Kasteelcross Zonnebeke rekent op Van der Poel, Van Aert en Betsema

donderdag 23 januari 2020 om 15:43
Kasteelcross Zonnebeke rekent op Van der Poel, Van Aert en Betsema

foto: Cor Vos (archief)

Aanstaande zaterdag staat in Zonnebeke de 36e Kasteelcross op het programma. Bij de mannen is het uitkijken naar een mogelijk duel tussen wereldkampioen Mathieu van der Poel en Wout van Aert, bij de vrouwen maakt Denise Betsema haar rentree na een korte en veelbesproken dopingschorsing.

De Kasteelcross is voor veel renners de voorlaatste cross in aanloop naar het WK in het Zwitserse Dübendorf, zo ook voor Van der Poel. “Ik heb op stage vooral toegewerkt richting het WK en het voorjaar op de weg”, zo vertelt de renner van Alpecin-Fenix in een persbericht. “Het is altijd uitkijken hoe je van zo’n stage terugkomt.”

‘Ideale test’
“De overgang is nu echter wat minder bruusk, aangezien ik door stormweer in Benicassim iets vroeger dan gepland weer naar huis ben gegaan”, aldus Van der Poel, die vier jaar geleden voor het laatst reed in Zonnebeke. “Maar ik won toen wel. Ik kijk er naar uit, omdat toch ook enkele andere toppers aan de start verschijnen. Noem het gerust een ideale test voor Hoogerheide en het WK.”

Van Aert won ook al een keer in Zonnebeke, om precies te zijn in 2015. “Het is altijd leuk om terug te keren naar een wedstrijd die je ooit won. Ik hoop zaterdag een degelijk resultaat neer te zetten. Na onze ploegstage heb ik nu vooral wedstrijdritme nodig in functie van het WK in Dübendorf.” Van Aert zal zondag ook deelnemen aan de wereldbekercross van Hoogerheide.

De terugkeer van Betsema 
Bij de vrouwen is het vooral uitkijken naar de prestatie van Denise Betsema. De renster van Pauwels Sauzen-Bingoal stond zes maanden aan de kant vanwege een positieve dopingtest, maar heeft onlangs van de UCI te horen gekregen dat ze weer mag crossen. De internationale wielerunie concludeerde dat er geen intentie was om doping te gebruiken.

Betsema neemt het zaterdag op tegen onder meer Ellen van Loy, Christine Majerus en de Franse kampioene Marion Norbert-Riberolle. Bij de mannen krijgen Van der Poel en Van Aert concurrentie van lokale favoriet Eli Iserbyt, Gianni Vermeersch en Jens Adams.

Wint Denise Betsema al meteen bij haar rentree? – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

16 Reacties

Doswielos 23 januari 2020 om 17:15

Ben erg benieuwd hoe Betsema wordt ‘ontvangen’.

Barry Batsbak 23 januari 2020 om 19:40

Denk dat het wel meevalt. De UCI heeft er iets van gevonden, ze heeft er een sanctie voor gehad. Nu gewoon weer aan de slag. De meesten zullen vooral benieuwd zijn naar haar niveau zonder wedstrijdritme. Ze zal het voordeel van de twijfel wel krijgen. En vanzelfsprekend zal er ook wel weer een lokale zatlap zijn die haar uitscheldt, maar hoe serieus moet je mensen nemen die amper nog op hun poten kunnen staan? De crossliefhebber zal het liefst zoveel mogelijk kandidaten voor de winst aan de start zien verschijnen.

Kabouter Wouter 23 januari 2020 om 18:50

Ik verwacht niet dat men dat dametje zal bekogelen met bier of erger. Hier en daar wat boegeroep misschien maar daar moet je als topsporter tegen kunnen.

superbove 23 januari 2020 om 19:27

zal ze winnen? zou best kunnen

poortje de dijkenstoemper 23 januari 2020 om 19:31

Go Denise !!

jibi verboort 23 januari 2020 om 19:53

Betsema blijft absolute publiekslieveling.

Altijd heb ik vertrouwen blijven houden in de oprechtheid van Denise Betsema. Het is haar uitermate gegund dat zij in ere is hersteld. Geloof maar dat de ware crossliefhebbers haar in de armen zullen sluiten en dat ze haar wederoptreden met een goed gevoel tegemoet mag zien. Dat is haar meer dan van harte gegund.

Vooral de Vlamingen houden uit liefde voor hun sport alle nieuwsontwikkelingen bij en zullen voor haar graag dat extra steuntje in haar rug zijn.
Ik heb zo'n gevoel dat Denise Betsema wel eens wereldkampioen kan gaan worden. Denise Betsema..of Yara Kastelijn? Het Nederlandse dames veldrijden is de absolute top!

Brabander 23 januari 2020 om 21:33

Heerlijk, dat enthousiasme :)

chasse patat 23 januari 2020 om 21:09

Gelukkig rijdt Betsema in de vrouwenkoers. Anders zou er dit keer met de startlijst nauwelijks aandacht voor zijn. De dames mogen haar dankbaar zijn voor alle publiciteit!

Natte spons 23 januari 2020 om 21:20

Met deze concurrentie zou ze inderdaad weleens direct kunnen winnen.

Brabander 23 januari 2020 om 21:33

Als dit alles is, is het inderdaad niet veel. Zie haar hier ook direct om de knikkers meedoen

Michelangelo 23 januari 2020 om 21:51

Zelfs in dit draadje eens niks over VDP… of WvA.

Als ze inderdaad onbewust “gepakt” heeft, dan is het voor mij goed dat ze weer kan fietsen. Benieuwd waar ze staat op dit moment.

jibi verboort 23 januari 2020 om 22:38

Alle lof voor Denise Betsema.

Méér dan veertig jaar ging ik naar het veldrijden kijken in binnen-en buitenland. Ik was gefascineerd door Liboton en Stamsnijder. Later door Richard Groenendaal die op en top zeer sportief was en altijd zijn aandeel in een wedstrijd had. Hij verdiende veel meer dan zijn ene titel in zijn geboortedorp Sint Michielsgestel. In die periode wedijverde hij o.a. met Danielle Pontoni en Luca Bramati……maar naar de dames keek ik toen-ondanks de superieure en fraai bescheiden Marianne Vos niet om. Dat gebeurde wel na de indrukwekkende Denise Betsema. Dat was mijn kantelpunt. Dat interview na Koksijde met Ruben van Gucht…was overweldigend mooi! België lag aan haar voeten. Deze Denise gaf mij…en zoveel anderen ….zo veel meer als alleen maar koers….een pak gevoel! Ik neem de mannencross niet meer op, omdat de dames veel meer bieden dan alleen cross. En als dan straks Denise Betsema naar goud zou grijpen………….dan is dat ook extra speciaal voor al diegenen die ondanks zwaar weer achter haar zijn blijven staan. Hoe pijnlijk moet het geweest zijn voor haar vader en moeder die ten diepste weten hoe zuiver Denise in het leven staat en toch met ongegrond wantrouwen overladen werd. Het moet ze geraakt hebben. Fietsen met de wind in de rug; dat kunnen er velen. Inhoud geven bij tegenwind verwijst naar kwaliteit. Denise is blijven trainen-begreep ik uit het commentaar van Paul Herijgers tijdens het EK in Silvelle. Ik verwacht een warm onthaal in Zonnebeke….wellicht nog met meer sympathie dan tevoren. En dat verdient Denise!

jan jansen 24 januari 2020 om 00:18

Hup Betsema

freirefreire 24 januari 2020 om 00:55

Ook ik gun Betsema van harte haar terugkeer en wat een verhaal zou het zijn als ze de wereldtitel zou grijpen.

Maar ik ben wel eerlijk: een ander deel van mij blijft zo iemand voortaan toch met argusogen volgen. Dat zijn nou eenmaal de littekens van de wielersport: Er zijn namelijk wel vaker dopeurs geweest die bij hoog en laag beweerden er niets vanaf te weten, en ook die kwamen er weleens met halve straffen vanaf. Dat deed mijn nekharen dan overeind staan. Waarom ik Betsema dan wel het voordeel van de twijfel geef? Geen idee. Misschien chauvinisme.

jan jansen 24 januari 2020 om 08:59

Misschien voel je het gewoon goed aan.
De meeste renners die zijn gepakt blijven ontkennen. De meeste liegen maar er kan er een tussen zitten die niet liegt. Volgens mij is dat Betsema.

didison 24 januari 2020 om 13:26

Kan betsema dit Winnen zonder competitie? Of zijn ellen en riberol toch sterker op dit moment? Iemand oog op?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair