Kittel stelt eindwinst Dubai Tour veilig met derde ritzege, Groenewegen tiende

zaterdag 4 februari 2017 om 12:11

foto: ANSA - PERI / BAZZI

Marcel Kittel heeft de slotetappe én het klassement van de Dubai Tour op zijn naam geschreven. De Duitser van Quick-Step Floors bleek voor een derde keer de snelste in de massasprint. Dit keer was de tweede plaats voor Elia Viviani (Sky). Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo), eerder deze week nog twee keer tweede, moest genoegen nemen met plek tien.


Het duurde vandaag een tijdje voordat de vlucht van de dag tot stand kwam. Na dertig kilometer zat alles nog bij elkaar. Uiteindelijk leek een grote groep van veertien renners weg te rijden, maar daar stak Quick-Step Floors een stokje voor. De ploeg van klassementsleider Marcel Kittel vond deze ontsnappingspoging kennelijk te gevaarlijk.

Gerts in kopgroep
Dimitry Gruzdev (Astana) en Matteo Bono (UAE Abu Dhabi) mochten kort daarna wél wegrijden van de Belgische ploeg. Het tweetal kreeg even later gezelschap van Ivan Garcia Cortina (Bahrain Merida) en de Nederlander Floris Gerts (BMC).

Het werd snel duidelijk dat de koplopers weinig kans zouden maken op de etappezege. Het peloton hield het verschil direct beperkt. De voorsprong kwam niet boven de twee minuten uit. Op negen kilometer van het einde was het avontuur van de vier leiders voorbij.

Chaotische sprint
Het peloton stevende vervolgens af op een nieuwe massasprint. In tegenstelling tot eerdere etappes wist ditmaal geen enkele ploeg een trein op de rails te zetten. Na een chaotische sprintvoorbereiding bleek Marcel Kittel opnieuw met afstand de snelste.

Groenewegen zat te ver bij het aangaan van de sprint en kwam als tiende binnen, maar dat bleek genoeg om de tweede plaats in het klassement te behouden. Elia Viviani (Sky) en Riccardo Minali (Astana) snoepten de bonificatieseconden af van zijn concurrenten.

foto: ANSA – PERI / BAZZI

19 Reacties

Wheely 4 februari 2017 om 12:13

Kittel heeft echt alle power. Groenewegen nog wel tweede in het AK

xistnc 4 februari 2017 om 12:17

Groenewegen toch nog 10e dus, zat kennelijk goed verstopt. Viviani en Minali snoepen boni’s af, waardoor Groenewegen idd 2e blijft in het AK.

vlek 4 februari 2017 om 12:18

Kittel indrukwekkend aan het seizoen begonnen. Mooie voorbereiding ook, die zes keer in de soep liep, maar uiteindelijk steeds recht gezet wordt door de klasse van de renners. Groot contrast met de rest. TLJ vandaag daar een goed voorbeeld van; die kunnen een keer in de verdrukking nog wel herstellen, maar daarna is het achter de feiten aan rijden. Groenewegen in die laatste bocht nog wel vlak achter Kittel, maar die leek het zelf vandaag ook niet te hebben.

Jungels in Parijs-Nice wordt interessant; hierna Kittel toch wel de man van de koers.

TykkeThor 4 februari 2017 om 12:19

Kittel ongenaakbaar, maar wat was er aan de hand met de fiets van Cav?

De trein van TLJ leek er goed voor te staan, maar na de oversteek naar rechts raakten ze ingesloten en Groenewegen kwam er niet meer aan te pas.

Chaba 4 februari 2017 om 12:21

Kittel supersterk deze ronde. Cavendish wat pech maar ook duidelijk nog niet op niveau. Groenewegen goed alleen vandaag wat minder qua positie en eindsprint.

Rouvoet 4 februari 2017 om 12:21

De klasse van de renners in de trein van Kittel steekt duidelijk uit boven de rest, waaronder TLJ. Duidelijk zichtbaar in een chaotische sprint.

Zjoske 4 februari 2017 om 12:23

Viviani grossiert wel in 2e plaatsen zo aan het begin van dit seizoen.

Wheely 4 februari 2017 om 12:24

Is dit de eerste eindzege met #schijfremmen?

Noud89 4 februari 2017 om 12:43

Tsja, van alle rondjes die er zijn vind ik dit toch echt de minst interessante om te volgen. Abu Dhabi en Oman en zelfs Qatar zijn vele malen interessanter. Als dan ook de Hatta dam nog niet door gaat dan gaat het hele rondje eigenlijk helemaal nergens over.

Attack 4 februari 2017 om 12:45

@ bluebird
Lees de vraag nog eens wheely heeft het over de EINDzege niet Ritzege

miguelon 4 februari 2017 om 12:48

Dus meteen al de tiende overwinning voor de troepen van Lefevere, onvoorstelbaar toch op de derde februari!!!

Purito 4 februari 2017 om 12:51

Doorspelen deze hap. Echt een rondje van niks.

Wel leuk om Minali al meteen goed van voren te zien sprinten!

assen 4 februari 2017 om 12:54

@Miguelon
Ik vind het best zorgelijk dat sommige ploegen zoveel winnen. Met een paar hele goeie ploegen wordt het wielrennen, dat ik overigens nog steeds heel boeiend vind, er niet leuker en spannender op.

Wheely 4 februari 2017 om 12:57

@Attack @bluebird
Doelde op rittenkoers inderdaad.

nederbelg 4 februari 2017 om 13:17

@assen
Vind dit op heel andere manier zorgwekkend: dat heel Quickstep er collectief bovenuit steekt, wijst op een wel heel ‘professionele’ voorbereiding.

ChefSpijker 4 februari 2017 om 13:20

Groot deel van de ploeg van QS moet natuurlijk ook al vroeg in ’t seizoen goed zijn. Over een paar weken begint het belangrijkste deel van het seizoen al voor hun.

Turtlehead 4 februari 2017 om 13:27

Groenewegen moet nog leren de bloemen op het podium naast zich te houden, ipv voor zijn sponsornaam. Verder goed gedaan van hem, leuke eindnotering.

heuvelcolombia 4 februari 2017 om 15:37

Stewart wel een van de betere Britse renners. Hij viel me in Yorkshire vorig jaar ook al op.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.