Jürgen Roelandts Movistar-kopman in het voorjaar: “Als Valverde er niet bij is”
Nico Dick vrijdag 7 december 2018 om 11:58

Jürgen Roelandts Movistar-kopman in het voorjaar: “Als Valverde er niet bij is”

Interview De meest verrassende Belgische wielertransfer van 2018 is ongetwijfeld die van Jürgen Roelandts naar het Spaanse Movistar. De 33-jarige Vlaams-Brabander reed tien jaar voor Lotto, waarna hij naar BMC trok. Maar een jaar later zoekt hij echt het avontuur op. WielerFlits had een uitgebreide babbel met Roelandts, net voor hij naar Portugal afreisde. Daar traint hij de komende weken… helemaal in zijn eentje. Geen ploegstage voor jou, Jürgen?
“Dat kennen ze bij Movistar niet, een voorbereidingsstage in de winter. Begrijpelijk: de meeste ploegmaats zijn Spanjaarden die sowieso in de beste weersomstandigheden kunnen trainen. De kosten van zo’n stage kunnen ze beter spenderen aan andere dingen.”

“Dus trek ik op mijn eentje naar de Algarve. Geen probleem voor mij, ik behelp me wel. Ik trek trouwens al sinds 2004 – toen ik nog belofte was – naar Portugal op stage. De wegen daar hebben geen geheimen voor mij. Ik ken de Algarve wellicht beter dan de Vlaamse Ardennen.”

We waren best verrast van jouw keuze voor Movistar. Je bent de eerste Belg in dienst van het team van manager Eusebio Unzué.
“Ik kon uiteindelijk ook mee de overstap maken naar CCC. Maar dat werd pas duidelijk net voor de tweede rustdag in de Tour. Toen was ik al zo goed als rond met Movistar. En eigenlijk was dat ook mijn eerste keuze. Het is een team waarvoor ik altijd veel sympathie heb gehad en waar ik graag naar toe wilde. Dat mijn vrouw Agnes Spaans bloed heeft, speelde ook wel een rol. Ik spreek de taal en dat is een extra stimulans voor de ploegleiding geweest om me aan te trekken.”

“Vooral sportief zie ik het als een grote uitdaging. Ik denk dat ik met mijn ervaring de ploeg wel wat kan bijbrengen in de Vlaamse klassiekers. En de UCI-punten worden steeds belangrijker. We weten allemaal dat Movistar in het verleden geen prioriteit maakten van het klassieke voorjaar. Met mij hopen ze nu toch wat extra punten te sprokkelen.”

Heb je het het kopmanschap in Vlaanderen opgeëist?
“Nee. Maar ik krijg sowieso een vrije rol. Al komt Alejandro Valverde de ploeg versterken in Dwars door Vlaanderen en de Ronde. Maar in de rest zal ik zéker mijn eigen kans mogen gaan.”

Hoe sta jij trouwens tegenover Valverde? Zijn verleden en betrokkenheid bij Operación Puerto blijft als een schaduw boven zijn topprestaties hangen…
“In het peloton is Alejandro een gerespecteerde renner met een indrukwekkend palmares. Ja, hij is er twee jaar tussenuit geweest. Maar waarom kan daar geen streep onder getrokken worden? Hij houdt zijn niveau een heel jaar lang aan. En hij draait al vijftien jaar mee aan de top. Hij pakte al zilver op het WK in Hamilton in 2003, toen ik nog junior was. Ik ben trouwens vereerd dat ik deel uitmaak van het team van de wereldkampioen. De laatste keer was in 2009, toen met Cadel Evans bij Silence-Lotto. Maar Evans verhuisde een paar maanden later naar BMC.”

Wie zijn de andere jongens van Movistar waar je straks in Vlaanderen op kan rekenen?
“Er is uiteraard Imanol Erviti, die ooit al de top tien haalde in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Maar ik denk ook aan de Duitser Jasha Sütterlin en de Portugees Nelson Oliveira die hun mannetje kunnen staan. We gaan zeker niet als kneusje van start in het voorjaar.”

Er is geen teamstage gepland. Wanneer zie je dan je ploegmaats voor het eerst?
“Dat is al gebeurd. Na de Tour of Guangxi ben ik doorgereisd naar Pamplona, waar een driedaagse met het hele team op de agenda stond. Ideaal moment om de kleding te passen, wat foto’s te nemen. En tezelfdertijd was het ook een teambuildings-driedaagse. En op 18 december is er nog de ploegvoorstelling in Madrid. Daarna zien we elkaar terug tijdens de eerste wedstrijden.”

Heb je – los van de klassiekers – al zicht op je programma?
“Mijn eerste wedstrijd in Movistar-outfit wordt de Ronde van Valencia (6-10 februari, red). Op de juiste invulling na de klassiekers is het nog wat wachten, maar ongetwijfeld wordt dat een Spaans getint programma. Met plezier trouwens. Na tien jaar raak je wel eens uitgekeken op de Ronde van België en de Vierdaagse van Duinkerke.”

 
4 Reacties
Sorteer op:
7 december 2018 12:34
Ben benieuwd hoeveel klassiekers buiten de WT movistar rijdt. Dat zijn juist de wedstrijden waar roelands een speerpunt van zou moeten maken denk ik. En het blijft absurd dat hij bijeenkomsten met z'n nieuwe team heeft maar t/m dec 2018 door zijn oude werkgever betaald wordt.
7 december 2018 13:58
In 1983 reed Francis Vermaelen bij Reynolds.
7 december 2018 18:08
Kort en bondig.
7 december 2018 18:56
Leuk interview. Kan Erviti mee in de vroege vlucht, en Roelandts lekker lang in de luwte blijven.

Reacties zijn gesloten.