december 2021 om 18:46

Zelfs Tim van Dijke weigert voor de charmes van Gerben te bezwijken.

Wheely 6 december 2021 om 18:52

Ook geen sneeuw voor Lucinda Brand
die fietst liever door het zand

Verweggistan 6 december 2021 om 19:15

En ook Inge van der Heijden
Besloot Italië te mijden.

Merlinappa 6 december 2021 om 19:18

En waar is Hugo Kars
Of denkt ie er hetzelfde van als Lars?

Wheely 6 december 2021 om 19:30

Blijkbaar vindt ook Yara Kastelijn
sneeuw allesbehalve fijn.

Wheely 6 december 2021 om 20:58

En wat te denken van Shirin van Anrooij?
Voor haar wordt deze wedstrijd ook geen prooi.

Theo Bovengemiddelkamp 6 december 2021 om 10:37

Dit is wel een heel magere selectie. Dat er een keer een wedstrijd tussen zit dat renners kiezen voor een training, tot daar aan toe. Maar dat deze lege plekken niet worden opgevuld met renners van de 4e startrij en verder vind ik toch een gemiste kans van/voor deze renners.

Viktrodriguez 6 december 2021 om 10:59

Nou ja, de KNWU heeft dit soort dingen wel vaker gedaan, renners uit de 3e/4e lijn niet meenemen als opvulling, uit financieel oogpunt.

Oblomov 6 december 2021 om 12:38

Valt niet te combineren met Essen op zaterdag (want hoewel het niet veel verder weg zal zijn dan Tabor, moet je de alpen over).

Dus je moet de keuze maken tussen startgeld en een paar punten op zaterdag en een karrenvracht punten op zondag, maar dan wel met een fors prijskaartje. En dan zit Val di Sole, als ik het goed heb, ook nog eens achter de decoder in Vlaanderen, terwijl Essen op het open net wordt uitgezonden (dus je sponsors doe je ook geen plezier door voor de wereldbeker te kiezen).

Maillot à Pois 6 december 2021 om 20:59

@oblomov
Dat laatste valt wel mee. Val di Sole wordt op het open net van Telenet getoond. Elke klant met het basispakket kan het dus bekijken, en gezien Telenet een van de grootste providers is zijn er dat al heel wat.
De meeste andere Vlamingen hebben Eurosport in hun basispakket.

Mystery Rider 6 december 2021 om 11:02

Dus effe kijken, Van Aert, Pidcock en Vos als kleppers wel te vinden voor een trip naar Val di Sole in de sneeuw maar buiten Corne geen enkele andere Nederlander bij de heren?

Bizar, gemiste kans voor David Van der Poel toch en iemand zoals Gosse Van der Meer of Stan Godrie?

Wordt wel een leuke internationale uitslag, bij de dames kunnen er alvast maximaal 6 Nederlandse rensters in de top 10 :)

Bij de heren kunnen we het podium ook al noteren:
1. Wout
2. Corne
3. Pidcock

Wheely 6 december 2021 om 11:07

Mooi podium maar ik had liever Corne zien winnen…

Barry Batsbak 6 december 2021 om 11:13

Voor Notriple wordt de spoeling wel heel dun deze ronde.

blix 6 december 2021 om 11:19

Ik weet niet of Wout zijn power kwijt zal kunnen op sneeuw en ijs. Ik neig meer naar Pidcock voor winst.

Romāns Vainšteins 6 december 2021 om 11:25

Ja die heeft zijn stakkervlaggetje met ‘Hoezee! Hoezee! But only for Corné!’ al in het knuistje van zijn tuinkabouter gefrommeld.

Dikke Man 6 december 2021 om 11:42

Haha RV, dit is poëzie.

JensVdB 6 december 2021 om 12:31

Ik denk dat Tom Meeusen op het podium gaat staan

Beer 6 december 2021 om 11:53

Mooie kandidatuur voor de OS wordt het zo. Echt jammer dit; het veldrijden wordt een kans geboden en dan zegt de helft 'bekijk het maar'. Zeker ook voor mannen van de 2e lijn toch een kans om een WB-top 10 te scoren, maar zelfs die laten het afweten. Benieuwd wie er naast Pidcock, Van Kessel en van Aert uiteindelijk nog present tekent.

Arie den Blanken 6 december 2021 om 21:03

De veldrijders willen die Olympische status helemaal niet. Mocht het ooit zo ver komen , wat ik niet zie gebeuren, dan heeft deze generatie er niets aan. Bovendien levert het hun geen euro extra op. Groot gelijk dat ze in de overladen WB kalender dit in grote getale schrappen.

Adorni 6 december 2021 om 13:13

Gek dat David niet start. Die gaat naar Spanje punten rapen als er een mindere bezetting is en nu is er een wereldbeker met mindere bezetting en start hij niet.

De Nederlanders hechten dus ook weinig belang aan veldrijden als Olympische discipline.

Barry Batsbak 6 december 2021 om 13:19

Als Olympische discipline is het ook volstrekt kansloos. Als je perse een wielerdiscipline als Olympisch wintersport-onderdeel wilt hebben kun je nog beter inzetten op een downhill wedstrijd zoals Megavalanche. Daar zijn in elk geval al een hoop meer deelnemers voor te porren gezien de aantallen rijders bij dit soort evenementen. Stuk internationaler ook trouwens.

Beer 6 december 2021 om 13:47

Waarom is veldrijden volstrekt kansloos als Olympische discipline? Het was net om het op deze manier internationaal aantrekkelijker te maken dat de UCI het Olympisch wil maken. Puur qua sport zou het toch prima moeten kunnen en er mooi uit zien, zeker nu je drie absolute wielersterren aan de start kan brengen.

Barry Batsbak 6 december 2021 om 14:47

Omdat de OS als stelregel hanteren dat sneeuw of ijs strikt noodzakelijk is om de betreffende sport uit te kunnen oefenen en daarnaast wordt er ook wel naar enige mondiale populariteit (lees; hippigheid) gekeken. Dan zou je cyclocross al met zoveel woorden om moeten dopen tot "sneeuwcross" en dan daar ook nog een deelnemersveld bij moeten zoeken die zich daarin specialiseert. Zeg zelf; hoe vaak rijden de 3 toppers en bij uitbreiding de reguliere veldritsubtop nou in de sneeuw? Praktisch nooit. Ik zeg niet dat ze het niet kunnen maar het is een niche binnen de niche (mening-alert!).

Ik zou het als olympisch onderdeel zeker toejuichen, laat dat duidelijk zijn. Maar zolang de OS vasthoudt aan hun sneeuw/ijs-eis (…) wordt het volgens mij gewoon heel héél lastig om dit als levensvatbare sport weg te zetten. Het zou me ernstig verbazen als cyclocross het al tot demonstratiesport zou schoppen, laat staan tot een echt Olympisch onderdeel.

Dikke Man 6 december 2021 om 15:51

Megavalanche als olympische sport! Zijn we dan niet te ver afgedwaald van de moeder der sporten? Nee joh! Past perfect in het rijtje nieuwe olympische ‘sporten’. Puur leedvermaak met een zo groot mogelijke kans op blessures en ongelukken. Dit wil de kijker! Kennen jullie nog dat freestyleskiën in Sochi? De ene na de andere vrouw die te pletter viel op een berg sneeuw! Lachen man!

Maillot à Pois 6 december 2021 om 21:11

Ik zou het ook nogal bizar vinden om eens om de 4 jaar Olympische medailles uit te reiken op een type parcours waar verder weinig tot geen wedstrijden op verreden worden. Niet echt representatief voor de sport. Alsof je een padeltornooi organiseert om de Olympische kampioen in het tennis te kronen.

WernerFranke 6 december 2021 om 14:26

Het veldrijden is een sport van de lage landen en zal dat altijd zo blijven. Minieme pogingen om een internationaal karakter te maken worden door de renners zelf de kop in geslagen.

Arie den Blanken 6 december 2021 om 21:15

Dat dient op de natuurlijke manier tot stand te komen.
Renners van het niveau als van der Poel en Van Aert uit andere landen zullen met grote successen moeten komen en daar een enthousiasme mee losmaken dat er ook daar grote crossen rendabel worden en sponsoren uit die landen in stappen. En zo lang dat niet gebeurt dan beter geen internationalisering.

Edwin2010 6 december 2021 om 15:08

Inmiddels zijn de starttijden bekend:

13:30 Elite Vrouwen
14:55 Elite Mannen

Polleke 6 december 2021 om 18:34

Te treurig voor woorden, dit format moet zeer snel herzien worden, als er maar 3 landen serieus meedoen in de ‘Wereldbeker’ moet er eigenlijk al een licht gaan knipperen in Aigle… maar nee, koppig doorduwen met gevolg dat organisatoren en renners stilaan afhaken… doodgeboren kind…

Arie den Blanken 6 december 2021 om 21:09

En nog erger is dat het goede businessmodel dat er vanuit Vlaanderen tot stand is gekomen om zeep wordt geholpen.

Maillot à Pois 6 december 2021 om 21:41

Nochtans kan er volgens mij wel een volwaardige Wereldbeker georganiseerd worden, met naast de huidige landen manches in Spanje, Zwitserland en de UK waar ook voldoende crossen worden georganiseerd. Wetzikon en Igorre zijn lange tijd wereldbeker geweest.
Ik vind het ook de taak van de UCI om internationalisering te faciliteren. Alleen doen ze dat nu helemaal niet, door een Wereldbeker te organiseren die oninteressant is voor renners (geen startgeld) en organisatoren (veel te dure licentie) en bovendien dan nog eens andere organisaties dreigt te versmachten.

Arie den Blanken 7 december 2021 om 09:45

Maillot à Pois: Waarom denk je dat bijvoorbeeld Igorre en Wetzikon zijn afgehaakt als WB wedstrijden? Ik denk eenvoudig omdat het financieel niet rendabel was. Belangrijkste oorzaak geen kandidaten die mee konden doen om de zege uit eigen land. Veldrijden kan alleen internationaler worden als er grote renners uit andere landen opstaan. En dan is dat nog maar de vraag. (De dominantie van Pontoni eind vorige eeuw heeft in Italié nauwelijks wat opgeleverd) Het lukt zeker niet door de huidige geforceerde opzet van de WB. Persoonlijk blijf ik vinden dat het ook helemaal niet internationaler hoeft.

Maillot à Pois 7 december 2021 om 10:26

@Arie
Eens dat de huidige opzet geforceerd is, ja.
In Zwitserland is het veldrijden idd ver afgegleden, maar in Spanje worden er nog best veel crossen georganiseerd (ook Igorre in niet-COVID tijden).
In de UK wordt ook wel wat georganiseerd en hebben ze met Pidcock en Backstedt echt wel vaandeldragers.
Als de UCI nou eens zou beginnen met in elk van die landen een bestaande cross het stempel WB te geven en de organistoren eventueel een klein beetje geld zou toesteken in plaats van er sloten geld voor te vragen, zijn de kansen al heel anders.
Internationalisering om de internationalisering hoeft inderdaad niet, maar een internationale bond zou wel kansen moeten bieden in plaats van bemoeilijken.

Maillot à Pois 6 december 2021 om 21:04

Best wel ironisch dat er mountainbikers geselecteerd moeten worden op het evenement dat de olympische kandidatuur van het veldrijden moet promoten.

Arie den Blanken 7 december 2021 om 15:38

Selecteren!? Het zal eerder zijn vragen of ze a.u.b. mee willen doen omdat er zo veel geen interesse hebben.

Headlines

Materiaalzone

Populair