Kennaugh zegeviert op Alpe d’Huez, Porte pakt extra tijd

zaterdag 10 juni 2017 om 14:52
Kennaugh zegeviert op Alpe d’Huez, Porte pakt extra tijd

foto: Sirotti

Peter Kennaugh heeft de zevende etappe in het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. Hij soleerde vanuit de kopgroep naar de overwinning op Alpe d’Huez. Richie Porte is nog steeds de leider in het klassement. Hij wist zelfs extra tijd te pakken op Chris Froome.

Bouwman opnieuw in kopgroep
In de heuvelachtige openingsfase van de wedstrijd was de strijd om een plaatsje in de kopgroep behoorlijk groot. Zo groot zelfs dat voormalig leider Thomas De Gendt (Lotto Soudal) bij de gelosten werd gemeld. Uiteindelijk kregen zeventien renners een vrijgeleide van het peloton. Daarbij zat opnieuw bergtruidrager Koen Bouwman, voor alweer de vierde keer deze ronde.

De renner van LottoNL-Jumbo had vooraan gezelschap van twee landgenoten: Lennard Hofstede (Sunweb) en Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin). De kopgroep bevatte verder de namen van Peter Kennaugh (Sky), Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale), Jesus Herrada (Movistar), Jelle Vanendert (Lotto Soudal), Ignatas Konovalovas (FDJ), Antonio Nibali (Bahrain-Merida), Simon Clarke (Cannondale-Drapac), Romain Sicard (Direct Energie), Scott Thwaites (Dimension Data), Ben Swift, Diego Ulissi (beiden UAE Emirates), Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert), Delio Fernandez en Mauro Finetto (beiden Delko Marseille Provence KTM).

Bouwman behoudt bergtrui
Samen kregen de zeventien een maximale voorsprong van zes minuten. Bouwman kon ondertussen uitstekende zaken doen voor het bergklassement. Hij kwam als eerste boven op achtereenvolgens de Col de Cucheron (2e categorie), de Col de Porte (1e categorie) en de Côte de Garçin (2e categorie). De Nederlander wist daarmee zijn bergtrui te behouden.

Op de Col de Sarenne (15,3 km aan 6,9%) van buitencategorie moest Bouwman passen, na een aanval van Fernandez. Alleen Kennaugh en Vanendert konden de Spanjaard volgen. Later zouden ook Herrada, Swift en Ulissi nog bij het drietal terugkeren.

Aanval Bardet
In het peloton gooide Romain Bardet (AG2R La Mondiale) de knuppel als eerste in het hoenderhok. De Fransman zou op de top ruim twee minuten achterstand hebben op Swift en Kennaugh, die vooraan waren weggesprongen. De rest van de favorieten – met daarbij Sam Oomen (Sunweb) en Stef Clement (LottoNL-Jumbo) – volgde een minuut later.

In het tussenstuk richting Alpe d’Huez raapte Bardet de Amerikaan Andrew Talansky (Cannondale-Drapac) op, die op de twee na laatste beklimming al in de aanval was gegaan. Vanuit het peloton had Daniel Martin (Quick-Step Floors) een aanval geplaatst, maar de Ier kreeg weinig ruimte. Eerder werd ook een speldenprikje van Alejandro Valverde (Movistar) en Jakob Fuglsang (Astana) teniet gedaan door geletruidrager Richie Porte (BMC).

Porte maakt opnieuw indruk
Aan het begin van Alpe d’Huez, die vandaag niet van de traditionele kant werd beklommen en daardoor slechts vier kilometer lang was, liet Kennaugh zijn landgenoot Swift achter. De Sky-renner zou uiteindelijk naar de overwinning soleren.

Talansky moest ondertussen Bardet laten gaan. In het peloton plaatste Fabio Aru (Astana) als eerste een demarrage. Porte ging er vervolgens zelf achteraan, waarna Froome moest passen. Enkel Fuglsang, Contador en Martin konden Porte in eerste instantie volgen. Voor Contador en Martin bleek het tempo van de geletruidrager uiteindelijk echter ook te hoog. Fuglsang was de enige die in het wiel van Porte kon blijven. De Australiër deed daarmee uitstekende zaken in het klassement. Zijn voorsprong op Froome is nu ruim een minuut.

Sam Oomen eindigde de etappe als negentiende. Hij staat nu op plaats veertien in het klassement. Clement werd vandaag 23e.

Dit artikel delen:

49 Reacties

vevie 10 juni 2017 om 14:54

Porte geeft Froome weer een uppercut.

IlPirata 10 juni 2017 om 14:57

Porte is goed bezig ,maar dat hebben we vaker gezien in etappekoersen van één week.
Normaliter gaat hij in de tour één slechte dag hebben.

josi 10 juni 2017 om 14:57

Mooie zege voor Kennaugh en Porte weer ijzersterk. Fuglsang verbaast me toch wel, had niet verwacht dat hij en enige zou zijn die Porte kon volgen. Contador ook alweer een stapje beter dan gisteren. Oomen en Clement netjes gereden.

leegloper 10 juni 2017 om 14:58

Swift gaat nog eens een bergetappe winnen. Ongelooflijk.

Wielrennertje 10 juni 2017 om 14:58

Had Valverde en Froome toch wel sterker verwacht eigenlijk. Wel erg sterk van Fuglsang en Porte. Die jonge Buchmann heeft trouwens ook wel een mooie toekomst voor zich zeg!

vevie 10 juni 2017 om 14:59

IlPirata: wellicht, maar vorig jaar had hij die niet. Zonder pech reed hij podium. Er moet dit jaar echt veel gebeuren wil Porte niet tenminste podium rijden. Dus hopelijk blijven ongelukken hem bespaard.

Frits des Jeux 10 juni 2017 om 14:59

Kwiat sterk! Froome is dit op dit moment van te verwachten. Vol ingezet op de dubbel dit jaar, dus die staat er in juli wel.

ditisdavid 10 juni 2017 om 15:00

Op het juiste moment pieken is alles, maar voorgaande jaren was Froome toch duidelijk beter in de Dauphiné. Dit belooft een onvoorspelbare Tour te worden.

huis31 10 juni 2017 om 15:02

Wuyts die 30 km voor de streep Vanendert al wou opschrijven als winnaar:)

fraine gal 10 juni 2017 om 15:04

@leeploper: Zo ongelooflijk is dat nu ook niet hoor. Swift gaat nooit een bergetappe winnen maar het midden gebergte kan Swift wel aan. Hij is nog eens rap aan de meet in een klein groepje als rassprinter.

wilco zolderman 10 juni 2017 om 15:04

Wuyts die Benoot de hemel in prijst maar de naam Oomen niet durft uit te spreken….

Wielrennertje 10 juni 2017 om 15:12

@wzolderman Want Oomen wordt in Nederland ook niet de hemel ingeprezen.. Benoot werd eerst gewoon gezien als een klassiekerspecialist voor de toekomst. Dat hij nu zo goed rijdt is simpelweg verrassend. Oomen is gewoon iemand voor de bergen en rondes later, dus dat hij erbij zat was niet heel verrassend. Of heb jij iets gezien van Oomen wat iedereen gemist heeft?

bilthoven 10 juni 2017 om 15:12

We wisten natuurlijk al dat Ben Swift meer kan dan alleen maar sprinten, maar 2de op de Alpe d’Huez is natuurlijk een ongelooflijke prestatie! Ben heeft vorige maand in zijn eentje 2 weken in de Sierra Nevada getraind en vervolgens nog eens 2 weken met de ploeg in de Dolomieten. Dan is dit natuurlijk een prachtig resultaat. Jammer dat hij niet gewonnen heeft, maar Kennaugh was net iets beter vandaag. Die heeft zich met deze prestatie natuurlijk definitief in de Tourploeg gereden.

Stablinksy 10 juni 2017 om 15:18

Prima Facie – 9 juni 2017 om 16:33
Bennoot rijdt al jaren goed bergop. Maar vaak een etappe, niet meerdere achter elkaar

Niet dus. Vandaag 13e, net na Froome. Zonder meer goed, voor iemand die al z’n hele carrière traint voor de klassiekers en die pas een half jaar bezig is bergop te trainen. Daar zit nog enorm veel progressie op.

Grobbel 10 juni 2017 om 15:21

Bouwman nu op 44 punten, Swift en Kennaugh ieder op 21.

vlek 10 juni 2017 om 15:25

Bouwman heeft vandaag een gezonde voorsprong opgebouwd in het bergklassement. De sterke mannen die vandaag mee zaten hebben de punten goed verdeeld, dus een uitgesproken uitdager zit er daardoor niet direct tussen. Kennaugh morgen hopelijk in het gareel voor Froome. De kans lijkt me klein dat er morgen iemand de hele dag punten gaat pakken; een groepje dat de eerste berg(en) de punten verdeeld en daarna een strijd helemaal vooraan tussen de klassementsmannen, lijkt me het waarschijnlijkst.

Alto de angliru 10 juni 2017 om 15:26

Mooie etappe gezien, Bertje gister nog afgeschreven door de meeste kenners hier en vandaag al een stuk beter heb vertrouwen in de tour!!

Tpinotfan 10 juni 2017 om 15:27

Mooie etappe zo toch wel, die klim over de Sarenne is eigenlijk veel mooier (qua natuur etc.) dan Alpe d’Huez zelf. Porte bombardeert zichzelf toch steeds meer als topfavoriet voor de tour. Zou mooi zijn als ie echt constant kan blijven en geen pech heeft, dan wordt t een mooie strijd. Bardet ook echt strijdvaardig, mooi om te zien.

UrbanSteel 10 juni 2017 om 15:28

Knappe wedstrijd van Clement, Oomen en vooral weer van Bouwman.
Verder een voorproefje van en voor de Tour , afwachten, afwachten en nog is afwachten van de grote jongens.

huis31 10 juni 2017 om 15:28

Haig de beste Orica man. Yates zakt er ook hard doorheen vandaag en Chaves ook nog werk aan de winkel.

josi 10 juni 2017 om 15:33

Bouwman moet “gewoon” morgen volle bak die eerste berg op. Als hij daar de volle buit kan binnenhalen, kan de bollentrui hem vrijwel niet ontgaan.

LutsenkoFan 10 juni 2017 om 15:33

Chaves is goed op weg hoor. Die staat er wel in de Tour.

Yates wel tegenvallend.

DrJ 10 juni 2017 om 15:42

Yates zit niet bij de 1e 3 van Orica… Where is he?

Drossard Kudus 10 juni 2017 om 15:46

Buchmann mag wat mij betreft toch wel een vermelding krijgen in het artikel. 2 of 3 keer aangevallen en maakte van iedereen samen met Fuglsang de meeste indruk op mij.

Ainu 10 juni 2017 om 15:49

@wilco zolderman: Een Vlaamse commentator die tijdens een uitzending op een Vlaamse zender een Vlaamse renner vaker vernoemt dan een Nederlandse. Gewoonweg schandalig!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair