Kelderman: “Ik had een nieuwe omgeving nodig”

zaterdag 24 december 2016 om 09:24
Kelderman: “Ik had een nieuwe omgeving nodig”

Foto: Sirotti

Wilco Kelderman begint in 2017 aan een nieuw hoofdstuk in zijn carrière. Hij rijdt dan voor een andere ploeg: Sunweb. “Na vijf jaar bij LottoNL-Jumbo voelde ik dat ik die verandering nodig had”, zegt hij tegen Cyclingnews. “Een nieuwe omgeving, met andere mensen om mij heen.”

Kelderman had na de Tour de France al in zijn hoofd dat hij wilde vertrekken. “Iedereen was erg close bij LottoNL-Jumbo. Het was fijn daar, maar ik had iets nieuws nodig. Ik dacht dat een andere ploeg mij weer een frisse start zou kunnen geven.” Sunweb is dan een logische keuze, zegt hij. “Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe andere ploegen werken. Er waren ook andere opties, maar deze ploeg heeft echt een interessant verhaal, en ze hadden al een aantal Nederlandse renners.”

De 25-jarige renner hoopt bij Sunweb weer beter te kunnen worden. “Twee jaar geleden kende ik een erg goed seizoen. Ik verwachtte daarna veel van mezelf, maar het kwam er niet echt uit.” Hij stelt dat hij in de jacht op perfectie soms te ver ging. “En misschien heb ik die grote stap te snel gemaakt. Wellicht had ik de Giro nog eens moeten rijden in 2015 (in plaats van de Tour, red.), en stap voor stap verder moeten gaan, maar dat is koers. Als renner wil je altijd meer, maar dat kan later te veel blijken te zijn. Ik deed uiteindelijk te veel in trainingen en ik had geen goed voedingspatroon. Ik vergat de basis.”

“Ik ben nog steeds pas 25, maar de tijd is snel gegaan”, vervolgt Kelderman. “Ik ben al vijf jaar prof en dat is best lang. De tijd bij de beloften vloog voorbij en voordat ik wist, reed ik de Dauphiné met Rabobank en eindigde ik daar in de top tien. In het begin van mijn carrière ging alles zo snel. Ik trainde gewoon, en dacht aan niks anders. Ik deed slechts de basisdingen en de rest gebeurde vanzelf.” Dat gevoel hoopt Kelderman bij Sunweb weer terug te vinden.

Dit artikel delen:

34 Reacties

Orakel 24 december 2016 om 09:34

Hij kreeg naar eigen zeggen dus niet de juiste begeleiding om de stap van talentvolle 23 jarige, naar een nieuw hoger niveau te tillen.
Ik sluit niet uit dat er bij Kelderman gewoon minder ‘rek’ zit, maar zou graag zien dat hij het tegendeel bewijst.

Striga 24 december 2016 om 09:45

In Baskenland en Zwitserland rijdt ie na een paar bergritten in de leiderstrui maar lost op andere dagen weer terwijl er nog 20 aanhangen. Hij moet zorgen dat je constanter wordt en minder vaak op z’n plaat gaat. Z’n tijdrit is ook gigantisch voor een AK renner, hopelijk komt z’n potentie er snel weer uit.

lnnrt 24 december 2016 om 09:56

Met al het Nederlandse (bijna) succes afgelopen seizoen, ben ik hem gewoon een beetje vergeten. Zou mooi zijn als hij komend seizoen zich nog bij de Nederlandse toppers voegt!

TykkeThor 24 december 2016 om 10:14

Vorig jaar zat het probleem volgens mij toch vooral bij z’n stuurmanskunsten. In Baskenland verspeelt hij de leiderstrui door een val, en in de Tour leek hij ook uitstekend op weg tot die val in de achste rit. Toch blijft dit intrinsiek een van de grootste talenten in Nederland, en ik hoop dat hij bij Sunweb weer een beetje tot leven komt.

Tuubke 24 december 2016 om 10:28

Kelderman reed een paar jaar geleden een geweldige Giro. Ik zie hem nog voor me als dappere eenzame vluchter op een besneeuwde col. Ik hoop van harte dat hij die vorm en dat lef terugvindt en misschien vooral: dat plezier in de koers. Dan komt het succes ook wel weer. Met zo’n tijdrit in de benen en zijn klimmerstalent moet hij in bijna alle klassementen mee kunnen doen om de prijzen. Nu nog een beetje geluk – en op de fiets blijven zitten natuurlijk. Veel succes Wilco!

jvh93 24 december 2016 om 10:29

2 jaartjes sunweb en de op hangende pootjes weer terug naar het oude nest tlj waar het toch allemaal wel erg goed geregeld bleek te zijn

Myridley 24 december 2016 om 10:57

Groot gelijk Lotto Jumbo ploeg met alleen maar eeuwige beloften

achtpuntzes 24 december 2016 om 11:14
Quote:
ik had geen goed voedingspatroon

benieuwd wat dat voedingspatroon dan wel was. elke dag frietje shoarma? in ieder geval weinig professioneel en eigen schuld, kan je niet op de begeleiding gooien.

Culnamo 24 december 2016 om 11:34

Interessante zelfanalyse: ik denk dat het goed is voor hem om even over de schutting te kijken en te zien hoe het ook kan. Ik weet alleen niet hoe anders Sunweb de voorbereiding doet. Misschien dat de mensen hier dat weten?

Ik denk nog altijd dat Kelderman zijn belofte gaat inlossen.
Vergeet niet: vijf a tien jaar geleden waren we in de wolken met zijn huidige resultaten (-Rob Ruijgh als beste in het klassement en ten Dam als 28e als beste in de Tour-).
Nu zijn we ook wel een beetje verwend met een Mollema, ten Dam, (Poels), Gesink en Kruijswijk in meerdaagse wedstrijden en toppers op andere vlakken.

Kelderman heeft de capaciteiten om heel erg veel te bereiken en het is goed om te horen dat hij zelf inziet dat hij te vroeg te snel te hoog wilde grijpen.

tendam 24 december 2016 om 11:49

@myridley
Eeuwige beloften die aantonen de Giro te kunnen winnen ;) Sorry, die vlieger gaat echt niet meer op.

@8.6
Nee, hij at juist te weinig, waardoor hij weliswaar licht was maar ook minder krachtig.

AWestie 24 december 2016 om 11:55

Wat waren de andere opties? Zijn die een beetje terug te vinden in het geruchtencircuit? Hoe veel anders is Sunweb nou echt als omgeving als hij het zelfs nog als pluspunt noemt dat er veel Nederlanders zijn. Ga dan ook gewoon echt iets anders zoeken dan de ‘Nederlandse gesjelligheid’, Wilco ;)

xistnc 24 december 2016 om 11:56

Alleen als ze er bij Giant in slagen om Kelderman op zijn fiets te houden, dan kan hij de volgende stap zetten. Of de uiteindelijke oorzaak van al dat vallen nu mentaal, materiaal en/of fysiek is, doet er dan niet toe.

vanuit de kantlijn 24 december 2016 om 11:58

Hopelijk gaat de zon weer schijnen voor Kelderman bij Sunweb…. Dat voedingspatroon slaat volgens mij vooral op het feit dat ie eerder zelf aangaf te scherp te willen staan….

Don Stephano 24 december 2016 om 12:47

Geen goed voedingspatroon? Broodjes kroket?

robing 24 december 2016 om 13:04

@tendam

Dat lukt Froome toch best aardig…

wielrenner 24 december 2016 om 13:05

Het is wel duidelijk dat het ontbreekt aan het soort begeleiding zoals bijvoorbeeld bij SKY wel het geval is. Wat voor begeleiding moet je dan ook van de huidige ploegleiders van TLJ verwachten? Mentaal en bijv. op voedingsgebied ga je daar niet veel leren. Jonkies worden er over het algemeen opgerookt als knecht, dat hebben we met zijn allen inmiddels de laatste jaren wel kunnen zien. Bij Kelderman ging het in het begin allemaal vanzelf, precies zoals hij in het bovenstaande artikel aangeeft, echter meerwaarde kon zijn “begeleiding” niet bieden.
Het gemis aan persoonlijk contact (passieve ouderwetse ploegleiders)en aan diverse nevenzaken als inderdaad leefstijl,voeding,mentale training hebben geleid tot waar hij nu staat. Gezien de ervaringen (afgedankte,uitgebluste renners, als ik het zo mag zeggen) afgelopen jaar bij Giant vrees ik voor hem dat het ook voor hem geen gemakkelijk jaar zal worden.

Orakel 24 december 2016 om 13:27

Kelderman stond te scherp…?
Kelderman heeft altijd een redelijk bolle kop gehad, vergeleken met de beste klimmers en klassementsmannen. Op dat gebied is nog heel veel te winnen, maar uithongeren is sowieso niet de juiste remedie.

alsjewint 24 december 2016 om 14:03

Interessant dat hij zegt dat in de beginjaren alles vanzelf leek te gaan en hij alleen de basisdingen deed. Dat is heel kenmerkend voor mensen met grote fysieke talenten. Om die laatste stap te kunnen maken gaat het veel meer om mentale dingen zoals niet te snel die stappen willen maken en omgaan met teleurstellingen. Ik hoop echt dat hij hierin met de juiste steun en begeleiding de stap naar de top kan maken. Maar boven alles is het je eigen mentale kracht die uitmaakt of je dat redt of niet.

schipperaar 24 december 2016 om 14:12

Zich zelf kunnen redden met eten is een eerste vereiste maar heb idee dat ie dat niet heeft meegekregen.

schipperaar 24 december 2016 om 14:42

Een werkgever is er vnl voor de centen van de renners mag je natuurlijk ook een flinke dosis zelfdiscipline verwachten. Van de keuken bij Tlj heb ik nooit een hoge pet op gehad, idee dat menig juist teveel en onverantwoord eet gezien de bolletjes gezichten.

Pipi112 24 december 2016 om 14:44

Wie is Kelderman ? Hij bestaat toch niet.

tendam 24 december 2016 om 15:19

@schipperaar
Ja, Kruijswijk en Gesink maken inderdaad een opgeblazen indruk…

schipperaar 24 december 2016 om 15:37

@tendam
Menig als je goed leest, ga ervan uit dat deze twee kleppers beter voor zichzelf zorgen, bij Wilco vraag ik me altijd af of ie zelf zn veters kan strikken. Misschien daarom een andere omgeving.

Magikdatzeggen 24 december 2016 om 15:37

Ik ben bang dat Kelderman al op jonge leeftijd over z’n top is.

liske 24 december 2016 om 16:47

kelderman moet volwassen worden. en voor zichzelf opkomen. de juiste afwegingen maken.
maar voor jezelf opkemen doe je niet door bij een andere nederlandse ploeg de supperknecht te worden. dat is in de luwte fietsen……
de zachte hand moet nu voorbij zijn. hij kan erg veel, weet niet hald hoeveel. als ie maar met de vuist op tafel sloeg en zijn ballen liet zien……

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair