Jumbo-Visma heerst in Gent-Wevelgem: Laporte krijgt de zege na koppeltijdrit met Van Aert
foto: Cor Vos
zondag 26 maart 2023 om 16:53

Jumbo-Visma heerst in Gent-Wevelgem: Laporte krijgt de zege na koppeltijdrit met Van Aert

Christophe Laporte heeft Gent-Wevelgem gewonnen. De Fransman van Jumbo-Visma reed op de voorlaatste beklimming van de Kemmelberg weg met Wout van Aert, die ondanks machtsvertoon op de laatste keer Kemmelberg de zege weggaf aan zijn ploeggenoot. Sep Vanmarcke werd achter het ongenaakbare duo derde.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Regen, regen en nog eens regen. Het was barslecht weer toen het peloton om elf uur ’s ochtends vertrok vanuit Ieper voor ruim 260 kilometer koers. Colin Joyce, Gijs van Hoecke (Human Powered Health), Lewis Askey (Groupama-FDJ), Milan Fretin (Flanders-Baloise), Luca van Boven (Bingoal WB) en Johan Jacobs (Movistar) trokken zich daar niets van aan en kozen vroeg in de wedstrijd het hazenpad. Niet veel later wisten oud-winnaar Greg van Avermaet (AG2R Citroën), Jevgeniy Fedorov (Astana Qazaqstan) en Jelle Wallays (Cofidis) de sprong te maken.

Kopgroep van veertien
Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty), Jenthe Biermans (Arkéa-Samsic), Elmar Reinders (Jayco AlUla), Aaron van Poucke (Flanders-Baloise), Guillaume van Keirsbulck (Bingoal WB) en Sandy Dujardin (TotalEnergies) hadden wat langer de tijd nodig, maar uiteindelijk konden ook zij de aansluiting vinden. We kregen zodoende een kopgroep van veertien.

Van Avermaet, de winnaar van 2017, in de vroege vlucht – foto: Cor Vos

Het was vervolgens een lange weg naar de voorfinale, die zou beginnen met de Scherpenberg op een kleine honderd kilometer van de streep. In deze fase gebeurde er evenwel al genoeg. Er was even wat waaiervorming, maar vooral de nodige valpartijen. Onder meer titelverdediger Biniam Girmay, Jonathan Milan (twee keer), Filippo Ganna en Michal Kwiatkowski gingen tegen het asfalt. De twee renners van INEOS Grenadiers stapten beiden uit de wedstrijd. Alberto Bettiol en Sam Bennett kwamen niet ten val, maar gaven eveneens al vroeg op. Jasper Philipsen had dan weer materiaalpech.

Ondertussen bleven Jos van Emden (Jumbo-Visma), Bert Van Lerberghe (Soudal Quick-Step) en Ben Turner (INEOS Grenadiers) het tempo bepalen in het peloton, waardoor de vroege vluchters binnen schootsafstand bleven. Aan de voet van de Kemmelberg was het verschil gezakt tot onder de anderhalve minuut. Op deze beklimming zelf ontstonden geen grote verschillen, maar net na de top wist een groepje zich los te weken.

Tegenaanval met kleppers
Deze groep tegenaanvallers bestond uiteindelijk uit negen renners, nadat Mads Pedersen als laatste de sprong had gemaakt. Fabio Jakobsen probeerde het ook nog, maar kwam te laat om aan te sluiten bij Pedersen, Søren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck), Nathan van Hooydonck (Jumbo-Visma), Nathan van Hooydonck (Jumbo-Visma), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Ben Turner (INEOS Grenadiers), Florian Vermeersch (Lotto Dstny), Erik Nordsæter Resell (Uno-X) en Anthony Turgis (TotalEnergies).

De tegenaanval met onder meer Pedersen en Laporte – foto: Cor Vos

Pedersen en co liepen snel uit op het peloton en hadden in geen tijd de vroege vluchters bij de lurven gegrepen. Was dit dé slag? Het leek erop, maar op 55 kilometer van het einde kwam het wonderwel toch weer bij elkaar. De koers kon opnieuw beginnen en op de tweede keer Kemmelberg was dat wat we zagen, koers. Wout van Aert versnelde met ploeggenoot Christophe Laporte in zijn wiel.

De tandem Van Aert-Laporte
De twee Jumbo-Visma-renners scheidden zich af van de rest, al bleef een groepje met ook Caleb Ewan, Jasper Philipsen en Matej Mohoric in eerste instantie wel in de buurt. Zij zouden echter terugvallen in het peloton, dat al gauw tegen een achterstand van een halve minuut aankeek. Het duo vooraan bleef gasgeven en liep vervolgens meer dan een minuut uit. In het peloton nam INEOS Grenadiers het initiatief, maar hun werk zorgde er niet voor dat het gat kleiner werd. Integendeel.

Op de laatste beklimming van de Kemmelberg trok Van Aert nog eens door, waardoor Laporte enkele meters moest toegeven. Op de top hield de Belg echter in. Hij liet de Fransman terugkeren, zodat ze met zijn tweeën naar Wevelgem konden rijden. En dat deden ze, in volle vaart. De voorsprong liep op tot boven de twee minuten. Het was op dit punt niet de vraag of een van de twee zou winnen, maar wie de zege zou pakken.

Van Aert maakt het verschil op de Kemmel – foto: Cor Vos

Van Aert gunt Laporte de zege
In het almaar verder uitdunnende peloton – uiteindelijk was het niet echt meer een peloton te noemen – wisten ze waar ze aan toe waren: ze streden voor plek drie. Ook Matej Mohoric was zeer actief, maar toen hij achter Jhonatan Narvaéz aanging, gleed hij weg op een rotonde. Ondertussen reden Van Aert en Laporte – druk in overleg – Wevelgem binnen. Op de streep bleek dat Laporte de zege mocht hebben: Van Aert liet hem als eerste over de streep komen.

Achter het onaantastbare duo van Jumbo-Visma reden in de slotfase Frederik Frison, Sep Vanmarcke en Mikkel Bjerg weg. In de laatste kilometer kregen zij ook nog het gezelschap van Mads Pedersen, maar het was Vanmarcke die het sprintje won. Hij mocht mee op het podium.

RIDE Magazine
158 Reacties
Sorteer op:
26 maart 2023 19:45
We gaan het zien in september. Als Wout steun vraagt aan Laporte als er een gat dicht gereden moet worden in de finale van het wk. Maar das nog ver weg zullen we maar denken..
    26 maart 2023 20:19
    Je snapt het nog steeds niet en je hebt blijkbaar slecht gekeken en niet geluisterd.
26 maart 2023 17:00
Duizend euro op Van Aert gezet.

Mooi.
    26 maart 2023 17:12
    Wat kost gokken jou. STOP optijd!

    lol!
    26 maart 2023 18:51
    Als je 1000,- op van Aert kan zetten heb je waarschijnlijk ook gewoon heel veel geld. Dus niet huilen maar vieren dat je rijk bent.
    27 maart 2023 15:41
    Op Sporza vertelde de grootste, E.M. net hetzelfde, dat hij 1000 euro had ingezet op WVA, in een weddenschap met Axel. Zou Reutemeteut ...?
26 maart 2023 16:58
Wat een saaie koers zeg geen enkele spanning om de overwinning. Ook weinig Nederlanders vooraan was weer bar slecht!!

Jumbo is veel te goed en dat is heel saai!! Moet niet te lang duren of niemand kijkt meer naar wielrennen.
    26 maart 2023 17:01
    Pogi lijkt me een afdoende tegenwicht, daar hebben ze hun handen vol aan. En dan VDP en Evenepoel nog. Geen paniek dus.
    26 maart 2023 17:11
    Geen enkele inspanning voor de overwinning.

    Je meent het?
    26 maart 2023 17:27
    Inspanning wel maar spanning niet! Klasse van Wout en Chris moet de rest maar harder fietsen maar ik vind het saai en zie liever wat meer Nederlanders aan het vertrek dan een miljoenenploeg dat is in geen enkele sport leuk!!
26 maart 2023 16:58
Matchfixing is in het wielrennen blijkbaar heel gewoon.
    26 maart 2023 17:03
    Zo lang het niet door derden ( niet deelnemers ) wordt bepaald vind ik het allemaal prima.

    Dit is de enige manier om samenwerkingen te krijgen in kopgroepen. Renner A wil de bergpunten en renner B de boni sprint. Renner A gaat de leiderstrui pakken en B wint dan de rit.
    Gegarandeerd dat beide renners vol tot de streep rijden.

    De een noemt t matchfixing. Ik noem t koers.
    26 maart 2023 17:06
    @the student van de door jou geschetste situaties was vandaag geen sprake. Afspraakjes maken om de winst. Dat is geen topsport maar volksverlakkerij.
    Fout. Dit is ook een teamsport. En dit zijn ploegmaats.
    26 maart 2023 17:28
    Bij schaatsen rijden ze ook in teams maar zie je dit soort ellende niet gebeuren.
    26 maart 2023 19:01
    Inderdaad! Dit mag alleen na een potje rock paper siccors. De UCI zou moeten ingrijpen en ze verplicht laten spelen om te bepalen wie er heeft gewonnen.

    https://www.youtube.com/shorts/KZuxMT2LAT8
    ;)
    27 maart 2023 16:57
    Zo grappig, zogenaamde kenners die neit eens weten wat wielrennen inhoud.
26 maart 2023 17:04
Wat mij betreft gaat de UCI eens regels opstellen wat betreft het opzichtig cadeau doen van wedstrijden/etappezeges. Dit is een dikke middelvinger en verschrikkelijke minachtig voor de hele sport.

Sprint er gewoon om joh..
    26 maart 2023 17:20
    Dan zie je veel materiaalpech als er zulke situaties ontstaan, dat is ook niks.
    26 maart 2023 18:26
    Zelfs nu krijg je het voor elkaar om het negatieve te zien, wat een figuur.
26 maart 2023 17:14
Gewoon voor de lol, Van Baerle en Van Hooydonck doen wat WVA en Laporte vandaag gedaan hebben, met een cadeau van Dylan aan Nathan. Ik denk dat het boegeroep oorverdovend zou zijn, toch? Dus vanwaar dan de minnetje ten aanzien van de mensen die nu kritisch zijn tegenover het cadeau van Van Aert?
    26 maart 2023 19:39
    Een gokje: omdat je een aanname maakt zonder bewijs?
    26 maart 2023 22:11
    Ik zou het heel sympathiek van Dylan vinden! Die zal tegen Nathan zeggen 'karre maar'.
26 maart 2023 17:54
Wout is een hele grote meneer en gunt zijn ploegmaat Laporte de zege. Dat zie je een andere ploeggenoot namelijk een Sloveen niet doen.
    26 maart 2023 18:22
    Jan Tratnik?
    26 maart 2023 19:47
    Toen die Sloveen vorig jaar in de positie was, mocht Vingegaard winnen in de Dauphine.
    26 maart 2023 20:10
    Iets meer dan een jaar geleden gaf Roglic samen met van Aert een ritzege (plus de leiderstrui dacht ik?) aan deze zelfde Laporte. Terwijl hij daarbij ook boni's weggaf..

    Vandaag gaf Roglic zelfs een etappezege aan een sympathiek jong aanstormend talent van een concurrerende ploeg, als beloning voor diens attractieve rijden deze week.

    Als je iets niet wilt zien, zie je het blijkbaar ook niet..

Reacties zijn gesloten.