Jury durft geen keuze te maken: Van der Breggen én Van Vleuten genomineerd voor Sportgala

zondag 2 december 2018 om 18:42
Jury durft geen keuze te maken: Van der Breggen én Van Vleuten genomineerd voor Sportgala

foto: Sirotti

Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten zijn genomineerd voor de titel Sportvrouw van het Jaar. Speciaal voor de twee wereldkampioenen wielrennen maakte de vakjury een uitzondering. Er zijn namelijk niet drie, maar vier sportvrouwen genomineerd.

Schaatster Jorien ter Mors (wereldkampioene Sprint en winnares van twee medailles op de Olympische Winterspelen) en shorttrackster Suzanne Schulting (goud op de Olympische Winterspelen) zijn de concurrenten van Van der Breggen en Van Vleuten.

BMX-er Laura Smulders en meervoudig wereldkampioen op de baan, Kirsten Wild, vielen buiten de boot.

Bij de mannen zijn geen wielrenners genomineerd. Het NOS | NOC*NSF Sportgala vindt plaats op woensdag 19 december. De stem van de vakjury telt voor vijftig procent. De aanwezige sporters bepalen de andere vijftig procent.

Nominatie voor Teamsprinters als Sportploeg van het Jaar
De Nederlandse teamsprinters op de baan zijn genomineerd voor de titel Sportploeg van het Jaar. Eind februari pakten Nils van ’t Hoenderdaal, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli WK-goud in Apeldoorn. Zij nemen het op tegen twee andere wereldkampioenen: de hockeyvrouwen en het zeilduo Annemiek Bekkering en Annette Duetz.

Baancoach Peter Schep greep naast een nominatie voor de titel Sportcoach van het Jaar. Die strijd gaat tussen Raemon Sluiter (tennis), Jac Orie (schaatsen) en Jeroen Otter (shorttrack). Para-wielrenner Jetze Plat hoort niet tot de laatste drie voor de titel Paralympisch Sporter van het Jaar. Daarvoor zijn Bibian Mentel (snowboard), Diede de Groot (rolstoeltennis) en de rolstoelbasketballers genomineerd.

Dit artikel delen:

45 Reacties

Mwielerfan 2 december 2018 om 18:46

Logisch zou zijn een olympier en dan ligt schulting voor de hand. Ter mors was minder verrassend en eerste shorttrack goud lijkt me zwaarder tellen.

0
Guushovd 2 december 2018 om 18:48

Zonder aan iemand iets af te willen doen. Annemiek is voor mij de sportvrouw (sportpersoon, ongeacht geslacht) van de laatste paar jaar.

0
osca freire gomez 2 december 2018 om 19:01

Jorien ter Mors vind ik echt belachelijk. Ze is nog geeneens de beste schaatster van vorig jaar. Wust heeft 1 keer goud en 2 keer zilver op de olympische spelen en zilver op het wk allround, terwijl Ter Mors ‘alleen’ maar 1 gouden medaille heeft op de spelen

0
ssj 2 december 2018 om 19:46

Vergeet je niet nog een gouden en een bronze medaille?

0
osca freire gomez 2 december 2018 om 20:22

Je hebt gelijk. Ik had het WK Sprint gemist en de Shorttrack medaille was ik vergeten (ik kijk eigenlijk nooit shorttrack)

0
dikkechaap 2 december 2018 om 23:04

Olympische medaille gehaald in 2 verschillende sporten, met olympisch record ook nog. Lijkt me een logische nominatie.

0
UrbanSteel 2 december 2018 om 19:02

Wij als wielerliefhebbers kijken hier met een bevooroordeelde mening.
Maar als je een stapje terug zet en nog is naar dat lijstje kijkt en nagaat dat Max Verstappen na zijn eerste winst in een formule 1 wedstrijd gelijk sportman van het jaar werd lijkt het mij niet meer dan logisch dat Suzanne Schulting met de eer gaat lopen. Een Nederlandse voor de eerste keer Olympisch kampioen in een sport die toch echt wel een wereldsport is dat shorttrack.
Wij als wielerliefhebbers komen niks te kort als je de erelijst gaat bekijken van sportman, sportvrouw van het jaar.
Annemiek heeft gewoon pech dat daar ineens Suzanne Schulting ten tonele verschijnt.

0
osca freire gomez 2 december 2018 om 19:26

Ja Verstappen was toch wel de meest onterechte sportman van het jaar. Dat is alsof iemand sportman van het jaar wordt nadat die een touretappe wint.

0
ChefSpijker 2 december 2018 om 20:46

Een Touretappe winnen is natuurlijk niet uniek voor Nederland. Een F1 Grand Prix was dat wel. En zeker als je dat als 18-jarige doet (wat nog nooit in de wereld gebeurd was). Toentertijd geen heel gekke keuze mijns inziens. Ook als je ziet wat hij met dat resultaat los maakte in Nederland.

Dat Max nu niet genomineerd is, is ook gewoon terecht. Een paar Grand Prix’ winnen is niet meer voldoende voor een unieke status. Vind het wel apart dat Dumoulin er niet bij staat. Als je bij de dames vier stuks nomineert had Tom er bij de heren ook wel bij gekund.

0
Col du Bramont 2 december 2018 om 19:26

Ook hier weer een zeer logische keuze, leuk dat men vooraf geen keuze wilde maken tussen van Vleuten en vd Breggen. Dat blijft lastig.

Lijkt me dat Schulting de titel bijna niet kan ontgaan trouwens.
Al blijft het lastig om verschillende prestaties goed met elkaar te vergelijken.

0
dikkechaap 2 december 2018 om 23:07

Ik denk toch echt dat het Van Vleuten wordt. De tegenslagen die zij heeft gehad spreken tot de verbeelding van de andere sporters. Schulting is ook nog jong, die krijgt nog wel een keer een kans.

0
krypton 2 december 2018 om 19:46

Wat is het ook een rare jury soms. Win je op het WK baanwielrennen 3x goud en 1x zilver en op het EK baanwielrennen 2x goud en 1x brons plus op de weg nog een ritzege in de Giro en dan zit je niet eens bij de laatste vier.

0
UrbanSteel 2 december 2018 om 19:47

@osca Freire gomez

Waar hoor je mij die onzin van jou zeggen ? In Nederland wordt je nogal redelijk snel sportman/sportvrouw van het jaar als je wint in een discipline waar Nederland zelden of nooit hoog scoort.
Max was top, Epke was top, heren volleybal 1996 was top , dat langebaan schaatsers en wielrenners succes hebben vinden wij nogal gewoon.

0
sooike 3 december 2018 om 14:33

Dan wordt het dus Herlings dit keer. Zou ik geen enkele moeite mee hebben !

0
Kruisberg 2 december 2018 om 19:49

Heb niks met tennis, maar kiki bertens had ik toch wel verwacht eigenlijk.

0
Jungle Man 2 december 2018 om 19:59

Dat schaatsers genomineerd zijn blijf ik incorrect vinden. Deze sport is zo klein en wordt eigenlijk alleen in Nederland gevolgd. Had beter een atlete kunnen nomineren.
Voor sportploeg had men evengoed de nationale korfbalselectie voor sportploeg kunnen nomineren.

0
UrbanSteel 2 december 2018 om 20:02

Shorttrack is geen kleine sport, langebaan allround dat is klein.

0
tendam 2 december 2018 om 20:05

Jeffrey Herlings is genomineerd, en Tom Dumoulin niet… gevoelsmatig hoort Herlings hier niet thuis. Maar misschien is dat omdat ik in mijn omgeving nog nooit iemand over die gozer heb gehoord. Waar leeft dat motorcross?

Ik gun het Annemiek van Vleuten. Puur qua resultaat zou het Anna vd Breggen of Schulting moeten zijn.

0
ChefSpijker 2 december 2018 om 20:50

Herlings heeft 365k volgens op Instagram. Kennelijk leeft motorcross nogal dus. Als je dat bijvoorbeeld afzet tegen Zonderland (68k) en Nuis (113k). Dat het in Nederland een ondergeschoven kindje is, is wat anders natuurlijk. Al zendt de NOS geloof ik nog best veel motorcross uit.

0
tendam 2 december 2018 om 23:16

@chefspijker
Door in veel landen een underground-sport te zijn kun je ook veel volgers krijgen natuurlijk. Weet een gemiddelde sportliefhebber in Engeland wie Jeffrey Herlings is?

0
ChefSpijker 3 december 2018 om 03:20

Ik denk dat de gemiddelde sportliefhebber in Engeland ook niet van Zonderland of Nuis gehoord zal hebben.

0
tendam 3 december 2018 om 12:30

@chefspijker
Nuis niet inderdaad. Die Nederlander aan de rekstok is wel vrij bekend, temeer omdat de Britten zelf een sterke turnnatie zijn en het dus op de BBC weleens voorbijkomt.

0
kielabokki 2 december 2018 om 20:19

Geen Dumoulin, ok. Ach ja jury-gebeuren.. onzin.

0
Romāns Vainšteins 2 december 2018 om 20:21

Gaan gewoon 2 in in het Heineken house met de vrienden van Amstel meehossende gouden Olympiers worden natuurlijk. Die olijke jongedame van het shorttrack is natuurlijk iemand die je zo'n prijs ook wel graag geeft.

In dat opzicht was Dumoulin met die giro van vorig jaar natuurlijk een prima slachtoffer.
In de algemene publieke opinie werd ie ditmaal gewoon 2 rondes op rij gepiepeld door de SKY jongens.

0
Viktrodriguez 2 december 2018 om 21:52

Diegene die die prijs het meest verdient is niet eens genomineerd, Kiki Bertens. Over een gans jaar tot de tien beste speelsters behoren in misschien wel de grootste vrouwensport ter wereld, wat ook nog eens bijzonder zeldzaam is voor een Nederlandse speelster, is tig maal knapper en moeilijker dan elke prestatie van welke genomineerde dan ook. Zeker als je het ook nog eens afzet hoe groot de dominante factor is van Nederland in de kleine sporten als langebaanschaatsen en het vrouwenwielrennen.

0
NCK17 2 december 2018 om 22:17

+1

0
Imbatido 2 december 2018 om 22:43

Die Bertens-hype ontgaat me volledig. Omdat er de laatste jaren geen Nederlander meer fatsoenlijk tegen een bal aan heeft geslagen moet de nummer 9 van de wereld al Sportvrouw van het Jaar worden? Dan ben je wel erg snel tevreden. Beste resultaat dit jaar op de Grand Slams kwartfinale Wimbledon. En in de andere drie bij de laatste 32 eruit. Ze won wat kleine toernooien, dat is hetzelfde als Parijs-Nice winnen, of een Tourrit. Terecht dat ze niet bij de laatste vier zit.

0
west 2 december 2018 om 22:54

In tegenstelling tot dameswielrennen en schaatsen zijn bij tennis wel alle buitenlanders volledig professioneel ondersteund.

0
west 2 december 2018 om 22:21

Dat moet toch objectief gezien, van die twee, Breggen zijn? Vleuten heeft ook van alles gewonnen, maar lang niet zoveel als Breggen. Maar dan is de vraag, geef je hem aan de sporten met de beste uitslagen of aan de sporter die je het als persoon het meest gunt, de leukste uitstraling heeft en een soort pechprijs verdient…
Overigens zijn dameswielrennen en schaatsen nou niet echt sporten waar Nederland internationaal tegenstand krijgt. Wat dat betreft zouden de prestaties van Smulders, Hassan, Schippers, Fontijn en vooral Bertens wel meer op waarde geschat mogen worden.

0
Mwielerfan 2 december 2018 om 22:46

Giro Rosa als grootste wedstrijd zien is niet zo gek. Paar jaar geleden was dat vrij normaal alleen vanwege geen tv uitzending is dat verandert

0
tendam 2 december 2018 om 23:09

La Course en de Giro Rosa zijn qua exposure wel groot. En op het WK tijdrijden won Van Vleuten nog vrij ruim van Vd Breggen.

0
Mwielerfan 2 december 2018 om 22:49

Nuijs verliest groot deel van het jaar van joeskov en kulushnikov. Recent Doping gebruik van hun is niet bewezen en voor eerder waren ze netjes geschorst.
Gouden medailles zijn dus beetje makkelijk en van beperkte waarde. Vooral joeskov is al zo lang zoveel beter

0
tendam 2 december 2018 om 23:06

@mwielerfan
Op ‘zijn’ afstand, de 1000 m, heeft Kjeld Nuis een PR staan dat scherper is dan van de twee Russen. Waarom ben je trouwens zo fanatiek in het vrijpleiten van buitenlandse dopeurs?

0
west 3 december 2018 om 08:34

Jij denk dat de Modiale (lees: Nederlandse) schaatstop verder wel clean is?

0
tendam 3 december 2018 om 15:11

@west
Geen idee. Ik doe in elk geval niet aan whataboutism. ‘Ja, die Russen doperen zich wel, maar hoe zit dat dan met…’

0
Sijbrands 3 december 2018 om 00:33

ik vind het best wel lastig. Van Vleuten heeft bij mij de hoogste gunfactor. En zou ook niet onterecht zijn. De solo van van der breggen op het wk was daarentegen ook niet misselijk. Schulting is natuurlijk een leuke meid en goud gewonnen waar we nog nooit wat op gepresteerd hadden. Maar eigenlijk zou ter mors in mijn ogen moeten winnen. Als je op twee verschillende disciplines goud wint, dat is pas echt uniek!
Het gaat haar denk ik kosten dat ze de rest van het seizoen nauwelijks in beeld is geweest door allerlei omstandigheden. ik denk dat de menigte voor schulting gaat.

0
Brabander 3 december 2018 om 00:58

Ik ga voor Anna. Door dat WK haalt ze het nipt voor Annemiek.

0
Cayolle 3 december 2018 om 01:23

Begrijpelijk dat de jury geen keuze wil maken. Allebei super gepresteerd dit jaar. In de eendaagse wedstrijden was VDB superieur, in tijdritten en rondes VV. Op basis van pure klasse zeg ik VDB, wat doorzettingsvermogen betreft VV. De flyer vs de werker .. Ik kies dit keer voor VDB, maar het zou de volgende keer ook zomaar VV kunnen zijn.

0
Stenalic 3 december 2018 om 06:41

In een olympisch jaar kunnen de sporters die er niet heen gaan/kunnen wel inpakken. Blijft de grootst mogelijke onzin die verkiezingen. Schaatsen stelt internationaal ook helemaal niks voor maar daar wordt niet naar gekeken.

0
kielabokki 3 december 2018 om 07:56

Mag net zo gezien worden als veldrijden. Al kijkt het lekker weg..

0
Gaizka 3 december 2018 om 07:15

Dit is wel een aardig lijstje
http://www.biggestglobalsports.com

0
Wheely 3 december 2018 om 07:54

Alleen niet zo aardig dat ze België als land compleet negeren. Cycling is enkel een “major” sport in Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland volgens dat artikel. ;)

0
Col du Bramont 3 december 2018 om 08:17

Aardig inderdaad maar op veel details zeer betwistbaar, zie inderdaad Belgie en wielrennen als het criterium is media coverage dan is er iets misgegaan.
Motorcross klaarblijkelijk op #73, groot is die sport zeker niet.

0
Poeksel 3 december 2018 om 11:20

26 landen zijn meegenomen in het onderzoek, Nederland wel, België niet.

0
Col du Bramont 3 december 2018 om 08:07

Overigens bij de verkiezing Sportvrouw van het jaar won tot nu toe 14 maal een wielrenster en 8 maal een schaatsster.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sportvrouw_van_het_jaar_(Nederland)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone