Kelderman steunt Dumoulin in Giro, Oomen ook in Tour

donderdag 3 januari 2019 om 11:31
Kelderman steunt Dumoulin in Giro, Oomen ook in Tour

foto: Cor Vos

Wilco Kelderman zal kopman Tom Dumoulin in zowel de Giro als de Tour bijstaan. Sam Oomen zal alleen de Tour de France rijden. In de Vuelta gaat de focus van Team Sunweb op het ontwikkelen van talenten, met kansen voor Max Walscheid in de massasprints. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de ploegpresentatie van Team Sunweb, die donderdagochtend plaatsvond in Berlijn.

Kelderman, die vorig jaar nog tiende werd in de Vuelta, zal in Italië vol in dienst rijden van Dumoulin. Daarna zal de 27-jarige klimmer ook van start gaan in de 106e Tour de France.

Oomen zal in 2019 zijn debuut maken in de drieweekse ronde door Frankrijk. Het Nederlandse talent reed al wel een Vuelta in 2017 en een Giro in 2018. In laatstgenoemde ronde liet de 23-jarige Brabander zien mee te kunnen met de besten, Oomen werd negende in het algemeen klassement en derde in het klassement om de witte trui voor beste jongere.

Voor Walscheid wordt het zijn tweede start in de Ronde van Spanje. Het beste dagsucces van de 25-jarige Duitser was een elfde plaats in de laatste rit. Walscheid boekte vorig jaar twee zeges, hij won etappe drie van de Tour de Yorkshire en de Sparkassen Münsterland Giro.

Dit artikel delen:

69 Reacties

Bever 3 januari 2019 om 11:42

Hier was ik al bang voor. Wéér afhankelijk van de grillen van Dumoulin die de Tour echt niet gaat winnen omdat er dit jaar minder tijd is tussen beide rondes dan vorig jaar. Ik hoop dat het gerucht over een nieuwe NL’s wielerploeg per 2021 waar is en dat Kelderman daar kopman kan worden want dit wringt zo erg.

LaurentJalabert 3 januari 2019 om 11:47

“grillen van Dumoulin”?

Haha! ja want hij presteert zo slecht altijd…

tendam 3 januari 2019 om 11:49

Volgens mij vindt Kelderman dit prima, en wringt er niks.

assen 3 januari 2019 om 13:30

“grillen” klinkt negatief, maar kan ook worden geinterpreteerd als “onvoorspelbaar”. Zo lees ik het hier.

LaurentJalabert 3 januari 2019 om 14:35

Wat is er onvoorspelbaar aan Dumoulin of zijn prestaties dan? Ik snap het gewoon niet. Overal waar hij moest staat stond hij er toch? Dat is toch juist precies wat er van een kopman verwacht mag worden…

Rico. 3 januari 2019 om 11:46

Lekker ook Kelderman wegjagen…

Waarom die jongen niet gewoon één ronde laten knechten en voor eigen kans laten gaan in kleinere rondjes waar je verder toch niemand kan opstellen?

Hangelos 3 januari 2019 om 13:11

Het is wat dat betreft ook nooit goed, ‘Dumoulin zal nooit de tour winnen zonder goede klim-knechten’. Dan zul je bij een normaal team als Sunweb keuzes moeten maken, tuurlijk kan Kelderman meedoen voor een top10 in een Giro of Vuelta, top 5 als alles meezit. Dumoulin heeft de laatste rondes laten zien echt met de allerbeste mee te kunnen en dat levert een ploeg nu eenmaal meer op dan een plek 4-10. En waarom zouden ze niet het aanpakken als TLJ of Sky in de tour vorig jaar? Beide mannen gaan mee tot het einde en dan kun je na 2 weken de balans opmaken of Wilco zich vol op het knechten moet zetten of gewoon mee kan schuiven naar een mogelijke top 5.

HSV 3 januari 2019 om 11:54

Ik denk dat Kelderman de druk van kopman zijn niet aan kan en dat er daarom dit uit komt.

Bever 3 januari 2019 om 11:59

De Vuelta van 2017 vergeten?

Kelder is de Man 3 januari 2019 om 19:18

Denk wel dat hij dat aan kan. Het is geen broekie meer en heeft mi bewezen dat hij de potentie heeft podium te rijden in 1 van de 3 rondes. Zou beter zijn hem te laten knechten voor Tom in de Giro, Tour skippen en vol voor podium in de Vuelta.

HSV 3 januari 2019 om 22:49

Die vuelta was quasi zonder verwachtingen dat is wat anders dan moeten als kopman.

hartstikkebedankt 3 januari 2019 om 11:55

Het uitblijven van verdere klimondersteuning van enig niveau wordt hier wel weer zichtbaar. Kelderman is goed genoeg om zelf als kopman te worden uitgespeeld in een grote ronde maar moet nu zelfs in 2 rondes knechten voor Dumoulin. Is toch redelijk pijnlijk.

Bever 3 januari 2019 om 12:07

Precies wat ik bedoel! Sunweb doet hem echt te kort.

Martino87 3 januari 2019 om 12:17

Dat de klimondersteuning ook als kopman zou kunnen starten geeft toch juist aan dat die ondersteuning van een hoog niveau is?

hartstikkebedankt 3 januari 2019 om 12:20

@Martino, ja maar dat is 1 man (die ook nog wel eens wil uitvallen) en daar zit het 'm juist in. Het liefst heb je 2 andere mannen in de klimondersteuning voor bijvoorbeeld de Giro (zeg een type Reichenbach en Oomen), waardoor je Kelderman 1 keer in een ondersteunende rol en 1 keer als kopman (Vuelta) kunt uitspelen. Tenzij Kelderman in de Tour natuurlijk eigenlijk kopman is en Dumoulin daar een vrije rol gaat spelen, hetgeen ik niet uitsluit.

jvh93 3 januari 2019 om 11:58

Hier word de niet zo brede ploeg heel erg duidelijk. Giro en Tour zullen ze nog een redelijke tot goede ploeg op kunnen stellen, maar de Vuelta zullen ze met jonge talenten gaan rijden en wellicht heel erg kleurloos gaan zijn, al zouden die jonkies blij zijn met de kans

girardengo 3 januari 2019 om 12:05

Als de Giro het hoofddoel van het seizoen is (in de zin van mikken op eindwinst), zou je verwachten dat de sterkste ploeg start. Dus met Oomen erbij.

Jan Blokland 3 januari 2019 om 12:07

@Bever. Dit slaat helemaal nergens op “de grillen van Dumoulin”.
Ik denk zelfs dat Kelderman het juist leuk vind na de uitval van verleden jaar.
Sterker nog: Als Kelderman goed is rijdt hij ook top vijf top tien.

Bever 3 januari 2019 om 12:30

Ik hoop echt oprecht dat je gelijk hebt en dat hij het leuk vind, serieus, maar ik kan het me niet voorstellen gezien zijn eigen ambities. Met grillen bedoel ik, en dat reken ik Spekenbrink nog meer aan, maandenlang roeptoeteren dat alles in 2019 op de Tour wordt gezet met Dumoulin en dan opeens wordt het de Giro en oh ja de Tour doet hij er wel/misschien/zouzomaarkunnen/ofmisschienookniet ook nog achteraan. Het qua raceprogramma als zeer rigide bekend staande Sunweb bouwt nu opeens misschiens en wellichts in in hun programma. Jumbo Visma lijkt nu meer op het Sunweb van 2017 dan Sunweb zelf.

tendam 3 januari 2019 om 12:46

@bever
Ze waren rigide, maar nu ze dat niet zijn wil je dat ze dat toch weer worden? Om daar vervolgens weer over te zeuren?

Bever 3 januari 2019 om 13:01

Begrijpend lezen is echt moeilijk hè tendam? Dat jij het woord rigide opvat als alleen maar negatief ligt aan jou. Het ‘rigide’ Team Sunweb was jarenlang mijn team; dit Team Sunweb 2.0 bevalt me niet.

KimJungPoels 3 januari 2019 om 12:09

De klimondersteuning is helemaal niet zo slecht in deze ploeg. Het zijn gewoon keuzes van de ploegleiding om dit op deze manier te doen. Sunweb werkt nou eenmaal heel erg volgens het BMC model, ze hebben twee kopmannen met Matthews en Dumoulin, die worden overal zo goed mogelijk bijgestaan en het kleine aantal wedstrijden wat overblijft wordt dat verdeeld, en meestal niet eens over de beste overige renners.

Aan de andere kant vind ik het positief dat ze met jonge talenten naar de Vuelta gaan weer. Walscheid was eind vorig jaar prima bezig en met Hindley, Storer, Hirschi, Kanter, Power hebben ze toch een aantal hele leuke jonge renner die zo weer extra stapjes kunnen zetten.

Samlambeej 3 januari 2019 om 14:03

@KimJungPoels
als beste een 11e stek voor Walscheid vind jij prima? En zomaar die extra stapjes(mv.) IN een Vuelta? Gaat allemaal vanzelf joh.

Sjonge Jonge 3 januari 2019 om 12:09

Is het ook al bekend of (en zo ja, waar) Matthews een grote ronde gaat rijden?

hartstikkebedankt 3 januari 2019 om 12:17

Matthews rijdt volgens mij ‘gewoon’ de Tour de France

Kelder is de Man 3 januari 2019 om 12:12

Jammer

Javier 3 januari 2019 om 12:12

Als Kelderman uitvalt in de Giro, wat niet ondenkbaar is, dan is de ondersteuning weer erg minimaal. Vorig jaar is meerdere keren gesproken over de ‘zwakke ploeg’ van Sunweb in de giro. Vervang Oomen (toen) voor Kelderman (nu) en de ploeg zal op papier vrijwel hetzelfde zijn.

betonmolen 3 januari 2019 om 12:14

Leuk de klaagzang over ondersteunening maar die het wel kan moet weer als kopman uitgespeeld worden. Naar mijn idee is een echte waardevolle knecht altijd interessant om als kopman te fungeren.

Merlinappa 3 januari 2019 om 12:18

Wat een gezeur. Stellen ze een keer een sterke knecht op, is het weer niet goed. Je hebt Kelderman nodig als knecht, helemaal in de Giro. Tom heeft überhaupt nog niet beslist of ie de Tour (voor het klassement) rijdt, dus dat verhaal moeten we nog maar even afwachten.

Schollekop 3 januari 2019 om 12:27

Leuk. En de rest van het programma? Of doet dat er niet toe?

Ab Normaal 3 januari 2019 om 12:38

Heeft iemand Kelderman gevraagd wat hij vind en wil? Maxim, Youri?

Bever 3 januari 2019 om 13:10

De stem van de rede :).

T80JZ 3 januari 2019 om 13:00

Als je vol voor de Giro gaat dan moet je ook voor de sterkte ploeg kiezen, dus Oomen erbij. Alleen ondersteuning door Kelderman is te weinig en te risicovol. Jammer deze keuze. Liever met een supersterke ploeg naar de Giro en iedereen wegrijden.

Samlambeej 3 januari 2019 om 13:07

Stom Team met een paar wereldreners m.n. Tom, Sam en SKA. Ploegleiding is haast onuitstaanbaar. Wat moeten ze nuweer in de Vuelta? En die kampioenentricots kunnen écht niet!

Maar eigenlijk, de Giro is het hoofddoel dus ze gaan dit jaar Oomen én Keldermand meenemen naar de Tour voor Tom… Volgen ze dan toch de raad van Johan en Bjarne? Jammer dat zo'n Kragh Andersen dan ook in de Hincapie/Voigt/Kyrienka-rol moet.

Dan komen ze eigenlijk nog 1 super-deluxe-klimmer tekort die in de beurtenrol van die 2 andere schaduwkopmannen perfect kan afwisselen zodat er elke dag wel 1 overblijft via een schijnbaar wetenschappelijke manier van prestatiemonit(b)orrring.

thijssss 3 januari 2019 om 13:15

Bij Sky doen ze dit toch al jaren? Waarom is het dan nu ineens zo gek: Dumoulin is beter dan Kelderman en Tom wil Giro + Tour doen. Dan kan Kelderman toch prima mee als meesterknecht+reservekopman. Hoeft een top 10 van Kelderman niet eens in de weg te staan.

LaurentJalabert 3 januari 2019 om 14:42

Ja precies. Wat zeurt iedereen nou. Als Kelderman echt zo goed is kan hij toch ook gewoon meedoen in het klassement. Zie Sky zowat ieder jaar in de Tour, de Jumbo mannen deze Tour, de Movistars een tijdje terug en ga zo maar door. Kijken jullie geen wielrennen ofzo, of wordt alleen de winnaar onthouden.

Brummel 3 januari 2019 om 15:35

ja inderdaad

Mwielerfan 3 januari 2019 om 20:23

Ja want sky nadoen zitten we op te wachten. Gaat met de carrière van poels ook precies zoals iedereen hier hoopt bij sky

assen 3 januari 2019 om 13:35

Persoonlijk snap ik nog niet zo goed waarom Sunweb ervoor kiest niet met een kopman te starten in de Vuelta. Is dit de persoonlijke wens van de renners zelf, of meer ingegeven door bovenaf? Biv, heeft Sam zelf aangegeven nog liever een jaar niet als kopman te starten, of heeft de ploegleiding hem gevraagd de Tour te rijden?

In de Giro zal Dumoulin wel een ploeg meekrijgen die sterk genoeg is; als hij de Giro niet wint, zal dat waarschijnlijk niet aan de ploeg liggen.

De Tourploeg van Sunweb is nu wel heel sterk bezet met Tom, WIlco, Sam, Michael; wat zou daar het hoofddoel zijn? Zal afhangen van hoe Tom uit de Giro komt, neem ik aan?

Samlambeej 3 januari 2019 om 13:48

@assen
De Tourploeg is toch véél sterker dan Tom + Wilco voor de Giro? Dus de Tour lijkt me het hoofddoel.

assen 3 januari 2019 om 15:02

Voor Sunweb is de Tour het hoofddoel, maar met welke renner?

Samlambeej 3 januari 2019 om 18:24

@assen
Heb toch een beetje ’t gevoel dat Sunweb zich afstemt op Froome. Zou er niet van achterovervallen mocht intern de gedachte leven dat Kelderman top moet zijn in de Giro en Tom andersom. Gelukkig hebben we voorbereidingswedstrijden om daar wat vanaf te lezen.

Tripodboom 3 januari 2019 om 13:38

Maakt iets zo veel uit wie ze opstellen. Ene Bernal gaat de Giro rijden en Tom gaat die echt niet bijhouden in de laatste 2 a 3 kilometers bergop!

Fuubs 3 januari 2019 om 13:39

Hopelijk Oomen voor de witte trui! Ik kijk er al naar uit. Bernal doet giro, MAL giro vuelta geloof ik, Carapaz (regeltjes volg ik nooit zo, maar wordt 26) en rijd de giro. Mas, Schachman misschien? Ik zal vast wel iemand over t hoofd zien.

Samlambeej 3 januari 2019 om 13:51

Had Astana toch veel beter Carapaz kunnen nemen.. Tesamen met MAL opstellen, zo die twee aan elkaars achterwiel vastzitten heisen ze elkaar naar plek 1 en 2 in de Giro.

Jacco van Stierop 3 januari 2019 om 13:54

Prachtige foto van Cor Vos. Daar staat geen jochie meer maar een man. Doordringende, wat stuurse blik die het besef verraadt dat het geluk nu eenmaal niet voor iedereen te achterhalen is. Wat geeft het, met volharding zal hij ongetwijfeld wel weer de vogels horen zingen.

HSV 3 januari 2019 om 23:25

Ja, zo denk ik er ook over. Dat stuurde vind ik beter dan dat altijd wat verontschuldigende wat hij vaak over zich heeft. Laat em maar es een poosje pissig zijn en daardoor scherp zodat hij niet achterin gaat zitten surfen. Of slecht sturen door dromerigheid. Hij bulkt van het talent nu aan de gang met focus.

Huubi 3 januari 2019 om 14:04

Jammer Voor Kelderman, zijn carrière lijkt zo nogal stil te staan.

Simon1 3 januari 2019 om 14:17

Jammer dat ze niet op de zes daagse presenteren.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair