Keuzestress voor Loes Gunnewijk: Nederland met vier vrouwen naar Olympische Spelen 2024
De olympische selectie in 2021 - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
woensdag 22 november 2023 om 12:07

Keuzestress voor Loes Gunnewijk: Nederland met vier vrouwen naar Olympische Spelen 2024

Overzicht De UCI heeft vorige week alle nationale bonden op de hoogte gebracht die zich geplaatst hebben voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Landen mogen maximaal vier rensters afleveren op basis van de behaalde quotaplekken. België en Nederland mogen allebei het maximale aantal van vier vrouwen naar Frankrijk laten afreizen. WielerFlits maakt het overzicht.

Voor bondscoach Loes Gunnewijk ligt er een enorme uitdaging. Nederland herbergt al jarenlang de beste toprenners. In de breedte heeft Gunnewijk daarom een luxeprobleem, want van al die toprenners mag ze er maar vier meenemen naar Frankrijk. Onlangs heeft ze het parcours verkend, samen met zes rensters die op de longlist staan. Dat waren Ellen van Dijk, Charlotte Kool, Riejanne Markus, Demi Vollering, Marianne Vos en Lorena Wiebes. Naast hen zijn er ook nog goede rensters als Shirin van Anrooij, Micha Bredewold, Floortje Mackaij, Lucinda Brand en Fem van Empel. Keuzestress, dus.

Plaatsing
In totaal mogen negentig rensters deelnemen. De einduitslag van de UCI Nation Ranking van 17 oktober 2023 is daarin leidend. De eerste vijf landen mogen vier rensters afvaardigen. De vijf landen daarna ieders drie. Landen die op de plekken elf tot en met twintig eindigden, mogen twee rensters naar de Spelen sturen. Alle landen op plek 21 tot en met 45 vaardigen één renster af. Daarmee zijn tachtig van de negentig plekken gevuld op basis van de UCI Nations Ranking 2023.

De overige tien plekken die overblijven, gaan naar de volgende landen: 1) de twee hoogstgeplaatste landen tijdens de wegwedstrijd van het WK die nog geen ticket hadden bemachtigd. 2) de twee hoogstgeplaatste landen tijdens de wegwedstrijd van de Afrikaanse kampioenschappen die nog geen ticket hadden bemachtigd. 3) de twee hoogstgeplaatste landen tijdens de wegwedstrijd van de Aziatische kampioenschappen die nog geen ticket hadden bemachtigd. 3) de twee hoogstgeplaatste landen tijdens de wegwedstrijd van de Pan-Amerikaanse kampioenschappen die nog geen ticket hadden bemachtigd.

Anna Kiesenhofer verraste de hele wereld met haar olympische titel – foto: Cor Vos

Als gastland krijgt Frankrijk twee plekken toegewezen. Plaatsen zij zich via de reguliere route, dan gaan die plekken naar de eerstvolgende natie op de UCI Nation Ranking 2023 dat nog geen ticket heeft bemachtigd.

Onduidelijkheid
Op dit moment heerst er onduidelijkheid over de participatie van Wit-Russische atleten tijdens de Olympische Spelen van 2024. Het IOC en de UCI hebben wel een statement afgegeven over Russische atleten, maar daarbij werd geen update gegeven over atleten uit Wit-Rusland. In het geval dat Wit-Rusland niet mag deelnemen en rensters ook niet op individuele of neutrale basis, dan schuift dat ticket door naar de nummer 48 op de UCI Ranking. Dat is Zimbabwe.


Op basis van de UCI Nations Ranking van 17 oktober 2023

Vier renners (20 rensters in totaal)
flag-nl Nederland
flag-it Italië
flag-be België
flag-ch Zwitserland
flag-pl Polen

Drie renners (15 rensters in totaal)
flag-gb Groot-Brittannië
flag-fr Frankrijk
flag-au Australië
flag-de Duitsland
flag-dk Denemarken

Twee renners (20 rensters in totaal)
flag-ca Canada
flag-us Verenigde Staten
flag-at Oostenrijk
flag-nz Nieuw-Zeeland
flag-es Spanje
flag-za Zuid-Afrika
flag-no Noorwegen
flag-uz Oezbekistan
flag-cu Cuba
flag-si Slovenië

Eén renner (25 rensters in totaal)
flag-cn China
Individuele neutrale atleet*
flag-fi Finland
flag-ua Oekraïne
flag-co Colombia
flag-se Zweden
flag-hk Hongkong
flag-cz Tsjechië
flag-rw Rwanda
flag-th Thailand
flag-ie Ierland
flag-jp Japan
flag-lu Luxemburg
Wit-Rusland*
flag-mu Mauritius
flag-br Brazilië
flag-cl Chili
flag-kr Zuid-Korea
flag-sk Slowakije
flag-na Namibië
flag-dz Algerije
flag-il Israel
flag-pt Portugal
flag-hu Hongarije

Op basis van de uitslag op het WK (één renner)

flag-lv Letland
flag-tt Trinidad & Tobago

Op basis van het Afrikaanse kampioenschap (één renner)

flag-bf Burkina Faso
flag-ng Nigeria

Op basis van het Aziatisch kampioenschap (één renner)

flag-vn Vietnam
flag-my Maleisië

Op basis van het Pan-Amerikaans kampioenschap (één renner)

flag-mx Mexico
flag-cr Costa Rica

Gerealloceerde plekken (één renner)

flag-lt Litouwen
flag-ae Verenigde Arabische Emiraten
flag-zw Zimbabwe*


* Zimbabwe is afhankelijk van wat het IOC en de UCI beslissen over de deelname van Wit-Rusland.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
7 Reacties
Sorteer op:
22 november 2023 14:48
Ellen van Dijk ligt normaal voor de hand vanwege de tijdrit. Vraag is of Ellen zo kort na haar zwangerschap al in staat zal zijn om de strijd met Dygert en Reusser aan te gaan. Anderzijds is Ellen sinds het wielerpensioen van Annemiek de enige die (vooral mentaal) in staat is om zich maandenlang op één specifiek evenement voor te bereiden.

Vollering is een logische keuze. Helaas is de relatie tussen Ellen en Demi een stuk minder dan Ellen/Annemiek (goede vriendinnen) en Ellen/Marianne (goede bekenden en oud-ploeggenoten). Verwacht dus niet dat Ellen zich de longen uit het lijf gaat rijden voor Demi, zoals ze dat, nadat ze zelf de tijdrit had gewonnen, wel deed in Australië (waar Annemiek uiteindelijk won) voor Marianne.

Van Empel is nog veel te vroeg om te selecteren. Eerst maar eens kijken hoe haar eerste seizoen op de weg uitpakt, hoewel ze zelf nog altijd geobsedeerd is door MTB en gezien de koppigheid van Fem zou 2024 zomaar een ‘verloren’ jaar kunnen worden.

Ik denk dat er gekozen zal moeten worden tussen Lorena, Riejanne (die ook tijdrit zou kunnen rijden) en Marianne. Marianne zal ongetwijfeld nog een laatste keer Olympisch willen rijden, maar dan zal ze hard moeten werken aan haar herstel en terugkeer op het hoogste niveau. Indien het parcours niet te zwaar zou zijn voor Lorena, zou ik (hoewel ik een groot fan van haar ben) Marianne laten afvallen. Dus dan kom ik op Demi Vollering, Riejanne Markus, Lorena Wiebes (klein vraagteken) en Ellen van Dijk (klein vraagteken).
22 november 2023 17:46
Zo moeilijk lijkt me dit niet. Wiebes en Vollering zijn zekerheidjes (mits fit). Als van Dijk haar normale niveau haal zij ook, zeker met het oog op de tijdrit. Ik zou het voorhaar nog even afwachten wie er het beste is voor de laatste plek. Op basis van het afgelopen jaar heeft Van Anrooij de beste papieren.
24 november 2023 08:05
De term renner en renster wordt hier op een nogal verwarrende wijze door elkaar heen gebruikt. Volgens mij zijn het gewoon allemaal rensters.
22 november 2023 13:24
Wiebes, Vollering, van Empel en van Dijk stop de tijd.
    22 november 2023 13:45
    Op basis waarvan kies je voor Van Empel?
    22 november 2023 14:37
    Ik liet Van Empel thuis en nam Van Anrooij mee maar verder mooi ploegje.
22 november 2023 15:19
Haar wedstrijdstress is nog erger als haar keuzestress

Reacties zijn gesloten.