Julian Alaphilippe: “Ik wil volgend jaar 100% zijn in de Ronde van Vlaanderen”

dinsdag 8 november 2022 om 18:46
Julian Alaphilippe: “Ik wil volgend jaar 100% zijn in de Ronde van Vlaanderen”

Alaphilippe op archiefbeeld - foto: Cor Vos

Voor Julian Alaphilippe is 2022 een jaar om snel te vergeten en dus kijkt de Fransman op de website van zijn ploeg Quick Step-Alpha Vinyl (volgend jaar Soudal-Quick Step) alvast vooruit naar 2023. Hij hoopt komend jaar vooral te schitteren in de Ronde van Vlaanderen. “Dan wil ik 100% procent zijn.”

De tweevoudige wereldkampioen liet onlangs al weten dat hij volgend jaar weer aan de start zal verschijnen van enkele Vlaamse klassiekers. De 30-jarige coureur kijkt met name naar de Ronde van Vlaanderen. Alaphilippe was in de editie van 2020 nog een van de hoofdrolspelers, maar botste toen in kansrijke positie op een motard en moest de wedstrijd verlaten.

Alaphilippe hoopt volgend jaar op sportieve revanche en is al volop bezig met zijn seizoensvoorbereiding. “Ik ben sneller dan normaal aan de voorbereiding begonnen. Ik kom uit een moeilijk jaar, hopelijk ken ik komend seizoen wat minder pech”, vertelt de klassiekerspecialist. “Ik doe er nu alles aan om weer op topniveau te komen. In de Ronde van Vlaanderen wil ik 100 procent zijn. Die koers ligt me, het wordt dan ook mijn grootste doel in het voorjaar.”

Alaphilippe zal volgend jaar ook weer meedoen aan Luik-Bastenaken-Luik, maar de Waalse klassieker staat dit keer wat minder hoog op zijn verlanglijstje.

Seizoen vol tegenslag 
De Fransman blikte eerder deze maand nog terug op ‘het zwaarste seizoen uit zijn carrière’. “Het woord om 2022 te beschrijven is veerkracht. Ik was namelijk nooit 100% in een koers, het hele seizoen lang heb ik moeten terugvechten. Dat was moeilijk, zeker omdat ik de regenboogtrui droeg. Het terugkomen na de valpartijen was het moeilijkste. Het was echt het moeilijkste seizoen in mijn carrière.”

“Mijn familie was cruciaal om steeds weer de tegenslagen te overwinnen.” Al die tegenslagen hebben ook andere gevolgen met zich meegebracht, zo spreekt de renner over meer angst dan vroeger. “Als het gevaarlijk wordt tijdens het afdalen, heb ik meer angst. Ik voel de gevaren meer.” Alaphilippe blijft echter strijdvaardig. “Ik heb gelukkig geen pijn meer als ik op de fiets zit. Ik ben dus niet bang om te koersen. Niets zal mij tegenhouden in 2023.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

Marcel de Gendt 8 november 2022 om 21:47

Logische keuze.

Met de nieuwe status van Evenepoel speelt Alaphillipe niet meer eerste viool in de Ardennenklassiekers (natuurlijk afhankelijk van de programma’s van beide). Dan zijn de Vlaamse klassiekers een prima alternatief. Past hem goed, en is zeker het speerpunt mits in vorm.

1
Romāns Vainšteins 9 november 2022 om 13:19

Daarbij kan hij op die manier prima uitgroeien tot een op gelijke hoogte inzetbaar speerpunt in de Ardennen. Flip & REVKET ontlopen elkaar in vorm natuurlijk weinig, die kunnen allebei winnen daar.

0
Michiel 9 november 2022 om 10:46

De vele valpartijen en aanrijdingen van renners en normale fietsers de laatste jaren zijn gruwelijk. Sinds ik bijna alle verplaatsingen op de fiets doe, is mijn haat voor auto's gegroeid. Vorige week nog bijna van de sokken gereden door zo'n mongool in een blits bakkie. In Nederland sterven elk jaar meer dan tweehonderd fietsers (207 in 2021), ruim een derde van de verkeersdoden en meer dan automobilisten en hun passagiers bij elkaar (175). Als je dan naar Italie kijkt. Italiaanse kranten hebben het ook over 'una strage senza fine' (een eindeloze slachting). Toch stierven in 2021 in dat land van zestig miljoen inwoners minder fietsers dan in Nederland: 180.
Dit lijkt bijna onwaar. In Nederland grijp je natuurlijk sneller naar de fiets dan in Italië. Maar ons land telt ook 35.000 kilometers fietspaden die een relatieve bescherming bieden. Ligt het misschien aan het rijgedrag van automobilisten?

Hup Flipje!

1
Romāns Vainšteins 9 november 2022 om 13:11

NL heeft relatief en misschien zelfs absoluut veel meer fietsers dan Italie, het zullen daar met name racefietsers en MTB’ers zijn met de nodige skills waar hier werkelijk alles tegelijk met de mobiel en paraplu in ZW4 rondkachelt.

Overigens haat ik zelf auto’s niet per se. Ik beschouw ze als hersendode pitbullterriërs en met die insteek valt er redelijk mee om te gaan.

0
Michiel 9 november 2022 om 13:45

“Ik beschouw ze als hersendode pitbullterriërs en met die insteek valt er redelijk mee om te gaan.”

Dat vond de chiwawa van 1 vd bewoners van de Tasmanflat in Groningen niet toen haar hondje zn kop eraf werd gebeten door zo’n monster van een rothond. Eigenaar een voetballertje uit Zweden, 2,5 miljoen gekost, raakt geen knikker.

Enfin, ik denk idd ook dat we veel meer recreatieve fietsers in Nederland hebben. En een hoop asociale automobilisten

-1
Romāns Vainšteins 9 november 2022 om 13:52

Voor de goede orde: Pitbullterriers meteen hondo-non-grata van maken. Morgen.

0
Michiel 9 november 2022 om 14:18

Eens. Moet aan Hein de Kort denken.

Pardon lul, u staat op mijn hond je
https://www.bobbedoes.nl/item/detail/3c54ba56-e1c6-47ba-aaa2-c75d2412a06e

0
Lo squalo del lago di confine 9 november 2022 om 14:31

Bijna een derde van die fietsdoden in 2021 in Nederland waren 60 plussers op een ebike. Daarbij nog 20 doden in Nederland waarbij een ebike betrokken was en een kwart van de omgekomen fietsers kwamen om in een enkelzijdig ongeluk. Het aantal fietsdoden waarbij een auto betrokken was is lager dan in Italie. Daarnaast heeft Nederland ondanks het verschil in inwonersaantal veel meer fietsen en fietsers dan Italie

0
Wieler-Joke 9 november 2022 om 13:20

Maakt altijd kans in de RVV als hij in topvorm is.

1
achilles 9 november 2022 om 14:26

Altijd vreemd hoe het lopen kan.

Op 22 jarige (!) leeftijd al tweede in Luik. Met zijn punch ook iemand die moeilijk kon verliezen, die had je zo opgeschreven voor de klimklassiekers de komende jaren.
Ondertussen 30 en nog altijd geen Lombardije of Luik en de kansen worden alsmaar schaarser met de leeftijd, Pogacar, Evenepoel en het uitkiezen van blijkbaar andere doelen.

En dan wel Sanremo winnen, 5de plek, bollen en ritten in de Tour, waarvan je zou denken dat het hem minder ligt. En natuurlijk 2 wereldtitels om het leed te verzachten, klasbak.

1
Promiz Rigloc 9 november 2022 om 12:34

Allez Julien ….. Ik kijk er naar uit om onze vriend weer een volledig seizoen fit op de fiets te zien zitten. Want dat hij een geweldige en spectaculaire renner is daarover hoeven we niet te twijfelen.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone