Ook Jumbo-Visma niet van start in Parijs-Nice
foto: Cor Vos
vrijdag 6 maart 2020 om 14:23

Ook Jumbo-Visma niet van start in Parijs-Nice

Jumbo-Visma heeft besloten niet deel te nemen aan Parijs-Nice. Gezondheidsrisico’s vanwege het coronavirus liggen mede ten grondslag aan deze beslissing. De Nederlandse ploeg is al de zevende die zich terugtrekt voor de Franse ronde.

Voordat bekend werd dat Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo zouden worden afgelast, trok Jumbo-Visma zich al terug voor deze WorldTour-koersen. Ook de GP Industria werd vroegtijdig van de kalender geschrapt. Nu is ook besloten dat de ploeg niet deelneemt aan Parijs-Nice. Gezondheidsrisico’s vanwege het coronavirus en het gebrek aan adequate garanties over te volgen procedures hebben geleid tot een negatief advies, aldus de ploeg.

“Dit doet pijn en is teleurstellend, maar dit is het beste besluit dat we nu kunnen nemen. Als management hebben we de verantwoordelijkheid om alle risico’s zorgvuldig af te wegen. Dit zijn nu te groot”, zegt Jumbo-Visma-directeur Richard Plugge. “Wielrennen heeft een uniek karakter en reizen en het verblijven in hotels is inherent aan de sport. Dat maakt ons kwetsbaar in deze coronacrisis. De gezondheid van renners, staf en publiek verdienen nu elke prioriteit.”

Een jaar geleden zag Jumbo-Visma in Parijs-Nice George Bennett naar de zesde plaats in het eindklassement rijden en pakte Dylan Groenewegen twee etappezeges. Normaal gesproken waren Primož Roglič en Wout van Aert nu de beoogde speerpunten in de Franse ronde.

Uitbreiding naar acht renners
Zes ploegen gingen Jumbo-Visma al voor in het afzeggen voor de Koers naar de Zon; Astana, CCC, Mitchelton-Scott, Movistar, Team Ineos en UAE Emirates deden dit al eerder. Om hun afwezigheid op te vangen werden de teams al uitgebreid van zeven naar acht renners en zijn Circus-Wanty Gobert en B&B Hotels-Vital Concept toegevoegd aan het deelnemersveld. Parijs-Nice wordt normaal gesproken gehouden van 8 tot en met 15 maart.

RIDE Magazine
62 Reacties
Sorteer op:
6 maart 2020 19:29
Wielrennen is op zich een totaal overbodige bezigheid, dus ze kunnen makkelijker hun werk opschorten dan mensen die een vak geleerd hebben..
6 maart 2020 20:19
In Italië zijn 4700 gevallen

61 % ligt in het ziekenhuis.
12 % op de intensive care
4 % overleden

Dus dan snap je wel waarom wielrennen voorlopig niet meer aan de orde is.
6 maart 2020 20:35
Het meest verbazingwekkende in de discussie vind ik de deskundigheid op medisch gebied die sommigen zich aanmatigen (de echte experts vallen uiteraard buiten deze observatie). Daaropvolgend: de verregaande wielerverdwazing - het moet altijd doorgaan, wat er ook gebeurt (doet denken aan de slotfase in de Tour van vorig jaar).
    6 maart 2020 22:03
    Het is dan ook een wielerforum voor mensen die heel veel van koers houden.

    Wat experts betreft, die lopen wel iets minder extreem uiteen qua opvattingen maar zijn op zijn minst niet eenduidig in deze kwestie.
    7 maart 2020 08:27
    Die zogenoemde experts praten alleen ook maar in hun straatje, die hebben ook geen flauw benul en weten ook niet wat ze met al die media-aandacht niet aan moeten.
    Als die experts het allemaal zo goed weten, dan had dat virus nooit China verlaten....om maar niet de spreken over hoe het in Italie zo uit hand is gelopen....en nu ook in andere landen, ondanks alle "maatregelen genomen door experts".
    Het enige wat experts en overheden anno 2020 kunnen verzinnen is het plaatsen van mensen in quarantaine!! Het moge duidelijk zijn dat dat niet werkt!!!
7 maart 2020 11:40
Sommigen blijven hier de hele problematiek opblazen. Er zijn nog steeds veel minder doden dan bij een gewone griepepidemie, en we zijn al een paar maanden ver. En dan maken we nog niet de vergelijking met een ernstige griepepidemie, zoals die zich ook bij ons alle drie à vier jaar voordoet. Het verschil is dat het feit dat er jaarlijks in de wereld tienduizenden doden vallen door het influenzavirus, zelden de pers haalt. Blijkbaar zijn ook heel wat volgers op WF hiervan niet op de hoogte.
Ga af op objectieve gegevens, cijfermateriaal enz. In plaats van zoals sommigen weer eens anderen te verwijten dat ze de zaak minimaliseren. Maar alles moet in het juiste perspectief geplaatst worden. Er zijn nu al meer besmette mensen genezen dan er zieken zijn. De meesten zijn slechts licht of helemaal niet ziek geweest. In het uiterst dictatoriale China, een echte schurkenstaat, hebben ze weken (maanden ?) lang alles verzwegen, zijn ze niet opgetreden, werden journalisten en zelfs artsen in de gevangenis gegooid (sommige van die artsen zijn bezweken door een gebrek aan zorg in de aanvangsfase). Het internet werd volledig gecensureerd (tientallen termen die ook maar enigszins verwezen naar een mogelijke epidemie werden gefilterd). Dat is de reden dat China de grote verantwoordelijke is van de wereldwijde uitbraak. Italië is niet veel beter. Italië is sowieso een chaotisch land, met een slechte medische basisverzorging. Besmette mensen werden niet of veel te laat opgevolgd en verzorgd. Dat is de reden waarom er daar nu zoveel slachtoffers zijn.
In de Lage Landen is dat niet het geval. Wel veel en steeds meer besmettingen. Maar net als bij het griepvirus, leidt dit niet tot heel zware medische toestanden. Een dode in beide landen samen. En steeds meer mensen zijn ondertussen genezen, zonder zwaar ziek te worden of te zijn. Dat is de realiteit.
    7 maart 2020 12:06
    Quote:
    Sommigen blijven hier de hele problematiek opblazen

    Aldus zo'n sommige, in zijn 347e post van anderhalf A4-tje.
7 maart 2020 12:02
Is het misschien een idee om de hele Corona discussie naar een subforum te verbannen. Ben er inmiddels wel klaar mee. Dan heb ik het hier liever over doping, dat is tenminste echt wielergerelateerd.
    7 maart 2020 13:00
    @redactie, ik ben het hier ontzettend mee eens. Je mening of de koers al dan niet door moet gaan omwille van Corona is op dit forum ontzettend relevant. Hoe dodelijk Corona is en of het RIVM de juiste maatregelen nemen absoluut niet. Daarvoor mag je naar www.virusflits.nl

    Ik vind dit ontzettend storend worden in de topics. Wellicht een poll houden om te meten of er meer leden zijn die behoefte hebben aan deze beperking.

Reacties zijn gesloten.