Kledingmerk Endura breekt met Movistar door tegenwerking UCI

maandag 21 oktober 2019 om 17:29
Kledingmerk Endura breekt met Movistar door tegenwerking UCI

foto: Cor Vos (archief)

De samenwerking tussen het Schotse kledingmerk Endura en de Spaanse wielerploeg Movistar komt tot een einde. Dat nieuws brachten Movistar en Endura samen naar buiten. Beide partijen werkten zes jaar samen. Endura vindt dat de UCI de ontwikkeling van kleding op technisch gebied tegenwerkt.

In die periode boekte Movistar vele successen, waaronder de eindoverwinningen in de Giro d’Italia van 2014 en 2019 en de Vuelta a España van 2016. Maar een zevende jaar van de samenwerking komt er niet. Endura heeft besloten om te stoppen en zal volgend jaar ook niet bij een andere ploeg in de WorldTour verder gaan.

“In de WorldTour wordt de vooruitgang van technische kleding beperkt door het bestuursorgaan”, staat in het statement dat naar buiten gebracht is. Daarmee wordt gedoeld op wielerunie UCI. “De prijs die betaald wordt voor technologische vooruitgang is een verbod. Endura stond voor een T-splitsing en heeft besloten om te voorkomen dat de ontwikkeling een dood punt bereikt, iets wat nu wordt afgedwongen door de UCI.”

Endura sponsorde in het verleden een eigen continentale ploeg, die in 2013 fuseerde met NetApp. Die ploeg is ondertussen uitgegroeid tot BORA-hansgrohe. Het kledingmerk sluit niet uit nog terug te keren op het hoogste niveau van de wielrennerij.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Samlambeej 21 oktober 2019 om 18:08

Ditmaal klachten van partijen die er voor de volle 100% mee bezig zijn.

HV 21 oktober 2019 om 18:12

Welke vooruitgang mag er niet? Ben daar wel benieuwd naar.

Verweggistan 21 oktober 2019 om 18:23

Hoge sokken ;).

Panache 21 oktober 2019 om 19:03

Je wilt toch niet dat wielrenners over drie jaar in een schaatspak rondrijden?

Groningen 21 oktober 2019 om 20:25

Inderdaad wel benieuwd naar de innovaties die voorzien zijn, maar tegengehouden worden, maar los daarvan weer treurig nieuws. Beetje vergelijkbaar met de berichten uit Bern: welwillende organisaties, mensen, bedrijven beklagen zich over de UCI met als gevolg dat ze zich helemaal terugtrekken (laat ons hopen dat het voor Bern zover niet komt)

Pedalo 21 oktober 2019 om 22:31

Ik vind het wel heel makkelijk om de UCI als zondebok neer te zetten. Tuurlijk heeft er iemand het snelste materiaal en wil de concurrentie sneller. Ik zie dadelijk een tweederangs coureur op een te lichte fiets, met laser begeleiding, vliegwielen en een schaatspak de tijdrit winnen! Dus hoop dat de UCI dit heel helder communiceert en dat we dadelijk niet naar zoiets als een marathon met 41 hazen en één wedstrijdloper gaan kijken.

Polleke 21 oktober 2019 om 22:37

De UCI en heldere communicatie….

Groningen 22 oktober 2019 om 07:47

Er is natuurlijk wel een reden waarom het marathonrecord niet erkend wordt, dat is te vergelijken met de snelheidsrecords op een fiets die achter een raceauto gehaald worden.

detac 22 oktober 2019 om 08:55

HAHAHA UCI en heldere communicatie in een zin. Goede grap!

Headlines

Materiaalzone

Populair