Jumbo-Visma na derde plek Wout van Aert in Parijs-Roubaix: “Interne doelstellingen niet gehaald”

maandag 10 april 2023 om 07:30
Video

De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix waren de grote doelen van Jumbo-Visma-kopman Wout van Aert voor dit voorjaar. Met een vierde plaats in Vlaanderen en een derde plaats in Roubaix is winnen niet gelukt. “Onze interne doelstellingen hebben we niet gehaald. Dat zullen we evalueren”, vertelt ploegleider Arthur van Dongen tegen WielerFlits.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

“Wij hebben de nodige pech gehad op beslissende momenten”, blikt Van Dongen terug. “We verliezen Dylan van Baarle in het Bos van Wallers, daar verliezen we Christophe Laporte door een lekke band en wat Wout overkomt is super zuur, zo diep in de finale.”

Vroeg in de koers, op ruim 100 kilometer van de finish, opende Jumbo-Visma de finale. “We stonden er goed voor met Christophe en Wout vooraan in het Bos. Daarna hebben we nog wel druk gezet met Nathan Van Hooydonck en Christophe, zodat Wout zich vooraan kon sparen. Ik denk dat hij een heel goede aanval plaatst, maar hij krijgt pech op een beslissend moment”, zegt de ploegleider over de lekke band van Van Aert op Carrefour de l’Arbre.

Vol ongeloof
“Hij was nog heel fris… Dan zit je vol ongeloof”, aldus Van Dongen. “Maar je weet dan wel dat het heel moeilijk gaat worden. Toch hebben we wel weer een podiumplaats. Dus ondanks alle tegenslag wel een dikke pluim voor de ploeg.”

Ondanks vijf zeges in Vlaamse klassiekers zei sportief manager Merijn Zeeman dat het voorjaar toen nog niet geslaagd was voor Jumbo-Visma. “Merijn bedoelde dat wij nog een aantal andere doelstellingen hadden”, zegt Van Dongen. “Desalniettemin kijken we terug op een heel geslaagd voorjaar. Als je vijf klassiekers wint, je wint de laatste drie WorldTour-koersen en we hebben 24 overwinningen op dit moment. Dan ben je als ploeg heel goed bezig. Blijft wel dat we onze interne doelstellingen niet hebben gehaald. Dat zullen we evalueren.”

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

56 Reacties

Jaepa 9 april 2023 om 19:53

Ik trek alvast een conclusie voor de evaluatie: iedereen rondom de ploeg houdt voortaan z’n mond over pannekoeken.

11
YogiBear 9 april 2023 om 19:55

Was inderdaad wat beroerd gezegd. Ik hou er echter wel van dat ze hun doelstellingen duidelijk maken vooraf en er nu ook niet omheen draaien dat die niet gehaald zijn. En nu evalueren en kijken wat volgende jaar beter kan.

2
luca77 9 april 2023 om 20:38

Een teleurgesteld gevoel overheerst nu een beetje. Toch kijk ik wel wat verder dan dat.

Feitelijk kijkend rijden ze namelijk een super jaar. Veruit de meeste overwinningen, veruit de meeste worldtour zeges, drie WT eindklassementen, 5 mooie semiklassiekers, zak vol podiumplaatsen…

Het verwachtingspatroon bij de ploeg en de publieke opinie is immens. Laten we ook gewoon genieten van de vele mooie wedstrijden, strijdplannen, zeges en ja ook nederlagen.

7
Boomie1 10 april 2023 om 06:46

Je klinkt als een fan? Het is zoals in de hoogtijdagen van Team Sky. De aap op de rots die ze willen verdrijven. Dat is TJV nu. Beste ploeg, aanvallen van alle kanten. En een beetje pech. Als ploeg weer heel sterk (Laporte en van Hooydonck op hun niveau uitmuntend), maar gestuit op 2 van de 5 beste renners van deze generatie (Pogi, MvdP, WvA, Evenepoel en Vingegaard)

1
Silent Hill 10 april 2023 om 09:44

Grappig en/of tekenend dat je Roglic niet bij de beste renners van deze generatie zet en Vingegaard wel, Boomie.

Nu, ik denk dat iedereen stiekem wel beseft dat Roglic meer dan overhyped wordt. Bekijk zijn palmares eens: 1 derde plaats in de Giro, 1 tweede plaats in de Tour, en ja … 3 keer de Vuelta. Vorig jaar werd hier echter vaak genoeg benadrukt dat de Vuelta de makkelijkste is om te winnen is, dus zo heel veel stelt dat uiteindelijk niet voor. Maar 1 keer podium in de Tour én Giro, dat is toch vrij magertjes voor iemand die hier de voorbije weken omschrijvingen werd als held, fenomeen, gigant, … 

De geschiedenisboeken halen doet ie misschien in Spanje, maar daarbuiten zal hij binnen enkele jaren enkel herinnerd worden als de schansspringer die wielrenner werd. Wou hij echt de held, fenomeen of gigant zijn, dan moest ie de Tour winnen – zoals Vingegaard. Al is Catalonië ook niet verkeerd, natuurlijk.

0
Dave Dubbeldammer 10 april 2023 om 10:00

Silent Hill, dit is dan ook bijtjesplatform.nl. Er zit een ganse pot honing in de ogen bij degenen die Roglic mythische krachten toedichten en hem in het rijtje van de groten plaatsen.

-1
Barry Batsbak 9 april 2023 om 19:59

Toch al een flinke stapel pannenkoeken bij elkaar gefietst. Doen ze goed. Pannenkoeken smaken tenslotte ook prima.

6
Dikke Vrouw 9 april 2023 om 20:22

Met veel slagroom en aarbeien ik geef ze een dikke 9

0
Ward 9 april 2023 om 20:44

Ze hebben het voorjaar bijna op het saaie af gedomineerd. Dat is wel een verdienste. Daarnaast in San Remo gebotst op een fenomenale VDP en in Vlaanderen op een fenomenale Pogacar. Dan vandaag doet Van Aert alles goed. Die ging er hier niet afgereden worden. Ik zag Van Aert hier E3-gewijs wel de hoofdvogel afschieten eerlijk gezegd en dan staat er toch een dikke kers op het voorjaar. Maar stiekem ben ik toch blij dat de puzzelstukjes niet volledig samenvielen voor Jumbo Visma. Het mooie aan een masterplan – tot in de puntjes wetenschappelijk voorbereid – is dat het nog steeds in het water kan vallen. En daarom is koers zo mooi!

6
Rob van Tilburg 9 april 2023 om 22:29

Mooi gesproken. Ben altijd tevreden als Zeeman niet wint. Ik wil wel dat van Aert volgens jaar Roubaix wint, ik kan het niet aan hem zo verdrietig te zien, fijne vent is het.

-2
Boomie1 10 april 2023 om 06:48

Van Aert verdient een Kasseien Monument. Maar bij TJV zal ie die niet gauw winnen.

1
Wim Kruithof 10 april 2023 om 07:49

Boomie, kun je dat ook enigszins staven met argumenten, of is dit een losse flodder zonder inhoud?

Want hij is nu kopman binnen de nr#1 ploeg, met de beste ondersteuning qua knechten en aantoonbaar bijzonder sterk in belangrijke randzaken als voeding en materiaal.

Ik zie geen andere ploeg waar de kans voor hem op een monument groter is, maar omdat zowel van der Poel als Pogacar intrinsiek sterker zijn in het heuvelwerk, moet het gewoon allemaal een keer goed vallen.

-1
YogiBear 9 april 2023 om 19:49

Duidelijk verhaal. Echt wel een goed seizoen tot nu toe, maar geen super seizoen en je eigen doelstelling niet gehaald. Een mooie 8 tot nu toe wat mij betreft.

4
Pedalo 9 april 2023 om 21:02

Tot nu toe een mooi jaar. En als Pogi de Tour wint is het dat nog.Ze spreken alleen een erg hoog verwachtingspatroon uit. Ik vind dat wel te bewonderen. Ze maken ook nog eens de koers en ook vandaag vallen ze vroeg aan. Wout wordt verweten laf te hebben gereden maar maakt toch echt de eerste slag.

4
Romāns Vainšteins 10 april 2023 om 08:00

Jumbo heeft eventuele hoon volledig aan zichzelf te wijten door overal maar zo pompeus te gaan verkondigen dat alleen het allerbeste goed genoeg is. Het is niet dat van Aert dit seizoen minder is maar Pogi en MvdP zijn duidelijk een niveau beter. Als ploeg moet je daarmee leren leven en niet met zo’n gespeeld zure bek voor de camera droevig over doen. Sterker nog: hou er van tevoren rekening mee en bescherm je eigen renner op de manier.

Van Aert en ook een Pedersen hebben een prima tweeluik gereden en er alles aan gedaan. Helaas voor hen eindigden allebei de koersen in een klassieke sterkste man wint editie en waren ze zelf niet de sterkste man.

4
Uit t Hol 9 april 2023 om 19:51

P-R valt het team weinig te verwijten. Domme pech. Vlaanderen hadden ze de kracht van het team beter uit kunnen spelen. Verder prima voorjaar zou ik zo zeggen

3
Boomie1 10 april 2023 om 06:42

In Vlaanderen waren er 2 gewoon beter. Niet zoeken naar iets wat er niet is.

1
Wim Kruithof 10 april 2023 om 07:57

Het wordt de ploeg vaak geprezen, dat ze zo strak hun doelen uiteenzetten.

Ik houd er niet van, sterker nog… vind het hooghartig en tikkeltje walgelijk.

Ze winnen het gehele openingsweekend op verbluffende wijze, domineren (en winnen) vervolgens Dwars door Vlaanderen, E3 en Wevelgem. Waarbij die laatste met groot overmacht. In het rondwerk wordt O Gran Camiño, de Tirreno én Baskenland gewonnen.

Ze hebben de doelstelling niet gehaald, maar verder verdorie het gehele voorjaar gedomineerd. Om de Ronde te winnen is veel geluk nodig (zowel van der Poel als Pogacar zijn sterker) en ook in Roubaix moet alles meezitten. En nu zat bijzonder veel tegen.

Gewoon een fantastisch voorjaar met enorme dominantie in de breedte. De hooghartigheid mag er wel af want dat vind ik echt delegerend naar heel veel mooie koersen met rijke historie, die ze onderweg aan de zegekar regen.

3
YogiBear 10 april 2023 om 09:25

Dus het stellen van doelen en daar open en eerlijk over zijn is hooghartig? Vreemde kijk van zaken. De manier waarop sommigen daarop reageren is dan weer vreemd in mijn ogen. Er lijken er hier veel te zijn met een 0/1 schakel; doelen wel halen is super, niet halen is falen. Volgens mij is dat juist niet de bedoeling van doelen stellen. Gelukkig in ieder geval niet de manier waarop er binnen mijn organisatie mee om wordt gegaan. Daar hebben we ook allemaal doelen die intern gewoon openbaar zijn. Kun je elkaar op coachen en nadien evalueren. Het gaat helemaal niet om afrekenen.

-3
Wim Kruithof 10 april 2023 om 13:22
Quote:
Dus het stellen van doelen en daar open en eerlijk over zijn is hooghartig?

Dat is niet wat ik bedoel te zeggen, natuurlijk zijn doelstellingen van wezenlijk belang. Echter vind ik “interne doelstellingen niet gehaald” als eerste conclusie, er over. Omdat de Ronde winnen sowieso buitengewoon moeilijk zal zijn voor van Aert en Parijs – Roubaix is deels ook een bandenloterij. Ze hebben drie koersen niet gewonnen, al de andere wel.

Vier dat. Ik zou juist bijzonder teleurgesteld zijn als mijn werkgever eerst gedane arbeid als ‘kleine pannenkoeken’ weg zet en vervolgens na zo een geweldig voorjaar, nog de zweem van een kater projecteert.

1
Maenhout 9 april 2023 om 21:42

De coup vóór het Bos was geweldig. Jammer dat de ontstane groep te klein en te sterk was.

2
zacht 9 april 2023 om 20:02

Luik is nog ver.

1
Wheely 9 april 2023 om 20:24

De Luikse wafels zijn voor de kinderen.

9
Ward 9 april 2023 om 20:35

Ik was het eerder eens met Cochise ivm de pannenkoeken, maar Wheely scoort hier toch nog een leuke :)

2
williams 9 april 2023 om 22:44

De kleine pannenkoeken zijn voor de kinderen

-2
hansie43 9 april 2023 om 20:39

Vandaag gewoon dikke pech ,anders pak je hem misschien

1
Handige Harry 9 april 2023 om 20:58

Je kunt nog zo sterk zijn in de breedte, als enkele renners beter zijn dan is het moeilijk winnen.
Verschil qua niveau tussen Pogacar en van der Poel en de rest is gewoon behoorlijk.
Van Aert dan wel best of the rest.

Misschien moeten ze kijken of van Aert nog wat in de tank heeft voor de Ardennenklassiekers want anders gaan ze daar ook geen hoge ogen gooien.

1
RodyTur10 9 april 2023 om 22:27

De heuvelklassiekers zijn de enige prestigieuze wedstrijden waar Jumbo niet tot de top behoort. Bij hun interne doelstellingen zal voor de Ardennenklassiekers dan ook geen podium of overwinning als vereiste staan genoteerd.

0
Dave Dubbeldammer 10 april 2023 om 10:03

Beetje zielig, op de keper beschouwd

1
Geurt Harm 9 april 2023 om 22:53

Eigenlijk kun je alleen vaststellen dat Van Aert dit voorjaar niet het niveau heeft van van der Poel en Pogacar. De rest is mijns inziens behoorlijk op niveau en van Baarle heeft veel pech gehad.

1
wielerlover 9 april 2023 om 23:40

Van Aert lijkt me dit seizoen inderdaad net iets minder scherp te staan. Anderzijds heeft hij ook enkel in de Ronde de rol echt moeten lossen, naar mijn mening waren Van der Poel en Van Aert vandaag gewoon even sterk. De koersstijl van beiden was door omstandigheden natuurlijk anders maar Van Aert reageerde telkens wel heel makkelijk op Van der Poel.

2
Lars Maden 9 april 2023 om 22:56

Aantal lekke banden laatste twee edities Parijs Roubaix voor Jumbo zijn er toch wel opmerkelijk veel.

1
Nico_M 10 april 2023 om 07:29

Toch rijden zowel Alpecin als Jumbo nu beide met Vittoria banden

1
HV 9 april 2023 om 23:18

Verdomd goede taart. Ook zonder kers.

1
bunchsprinter 10 april 2023 om 10:07

Plugge heeft een onhandige opmerking gemaakt. Als je voor de RVV niet de beste renner hebt en Roubaix is te onderhevig aan de factor geluk. Gisteren had ik overigens niet het idee dat WVA minder was dan MVDP. Ik had het grg gezien een sprint a deux. Had dit x mijn geld gezet op van Aert. Maar idd aanvallend rijden vd poel wordt beloond en dat moet ook zo blijven. Wva moet zijn doelstelling om 1 van deze 2 monumenten te winnen, los laten. Ze moeten als team een aanvallend plan bedenken (en anticiperen) waarbij het niet uitmaakt wie er wint. Dan zul je zien dat het voor Van Aert een keer op zijn plek gaat vallen. Van Aert en JV choken zichzelf met deze doelstelling. In beide koersen te weinig de breedte vd ploeg gezien. Deels ook door pech. Maar in RVV Bennoot gemist en gisteren alleen Laporte met echt een forcing. Er werd minder de tactiek gehanteerd van de 5 gewonnen klassiekers. Waarbij iedereen gewonnen heeft. Laat dat de les zijn voor 2024 RVV en Roubaix.

1
Cochise 9 april 2023 om 20:02

Is er werkelijk nog iemand hier die denkt dat hij een originele (laat staan grappige) reactie zet als hij over pannenkoeken begint?

0
Westland95 9 april 2023 om 20:54

Pannenkoeken

13
Vangenechten 9 april 2023 om 21:23

@cochise

Blijkbaar wel, dat duidt het niveau van de bezoekers hier prima aan.

-7
Wheely 9 april 2023 om 22:53

https://youtu.be/UcS1J6az0sw

0
11 na 11 10 april 2023 om 05:01

Inderdaad, noch origineel, noch grappig. Maar wel terecht. Als je publiekelijk wat met andere ploegen wil gaan lachen dat de voorbereidingswedstrijden “de pannenkoeken voor de kinderen” zijn, om vervolgens zelf telkens achter het net te vissen op de monumenten, dan is het niet meer dan normaal, en niet meer dan terecht, dat je dat als een boemerang in je gezicht terug krijgt.

5
Blackcanyon 9 april 2023 om 20:58

Misschien kan de PR-afdeling van Jumbo een keer fatsoenlijke banden kopen voor Wout. Daar valt nog wel wat te winnen en het is beter voor hun PR.

0
Fast Freddy 10 april 2023 om 00:08

De enige banden die de PR afdeling koopt, zijn videobanden.

0
Blackcanyon 10 april 2023 om 05:34

Ze hadden deze keer speciaal voor PR een systeem met aflaten op opblazen bedacht.

Een band die niet lek gaat lijkt me simpeler. Of opblazen met Schwalbe doc blue/simson lek dichter.

0
Wim Kruithof 10 april 2023 om 07:51

Black Canyon, net als de andere 80 banden die lek gaan in Roubaix?

Massief houten wielen lijkt dan het beste alternatief. Doet alleen zeer over de kasseien.

-1
Taliesin 9 april 2023 om 22:57

In beide koersen niets aan te doen he? Gewoon geklopt. Laporte niet sterk genoeg in beide koersen, van Baarle gevallen, van Aert op waarde geklopt vorige week en vandaag verliest ie weliswaar zijn kansen met die platte band maar aan de andere kant was MvP de beste man in koers en de verdiende winnaar.

0
Marcus Aurelius 9 april 2023 om 23:36

Wout leek me de sterkste man in koers. Jumbo de ploeg waar de klappen vielen vandaag. Eerst met Laporte daarna met Wout. Als ik Wout was zou ik nog even een vervolg breien aan zijn zijn voorseizoen. Zo zwaar is het nog niet geweest. Weinig gekoerst bovendien. Met de Goldrace en LBL zijn er nog twee zeer mooie wedstrijden om nog uit pakken en zijn voorseizoen alsnog te redden. Tijd genoeg nog om vervolgens adequaat op te bouwen naar de tour.

0
DeGroteMolen 10 april 2023 om 08:55

Wout de sterkste man in koers? Net als in Vlaanderen en San Remo bedoel je? Wout is simpelweg niet goed genoeg dit voorjaar. Dat blijkt.

1
Marcus Aurelius 10 april 2023 om 17:59

Waarom mij woorden in de mond leggen ? Heb ik gezegd dat hij in San Remo en de Ronde de sterkste was ? Geen cafépraat a.u.b.

0
Baukema Tomoulin 9 april 2023 om 23:38

3 van de 8 grote ploeg prijzen zijn dan net naar de 2 outstanding tegenstanders gegaan. Voor LBL lijkt me niet dat er een superkopman tussen zit dus de volgende kansen zijn Roglic in de Giro en Vingegaard in de Tour.
We hebben recent jaren gehad dat de 8(9 +wk) prijzen naar 8 verschillende renners van 8 verschillende ploegen gingen, maar er lijkt nu een generatie superkopmannen op te zijn gestaan die de rest gewoon kunnen lossen waar ze maar willen.

0
Bzuidema 10 april 2023 om 08:01

Toch denk ik dat Jumbo tevreden mag zijn met wat ze allemaal gewonnen hebben. Alleen de persoonlijke doelen van Van Aert zijn niet behaald. In principe kan het alleen slechter. Want vorig jaar ook al de tour gewonnen die zo begeert werd. En ook dit jaar kan je zomaar alle 3 de grote rondes winnen als het even meezit. met een pak aan etappezeges.

0
ken dcq 9 april 2023 om 19:50

Dat wordt volgend jaar Van Baarle als kopman vrees ik…

-3
Dikke Vrouw 9 april 2023 om 20:21

Wat een onzin #samen winnen

-2
debarreman 9 april 2023 om 20:23

Van Baarle zou dat dit voorjaar ook al zijn geweest als hij gezond en wel was gebleven.

1
Blackcanyon 10 april 2023 om 06:08

Het is een grote tactische fout van Jumbo dat er een man met een wiel staat na die kasseienstrook en niet iemand met een fiets.
Wout heeft de hele winter geoefend met fietswissels.

-3
Lalsacien 10 april 2023 om 07:00

@Blackcanyon Dat is verboden. Een complete fiets mag enkel van een volgwagen afgehaald worden.

1
De Zeboe van de Zoncolan 10 april 2023 om 07:01

Fietswissels mogen alleen vanaf de auto. Als daar echt iemand had gestaan met een fiets was hij gediskwalificeerd.

3

Headlines

Populair

Materiaalzone