Kelderman: “Ik had een nieuwe omgeving nodig”

zaterdag 24 december 2016 om 09:24
Kelderman: “Ik had een nieuwe omgeving nodig”

Foto: Sirotti

Wilco Kelderman begint in 2017 aan een nieuw hoofdstuk in zijn carrière. Hij rijdt dan voor een andere ploeg: Sunweb. “Na vijf jaar bij LottoNL-Jumbo voelde ik dat ik die verandering nodig had”, zegt hij tegen Cyclingnews. “Een nieuwe omgeving, met andere mensen om mij heen.”

Kelderman had na de Tour de France al in zijn hoofd dat hij wilde vertrekken. “Iedereen was erg close bij LottoNL-Jumbo. Het was fijn daar, maar ik had iets nieuws nodig. Ik dacht dat een andere ploeg mij weer een frisse start zou kunnen geven.” Sunweb is dan een logische keuze, zegt hij. “Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe andere ploegen werken. Er waren ook andere opties, maar deze ploeg heeft echt een interessant verhaal, en ze hadden al een aantal Nederlandse renners.”

De 25-jarige renner hoopt bij Sunweb weer beter te kunnen worden. “Twee jaar geleden kende ik een erg goed seizoen. Ik verwachtte daarna veel van mezelf, maar het kwam er niet echt uit.” Hij stelt dat hij in de jacht op perfectie soms te ver ging. “En misschien heb ik die grote stap te snel gemaakt. Wellicht had ik de Giro nog eens moeten rijden in 2015 (in plaats van de Tour, red.), en stap voor stap verder moeten gaan, maar dat is koers. Als renner wil je altijd meer, maar dat kan later te veel blijken te zijn. Ik deed uiteindelijk te veel in trainingen en ik had geen goed voedingspatroon. Ik vergat de basis.”

“Ik ben nog steeds pas 25, maar de tijd is snel gegaan”, vervolgt Kelderman. “Ik ben al vijf jaar prof en dat is best lang. De tijd bij de beloften vloog voorbij en voordat ik wist, reed ik de Dauphiné met Rabobank en eindigde ik daar in de top tien. In het begin van mijn carrière ging alles zo snel. Ik trainde gewoon, en dacht aan niks anders. Ik deed slechts de basisdingen en de rest gebeurde vanzelf.” Dat gevoel hoopt Kelderman bij Sunweb weer terug te vinden.

Dit artikel delen:

34 Reacties

klootje kriekeljon 24 december 2016 om 17:10

Geef die jongen de tijd. 25 jaar oud.

Wildebert 24 december 2016 om 18:04

Mijn sympathie heeft ie. Valt helaas net te vaak, maar dat weet hij zelf inmiddels ook wel. Schrijf hem zeker niet ad.

MME 24 december 2016 om 18:27

Kan me nog heel goed de etappe in Dauphine herinderen waar hij 3 de werd achter Froome en Contador. Daarnaast was hij ook de gene die het langs met ze meekon!

Jalabertje 24 december 2016 om 20:10

Wilco gaat nog hele mooie dingen laten zien die jongen heeft het in zich. Hij heeft nu zogenaamd een dramatisch jaar maar draagt wel de de leiderstrui in 2 vooraanstaande WT etappekoersen.

M.a.w. een hoog basisniveau en heel veel potentieel.

vlek 24 december 2016 om 20:22

Kelderman wordt ondertussen inderdaad zwaar onderschat. Hetgeen hij dit jaar in Baskenland en Zwitserland heeft laten zien was ontzettend sterk. Natuurlijk heeft hij de afgelopen twee jaar ook zijn zwakke plekken veelvuldig getoond, heel ver verwijderd van ‘nu het valt allemaal eens wel op zijn plek’ is hij echter niet. Het wordt sowieso hoog tijd dat er weer eens een Nederlandse renner een serieuze WT-ronde op zijn naam schrijft en daarvoor is Kelderman (voor de rondjes van een week) misschien wel de belangrijkste belangrijkste kandidaat.

Jungle Man 24 december 2016 om 20:53

Ik meen te herinneren dat ie na zijn goede giro er ook nog een Vuelta uit moest persen op zijn jonge leeftijd. Misschien is ie daar toch een beetje aan uitgebeend

maklukzat 24 december 2016 om 21:51

Als Kelderman beter met tegenslagen om kan gaan gaat het vast goed komen. Hij is nog jong . Gesink staat nu mentaal ook veel verder dan 5 jaar terug. Die laat zich niet meer zo snel van de wijs brengen. Hopelijk gaat het met Kelderman ook die kant op. Een nieuwe start kan daarbij helpen.

Coldeportes 25 december 2016 om 12:28

Goed gezien Wilco en goeie keuze! Stap 1 is gezet.

Volgens mij zit het deels in (ontbrekende) begeleiding vanuit TLJ, maar ook in hemzelf. Bij Wilco toch vaak het idee van een gepamperde jongen, maar juist ook vanuit de thuissituatie. Waarbij TLJ dit wellicht versterkt. Want ondanks de indruk als softe ‘ hop hop hop’-ploeg waar veel wordt vergoelijkt, heb ik juist de indruk dat ze er op andere zaken onvoldoende bovenop zitten (zie het TE scherp staan van Wilco, de basis niet op orde). Hoewel ik dat juist van Zeeman had verwacht. Wellicht in zijn nieuwe rol, maar dat komt dus te laat voor Wilco.

Ik hoop oprecht dat hij bij GIANT de nieuwe impulses met beide handen aangrijpt en zijn potentie eruit komt. Van jongen naar man, zogezegd! Hij moet dus vooral een mentale stap zetten, om topresultaten te gaan boeken. Het is ‘m gegund.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair