Julian Alaphilippe klopt Roglic en wint zijn derde Waalse Pijl

woensdag 21 april 2021 om 16:09
Julian Alaphilippe klopt Roglic en wint zijn derde Waalse Pijl

foto: Cor Vos

Julian Alaphilippe heeft voor de derde keer in zijn carrière de Waalse Pijl achter zijn naam gezet. Op de steile Muur van Hoei wist hij in de slotfase nog voorbij te gaan aan Primož Roglič, die met een lange sprint de koers naar zijn hand probeerde te zetten.

Achttien jaar. Zolang was het al geleden dat de Waalse Pijl voor het laatst vóór de Muur van Hoei werd beslist. Toentertijd wist een kopgroep stand te houden, waarna Igor Astarloa kon winnen. In de jaren daarna wachtten de toppers steeds op de laatste passage van de steile helling in Hoei. Werd dat patroon dit seizoen doorbroken, of kwam wederom alles op de slotklim aan? Charleroi kreeg voor het eerst sinds jaren de start van de wedstrijd toegewezen. Van daaruit trok de route in oostelijke richting naar Hoei, waar twee plaatselijke ronden, over de Côte d’Ereffe, de Chemin des Gueuses en de Muur van Hoei van elk 31,8 kilometer, de koers moesten beslissen.

Geen UAE Emirates na positieve coronatests
Marc Hirschi verdedigde zijn titel niet. Zijn team UAE Emirates maakte ’s ochtends bekend dat het zich terugtrok voor de klassieker, nadat Diego Ulissi en een medewerker een positieve coronatest hadden teruggekregen. Naast de Zwitser en de Italiaanse veteraan stond dus ook Tadej Pogačar, die op voorhand bij de favorieten werd gerekend, niet aan het vertrek. Om kwart over elf werd in het sportpaleis Dôme het startsein gegeven voor de 85e Waalse Pijl en gelijk werd er aangevallen. Onder meer Loïc Vliegen, Arne Marit en Mathijs Paasschens probeerden een ontsnapping op te zetten, maar het peloton was onwillig om hen weg te laten rijden.

foto: Cor Vos

Na twintig kilometer werd de vlucht van de dag gevormd. WorldTour-renners Alex Howes, Sylvain Moniquet, Sander Armée en Maurits Lammertink en ProTour-coureur Julian Mertens sloegen de handen ineen en zij zagen even later Diego Rosa, Louis Vervaeke en Simone Velasco aansluiten. De kopgroep mocht vijf minuten wegrijden van het peloton, waar INEOS Grenadiers, Movistar, Jumbo-Visma en DQS samenwerkten om het gat onder controle te houden. Na halfkoers begon het verschil terug te lopen en op de eerste beklimming van de Muur van Hoei, op zestig kilometer van de streep, reden de acht vluchters nog drie minuten vooruit.

Howes moest door materiaalproblemen de kopgroep even laten gaan, maar met een nieuwe fiets kon de Amerikaanse kampioen terugkeren. Op de eerste omloop rond Hoei liep de voorsprong van de vluchters verder terug tot een minuut op de tweede beklimming van de Muur van Hoei. Daar losten Rosa, Velasco en Mertens uit de ontsnapping. Vanuit het peloton ging Simon Geschke in de tegenaanval met onder meer Tao Geoghegan Hart en Mauri Vansevenant, maar de andere teams waren alert. Ook Tim Wellens kwam net na de Muur van Hoei niet weg. Vanaf dat moment was het nog dertig kilometer naar de streep.

Favoriet Tom Pidcock betrokken bij een val
De nervositeit in het peloton nam toe, waarbij ook werd gevallen. Met nog 28 kilometer te gaan waren Thomas Pidcock, zondag tweede in de Amstel Gold Race, Valentin Madouas en Philippe Gilbert bij een crash betrokken. Iedereen kon weer op de fiets klimmen en voortrijden. Met nog veertig seconden begonnen de overgebleven vluchters aan de Côte d’Ereffe, waar Howes moest lossen. Daardoor bleven Moniquet, die ondanks zijn 23 jaar indruk maakte, Vervaeke, Armée en Lammertink vooraan over. Groupama-FDJ, dat met Madouas, David Gaudu en Rudy Molard met meerdere troeven aan de start stond, leidde het peloton over de Ereffe.

foto: Cor Vos

De aanloop naar de Chemin des Gueues was voor het peloton een lange sprint, waarbij AG2R Citroën en INEOS Grenadiers naar voren kwamen. Wellens viel aan de voet van de klim opnieuw aan, waarmee hij de koers probeerde te ontbranden. De Belg van Lotto Soudal kreeg Omar Fraile en Ilan Van Wilder mee, maar zij werden op de top bijgehaald. Op dat moment reed alleen Maurits Lammertink nog vooruit. De Nederlander bleek de sterkste van de vroege vlucht en bewees zijn ploeg Intermarché-Wanty-Gobert mooie reclame. Pas aan de voet van de laatste beklimming van de Muur van Hoei werd hij ingerekend.

AG2R Citroën voerde op dat moment het peloton aan, waarna Mikkel Frølich Honoré samen met Jan Tratnik de boel probeerde te ontregelen. Toch begon een grote groep aan de steile helling. Michał Kwiatkowski leidde het pak op de eerste meters van de klim, terwijl de favorieten zich in de sprints van de koers positioneerden. Kwiatkowski reed op het steile deel van de klim nog altijd op kop. Met nog 350 meter te gaan probeerde Primož Roglič met een gewaagde aanval de rest te verschalken, maar de Sloveen kon zijn inspanning niet tot aan de aankomst doortrekken. Julian Alaphilippe slaagde erin om erbij te komen en sprintte in de laatste tientallen meters naar zijn derde overwinning in Hoei. Het is voor het eerst sinds Cadel Evans in 2010 dat een renner in de Ardense klassieker als wereldkampioen zegeviert.

Dit artikel delen:

146 Reacties

S. Morgenstern 21 april 2021 om 16:21

Heerlijke laatste kilometer.

bartp25 21 april 2021 om 16:22

Poeh poeh toch de wereldkampioen, de Cartouche nog nergens laten zien dit jaar en dan dit. Zeer knap en volledig verdiend. Roglic misschien net iets te vroeg want als je ziet wat voor een gat hij slaat, absurd.
Net interview van Roglic, toch een mooie kerel, waarom ging je zo vroeg? Nou ja waarom niet… als mijn benen iets sterker waren had ik gewonnen.

Lalsacien 21 april 2021 om 16:36

Overdrijven is ook een vak. Alaphilippe wint toch een rit in de Tirenno. Was op de afspraak in MSR en werd tweede in de Strade achter een onklopbare MVDP.

bartp25 21 april 2021 om 17:17

Ik zeg ook niet dat hij een dramatisch jaar heeft, haalt nog altijd mooie uitslagen. Ik had het over de cartouche, die wat bij hem normaal fenomenaal is, die is er dit jaar zelden uitgekomen tot vandaag. Heeft het een aantal keer geprobeerd maar kwam of niet weg of viel dramatisch terug. Vandaag goed getimed, haalt Roglic terug, en pakt de overwinning. Zeer knap.
Daarbij heeft hij zeker een aantal ereplaatsen en een rit gewonnen in de TA, maar ik neem aan dat je bij hem meer overwinningen had verwacht, ik in ieder geval wel. En op zijn minst dat hij in vele koersen sterker voor de dag was gekomen, misschien niet zo zeer winnen maar wel blijk geven van hoe sterk hij is.

Michelangelo 21 april 2021 om 17:37

Helemaal eens met BartP.

De overwinning is heel logisch als je weet waar Alaphillipe al jaren de beste in is, maar het is niet logisch als je het eerste deel van het seizoen hebt gezien en dat afzet tegen voorgaande jaren.

Dit is de eerste keer dit seizoen dat hij de poef laat zien die hem al jaren zo goed maakt op dit soort korte hellingen. En een behoorlijk contrast met wat je op de laatste keer Cauberg zag afgelopen zondag.

Lalsacien 21 april 2021 om 17:42

Tja, wielrenners zijn geen machines…

bartp25 21 april 2021 om 17:56

Uiteraard zijn het geen machines, gelukkig maar, want dan was het een saai voorjaar geworden met de grote 3. Maar je kunt niet ontkennen, dat zelfs de grootste fan van alaphilippe, meer had verwacht van hem dit (voor)jaar. Hopelijk is dit voor hem de opmaat naar nog veel moois dit jaar.

Jacco van Stierop 21 april 2021 om 17:57

Of draai het om. Neem Vingegaard, prachtig voorseizoen, maar in de Amstel en hier niet gezien.
De ene dag is de andere niet, zou mijn vader hebben gezegd.

Theo H 21 april 2021 om 16:22

Leuk al die ‘te vroeg’ meningen hier. Als hij later gaat, krijgt hij helemaal geen ruimte van Alaphilippe en die laatste is sowieso explosiever. Roglic kan beter de editie van 2010 terug kijken, dat lijkt me eerder de manier om een Alaphilippe te breken.

Deel Koeper 21 april 2021 om 16:24

Specialistjes van Bahrain vallen ook allemaal wat tegen

S'mon 21 april 2021 om 16:24

Alaphilippe had ik hier eigenlijk vooraf wel zien winnen, maar Roglic was toch de grote favoriet. Hij (Alaphilippe) heeft wel die ene sterke punch, maar ik vraag me af of hij ook nog meer gaat kunnen in de volgende weken.
En Roglic leek mij inderdaad verbaast over het feit dat er nog iemand sneller was dan hem.

lo squalo dello Stretto 21 april 2021 om 16:27

Jammer dat Valverde slecht gepositioneerd zat aan het begin van de slotklim. Ik geloofde nog wel in de zege maar zelfs een 3e plek is op zijn leeftijd iets ongelofelijk!

Groetjesaandevoetjes 21 april 2021 om 16:27

Kon je verwachten. Ik heb alleen de laatste 3km gekeken

Turtlehead 21 april 2021 om 16:43

Lang zat, voor mij hetzelfde.

Jacco van Stierop 21 april 2021 om 16:29

Timing en punch weer helemaal in orde bij Alaphilippe, mooie zege. Roglic net iets te vroeg aangegaan, Valverde in zijn leeftijdscategorie uitmuntend. Prima podium zo.

Michelangelo 21 april 2021 om 16:39

edit wf: laat insinuaties svp achterwege

EDIT
@Redactie,
Mijn reactie bevatte geen insinuaties. Maar wel de te rechtvaardigen vraag hoe iemand tussen zondagmiddag 16.00uur en nu ineens zijn benen gevonden heeft. Terwijl hij het hele seizoen niet heeft laten zien waar hij andere jaren zo goed in was. Niet in Strade, niet in RVV, niet in MSR, en niet in de AGR.

Bijzondere training? Extra motivatie? Slechte dag van de rest van het peloton? Zeg het maar als jullie het weten.

Dat jullie mijn vraagtekens zien als insinuaties zegt misschien alles over de twijfel die jullie zelf hebben bij deze ommekeer.

Romāns Vainšteins 21 april 2021 om 17:14

Hier die van mij. Dat AGR dit jaar was een pussy van het origineel, nu met dit type afgrijselijke Ardenhellingen krijg je pas weer de heerlijke badguytronies van Flip en Valverde te zien in vol formaat.

Het is wel wat sneu dat je DQS dermate haat dat je jezelf kennelijk tot pakhaaspraat verleiden laat en daarna ook nog als een soort van Neinsteinkleuter de tenenkrommende ontkenning in slaat op een manier die Shaggy nog niet eens aandurft.

Jacco van Stierop 21 april 2021 om 17:15

Bij Van der Poel en Van Aert zijn er dit seizoen ook grilligheden te zien geweest. Durf niet te zeggen of het een wetmatigheid is, maar heb zelf het idee dat renners die meer vanuit intuïtie koersen wat ontvankelijker zijn voor wisselvalligheid. Ik kan er wel de schoonheid van zien.

Gitan 21 april 2021 om 17:23

Die ‘wisselvalligheid’ lijkt mij eerder regel dan uitzondering. Cancellara die er in de Settimana Santa soms zo bovenuitstak deed dat ook niet vanaf de Omloop. Zelfs Gilbert in wonderjaar ’11 begon pas vanaf de Brabantse Pijl te heersen, in pakweg de RVV was het ook nog niet uitzonderlijk.

Veloburto 21 april 2021 om 17:43

Ik denk dat Alaflip zeker iets minder is dit jaar, maar in de waalse pijl is 1 cartouche voldoende en bij al die andere koersen die je noemt komt er meer bij kijken

Lalsacien 21 april 2021 om 17:45

@Michelangelo Alaphilippe had zondag na die Cauberg redelijk snel door dat hij de benen niet had. Dat zag iedereen. Hij heeft toen niet verder aangeklampt en heeft hoogstwaarschijnlijk gedacht dat woensdag en zondag nog twee belangrijke koersen kwamen.

Michelangelo 21 april 2021 om 18:04

@Lalsacien,
Dat zou inderdaad kunnen. Maar wat je in de AGR zag was in lijn met zijn eerdere koersen dit jaar. En ook daar was de eerste echte cartouche op de Cauberg, de rest was wel hard fietsen maar niet poefen. En wat je vandaag zag was vooral in lijn met voorafgaande jaren. Als hij zondag heeft “laten lopen” met het oog op vandaag, dan heeft hij dat slim gedaan. En wie weet deed Roglic wel hetzelfde zondag, door materiaalpech te veinzen en daardoor de benen wat te sparen voor vandaag.

Romāns Vainšteins 21 april 2021 om 19:58

De cartouche dit en de poef dat en ik weet helemaal hoe dat werkt…

antilek 21 april 2021 om 16:30

Sterke winnaar. Maar ik had liever Lammertink zien winnen. Maar dat was een utopie.

Aart van Woud 21 april 2021 om 17:54

Hij had het zeker verdiend!

La Primavera 21 april 2021 om 16:30

Toch grappig dat mensen altijd wel wat op te merken hebben op Roglic.
Dan gunt ie weer de etappe, dan gunt ie weer de etappe niet, dan lijkt ie weer harder te kunnen, dan rijdt ie weer niet voor Van Aert, dan koerst ie weer niet attractief genoeg, dan gaat ie weer te vroeg.

Weinig renners zo goed als Roglic.

lo squalo dello Stretto 21 april 2021 om 16:32

Weinig renners zo goed? Hij is gewoon de beste renner ter wereld.

Deel Koeper 21 april 2021 om 16:33

Ik vind het maar een rare figuur, maar het is zeker één van de sportiefste renners uit het peloton.

En als ronderenner heeft hij wel gewoon even veel monumenten gewonnen als de "grote 3", die ondanks al het gehype ook nog steeds maar op 1 staan.

S'mon 21 april 2021 om 16:40

Milaan Sanremo + Ronde van Vlaanderen = 2 monumenten ;)

Jean Dumas 21 april 2021 om 16:53

Anna doet wat Roglic niet lukt. Zij is gewoon een metronoom.

Romāns Vainšteins 21 april 2021 om 20:49

Zo’n Roglic zou qua vast ook best een end meekunnen in de krachtpatserkoers de ronde van Vlaanderen is. En dan niet vooraf bepaald als knecht zelfs. In een echte AGR idem dito.

Aart van Woud 21 april 2021 om 16:33

Stoort mij ook. Hij was vandaag goed, maar wordt verslagen door de wereldkampioen op een klim die de laatste op het lijf is geschreven. Dat kan gebeuren. Dan is tweede echt geen slecht resultaat. En te vroeg aangaan.. ach ja, durven verliezen is de term daar toch voor? Als het wel lukt, is het een meesterzet!

Glorious 21 april 2021 om 16:37

Zo is dat

S'mon 21 april 2021 om 16:40

Klopt volledig!

Beer 21 april 2021 om 16:44

Klopt; er kan er maar eentje winnen en de concurrentie is groot.

Peter Lippens 21 april 2021 om 16:38

Zoals bijna altijd werd de wedstrijd beslist in de laatste klim en zoals verwacht, toch door mij, maakte Flupke zijn favorietenrol waar, was gewoon de sterkste.

Murcia 21 april 2021 om 16:46

Uiterst knappe overwinning van Julian die na de scherpe aanval van Roglic er in bleef geloven en met zijn klasse en ervaring hem net voor de finish kan pakken en er over heen gaan. Geweldig hoe hij na een moeizame start in dit seizoen toch op tijd piekt hier en hopelijk ook zondag. Primoz is goed maar volgens mij ging hij net iets te vroeg al is dat ook maar vanuit mijn luie stoel gesproken. Ploeg attent gereden al konden ze op het slot hem niet meer vooraan afleveren, maar hij vindt zijn weg wel.
INEOS met een sterrenformatie toch geen prijzen zal pijn doen al had Pidcock het excuus van die val.

De gebruikelijke saaie aanloop met een verrassend sterke kopgroep overigens waarin Lammertink, Moniquet en de door mij al enigszins afgeschreven Vervaeke positief opvielen.
Verder mis ik hier Poga enorm en hoop ik dat UAE zondag wel mag starten.

Jacco van Stierop 21 april 2021 om 17:04

Ben wel erg gecharmeerd van de opvattingen van Carapaz. Probeert niet zelden koers te maken, maar is geen solist die het ploegbelang uit het oog verliest. Zal er niet minder om slapen als hij 9e wordt dan als hij 4e wordt. Bij Sivakov heb ik een beetje het zelfde. Ja, Ineos blijft een poenerige club met schimmige kanten maar mijn afkeer voor hen is het laatste jaar danig afgenomen. Het is allemaal een stuk minder lelijk.

antilek 21 april 2021 om 16:46

Ook geen Belg bij de 1e 10 .Beer

Beer 21 april 2021 om 21:37

Ja; en dan?

Derrick 21 april 2021 om 16:46

Ik vraag me af waar een Mathieu in topvorm hier zou uitkomen? In de Strade knalde hij weg van Alaphilippe, maar de muur van Huy is natuurlijk wel een stuk langer…

adelaarvanantwerpen 21 april 2021 om 16:51

De muur is inderdaad veel langer en ook steiler en tijdens de strade is de wedstrijd ook veel zwaarder. Alaphilippe begon eigenlijk al leeg aan de laatste klim daar terwijl VDP nog duidelijk meer over had. De WP is eigenlijk een massasprint op een paar hindernissen na tot aan de muur van hoei.

Gitan 21 april 2021 om 16:52

Qua demarrage bergop zou het degene zijn die je het dichtst bij Alaphilippe zet. Muur van Hoei is wel nog een klim apart waar je vandaag toch ook weer enkel lichtgewichten vooraan ziet eindigen. Ook alles wat daarvoor kwam, gaat je als man van 75+ kg allemaal wat meer in de kleren zitten.

Zou het wel eens willen zien, als hij echt toewerkt naar topvorm in de Ardennenklassiekers. WvA zie ik dan weer meer in LBL meespelen met het huidige parcours, die geef ik in de Waalse Pijl eigenlijk geen enkele winstkansen.

hongerklopje 21 april 2021 om 16:53

Dit is geen koers voor Mathieu, saaie aanloop en veel wachten. Denk persoonlijk wel dat hij op die laatste klim kan vlammen, maar verwacht niet dat hij zich er op toe zal willen leggen. Gilbert kon het in 2011 ook, dan moet Mathieu in Strade vorm dit ook wel kunnen.

Quintenri 21 april 2021 om 18:03

Een Mathieu in topvorm eindigt hier nooit in de top 10. Een Van Aert ook niet.

Lalsacien 21 april 2021 om 20:30

@Quintenri zeg nooit nooit.

Jean Dumas 21 april 2021 om 16:50

Nu moet ie het zondag ook klaren.

Dikke vrouw 21 april 2021 om 17:02

Niks moet Jean, geen stress voor zondag, anderen moeten

Dikke vrouw 21 april 2021 om 16:52

Wat een BAAS!

hans mezger 21 april 2021 om 17:01

en de eerst geplaatste Belg ? Q. Hermans

dumoman 21 april 2021 om 17:43

En de Nederlanders hebben het ook weer goed gedaan, geen 1 in de top 10…..

S. Morgenstern 21 april 2021 om 17:49

Zo gefixeerd op de Nederlanders en dan niet kunnen genieten van Lammertink. Mollema elfde is ook niets natuurlijk. Beetje sneu zo'n instelling.

Wheely 21 april 2021 om 17:51

Mooie internationale top 10, had graag de eerste Fransman en Colombiaan ingeruild voor een Nederlander en een Belg in die volgorde maar het mocht niet zo wezen.

S. Morgenstern 21 april 2021 om 17:57

Tulett weer heel goed. Brenner ook een piepkuiken dat het goed heeft gedaan.

DonQuijote 21 april 2021 om 18:11

Bij Roglic heb ik altijd een beetje het idee dat hij nog moet leren om te winnen. Klinkt natuurlijk vreemd om dat over zo’n superprof te zeggen maar al die coureurskes waar Alaflip er zeker eentje van is die al vanaf de jeugd heel regelmatig winnen, is winnen dus met de paplepel ingegoten.
Bauke Mollema had dat in het begin van zn profcarriere ook, het niet kunnen winnen.
Winnen moet je leren, en als je dus zo relatief kort fietst zoals Roglic en Mollema toen dan kan het misschien dus komen door gebrek aan dat echte wieler gogme.
Natuurlijk zijn er dat talent als van zichzelf hebben, maar ik denk wel eens dat Roglic, en Mollema toentertijd dus, niet heeft.

Of is dat onzin?

Gitan 21 april 2021 om 18:15

Op de Muur van Hoei moet je (uit ervaring) weten hoe je moet timen. Heb Contador hier ook wel eens te vroeg weten aanzetten. Dit is een heel specifieke klim.

In het geval van Roglic vandaag weet je natuurlijk nooit hoe het anders had uitgedraaid. Wacht hij nog wat langer, rijdt Alaphilippe er misschien nog verder van weg.

Groetjesaandevoetjes 21 april 2021 om 18:54

Marco Brenner van DSM. 18 jaren oud (uit 2002) en 24e in zijn 1e WT koers. Chapeau.

Joaquim Agostinho 21 april 2021 om 19:39

Opmerkelijk dat de meeste reacties gaan over het feit dat Roglic niet won.
Gelukkig is hij zelf realistisch, eerlijk en sportief, op en top prof!

xistnc 21 april 2021 om 20:21

Heb je nog een woordje over voor de winnaar, koel?

Al Phila 21 april 2021 om 20:12

Volgens deze foto heeft Roglic gewonnen …

https://pbs.twimg.com/media/EzgSB8oXEAAwdjD?format=jpg&name=small

Ward 21 april 2021 om 21:14

Haha, op een bepaald moment riskeer je het grapje te veel, maar deze deed me wel lachen.
Huy blijft een leuke aankomst. Coole strijd tussen de toppuncheurs en Valverde voor mij toch wel de verrassing van de dag!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair