Jury diskwalificeert Gianni Moscon voor aan de auto hangen

zondag 24 september 2017 om 20:48
Jury diskwalificeert Gianni Moscon voor aan de auto hangen

Gianni Moscon is door de wedstrijdjury geschrapt uit de uitslag van het WK wielrennen. De Italiaan was samen met Julian Alaphilippe een van de smaakmakers in de finale van het wegwedstrijd in Bergen, maar aan zijn aanvalspoging ging een ongeoorloofd manoeuvre vooraf.

In de voorlaatste ronde raakte Moscon betrokken bij een val. Hij wist, op 34 kilometer van de finish, met hulp van een volgwagen terug te keren in het peloton. Op videobeelden is te zien hoe de renner van Sky blijft plakken aan een bidon die hem wordt aangereikt. Hoewel de beelden live op televisie te zien waren, greep de wedstrijdjury pas na afloop in.

[poll id=”612″]

In een tweet neemt de Italiaanse bondscoach Davide Cassani alle verantwoordelijkheid op zich. De 56-jarige ex-prof biedt daarin ook zijn verontschuldigingen aan, met name aan Moscon.

Dit artikel delen:

74 Reacties

Guushovd 25 september 2017 om 09:53

Gebeurd het net zo vaak als doping in de jaren 90?

doping = valsspelen en een risico voor de gezondheid
aan de auto hangen = valsspelen en vergroot het risico op een (zwaar) ongeluk

Je kan er lang of kort over discussiëren, maar ze zijn gewoon vergelijkbaar. Over doping werd ook lang gezegd iedereen doet het.

Net als met doping kan je aan de auto hangen legaliseren, maar dan moeten de regels voor iedereen gelijk zijn. Nu zijn die regels voor iedereen gelijk en de UCI heeft ze toegepast door Moscon te diskwalificeren.

kleomantre 25 september 2017 om 10:00

Jury’s en soortgelijke commissies maken er bij diverse sporten een klerezooi van. Over het algemeen oordeelt men pas als imagoverlies een probleem kan worden (dan gaat men verkrampt snel oordelen), als het een kleinere broeder betreft, als een grote broeder gaat klagen of als het voor de einduitslag en/of spanning van een wedstrijd of kampioenschap niet meer zo erg is.

Bij voetbal is eerlijkheid in de sport heel ver te zoeken. Daar doet men er alles aan om de sport zo lang mogelijk manipuleerbaar van buitenaf te houden. Maar als er dan eens een keer een opblaasbanaan op het veld valt dan zijn ze er als de kippen bij.

Bij Formule 1 zie je Vettel tijdens een safetycar situatie een actie uitvoeren die het equivalent is van een elleboogstoot of schop zonder dat er een bal in de buurt is. Dat zou diskwalificatie betekenen en een schorsing normaal gesproken in het voetbal, maar Vettel krijgt een tijdstraf. Het WK moet wel spannend blijven he.

Bij wielrennen is het ook al zo armoedig. Froome die een Tourzege cadeau heeft gekregen van de jury vorig jaar, Nibali die ooit op WK in eigen land nog werd teruggereden aan de wagen ala Moscon (maar dan veel langer) en dat was allemaal in orde, dat halfzachte optreden bij renners die stoepen opsturen en onder spoorbomen doorgaan, de ene na de andere plakbidon die in de achtergrond wordt uitgevoerd, tijdslimieten die meer niet dan wel worden nageleefd bij ietwat omvangrijkere groepen. De grootste treurnis was dit jaar de farce bij de Tour de France op alle vlakken.

Lalsacien 25 september 2017 om 10:41

Was het maar zo simpel!

josi 25 september 2017 om 11:08

Bidonplakken gebeurt overal en heb ik niet zo’n moeite mee als het bij een paar seconden blijft en als de auto op een normale fietssnelheid rijdt. Dat laatste gebeurt hier duidelijk niet, de auto stuift weg van de renner die er net achter zit. Dit is dus een gevalletje Nibali. Een terechte uitsluiting, maar de chauffeur moet natuurlijk ook worden gestraft. De opmerking van Cassani dat Moscon geen schuld treft, is flauwekul. Hij is toch niet verplicht aan de wagen te blijven hangen?

john 25 september 2017 om 11:52

Ik hoop dat de nieuwe voorzitter dat zooitje (SKY) wel durf aan te pakken wat COOKSON niet deed

Nibs 25 september 2017 om 12:02

“Pulling a nibali” jaja want nibs is de enige die ooit aan een deurklink heeft gehangen.
het is de sportdirecteur die de renners moet duidelijk maken dat dit niet kan en zijn renners kalm houden op dergelijke kritieke momenten.

wielrenner 25 september 2017 om 12:07

@Puffin87.
Ja zo denk ik er ook over en het zal ook wel zo zijn, zo zit de mens nu éénmaal in elkaar. Cassani lapte Rasmussen erbij als de onschuld zelve en voila hier hebben we meneer “fatsoen”weer.

LutsenkoFan 25 september 2017 om 12:26

Moscon heeft trouwens nog geen contract voor volgend jaar. Sky als ‘goodwill’ ploeg staat dus voor een lastige keuze want sterk is hij wel.

limburgia 25 september 2017 om 13:13

De TV maakt het wel niet gemakkelijk voor de renners .
Vroeger vóór er TV was kon een renner nog stayeren even een stukje
afkorten , van de lijn afwijken in de sprint en konden ze na afloop
verhalen in hun voordeel aan Jan en Alleman vertellen.
Dit is nu gelukkig bijna onmogelijk dank zei de TV .

assen 25 september 2017 om 13:42

Guushovd +1
“Iedereen doet t” is irrelevant. Het mag niet, het geeft voordeel en vergroot gevaar. DSQ als betrapt, PLUS een schorsing van meerdere wedstrijden graag.

In het geval van Moscon gaf het zeer veel voordeel. Hij reed ongelooflijk hard bergop Poels voorbij bergop (Poels loste op dat moment).
Ik werd zelfs een beetje misselijk toen Moscon aan kop verscheen, net als bij het WK gewonnen door Costa, waar Nibali een zelfde truc uithaalde en aan de kop van het WK verscheen.

sooike 25 september 2017 om 14:23

Ik beweerde het al eerder: ook in deze koers haalden motards en auto’s weer levensgevaarlijke toeren uit. Wanneer worden die nu eens net zo hard aangepakt als de coureurs? Fotografen scheuren overal tussendoor op zoek naar dat ene plaatje. En de volgende dag heeft bijna iederen dezelfde foto’s . Aanpakken dat zootje ongeregeld !

Gebruikersnaam 25 september 2017 om 15:34
Quote:
“Pulling a nibali” jaja want nibs is de enige die ooit aan een deurklink heeft gehangen.

Het is wel degene die het al verschillende keren vol in beeld heeft gedaan en die keer in de Vuelta was het meest schaamteloze voorbeeld dat ik ooit al heb gezien.

irrichman 25 september 2017 om 15:36
Quote:
josi – 25 september 2017 om 11:08   

Bidonplakken gebeurt overal en heb ik niet zo’n moeite mee als het bij een paar seconden blijft en als de auto op een normale fietssnelheid rijdt. Dat laatste gebeurt hier duidelijk niet, de auto stuift weg van de renner die er net achter zit. Dit is dus een gevalletje Nibali. Een terechte uitsluiting, maar de chauffeur moet natuurlijk ook worden gestraft. De opmerking van Cassani dat Moscon geen schuld treft, is flauwekul. Hij is toch niet verplicht aan de wagen te blijven hangen?

Inderdaad: een beetje plakken op gelijke snelheid (of er 5 km/u bij op doen) is oké, even de druk van de benen voor iemand met panne, en zeker als je bidons haalt voor de ploeg en je hebt laten afzakken.
Maar hier geeft de chauffeur flink gas en trekt een fiks gat naar die andere renner die in principe nog in het zog van de auto rijdt, een heuveltje over. Dat scheelt echt een jasje in de achtervolging.

JanV 25 september 2017 om 15:49

Renner en ploegleider gelijk schorsen voor de volgende 10 WT koersen.

nederbelg 25 september 2017 om 17:39

Waarom dan niet meteen een verhaaltje dat Moscon de bidon nog vast had toen de bestuurder opeens moest versnellen, en dat Moscon “bevroor” van angst, bang om los te laten… “Zijn spieren verkrampten, edelachtbare. It was a rare case of Rigor Timoris, your Honour. Please don’t punish him.”
Hoe dan ook, Moscon is the most blatantly obvious of all conmen, et le plus con de tous les cons.

Nibs 25 september 2017 om 18:31

@gebruikersnaam dus als het niet in beeld is is het minder erg? Rare logica die u hanteert.

Covadonga 25 september 2017 om 19:16

@john
Je bent duidelijk geen Sky fan, maar kun je ook wat concreter zijn in wat je bedoelt en waar je dat op baseert.
Moscon zal hier niets mee te maken hebben, want volgens mij werkt piloot Cassani niet bij Sky, toch?

Romāns Vainšteins 25 september 2017 om 19:23

Of je SKY en/of Cassani nou heel erg wel of niet mag doet 0 af aan het feit dat Moscon een extreem goede renner is en al helemaal voor zijn leeftijd. Ik hoop van harte dat hij nog veel beter gaat worden want je weet zoiets natuurlijk maar nooit. Een braverikkenlikker is het niet nee, en van je mooi zo !

Gebruikersnaam 25 september 2017 om 19:54
Quote:
@gebruikersnaam dus als het niet in beeld is is het minder erg? Rare logica die u hanteert.

Rare logica die jij me in de mond legt.

Niet erger, maar Nibali was dom genoeg om het verschillende keren vol in beeld te doen (waarbij het dus 1 keer extreem was), waardoor het dus niet onlogisch is dat men zoiets "pulling a Nibali" zou noemen, vernoemd naar de meest stupide exponent van het hele gebeuren.

Net zoals met smerig sprinten "pulling a Bouhanni" kan noemen. Niet de enige die al eens smerig heeft gesprint, maar Bouhanni doet het regelmatig en meestal nog net wat vuiler dan de rest, dus het mag met hem geassocieerd worden.

Romāns Vainšteins 25 september 2017 om 20:00

‘Pulling a Nibali’ is op zich te begrijpen evenals het werkwoord ‘Bardetteren’.

Dat zij het net zozeer doen als de rest staat er los van.

Nibs 25 september 2017 om 21:01

Wel u noemt het zoals u wil natuurlijk en u plakt er de naam op die u verkiest. Zoals gezegd kan je het even goed bardetteren noemen. In ieder geval was dit vroeger schering en inslag wat u er ook van moge denken Arme coureurs, als de tv al niet alles filmt dan zal de sky police het wel doen.

Romāns Vainšteins 25 september 2017 om 21:15

A-ja, dat SKY nu een eigen renner zo ziet schipperen terwijl ze zelf klikspaan speelden is natuurlijk wel geinig. Persoonlijk heb ik vrij weinig tegen op het goede moment even snel een portier pakken en al helemaal na lullige valpartijen, is gewoon een truc die er bij hoort en ook skills vergt.

Nibs 25 september 2017 om 22:11

@rv ik ben het volledig met u eens. Komt daarbij dat die renners enorme opofferingen moeten doen om daar uberhaupt al competitief aan de start te staan. Het is niet meer dan normaal dat ze de meubelen proberen redden. Ik zou niet anders zijn.

Bobby Solo 25 september 2017 om 23:08

De meesten hier roomser dan de paus, word ik een beetje moe van. Okay, was een beetje over de top. Alleen na materiaalpech of valpartij is het toch anders. Per saldo lever je altijd energie in ten opzichte van de anderen dus enige hulp is dan wel lekker in volle finale. En gaan we, iedere keer dat het over Moscon gaat, weer roepen dat het een racist is? Pff, vermoeiend.

Headlines

Materiaalzone

Populair