Julian Alaphilippe wil niets weten van favorietenrol in Ronde van Vlaanderen

Julian Alaphilippe wil niets weten van favorietenrol in Ronde van Vlaanderen

© Cor Vos

donderdag 8 oktober 2020 om 06:30
Interview

Een ontspannen Julian Alaphilippe tijdens de obligate persconferentie na zijn zege in de Brabantse Pijl, gisteren. “Zo reed ik ook rond”, vertelde hij. “Ik wilde me amuseren. Aanvallend koersen, zonder veel te rekenen. De overwinning is een mooie bonus en veegt de ontgoocheling na Luik-Bastenaken-Luik deels weg. Dat ik nu favoriet ben in de Ronde van Vlaanderen? In geen geval!”

“Of ik hier ben gestart met revanchegevoelens? Nee. Ik was naar hier gekomen met de ambitie om me te amuseren”, begon de wereldkampioen. “Om te koersen zonder druk en stress. Zonder te rekenen. Natuurlijk wilde ik het goed doen, dat wil ik altijd. Luik-Bastenaken-Luik was immers op een ontgoocheling uitgedraaid. Ik heb wat tijd nodig gehad om het te verwerken. Deze Brabantse Pijl was de ideale gelegenheid om het helemaal achter mij te laten.”

Het speerpunt van Deceuninck-Quick-Step voelde zich niet te beroerd om nog een keer terug te komen op zijn manoeuvres in de laatste hectometers van Luik-Bastenaken-Luik. “Ik ben twee keer in de fout gegaan. Eerst toen ik vanaf de zijkant veel te snel naar het midden van de weg instuurde en daardoor Hirschi hinderde. Maar op het moment zelf heb ik dat nooit beseft.”

Een beetje spanning…
“Nee, dat had niets met de druk van de regenboogtrui te maken. Het was gewoon mijn fout en daarom stond ik er ook op me onmiddellijk te excuseren. Ik zat er echt mee verveeld, want ik ben normaal niet zo. Ik heb de declassering ook zonder morren aanvaard. De tweede fout was dat ik mijn armen te vroeg in de hoogte stak. Maar eigenlijk maakte dat al niets meer uit, want ik werd toch teruggezet naar de vijfde plaats.”

Opmerkelijk, ook in Overijse stak Alaphilippe de handen best vroeg in de lucht. “Ik moet toegeven dat ik toch tevreden was dat streep snel dichter kwam”, lachte hij. “Maar euh… Een beetje spanning kan geen kwaad, toch? Zo vervelen de mensen zich niet. Maar Mathieu kwam inderdaad nog sterk opzetten.”

De handen gingen opnieuw vroeg de lucht in – foto: Cor Vos © 2020

Over het wedstrijdverhaal zelf was de Franse springveer kort. “Zoals ik al zei: ik wilde me amuseren. Genieten van die mooie trui. Ik heb koers gemaakt, samen met een sterke Mathieu van der Poel. Ik denk dat we elkaar waard waren. Pas op de top van de laatste helling heb ik aan de overwinning gedacht. Een goede plaatsing was belangrijk. Rekening houdend met de wind. Ik ben blij dat ik het heb kunnen afmaken.”

Doelen behaald
Gent-Wevelgem van zondag staat niet op zijn programma. Toch blijft Alaphilippe de komende anderhalve week in België, samen met vriendin Marion Rousse. “Ik ga nu eerst even recupereren. Daarna staan nog twee verkenningen van de Ronde van Vlaanderen gepland. Ik kijk er ongeduldig naar uit. Maar voor alle duidelijkheid, ook voor de Ronde is er geen sprake van druk of stress. Ik ben zeker geen favoriet.”

Dat hij nochtans in topvorm verkeert, dringen we wat aan. “Ja, ik ben in vorm. Maar dit wordt mijn debuut in de Ronde van Vlaanderen. Het is al een uitdaging voor renners die die koers vijf, zes keer gereden hebben om te proberen winnen. Nee, ik zie het als een ontdekking. Maar ik ben niet de renner binnen Deceuninck-Quick-Step die dit moet winnen. Ik zal de ploegmaats wel zoveel mogelijk bijstaan. Mijn doelen heb ik dit seizoen overigens allemaal behaald.”

‘Gouden ploegmaat’ Dries Devenyns

Tot slot stak Alaphilippe de loftrompet over ploegmaat Dries Devenyns. “Hoe belangrijk Dries is? Dries is essentieel. Een uitzonderlijke renner, een gouden ploegmaat. Nee, ik zeg dat niet omdat het mijn vriend is. Maar het werk dat hij verzet onderweg, zijn positionering, zijn kalmte. Hij is altijd rustig én hij is altijd op niveau. Je kan er op bouwen.”

Dat dat wellicht ook wel wat evenwicht brengt, de kalme Dries Devenyns in combinatie met de immer nerveuze Julian Alaphilippe, werpt een collega nog op. “Nerveus? Ik? Ik ben niet nerveus hoor, ik ben gewoon zo… (lacht). We hebben toch elk ons karakter?”

Cor Vos © 2020

Dit artikel delen:

17 Reacties

Michelangelo 8 oktober 2020 om 08:18

Is de enige van dqs die op niveau is. Asgreen is een vraagteken. De rest van de klassieke ploeg heeft nog niet kunnen overtuigen in de binck bank tour of in Brabantse pijl.

Deveneyns is ook goed, maar om Vlaanderen te winnen?

0
Massimo Bataille 8 oktober 2020 om 08:43

Stybar, lampaert en Senechal leken wel ok in de binckbank, maar top was het ook niet.
Jungels en Asgreen zijn grote vraagtekens idd.
Maar ik hebt het gevoel dat het wel altijd goed komt bij DQS en er altijd wel 1 renner opstaat wanneer het nodig is.

0
Michelangelo 8 oktober 2020 om 09:05

Ik vond ze eigenlijk helemaal niet OK, zeker niet op Quickstep-niveau.

Als je naar de BB tour kijkt, dan zie je in de laatste etappe Senechal terugwapperen terwijl ze samen zouden demarreren. En ook Stybar en Lampaert konden niet mee toen Kung, Naesen, SKA en die Bahrein vertrokken. En daarachter kregen ze het ook niet dicht. Terwijl dat parcous toch dicht aanleunt tegen alles wat ze de komende weken gaan tegenkomen.

0
rosencrantz 8 oktober 2020 om 09:22

Wie goed is in de Binckbank, wint ook geen Roubaix. Zou mij nog niet te veel zorgen maken over DQS.

Wat Alaphilippe betreft : natuurlijk is hij favoriet.

0
Turtlehead 8 oktober 2020 om 08:46

Ik vind het echt een mooie vent. Knallen op de fiets, eerlijke praat en altijd geven tot de max.
Dat slingeren is echt irritant, maar anders dan bij bijv. Sagan is het denk ik geen bewuste manier van rijden, maar zijn ADHD.

0
Jooop 8 oktober 2020 om 09:42

Met alles eens behalve dat 'eerlijke praat'. Hij zegt al vanaf MSR dat hij geen favoriet is.

0
$kedel 8 oktober 2020 om 14:14

Zijn manier van rondwapperen is anders wel levensgevaarlijk voor renners en toeschouwers i.t.t Sagan die geen gekke fratsen uithaalt als het niet nodig is.

Ook in de afdaling is het oppassen geblazen met flipje in de buurt.

0
zeewolde 8 oktober 2020 om 09:20

Mooi ook de waardering voor Devenyns. Die deed weer goed werk gisteren.

0
Wheely 8 oktober 2020 om 10:17

Fantastische renner, niet zozeer vanwege zijn resultaten maar vanwege zijn goesting om te koersen. Samen met VdP en Hirschi wat mij betreft de smaakmakers van dit seizoen. Zonder dit soort gasten zou het een saaie boel worden.

0
Massimo Bataille 8 oktober 2020 om 11:09

Ik ben een fan van VdPoel, maar buiten de slotetappe in de BBtour en het NK heeft hij nog niet zo spectaculair aanvallend gekoerst.
Tijdens het EK probeerde hij paar keer, maar kwam hij niet los en in de brabantse pijl was het volgen met Alaphilippe.
De italiaanse koersen waren niet 100% op zijn lijf geschreven ( en was hij nog niet in topvorm) dus reed hij ook beetje achter de feiten aan.
Ik verwacht wel een aanvallende en flitsende vdPoel voor de volgende klassiekers.

0
Jooop 8 oktober 2020 om 11:24

Op het EK was hij duidelijk de meest aanvallende. Daarnaast was zijn overwinning in de Tirreno ook op basis van een lange aanval.

0
JumbowintdeGiro 8 oktober 2020 om 16:41

Ik zou niet beweren dat VDP vooral gevolgd heeft in de Brabantse Pijl.

0
Marveloke 8 oktober 2020 om 10:33

Hij is goed momenteel, maar ik zie hem ook niet als favoriet. Is toch niet het type klassiekerrenner, hij is meer de ultieme puncheur. De wat zwaardere en stevigere types zullen toch iets soepeler over de kasseien dokkeren. Wel denk ik dat Flipje lang mee moet kunnen en ik zie top 10 sowieso wel gebeuren

0
rogierb 8 oktober 2020 om 10:47

Voor een niet klassiekerrenner heeft hij anders wel erg veel klassiekers gewonnen.

0
Domestique 8 oktober 2020 om 10:35

In principe zou ik denken dat hij in de zone van de waarheid, het tweede stuk van de Oude Kwaremont, toch in het nadeel is t.o.v. types als MVDP en WvA, maar dit kan hij misschien compenseren met zijn bloedvorm. Op de Pater zie ik ze er niet meer van wegrijden, als je ziet hoe hij gisteren over die Moskesstraat denderde.

0
Michelangelo 8 oktober 2020 om 10:57

Veel gaat denk ik ook afhangen van hoe de kasseien erbij liggen (nat of droog).
Flipke is vooral een renner die het bij zijn punches op de klim moet hebben vanuit het staan op de pedalen. Dat ging goed op de klim van gisteren, maar als de kasseien echt nat en glad liggen wordt het een ander verhaal.

En daar komt denk ik de kracht uit de onderrug om de hoek. Zittend heel veel kracht kunnen leveren, de juiste druk houden op voor- en acherwiel, zonder doorslippen. En op zulke momenten komen denk ik toch de vlaams-klassieke types beter uit de verf dan de springveer.

EDIT: ik denk dat het daarom ook leek dat Flipke beter boven kwam op de helling gisteren. Over het algemeen ziet staan op de pedalen er net wat soepeler uit dan klimmen vanuit het zadel.

0
Ward 8 oktober 2020 om 12:52

Flipke? Alsjeblieft zeg…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone