Jurgen Van den Broeck: “Wil mijn ervaring in het rondewerk doorgeven”

maandag 16 oktober 2017 om 15:36
Jurgen Van den Broeck: “Wil mijn ervaring in het rondewerk doorgeven”

Jurgen Van den Broeck rijdt morgen in eigen land zijn laatste wedstrijd als beroepsrenner. De 34-jarige Belg stopt na de Sluitingsprijs Putte-Kapellen als beroepsrenner. “Ik neem dinsdag afscheid in eigen land en dat is leuker dan alleen te stoppen in het buitenland”, vertelt hij aan Sporza.

Een vijfde plek is de Tour de France van 2010 is nog altijd een van zijn hoogtepunten uit zijn veertien jaar lange profcarrière. Door schorsingen van Alberto Contador en Denis Menchov zou hij op papier zelfs als derde de geschiedenisboeken ingaan. “Maar voor mezelf ben ik nog altijd vijfde. Moesten ze morgen dat podium overdoen en we gaan met de drie op het podium staan, dan zou ik me derde voelen. Nu het bijna gedaan is, vind ik dat toch jammer.”

Van den Broeck weet nog niet wat de toekomst hem gaat brengen. “Ik heb momenteel nog geen vooruitzichten”, zegt de Belgische klimmer. “Ik hoop in de koers te blijven en ik hoop mijn ervaring in het rondewerk door te geven. Ik denk dat er in België opvolging is en die zou ik graag bijstaan met raad en daad”, geeft hij aan. “Ik zie dat niet als trainer, omdat ik daar te weinig achtergrond voor heb, vind ik. Maar eerder misschien iets om de trainers en de renner te helpen richting de rondes.”

Dit artikel delen:

25 Reacties

TykkeThor 16 oktober 2017 om 15:45

Misschien een paar jaar te lang doorgegaan, maar dat is makkelijk praten achteraf. Wellicht niet de meest attractieve renner maar heeft toch wel het maximale eruit gehaald.

Grintametbrinta 16 oktober 2017 om 15:50

Ojee hier komt een pak negatieve reacties!

Chaba 16 oktober 2017 om 16:04

@grintametbrinta
Dat gaat wel meevallen gok ik zo. Een hoop WF'ers zijn al met winterslaap :)

Ik was helemaal geen fan van hem, dit kwam vooral door zijn houding in het begin van zijn carriëre, die was dramatisch. Hij kon niet omgaan met de druk als de nieuwe ronderenner voor de Belgische natie. Later werd het wel iets beter maar toen werden ook de resultaten minder.

Samlambeej 16 oktober 2017 om 16:15

Het lot van een ronderenner is bij hem en dan net iets te weinig punch om ook eens een etappe te winnen. Keuze voor Katusha juist voor zijn verdere familieleven maar nefast voor zijn carrière. Hopelijk krijgt Jurgen een gerespecteerde baan in het peloton als waardering voor zijn wereldpresetatie in de Tour. Het ga je goed!

Fast Freddy 16 oktober 2017 om 16:54

Een hoop mensen zijn vergeten dat hij de morele winnaar is van de giro van 2008. Hij eindigde immers achter Contador, Ricco, Bruseghin, Pelizitti, Mechov en Sella. Fantastisch rijtje trouwens :-)
Of toch niet en is hij inderdaad ook gewoon 5e geworden in de tour van 2010…?

Romāns Vainšteins 16 oktober 2017 om 17:03

Deze knakker was gewoon 5e en Gesink gewoon 6e. Zij die er van die tellingen achteraf op na houden = koerikiloekoek

Jean Dumas 16 oktober 2017 om 17:11

Zo’n papieren podium doet alleen maar afbreuk aan je prestaties, daar moeten we echt mee ophouden. Vaak blijkt de ‘reële’ uitslag toch de beste afspiegeling. Officieel moet je van Contadors palmares 2 ronde-overwinningen aftrekken, vanwege de bekende picogram clenbuterol, maar Riis die blijft in alle uitslagen staan.

delgado 16 oktober 2017 om 17:12

@Chaba
Hoezo kon hij niet omgaan met de druk. Als kopman direct 5e worden in de Tour, niet slecht me dunkt.

Zijn soms aparte reacties waren net heerlijk authentiek. Heeft weinig met kunnen omgaan met druk te maken. Als je dat mocht bedoelen.

oscarito1908 16 oktober 2017 om 17:21

Zo iemand kan België in de opleiding zeer zeker gebruiken.

Slurpie Blauw 16 oktober 2017 om 17:37

2 profzeges las ik op prostats; de eeuwige belofte.

xistnc 16 oktober 2017 om 17:56

JVDB was toch zelfs 2e of 3e in die lijst met rapportcijfers van L’Equipe?

Romāns Vainšteins 16 oktober 2017 om 18:09

Die had samen met Menchov 9 out of 10, Barredo had zelfs 10.

Waar ik bij JVDB vooral aan moet denken is dat maffe jaar 2011 waar ze hem, na die horrorcrash met oa Wiggy & Vino er ook tussen, met een gebroken poot terug op de fiets de afdaling induwden. Gezien ook Gilbert’s hele jaar en Vanendert die ineens bergop met de besten meeging denk ik dat dat wel eens zijn meest verdrietige moment is geweest.

theking 16 oktober 2017 om 18:19

Zonder het wondermiddel dat ze bij lotto ter beschikking hadden is hij toch een zeer beperkte renner gebleken.

Kosmonaut 16 oktober 2017 om 18:57

Enige beeld wat mij van hem is bijgebleven, is dat hij zittend in de berm aan zijn schouder voelt na een val in de afdaling van de Perthus tijdens de Tour van 2011. Redelijk goede maar oersaaie renner die tijdens een paar topjaren zich met hangen en wurgen naar een top 5/10 plaats sleepte in een grote ronde…. Carrière die toch wel als een nachtkaarsje is uitgegaan. Desalniettemin kan het een nuttige pion worden voor de jongeren als enige Belgische klassementstopper van zijn generatie. Heb zelf wel altijd zijn toewijding bewonderd, en daarin is hij best een voorbeeld en kan hij jongeren veel bijbrengen denk ik zo.

Giroditaliafan 16 oktober 2017 om 19:32

Hij krijgt toch net iets te weinig credits! Vond hem n saaie renner en vaak (zeker in het begin van z’n carrière) ronduit horkerig in tv-interviews! Maar als je zo vaak zo hoog eindigt in een grote ronde kun echt wel een stukje fietsen!! Zijn interviews werden overigens beter toen de druk minder werd! En Merckx opvolgen lukt nooit!! Andere tijden, andere mores!! Hoop dat ‘ ie behouden blijft voor het wielrennen!!

Nibs 16 oktober 2017 om 19:34

Die job in het peloton zie ik niet meteen zitten voor hem zelfs niet als vip vervoerder.
Hij heeft heel beperkte verbale skills en is nogal het eenzaat type. Respect voor de vele opofferingen die zijn mankeren aan absoluut toptalent toch wat konden recompenseren.

roaster 16 oktober 2017 om 20:01

Eindelijk weg, next!

Jalabertje 16 oktober 2017 om 20:11

De belgische laurens ten dam. Hoogtepunt is top10 rijden in een grote ronde. Maar nog nooit wat gewonnen, of nooit, ik geloof 1x een etappe in de dauphine. Het zal verder best een aardige gozer voor zn moeder zijn maar (pakweg) gerrit solleveld heeft een mooiere palmares.

coenj 16 oktober 2017 om 20:39

Rare reactie en vergelijking.

jappe666 16 oktober 2017 om 20:55

En in die Tour waar hij podium zou gehaald hebben stonden ook Schleck en Samy Sanchez voor hem… Tja…

Koersmaniak 16 oktober 2017 om 22:03

JVDB wordt altijd afgedaan als een saaie renner. Inderdaad, hij heeft weinig gewonnen, maar saai vond ik hem niet.
In 2008 als jonge gast top10 in de Giro.
2009 viel hij in de ploegentijdrit van de Tour, maar heeft die Tour veel aangevallen en zichzelf ontdekt als klimmer. Hij had dat jaar een rit moeten winnen, maar een gedopeerde Bask liet het anders uitdraaien.
2010 en 2012 top5 in de Tour.
2011 was jvdb in de vorm van zijn leven, zonder die val kon hij echt op het podium staan.

Ik herinner mij dat hij in 2010 of 2012 in een bergrit eens van ver de knuppel in het hoenderhok had gegooid.
Of een aantal jaar geleden een schitterende Dauphine.

Een functie binnen Lotto als begeleider van rondetalenten Benoot, Lambrecht en Vanhoucke zou mooi zijn

Nibs 16 oktober 2017 om 22:35

Hij is daar toch niet in goede verstandhouding vertrokken? Of laat mijn geheugen het afweten

Mwielerfan 16 oktober 2017 om 23:55

@nibs had ook die indruk

Vdb was in zn eerste jaren een beetje de Kevin pauwels van de weg in interviews. Altijd kijken alsof hij totaal niet op zn gemak is.
Later werd dat beter maar zn prestaties slechter. In 2009 inderdaad leuk aanvallend. Jaren erna begrijpelijk saai rijdend met toch een mooi resultaat.
Jammer dat we hem nu vooral herinneren aan de laatste 5 jaar

Leukefans 17 oktober 2017 om 02:09

Toch wel weer heel wat onzinnige reacties hier, zoals onder elk artikel waarin JVDB’s naam vermeld wordt.
Jaren hebben we in ons land zitten wachten op een degelijke ronderenner en als we er dan eindelijk een hebben die gewoonweg top vijf in de Tour rijdt kan er nog steeds amper een goed woord vanaf. Jurgen was dan wel niet de meest talentrijke ronderenner van zijn generatie, maar heeft er wel alles aan gedaan om zo goed mogelijk te presteren, ondanks alle pech waarmee hij tijdens zijn carrière te maken heeft gehad.
En als hij dan aangeeft dat hij graag nog in het wielrennen wil blijven kan ik dat enkel toejuichen. Natuurlijk moet hij geen mediatraining gaan geven aan beloftevolle renners, maar sommigen hierboven lijken dan maar te denken dat hij door zijn naar de media toe soms nukkige houding geen enkele andere kwaliteit heeft die hij aan jongeren zou kunnen overbrengen en dat lijkt me zwaar overdreven. Jurgen was een modelprof die heel goed besefte dat het op het hoogste niveau van details afhangt en dat alles juist moest zitten om zich met de internationale top te kunnen meten en dat lijkt me nu net enorm belangrijke kennis om met andere te delen.

kleomantre 17 oktober 2017 om 08:35

Is voor de leeuwen gegooid om succesvol ronderenner te worden. Mocht zich daarna ala Boom richten op een enkele koers per jaar en ging daarin steeds meer teleurstellen. Vele vallen hebben hem daarin belemmerd maar liet zich niet vaak elders zien om glans aan zijn carriere te geven. One-trick pony geworden die te lang mocht doorroeien omdat de Belgische natie niemand had die in de buurt kwam. Vervolgens lijkt hij mentaal geknakt waar Gesink zich heeft kunnen herpakken. Begrijpelijk want soms wordt er teveel van je gevraagd. Zorgt er wel voor dat de bewondering voor deze rijder niet zo hoog is.

Headlines

Materiaalzone

Populair