Geen wielrenners genomineerd voor titel Sportman van het Jaar

zondag 2 december 2018 om 18:21
Geen wielrenners genomineerd voor titel Sportman van het Jaar

foto: Wouter Roosenboom (archief)

Er zijn geen wielrenners genomineerd voor de titel Sportman van het Jaar. Onder meer Tom Dumoulin, Mathieu van der Poel, Dylan Groenewegen en Niki Terpstra maakten kans op een plek bij de beste drie, maar zij werden door een vakjury niet geselecteerd.

Turner Epke Zonderland is een van de genomineerden. Hij werd wereldkampioen aan de rekstok. Schaatser Kjeld Nuis won twee keer goud op de Olympische Winterspelen. Motorcrosser Jeffrey Herlings is de laatste genomineerde. Hij werd wereldkampioen in de hoogste klasse, de MXGP.

Vorig jaar ging de Jaap Eden Trofee voor Sportman van het Jaar naar Tom Dumoulin. In 2017 won hij onder meer de Giro d’Italia. Dit jaar won hij geen grote ronde (wel tweede in de Giro en de Tour) en verloor hij zijn wereldtitel tijdrijden.

Bij de vrouwen zijn twee wielrensters genomineerd. Het NOS | NOC*NSF Sportgala vindt plaats op woensdag 19 december. De stem van de vakjury telt voor vijftig procent. De aanwezige sporters bepalen de andere vijftig procent.

Nominatie voor Teamsprinters als Sportploeg van het Jaar
De Nederlandse teamsprinters op de baan zijn genomineerd voor de titel Sportploeg van het Jaar. Eind februari pakten Nils van ’t Hoenderdaal, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli WK-goud in Apeldoorn. Zij nemen het op tegen twee andere wereldkampioenen: de hockeyvrouwen en het zeilduo Annemiek Bekkering en Annette Duetz.

Baancoach Peter Schep greep naast een nominatie voor de titel Sportcoach van het Jaar. Die strijd gaat tussen Raemon Sluiter (tennis), Jac Orie (schaatsen) en Jeroen Otter (shorttrack). Para-wielrenner Jetze Plat hoort niet tot de laatste drie voor de titel Paralympisch Sporter van het Jaar. Daarvoor zijn Bibian Mentel (snowboard), Diede de Groot (rolstoeltennis) en de rolstoelbasketballers genomineerd.

Dit artikel delen:

54 Reacties

Pol 2 december 2018 om 18:26

Het moet en zal een schaatser worden in Nederland. De rest van de sporters tellen gewoon niet mee.

0
Kruisberg 2 december 2018 om 18:36

Dan hadden ze wel 3 schaatsers genomineerd toch?? Nu ook nog een motorcrosser en turner. Vind het overigens drie sporten van niks, maar goed….

0
Imbatido 2 december 2018 om 18:35

Idioot dat Dumoulin niet is genomineerd. Qua overwinningen misschien een minder seizoen, qua niveau van prestaties misschien wel beter dan in 2017. Tweede in de Giro en Tour is bijna ongekend. En een heel jaar door. Fysiek gezien by far de beste prestatie van een Nederlander dit jaar. Zonderland is ongeveer een parttime-sporter. Nuis wint in een totaal-niet-mondiale sport waarbij zijn vrijwel enige concurrent niet mee mocht doen.

0
Kosmonaut 2 december 2018 om 19:25

Mee eens wat betreft Dumoulin en Nuis. Zonderland vind ik dan weer wel terecht, turnen is zo ongelofelijk groot mondiaal. Herlings daarentegen is naar mijn mening wel bedenkelijk. Zéér knap wat hij doet hoor maar in motorsporten ben je ook zo goed als je machine. Geef Max een Force India en Herlings een niet-fabrieksmotor en ze rijden in de achterhoede….

Bij de vrouwen toch wel vreemd dat Ter Mors de voorkeur krijgt ten opzichte van Wüst, twee medailes in twee sporten of een gouden plak op de vierde opéénvolgende spelen….

0
Mwielerfan 2 december 2018 om 20:08

Totaal niet een heel jaar. Grote twijfel tot de giro zelf. Tussen giro tour en wk weinig gereden. Logisch hoor maar om over drie wedstrijden te roepen dat het heel het seizoen was??

0
peervaneynthoven 3 december 2018 om 20:15

Zet Dumoulin op een damesfiets en hij eindigt in de achterhoede.

0
Samlambeej 2 december 2018 om 18:46

Hoef je dus ook niet meer serieus te nemen.

0
Onie 2 december 2018 om 19:01

Had Dumoulin toch wel verwacht. Misschien net die de hoofdprijzen gepakt, maar 2e in de Giro en 2e in de Tour (los van de andere hoogtepunten) had toch wel een nominatie moeten opleveren.

0
osca freire gomez 2 december 2018 om 19:12

Twee heel erg logische nominaties en Herlings. Ik vind dat je het hoogste in je sport moet hebben bereikt om te worden genomineerd. Dat hebben ze wel alle drie gedaan en geen wielrenner dit jaar (behalve misschien Terpstra)

0
peervaneynthoven 3 december 2018 om 20:27

Herlings presteert al jaren op wereldniveau in een mondiale sport en is verscheidene keren wereldkampioen geworden. Nu in de zwaarste klasse. Volkomen terecht dat hij eindelijk een keer is genomineerd.

0
Taliesin 2 december 2018 om 19:12

Denk persoonlijk dat Dumoulin of MvP hier echt bij hoorde te zitten.

0
Col du Bramont 2 december 2018 om 19:19

Zeer logische keuze. Wereldkampioen en Olympisch kampioen, dat telt toch meer dan 2 maal 2 in een grote ronde.

0
Viktrodriguez 2 december 2018 om 19:38

Dat was bij Verstappen anders ook geen probleem paar jaar geleden. Verder wordt er juist teveel gekeken naar individuele titels. Zeker gezien de hoeveelheid van die prijzen worden uitgereikt o.b.v. prestaties op één dag, waardoor toevalsfactor een veel te grote rol speelt. Daarnaast zegt een titel in een sport waarin Nederland weinig tot geen tegenstand heeft minder dan net geen winst in sporten met veel concurrentie.

Verreweg de beste prestatie dit jaar was natuurlijk van Kiki Bertens, die niet genomineerd is. Over een heel jaar, dus niet eens door een toevallige winstpartij, behorend tot de tien beste speelsters in de wereld in een van de grootste sporten ter wereld. Dat is veel knapper en moeilijker dan de zoveelste Olympische of wereldtitel in schaatsen of wielrennen bij de dames.

0
Sjoerd102 2 december 2018 om 19:24

Herlings terechte keuze. Al denkt het gros van Nederland er anders over omdat de meeste geen motorsport volgen.

0
krypton 2 december 2018 om 20:21

Precies, het is een kleine sport. Ook niet te serieus nemen dus.

0
sooike 2 december 2018 om 21:57

Motorcross een kleine sport? Ga eens een keer kijken naar een cross en verdring je wereldwijd tussen tienduizenden toeschouwers. Motorsport is mondialer dan schaatsen bijvoorbeeld.
Als je geïnteresseerd bent in sport dan kun je het alleen maar eens zijn met de nominatie van Herlins. De niet-kenners denken dat je met een snelle machine moeiteloos wereldkampioen kunt worden. Ooit gezien hoeveel conditie, uithoudingsvermogen, behendigheid, zware klappen op je lijf in diepe sporen en geulen er nodig zijn om op je machine te blijven? Max Verstappen hoeft enkel in zijn stoeltje gas te geven, te remmen en behendig te sturen. Herlings moet dat allemaal ook, maar ook nog voorkomen dat hij eraf valt. Rijden op geasfalteerde gladde wegen lijkt me iets minder zwaar dan op modderige, gladde, oneffen, glooiende en steile zandcircuits. Voor mij is Herlings de onbetwiste hoofdkandidaat voor deze titel !

0
krypton 2 december 2018 om 23:49

@sooike
Jazeker, een kleine sport. Bij het WK veldrijden komen ook 40.000 mensen in twee dagen maar dat kun je ook met de beste wil van de wereld geen grote sport noemen. Naar beiden kijkt internationaal gezien echt geen hond als je het vergelijkt met andere sporten.

0
rahimns 3 december 2018 om 01:07

@Sooike ik ben het op zich wel eens met je dat de nominatie van Herlings terecht is, al blijft een verkiezing als deze appels met peren vergelijken. Maar om nu te zeggen dat F1 een eitje is vergelijken met motorcross dan is dat ook wel overdreven. Als je weet met hoeveel G-krachten een F1 coureur te maken krijgt en hoe geconcentreerd je moet blijven onder die omstandigheden terwijl je zo’n 2 uur lang 300km per uur moet rijden. Soms ook nog eens onder zware warme omstandigheden, dan is dat ook echt wel topsport. Maar aangezien Max hier niets om geeft is het ook wel logisch dat hij niet genomineerd wordt…

0
Snuf 007 2 december 2018 om 19:24

Ach het is toch appels met peren vergelijken. Schaatsen is gewoon een hele kleine sport t.o.v. wielrennen dus een olympische medaille in t schaatsten staat misschien gelijk aan een top 10 notering in het wielrennen

0
Deel Koeper 3 december 2018 om 12:21

Mja… is het wegwielrennen zo mondiaal? Dat bestaat voor 90% uit Europeanen, aangevuld met een handvol Colombianen en Australiërs en dan zijn we ook wel klaar. Dat verbleekt toch tegenover turnen (of atletiek, zwemmen, voetbal, etc…)

OK, wielrennen is dan wel groter dan schaatsen, maar dat is ook relatief.

0
Jan Leusink 2 december 2018 om 19:31

Als er 1 sporter is die zwaar ondergewaardeerd wordt is het Herlings wel. Ben nu niet echt een liefhebber van de motorcross maar wat die jongen al gepresteerd heeft mag wel eens beloont worden. Dus sportman van 2018.

0
peervaneynthoven 3 december 2018 om 20:34

ik ben het daar volkomen mee eens. Werd tijd gezien zijn prestaties ook uit het verleden.Het is niet specifiek mijn sport maar de prestaties van Herlings moeten een keer gewaardeerd worden. Wat is overigens een mondiale sport? Als een sport in Europa en de VS intensief wordt beoefend met dito Grand Prix's is dat m.i. een mondiale sport.

0
Col du Bramont 2 december 2018 om 19:34

Ik zou zeggen dat juist dames wielrennen althans bij de toppers weinig voorstelt en amper professioneel wordt bedreven.
Dit in tegenstelling tot het dames schaatsen waar de top veel breder is, dat geldt voor het langebaan schaatsen maar zeer zeker ook de shorttrack.
Veel wielerfans willen dit niet inzien. Zo stelt vind ik een wereldtitel cross ook bij de mannen feitelijk niets voor, een zeer mooie sport, maar ook zeer klein, in maar 2 landen serieus bedreven, geen internationale uitstraling, niet Olympisch en met maar 2 echte toppers.

0
Mwielerfan 2 december 2018 om 20:11

Heren schaatsers in rijke landen als vs verdienen al nauwelijks hun brood met sport. Laat staan dames. Er zijn wereldwijd ook meer prof teams in wielrennen dan schaatsen bij de dames. Enz enz.

0
krypton 2 december 2018 om 19:50

Mensen die alleen overwinningen tellen hebben echt de ballen verstand van sportprestaties. Wie in de wereld laat nou een 2e plek in de Giro en een 2e plek in de Tour in één seizoen zien de laatste jaren? En dan nog met een ritzege in beide rondes en twee zilveren medailles op het WK. Het is gewoon bizar dat Herlings en Zonderland boven Dumoulin worden geplaatst.

0
Jungle Man 2 december 2018 om 20:02

Lijkt me vreemd als herlings deze titel niet pakt.

0
krypton 2 december 2018 om 20:19

Motocross is gewoon een nichesport En dan ook nog alleen een Europese competitie ook. Lachwekkend dat wij dat nu zo serieus nemen omdat iemand eens veel wint. Dan hadden ze Mathieu van der Poel ook kunnen kiezen.

0
Taliesin 2 december 2018 om 20:07

Krypton: Eens. Ik heb het gevoel dat Dumoulin hier niet op waarde wordt geschat terwijl tweede worden in Giro en Tour echt ongekend goed is, in een grote globale sport. Ik snap dat hij uiteindelijks niets wint maar hij wordt wel nog 2e op wk tijdrijden en 4e in het wk zelf, wat opnieuw heel bijzonder is dat iemand in beide disciplines voor de overwinning meedoet ( zeker voor Nederlanders, dat zien we toch eigenlijk nooit).

0
Jean Dumas 2 december 2018 om 20:09

Zet u even schrap: de winnaars van 2 f1 gp’s, podiumplaatsen in Giro, Tour en WK, winnaar E3 en Vlaanderen, alsmede de winnaar van een dertigtal crossen, NK titel op de weg en podiumplaatsen WK en wereldbeker MTB zijn niet genomineerd. Aardig sportland is dat.

0
xistnc 2 december 2018 om 20:23

Wat een luxe, dat we geen ‘winnaars van podiumplaatsen’ hoeven te nomineren.

0
itty 2 december 2018 om 20:15

Belachelijk dat Dumoulin hier niet bij zit. Nomineer er 5 en laat de sporters kiezen. Nuis wel terecht als 2 voudig Olympisch kampioen en wat hij nog meer gewonnen heeft. Herlings toch ook wel speciaal als WK motorcross. Met Epke heb ik minder.

0
EricV 2 december 2018 om 21:28

Wat zit iedereen hier over dumoulin te zeuren? Hij heeft dit jaar zo goed als niks gewonnen.

0
James Highsand 2 december 2018 om 21:59

Inderdaad EricV, de jury heeft gekozen voor kampioenen in hun sport. Tweede worden in twee grote ronden is fantastisch, maar in beide rondes is er dan ook één beter. Daarom is ook een Kiki Bertens niet gekozen. Die zal toch echt eerst een Grandslamtoernooi moeten winnen.

0
Viktrodriguez 2 december 2018 om 22:11

Dat maakt de jury dus volledig incapabel, als ze niet de prestaties op juiste waarde kunnen inschatten. In verhouding en structureel dus i.p.v. absolute prestaties, ook nog eens beïnvloed door toevalsfactoren.

0
Mwielerfan 2 december 2018 om 23:00

Het gaat dus niet om verhouding, dat maak jij er zelf van. Het gaat eerst om het hoogste bereiken in je sport.

0
Simon1 2 december 2018 om 22:03

De winnaar van de Ronde van Vlaanderen hoort hier gewoon bij te zitten.

0
Romāns Vainšteins 2 december 2018 om 22:42

Eens, en dan wel ipv die broembroemgast.

0
sooike 3 december 2018 om 13:48

Omdat je in één koers de beste bent moet je worden genomineerd? Herlings was in 18 Grand Prix de beste, dat is heel andere koek. En nog altijd zijn er hier mensen die beweren dat motorcross een kleine sport is. Ik ga niet eens meer in discussie, maar weet zeker dat er meer mensen in de wereld geinteresseerd zijn in motorcross dan in schaatsen. Dus: Herlings Sportman. Eindelijk gerechtigheid: de eerste Nederlandse wereldkampioen in de motorcoss voor Amerikanen, Russen, Tsjechen, Duitsers, Belgen, Litouwers, Fransen, Canadezen en zoek er nog maar een paar landen bij! Hoezo kleine sport ?

0
04398 2 december 2018 om 22:38

Appels met peren vergelijken. Iedere sport heeft wel een held ertussen zitten en de ene sport is mondialer als de de andere sport, de ene sport ben je van het materiaal afhankelijk de andere sport ben je zelf verantwoordelijk voor je prestaties. Natuurlijk is het terecht dat een wereldtitel of olympische titel zwaarder weegt als een 2de plek in de Giro en de Tour, maar als je kijkt naar hoe mondiaal de tegenstand op olympische spelen bij het schaatsen was dan viel dat toch vies tegen als je het vergelijkt me de Tour waar al sinds 1990!!!! geen nederlander meer op het podium stond dan is het toch apart dat je niet genomineerd word. maar het blijft appels met peren vergelijken

0
west 2 december 2018 om 22:49

We hebben als Land, Natie, Volk en NOS bepaald dat schaatsen een echte sport is, die net zo belangrijk, zo niet belangrijker, is als alle andere sporten. En dat betekent dat er ieder jaar ook zo iemand die heeft gewonnen van goedwillende amateurs uit andere landen genomineerd wordt.

0
Pol 3 december 2018 om 08:45

Drie en en halve ronden van 400 honderd meter hard rijden is bij de NOS veel zwaarder dan de TOUR en GIRO.

0
IlPirata 2 december 2018 om 22:55

Het is al een hele tijd geleden dat een renner met Nederlandse roots tweede wordt in een grote ronde en dat zelfs tweemaal in 1 jaar. Fantastisch.
Als je dan afvalt zijn er een paar van de jury niet goed bij hun paasei.

0
sooike 2 december 2018 om 23:00

Het is nog nooit voorgekomen dat een Nederlander wereldkampioen motorcross wordt! De sterkste over 20 Grand Prix in alle uithoeken van Europa. Het is dus terecht dat hij is genomineerd. Sterker nog: hij is kandidaat nummer één omdat Zonderland één wedstrijd wint en Nuis na zes rondjes twee keer kampioen wordt. Herlings for president! Onze nationale trots!

0
Mwielerfan 2 december 2018 om 23:02

Of ze kiezen voor sporters die ook iets winnen echt ipv meedoen

0
tendam 2 december 2018 om 23:14

Onze nationale trots Jeffrey Herlings… ik denk dat hier het verschil tussen de Randstad en de provincie duidelijk wordt. Tom Dumoulin is natuurlijk een veel grotere naam in alle lagen van de bevolking. Om over Epke Zonderland nog maar te zwijgen.

0
kielabokki 3 december 2018 om 08:07

Niet toevallig uit Sooike zijn provincie. Lekker willekeurige argumenten ook weer in dat andere topic Sooike.

0
Luc 3 december 2018 om 08:29

Wat een gelul hier. Iedereen die een topper wordt in zijn sport (ik spreek dan niet over darts e.a. , hoewel ik daar ook niet kleinerend over doe) moet naast een aangeboren talent zich lichamelijk en geestelijk inspanningen getroosten waar de meeste anderen voor bedanken. Hun prestaties verdienen dan ook alleen maar eerbied. Zeg dat een kleine Vlaming het gezegd heeft.

0
west 3 december 2018 om 08:53

Oh… In dat geval maken we wel iedereen sporter van het jaar.

0
the-edge60 3 december 2018 om 09:53

Dik terecht de nominatie van Herlings. Motocross is een grote mondiale sport en hij is de eerste Nederlandse wereldkampioen in de mxgp klassse. Persoonlijk denk ik dat hij een van de getalenteertste allertijden is in wat voor sport dan ook. Vergelijk hem met Michael Jordan, Schumacher, Woods etc, etc. Heeft ook al 3 wereldtitels in de mx2 klasse en 2 zekere titels en 1 mischien verloren door zware blessures. Gezien zijn dominantie in eigenlijk zijn hele carriere al verdiend hij dit zowiezo om de verkiezing te winnen. Maar wat hij dit jaar heeft laten zien in onwaarschijnlijk en nooit eerder gezien. Hij wint 17 van de 19 GP’s waar hij aan de start stond. Hij miste er een door een sleutelbeenbreuk. Hij verslaat de Italiaan Cairoli wat een legende is, zeg maar de beste allertijden, een soort Mercx met 9 wereld titels op ongelofelijke manier. Deze Cairoli reed dan nog persoonlijk qua snelheid een van zijn beste jaren ooit.
In de motorcross zijn er diverse fabrieksteams en teams die ondersteund worden door fabrieken en die zijn allemaal competatief in tegenstelling tot de formule 1 bijvoorbeeld. Onzin dus dat Herlings wereldkampioen word omdat hij fabrieksmotor heeft. Dat een aantal volgers hier op het forum niet verder kijken dan het fietsen op de weg en totaal niet weten wat motocross inhoud blijkt wel uit wat commentaar hier. Zou zeggen probeer eens een rondje op een zware zandbak, durf te wedden dat je dat niet eens kunt voltooien als je nog nooit gereden eerder gereden heb, laat staan met de snelheid wat Herlings heeft. Als je ook ziet met wat voor blessures die rondgereden heeft, hoe hard die jongen is kun je daar alleen maar petje voor af nemen. Ik hoop dat hij wint en dat Dumoulin volgend jaar weer de titel pakt nadat hij de TDF heeft gewonnen!

0
tendam 3 december 2018 om 12:37

Ik vind het bizar als er iemand sportman van het jaar zou worden waarvan de meerderheid der Nederlanders zegt: ‘wie?’

Het zal allemaal wel heel knap zijn, en de sport heeft vast een hardcore fanschare in modderrijke dorpen, maar als niemand de legende Cairoli kent, wat zegt dat dan over die sport?

0
sooike 3 december 2018 om 13:55

Zo is dat! Ik vind wielrennen een prachtige sport, maar ik ben blijkbaar iets breder georienteerd dan de meesten hier. De NOS is Herlings pas serieus gaan volgen toen duidelijk werd dat hij wel eens wereldkampioen zou kunnen worden. Dumoulin is iets meer in beeld geweest maar de bewering van ene tendam dat driekwart van de Nederlandse bevolking Herlings niet zou kennen is zoals gewoonlijk niet meer dan een kreet waarbij de wens de vader is van de gedachte. En nogmaals: ik ben volger en enigszins kenner van de wielersport, maar volg verder alle sporten nauwgezet, zelfs voor het darten zet ik de televisie aan. En als er geen wielerwedstrijd is waarvoor ik word uitgenodigd of zelf tijd vrij maak, dan ga ik zelfs wel eens naar een motorcross, een golftoernooi of zelfs een competitiewedstrijd driebanden. Sport is heerlijk !

0
kielabokki 3 december 2018 om 14:06

Als het nou MotoGP was of Superbikes dan zou je in ieder geval het criterium mondiale sport over kunnen slaan en verder discussiëren over volgende criteria.

Probleem is alleen dat er geen duidelijke criteria zijn en dat die hele verkiezing dus eigenlijk de grootst mogelijke onzin is. Misschien is het eerder de sporter van het jaar die de meeste indruk heeft achtergelaten, maar dan wel voor de groep mensen die er op moeten stemmen.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone