Jumbo-Visma verwacht Colombiaanse combine: “We zijn voorbereid op aanvallen”

vrijdag 11 september 2020 om 10:46
Jumbo-Visma verwacht Colombiaanse combine: “We zijn voorbereid op aanvallen”

foto: Cor Vos

Zeven beklimmingen die meetellen voor het bergklassement, meer dan 4.000 hoogtemeters en een aankomst op de steile Puy Mary. De dertiende etappe van de Tour de France belooft een loodzware onderneming te worden. Jumbo-Visma, de ploeg van leider Primož Roglič, houdt rekening met een Colombiaanse alliantie.

Het is ploegleider Arthur van Dongen die met Het Laatste Nieuws vooruitblikt op de etappe van vandaag. Zijn werkgever Jumbo-Visma is momenteel de sterkste ploeg in de Ronde van Frankrijk, maar Van Dongen wil zich nog niet rijk rekenen met betrekking tot het klassement. “De Colombianen gaan aanvallen”, klinkt het stellig.

“Deze etappe is geen tussendoortje, wij verwachten actie”
Met titelverdediger Egan Bernal, Nairo Quintana, Rigoberto Urán en Miguel Ángel López staan er maar liefst vier Colombianen in de top-10 van het algemeen klassement. “Er gaat vandaag het nodige gebeuren. Deze etappe is geen tussendoortje. Wij verwachten actie. De weg loopt omhoog en als ze zich een beetje goed voelen, gaan de Colombianen aanvallen.”

“Dat gaat zeker gebeuren. Er rijden er een aantal rond die liever strijdend ten onder willen gaan dan afwachtend toe te kijken. En als het niet van de Colombianen komt, dan is er ook nog Tadej Pogačar. Van hem verwachten we ook nog aanvallen. Ja, hij is nog jong, maar hij heeft in de Vuelta bewezen dat leeftijd geen rol speelt. We gaan ervan uit dat hij dit kan blijven doen.”

foto: Cor Vos

Over Roglič: “Hij kan beter nog wat energie sparen”
De aanval is de beste verdediging, het is een zeer bekende uitspraak en misschien ook wel van toepassing op geletruidrager Roglič en zijn ploeg Jumbo-Visma. Toch is het nog te vroeg om alle kaarten op tafel te gooien, zo vertelt Van Dongen. “Er komt nog een hele zware derde week aan in de Alpen. Roglič moet nu niet per se tijd pakken op zijn concurrenten.”

“Hij staat er goed voor en kan beter nog wat energie sparen. De ploeg is heel goed, we zien nog geen vermoeidheid. Er zijn nog geen ‘haarscheurtjes’ en we zitten er nog niet doorheen. Absoluut niet. We beschikken over acht renners in goede vorm en de slotklim naar Puy Mary moet Roglič liggen. Die is kort met hele steile stukken. Primož is niet alleen een klimmer, maar ook een puncheur.”


Dit artikel delen:

34 Reacties

Wheely 11 september 2020 om 10:53

Zo, ik krijg er wel zin in als ik dit lees!

Turtlehead 11 september 2020 om 10:57

Spaar je energie maar, dat is beter, lees ik hierboven… :(

Wheely 11 september 2020 om 11:05

Ja ik moet nog anderhalve week dat is waar.

Barry Batsbak 11 september 2020 om 11:07

Een soort oefen-WK; Slovenië vs. Colombia. Daar zal het vuurwerk in Imola ook wel zo’n beetje vandaan komen.

Rawolf 11 september 2020 om 10:55

Vandaag trekken Tadej Pogacar en Romain Bardet ten aanval in de finale. Volgen zal geen sinecure worden.

Eentje die luistert naar de nickname Superman zal een wat ingewikkelder plan uit de grond stampen. Arthur van Dongen hoeft gelukkig geen Dumoulintje te doen want de killerwasps kunnen de smurfenbrigade binnen schootsafstand houden.

Het echte gevaar de komende dagen komt van Mikel Landa en Egan Bernal, ploegen die in staat zijn de gele man te isoleren. Ik verwacht ze in de 3e week maar een beetje hopen mag wel, vandaag is vast een optie.

molovin 11 september 2020 om 11:50

Ineos of Bahrain gaat Roglic isoleren? Hoe willen ze dat klaarspelen?

Rawolf 11 september 2020 om 16:46

@Molovin, dat zie je nog wel

La Primavera 11 september 2020 om 11:05

Ze vergeten ene G. Martin. Die wordt nog steeds mega hard onderschat.

Rawolf 11 september 2020 om 11:08

Ook gevallen hé, zwakke ploeg. Bovendien is hij al blij met de 3e plek, de enige renner in de top 10 die naast Roglic al aan het consolideren is.

Limal 11 september 2020 om 11:07

Spijtig genoeg zijn lokale held Bardet en zijn ploeg niet even sterk als enkele jaren geleden, want die hadden de boel hier doen ontploffen. Ik hoop dat ze dat sowieso nog proberen, ondanks de overmacht van TJV. Niet dat ik Roglic wil zien verliezen, maar ik wil Koers zien ;-)

Jean Dumas 11 september 2020 om 11:07

Het middenstuk van de etappe is niet moeilijk genoeg voor een coup; de steile finale te kort. MIsschien dat INEOS iets in petto heeft, maar ik denk dat het te vroeg komt in deze Tour om Jumbo/Roglic te verontrusten.

Limal 11 september 2020 om 11:16

Onderschat die wegen niet – in deze regio moet je zelfs in een afdaling vaak korte stukken klimmen. En in de Cantal ‘plakt’ het ruwe asfalt ook (tenzij ze er nog snel nieuw gelegd hebben voor de Tour).

Kraken 11 september 2020 om 11:32

Juist in dit grillige gebied is het heel lastig controleren en moeilijk om op 1 tempo te rijden. Ik denk juist dat er hier wel een coup te plegen is.

Mijn advies voor de ploegen die wat willen: op de eerste col de etappe hard maken en mannen vooruit sturen (al dan niet in de chaos van de aanvallers) om vervolgens Ineos en Jumbo-Visma geen controle te gunnen.

Aristos 11 september 2020 om 11:09

Ik blijf dat sparen voor de 3de week maar raar vinden. Je moet niet als Yates in de Giro elke tussensprintje willen winnen. Maar elke seconde die je nu pakt, heb je mooi als buffer voor een slecht moment volgende week. Zie Bernal, die was in week 1 ook op een afstandje te rijden, die lijkt er nu veel beter bij te zitten.

Etika 11 september 2020 om 11:14

Die Colombianen gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Ze rijden nog liever tegen elkaar dan een landgenoot te helpen. Een Colombiaanse combine zal er enkel inzitten om een gat te dichten op de Slovenen. En dan nog zal Uran in het wieltje blijven zitten om het laatste gat alleen te dichten.

Crevaison 11 september 2020 om 11:30

Bij Jumbo-Visma is er dan ook niemand die van een combine spreekt. Ze verwachten alleen dat de Colombianen gaan aanvallen, niet dat ze dat gezamenlijk gaan doen of dat er sprake gaat zijn afgesproken werk.

vevie 11 september 2020 om 11:31

Inderdaad, dat blijkt ook vaak wanneer ze allemaal samen ergens rijden. Ze zijn, en niet onlogisch op zich, teveel bezig met wie de beste is onderling. Volgens mij laatst ook op cyclingnews gelezen dat Lopez aangaf, geen combine te verwachten aangezien ze allemaal andere belangen hebben.

https://www.google.nl/amp/s/www.cyclingnews.com/amp/news/lopez-looks-for-right-moment-at-his-inaugural-tour-de-france/

xistnc 11 september 2020 om 11:35

De Colombianen willen wel eens samenwerken als ze hetzelfde belang hebben en elkaar per ongeluk onderweg tegenkomen. Meer niet. Combine? Neuh.

Crevaison 11 september 2020 om 11:37

Mooi stukje uit dat interview van Lopez:

“Cycling has changed a lot in recent years, with technology and various other factors that have influenced the racing. Ten or 15 years ago there were attacks from further out, and you didn’t have such strong teams as now, for example everyone in Jumbo-Visma could be a leader, the same for Ineos. Having so much talent in those teams, that diminishes the opportunity for long-range attacks, where you’d find yourself mano a mano with your rivals, with no more than one from each team,” he explained.

“That did happen the other day [stage 8]. On the Col de Peyresourde it was only leaders looking at each other. Pogačar took advantage of the moment. It used be like that generally, but now it’s rare that all the leaders are isolated. That means you lose something of the spectacle and obviously there aren’t as many opportunities to attack or pull off great exploits. Now it’s more a case of hanging on and riding on the wheel, and if you can, you can, and if you can’t, you’re fucked.”

Wheely 11 september 2020 om 11:40

Ja ze rijden allemaal voor verschillende ploegen en hebben zelf nog genoeg kansen. Quintana en Bernal hebben wel duidelijk een klik maar gaan in de huidige situatie niet voor elkaar op kop rijden. De enige echte Colombiaanse “combine” is bij EF maar daar is enkel Uran in vorm, stel echter dat Higuita en Martinez verbeteren dan kunnen ze als vooruitgeschoven pionnen prachtig werk doen.

Limal 11 september 2020 om 11:21

Boven op het plateau langs de Chaîne des Puys kan het ook hard waaien en vandaag zit hij schuin langs achter, maar spijtig genoeg bijlange niet hard genoeg:
https://wwwobs.univ-bpclermont.fr/opgc/webcam.php

AnderJ 11 september 2020 om 11:25

Hopelijk wordt het oorlog.

achillesveen 11 september 2020 om 11:25

Roglic gaat deze binnenhalen, mits ze niet een grote groep een dikke voorsprong gaan geven.

AnderJ 11 september 2020 om 11:32

Dat zou mijn gok ook zijn. In een sprintje op de finish. Gat met Bernal wordt dan weer groter door de boni’s , want Bernal wordt geen tweede (dat zal Pogacar wel worden).

Krul 11 september 2020 om 12:06

Liggen die boni’s juist niet op de één na laatste klim?

AnderJ 11 september 2020 om 12:46

@Krul: je zal wel gelijk hebben. Dacht dat ze ook op de streep lagen.

mollema280475 11 september 2020 om 11:27

uiteindelijk rijdt iedereen voor zich zelf

mollema280475 11 september 2020 om 11:29

Als JV aanvalt en terugvalt is het niet goed….
als JV niet aanvalt en afwacht is het ook niet goed….
alles wat JV doet lijkt niet goed te zijn….maar ze hebben toch maar mooi geel.

Of Bernal nu beter is of niet, Pogacar beter is of niet…. JV kiest zijn eigen plan en dat zal er toe moeten leiden Geel in Parijs.

lukt het dan iedereen prachtig maar weer gezeik dat Dumoulin daar had moeten staan. Lukt het niet dan was alles fout gepland….

kortom wanneer zijn we nou eens tevreden?

Crevaison 11 september 2020 om 11:41

Als we strijd zien. Voor zowel de etappe overwinning als voor iedere seconde in het klassement.

jvh93 11 september 2020 om 11:37

Als het daadwerkelijk grote verschillen zullen gaan worden kan je die tijd maar beter alvast pakken als je de mogelijkheid hebt. Ga er niet vanuit dat andere renners zich ook zomaar even gaan sparen in deze loodzware etappe

Bruine Koersbroek 11 september 2020 om 11:51

De aanval is de beste verdediging, maar ze kiezen voor de verdediging als ik het zo lees.. Ik verwacht dus geen vooruitgeschoven posten van TJV..

FDJ 11 september 2020 om 11:52

Vooralsnog zijn de Colombianen vooral van het wegspringen, ojee er zit iemand in mijn wiel dus ik rij maar niet meer door. Het ziet er leuk uit, maar effectief is het allesbehalve.

Baukema Tomoulin 11 september 2020 om 11:53

Waarschijnlijk na vandaag een ander in de gele trui. Ideaal voor Roglic is een renner met een zwakke tt (Bardet, Landa), slechtste scenario is Bernal in het geel.

Dr op en dr over 11 september 2020 om 14:15

Nou, nou wat een meesterbrein die Van Dongen. Een Colombiaanse samenwerking daar kon iedere simpele ziel wel opkomen. (Mezelf inbegrepen)

Dat schreef ik hier tien dagen geleden pas als vraag richting Bruyneel.

Dr op en dr over 1 SEPTEMBER 2020 OM 22:49
De heer Bruyneel heeft nog steeds een realistische kijk op de gang van zaken, en ik ben dan ook wel benieuwd wat zijn gedachtes zijn als het gaat om het slopen van de Jumbo trein.

Als meester tacticus zal hij hier toch ook wel zo z’n gedachtes over hebben ?

Zeker met de tijdrit op de voorlaatste dag in mijn achterhoofd, zal de concurrentie van Roglic toch ergens een minuut of twee op hem moeten pakken.

Een Colombiaanse entente over het ploegenbelang heen misschien ?

Headlines

Materiaalzone

Populair