Jumbo-Visma wil overtal uitspelen in bergetappes: “INEOS moet de koers gaan controleren”

woensdag 24 mei 2023 om 18:39
Jumbo-Visma wil overtal uitspelen in bergetappes: “INEOS moet de koers gaan controleren”

foto: Cor Vos

Jumbo-Visma en Primož Roglič staan voor een spannende apotheose van de Giro d’Italia. Er staan nog vier etappes op het programma, waaronder twee zware bergetappes en een loodzware klimtijdrit. Roglič bezet de derde plaats op een kleine halve minuut van leider Geraint Thomas. “Primož is goed beschermd en uit de wind gehouden. Dat was het hoofddoel”, zei ploegleider Marc Reef na de sprintrit van woensdag.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Eindelijk een rustige dag voor de renners. Dat is in een grote ronde nooit een overbodige luxe. We zijn de etappe goed doorgekomen”, aldus Reef, die nog kort terugblikt op de bergrit naar de Monte Bondone van dinsdag waarin Roglič een tik kreeg van Thomas en João Almeida. “De dag van gisteren heeft er bij het hele peloton wel ingehakt.”

Voor Jumbo-Visma gaan de aankomende etappes van groot belang zijn. “We kijken al vooruit naar de komende zware dagen”, vertelt Reef op de ploegsite. “We zijn als een van de weinige teams nog helemaal compleet. Dat gaat zeker in ons voordeel werken. INEOS Grenadiers moet de koers gaan controleren. Zij zijn nog maar met vijf renners. Misschien dat we dat overwicht in een rit als die van morgen kunnen uitbuiten.”

Rohan Dennis hoopt van waarde te kunnen zijn voor Roglič. “Hij heeft nog steeds alle kans om deze wedstrijd te winnen. Hopelijk heeft hij de benen in de komende ritten. De concurrenten zijn sterk. We kunnen het wellicht slim spelen en hen op die manier verschalken”, stelt de Australische helper van de Nederlandse ploeg.

Lees ook:
Giro 2023: Voorbeschouwing etappe 18 naar Val di Zoldo – Steile tweetrapsraket
Dit artikel delen:

39 Reacties

S.t.B 24 mei 2023 om 19:44

Zou toch nog maar niet al teveel gekkigheid gaan verzinnen als JV zijnde. Als Roglic tot de streep bij Thomas en Almeida weet te blijven is dat al vooruitgang. In de herstelmodus waar Primoz nu nog in zit kan hij zich ook compleet opblazen als hij morgen all-in gaat. Beter om overmorgen die gok te wagen. Betwijfel of hij al twee dagen achtereen top kan zijn.

6
bartp25 24 mei 2023 om 19:50

Zou mooi zijn, maar ik verwacht toch dat Thomas en Almeida gaan proberen Roglic op grotere afstand te zetten, die gaan hem geen rustige dag gunnen.

2
S.t.B 24 mei 2023 om 20:41

@bartp25

Zou mooi voor het kijkplezier zijn maar krijgen ze Primoz er niet af dan is hij de morele winnaar. Die stoot zelfvertrouwen kunnen de paar procentjes minder misschien nog wel eens compenseren.

1
Bierbrouwer 25 mei 2023 om 07:39

Maar G en Almeida zullen toch ook naar elkaar gaan kijken. Wordt nog best leuk vandaag. Roglic die gaat op de slotklim nog wat sec terug proberen te pakken. Morgen wordt het echt lastig om verschil te maken als je niet 100% bent.

0
KV 24 mei 2023 om 18:55

En hoe denken ze dat overtal dan uit te spelen als ze niemand anders in de top 15 hebben?

5
nickdt 24 mei 2023 om 19:00

Gaat om tijd, niet of iemand in top 15 staat.

Kuss staat maar op 11 minuten, dus INEOS kan het zich niet veroorloven een groep met Kuss meer dan 6 minuten te geven, want dan doet Kuss weer meer.

-4
japio 24 mei 2023 om 19:10

In aantal is er inderdaad een overtal. Maar ze hebben geen tweede man die kort staat. Zelfs al zou Kuss mee zitten, dan nog is er weinig reden tot enorme stress. Het zal toch vooral op Roglic zelf aankomen de komende dagen.

3
bartp25 24 mei 2023 om 19:14

Met overtal kunnen ze ook bedoelen mannen mee in de vroege vlucht, en Thomas en Almeida proberen te isoleren. Hoe ze dat voor zich zien is mij een raadsel maar dreigen met Kuss is ook moeilijk aangezien die eigenlijk al te ver staat.

0
Panamaman29 24 mei 2023 om 19:22

Los van de tijd waarop hij staat gaat kuss in de ontsnapping ineos sowieso wat nerveuzer maken. Stel Roglic heeft goede benen en valt aan in de afdaling dan heeft hij daarna een ploegmaat die hem de hele berg naar de finish kan helpen. Om dat te clunteren moet je een groep met kuss dus zo kort houden dat je die hebt teruggepakt voordat de afdaling begint. En dan heeft Roglic als ie niet in die afdaling aanvalt dus nog kuss terwijl arensman en de plus opgerookt zijn.

-2
Panache 24 mei 2023 om 19:30

"Los van de tijd waarop hij staat gaat kuss in de ontsnapping ineos sowieso wat nerveuzer maken."

En UAE, die dan (terecht) mee gaan helpen.
Met tactische zetten zie ik geen manier om de Giro te winnen, in deze strijd moet het vooral Roglic zelf zijn die relatief verbetert en die halve minuut richting zaterdag dicht.

5
Panamaman29 24 mei 2023 om 20:04

@Panache. Met enkel tactische zetten winnen ze idd niet de giro. Met zo’n tactische zet zelf zou je max 30 seconden kunnen winnen. Dat weegt idd niet op tegen de Giau, Tre Cime en Lussari die nog komen. Maar als je op die twee dagen hele goede benen hebt en daardoor even goed bent als Thomas/ Almeida, kunnrn die 30 seconden wel het verschil zijn. Dat gezegd hebebnde acht ik de kans dat de combi van etappe 19 en etappe 20 een netto tijdsverschil rond de +/- 10 sec opleveren tussen de top 3 vrij klein. Als jumbo niet doet einnen ze alleen ook niet, en dit is wel een van de manieren om het op znnminst korgen te proberen. Moet Roglic natuurlijk wel de benen ervoor hebben.

-1
Gebruikersnaam 24 mei 2023 om 20:21

Als Kuss dichterbij komt, gaat die eerst figuren als Buitrago, Rubio, Carthy, Kamna en co moeten bedreigen, die gaan dat ook niet laten gebeuren.

Kuss is geen Armirail waarvan je weet dat die toch nog uit de top 15 dondert.

1
Anton van Valouwe 24 mei 2023 om 20:26

“maar op 11 minuten” en een zeer matige tijdrijder. “La lekker gaan joh” zou Gijp zeggen!

0
11 na 11 24 mei 2023 om 23:11

Dus ze gaan Kuss in de aanval sturen, zodat wanneer de boel ontploft, dat Roglic helemaal alleen zit (want je denkt dan toch niet dat Oomen, Dennis, Bouwman er dan nog gaan bijzitten, neem ik aan?) en indien Kuss zich dan toch zou laten uitzakken, dat die dan al serieus wat pijlen verschoten heeft. Geniaal plan.

Zoals KV zegt, het overtal uitspelen voor TJV is quasi onmogelijk omdat ze tactisch geen opties hebben in het klassement. De enige mogelijke manier om iets met dat overtal te doen is het volgende: Hessmann, Oomen, Bouwman… in de vroege vlucht meesturen. Op de voorlaatste klim Kuss Roglic laten lanceren, zodat die kan overbruggen en wanneer zijn teammaats uit de vroege vlucht dan op hem wachten, dat die dan de laatste klim Roglic zo ver mogelijk omhoog sleuren. En dat werkt enkel indien Roglic initieel zijn aanval sterk genoeg is zodat noch Almeida noch Thomas kunnen volgen.

0
Polleke 24 mei 2023 om 20:09

Elke taktiek staat of valt met de benen van de kopman…dat veel geroemde ‘mannetjes vooruit sturen’ lukt maar zeer zelden omdat de vooruitgestuurde ook van een dusdanig niveau moet zijn dat hij nog kilometers (!) lang een kopman op sleeptouw moet kunnen nemen… een drinkbus afgeven of 200 meter uit de schoenzolen trekken voegt weinig toe…

4
Tripodboom 24 mei 2023 om 19:35

Heb niet zoveel vertrouwen in ploegleider Reef, ook niet in de ploeg. Zie het niet gebeuren voor JV.

3
Retro Lex 24 mei 2023 om 19:30

Ik denk dat Roglic een beetje nerveus is

2
Paul Hoekstra 24 mei 2023 om 20:11

Het overtal uitspelen zoals INEOS het verzuimd heeft te doen ? INEOS was bij aanvang van de Giro veruit de sterkste ploeg. Twee evenwaardige kopmannen en drie superknechten die na de openingstijdrit allen vooraan stonden. INEOS heeft daar de eerste acht dagen niets mee gedaan. Toen viel eerst medekopman Hart (allicht de sterkste van de twee) weg. Toen Sivakov (door de valpartij ver weg in de rangschikking en dus tactisch van geen waarde meer). Bleven toch nog Arensman en De Plus die nog dicht genoeg stonden in de rangschikking, om om beurt in de aanval te gaan en Roglic en Almeida en hun ploegen onder druk te zetten. Maar opnieuw deed INEOS niets, zelfs gisteren niet toen Thomas aankondigde het overtal met Arensman en De Plus uit te zullen spelen. Ondertussen zijn Arensman en De Plus te ver weg gezakt in de rangschikking om nog een strategisch rol te spelen (door mee te gaan met de vroege vlucht of door op de voorlaatste beklimming aan te vallen). Weg overtal, weg voordeel.
Jumbo dan. Die nu aankondigt het overtal (in aantal renners) te willen uitspelen. Te gek voor woorden, dit. Jumbo kan enkel de kopman zo goed en zo lang mogelijk bijstaan. Maar geen enkele renner kan vooropgestuurd worden, want geen enkele Jumborenner, op Roglic na, staat goed gerangschikt. Het enige wat wel kan, is iemand vooropsturen die dan overleeft tijdens de finale om nog even de kopman op sleeptouw te nemen. Kuss, de beste klimmer zal het niet zijn, want die moet Roglic naar boven slepen. Bouwman dan ? Maar dat spelletje veronderstelt dan wel dat de kopman gaat aanvallen, en dat is net wat Thomas nooit doet. Daarenboven leert de ervaring dat als een knecht de hele dag in de aanval is, bergop en bergaf, die nauwelijks nog iets kan betekenen voor de kopman in de laatste kilometers. Of het zou Van Aert moeten zijn.
Morgen wordt een copy-paste van Monte Bondone. Toen bleek Roglic wel mindere benen te hebben, zodat er nog iets gebeurde op het laatste. Als zowel Thomas, Almeida en Roglic geen zwakte vertonen, zal er op wat lauwe versnellingen en prikjes na niets gebeuren. Zowel Jumbo, als INEOS als Emirates zullen braafjes tempo rijden. Tot misschien kort voor de top van de eerste trap van de raket. Dan volgt nog een korte afdaling en een matige klim van 2,7 km. Maar als er iemand van de favorieten weggeraakt, zullen er geen grote verschillen gemaakt worden.

2
Quincy Adams (aka voorwiel) 24 mei 2023 om 20:35

Wijze woorden paul. Ik zie het ook zo. Ik verwacht geen wonderen morgen.

0
Jan 24 mei 2023 om 20:37

En waarom zou je bij een man vooruit niet het initiatief aan andere ploegen kunnen laten?
Waarom moet dat direct een klassement bedreiging zijn?

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 24 mei 2023 om 21:55

Omdat je ze niet uit hun tent lokt als je ze op pad stuurt. Dat kan als 1) de man goed geklasseerd staat en derhalve G of almeida bedreigt 2) de vooruitgeschoven pion een aanvallende kopman in een tussenstuk kan ondersteunen. 1) valt af want zon schaduwkopman hebben ze niet en 2) valt af want het profiel leent zich er niet voor.

0
Onie 24 mei 2023 om 18:55

Mee in vroege vlucht dus, mocht Ineos het gat te groot laten worden dan kun je in ieder geval meedoen om de dagzege. Tenzij Roglic morgen wonderbenen heeft, dan kun je er een slopende koers van maken. Daar zou ik niet op gokken, dat kan UAE ook wel doen.

1
chasse patat 24 mei 2023 om 19:14

Ook UAE zal in dat geval meehelpen in de achtervolging waardoor er in het peloton weer een overtal ontstaat. Ik zie Almeida nog boven Thomas eindigen. Hij is voor mij de favoriet voor de eindzege.

1
Odin 24 mei 2023 om 19:26

Voor mij is almeida zeker niet de favoriet, als het gister niet was afgevlakt denk ik dat Thomas hem ook op achterstand had gereden. Die koerste gister voor mijn gevoel berekenend maar die gaat almeida nog wel op grotere achterstand zetten is mijn gevoel.

-4
David Brailsmurf 24 mei 2023 om 22:42

Mooie rit voor Dunbar dit ?

1
Dikke Kater 24 mei 2023 om 23:09

Of voor Caruso.

1
Veloburto 25 mei 2023 om 09:43

Tactiek? Tactiek ist der Primoz

1
Romāns Vainšteins 24 mei 2023 om 19:25

UAE heeft een nagenoeg even goede ploeg, Ineos met minder maar wel 2 hele goeie.

Verschil is natuurlijk dat waarschijnlijk bij een ultieme versnelling ook Kuss er nog bij zit, maar in een gezelschap van 4 heb je daar niet meteen heel veel aan qua tactiek, wel qua gat klein houden als hij er opnieuw af moet ergens.

0
David Brailsmurf 24 mei 2023 om 20:20

Rogla zal het zelf moeten proberen willen ze Thomas of Almeida uit hun tent lokken.

Ik denk dat de gecombineerde belangen en kracht van UAE en Ineos te groot zijn om iets zinvol te doen vanuit een vlucht als Jumbo zijnde.

Rogla zal aan moeten gaan en dan gaan zien wie hem nog kan volgen , of meer kan dan hij. In principe zou na een flinke dag tempo rijden iedereen behalve de favorieten over moeten blijven na een aanval van een van de drie.

0
go Ineos 24 mei 2023 om 20:48

INEOS gaat niks doen, de rit van morgen is een hele lastige vooral voor G. Als bijvoorbeeld een Kuss meegaat dan stuurt INEOS heus wel Arensman of De Plus mee. INEOS heeft nog maar 5 man in koers en dus moeten UAE en Jumbo gaan rijden

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 24 mei 2023 om 21:57

Dit zei almeida zelf ook al. Dus dit zal het scenario zijn. Men zal elkaar proberen te isoleren en dan 1-1-1. Kopie van dinsdag.

0
Uit t Hol 24 mei 2023 om 21:43

Ben heeeeel benieuwd wat ze uit willen gaan spelen. Ze zijn wel compleet, maar hebben kwalitatief mindere renners als UAE en INEOS, en de etappe van morgen biedt weinig ruimte voor fratsen. Zeker als die fratsen op het vlakke of in de afdaling moeten gebeuren gezien het feit dat Rogliç bergop op dit moment gewoon de mindere is. Ik denk dat ze de schade gaan beperken en hopen dat Rogliç boven de 2000 meter beter is dan zijn concurrenten. Verder zie ik weinig ruimte voor strategische spelletjes. Maar ik laat me graag verrassen!

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 24 mei 2023 om 22:00

De laatste klim is volgens mij heel grillig, dus een explosief renner kan de tempoklimmers slopen. Past beter bij roglic. Die zal aanhaken en dan tempowisselingen los proberen te komen. Maar ik denk dat g en almeida hem op de voorlaatste klim al zullen proberen te breken.

0
Rob Ettes 25 mei 2023 om 11:08

Roglic is natuurlijk nooit op zijn best in week 3, dus ik wil het eerst zien voor ik het geloof.

0
xistnc 25 mei 2023 om 13:05

Aan het begin van de etappe heeft de ploeg het overtal weer achterin het peloton benut. Bouwman moest aan de bak om een gat te dichten op 40 man zonder Jumbo. Inmiddels kleurde het ietsje meer geel voorin, maar dat lijkt hooguit controlerend.

0
UrbanSteel 24 mei 2023 om 18:51

““Eindelijk een rustige dag voor de renners”

Buiten de tijdritten heb ik voor de toppers niet veel anders gezien, gisteren daar gelaten.

-2
YogiBear 24 mei 2023 om 19:33

Dat kan alleen als je niet hebt gekeken of oogkleppen op hebt gehad. Jee hoort vanuit het peloton genoeg verhalen dat dit vanwege de weersomstandigheden een hele zware Ronde van Italië was tot nu toe, waarbij zelfs wandeletappes er zwaar in hebben gehakt.

0
Glorious 24 mei 2023 om 19:19

Vroeg in de aanval zoals de Tour. 3 a 4 man mee sturen afzakken, aanvallen. En Roglic beschermen waar kan.

-3
TheBrickWall 24 mei 2023 om 22:44

Gaat hier niet gebeuren wegens de missende factor Van Aert verwacht ik

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone