José De Cauwer geeft Evenepoel Giro-advies: “Meerijden, kijken en volgen”

dinsdag 16 juni 2020 om 09:15
José De Cauwer geeft Evenepoel Giro-advies: “Meerijden, kijken en volgen”

© Cor Vos

José De Cauwer blijft nuchter wanneer het over de Giro-ambities van Remco Evenepoel gaat. “Een top vijf bij zijn debuut zou straf zijn. Het podium ronduit fenomenaal.” 

Alle toppers willen naar de Tour de France.  En omdat de Giro al dertien dagen na de Tour begint, met ook nog eens een WK ertussen, zijn er geen klassementsrenners die de dubbel doen. Dat komt goed uit voor Remco Evenepoel, die op zijn twintigste zijn debuut zal maken in de Ronde van Italië. “Al moet je dat toch met een korrel zout nemen”, vertelt José De Cauwer aan Het Nieuwsblad. “Vincenzo Nibali, Richard Carapaz, Simon Yates en Jakob Fuglsang zijn ook geen kleine jongens.”

De Sporza-analist ziet zelfs een nadeel aan het minder kwalitatieve deelnemersveld. “Het zal er misschien voor zorgen dat hij mee de koers moet dragen, maar daarvoor heeft hij de ploeg niet. Ik adviseer hem om mee te rijden, te kijken en te volgen. Hij zal wel een tweetal mannen bij zich hebben die hem op de juiste plek afzetten in de bergen. Diep in de finale kan je nog eens kijken, dan kan je niet zoveel meer verkeerd doen. Hoogstens een halve minuut verspelen door een foutje.”

Surfen op de trein van Ineos
Daarnaast zou De Cauwer Evenepoel zijn Giro laten afstemmen op Carapaz en zijn sterke Ineos-team. “Hij kan mee surfen op die trein. Remco wil een grote coureur worden in de grote ronden: dan moet je de rits opentrekken als de groten dat doen. Met andere woorden: niet meegaan in ontsnappingen en op die manier sluiks tijd nemen. Hij is Remco Evenepoel en heeft al een bepaalde status. Hij moet naar de groten kijken.”

De Cauwer blijft realistisch als het over het resultaat in Milaan gaat. “Het podium? Dat zou fenomenaal zijn op die leeftijd. Zelfs als hij de top vijf haalt, vind ik dat straf. Niet op een kwartier van de eindwinnaar, hé. Maar op zo’n minuut of drie. Wat hij voorlopig gedaan heeft, is al geweldig. En als er iets is wat hij niet kan, dan zien we dat wel in de Giro. Daarna volgt een tussentijdse afrekening, al is hij dan nog altijd maar twintig.”

Lees hier welke kopmannen Giro, Tour en Vuelta rijden

Dit artikel delen:

37 Reacties

Melkzuur 16 juni 2020 om 09:46

Er kunnen heel wat dingen fout lopen in een grote ronde, zeker voor zo'n jonge, onervaren kerel. Volgens mij zijn de 2 grootste gevaren zijn ongecontroleerde aanvalslust en zijn ploeg. Hij doet er inderdaad goed aan Carapaz te volgen (of toch zo lang mogelijk), en proberen tijd goed te maken tijdens de tijdritten. Vraag is of hij zich kan inhouden. Op zijn ploeg zal hij niet veel moeten rekenen, vrees ik, toch niet tijdens de bergritten.

Eljorro 16 juni 2020 om 10:11

Ik ben zeer benieuwd hoe hij het gaat doen. Eindwinst acht ik zeer goed mogelijk. Zijn ploeg is in de bergen mogelijk te zwak maar voor de rest kunnen ze hem eenvoudig uit de wind houden.

Turtlehead 16 juni 2020 om 10:51

‘zeer goed mogelijk’ is wel erg optimistisch vind ik. Vooraan meedoen drie weken lang, niks tegenkomen zoals pech, ziekte, zwakte, alle bergen en evt. slecht weer verteren… Hij moet het allemaal nog laten zien.
Advies van Decauwer lijkt verstandig (en dan kan hij heel misschien een ‘Carapazje’ doen …). Ik verwacht in ieder geval wel enig vuurwerk van hem in de slotfase van belangrijke etappes. En dat zou al genieten zijn, wat mij betreft.

Jean Dumas 17 juni 2020 om 15:51

Gezien de bezetting van de Giro is hij zelfs topfavoriet met Carapaz en Nibali.

David 16 juni 2020 om 10:35

In die tijdrit van 33km neemt hij zeker 2 a 3 min dat is ook wel een groot voordeel. Als hij dan gewoon de rest volgt bergop zonder zelf te forceren zie ik hem wel op het podium eindigen wat echt zot zou zijn voor zijn leeftijd.

Romāns Vainšteins 16 juni 2020 om 10:42

Aanvallen, knallen, uitdagen en dan zegevieren of jammerlijk afhaken is natuurlijk veel leuker. Ik heb het wel gehad met dat voorzichtig brengen, leren, boomkatkijken, en beschaafd doen.

Lendilonus 16 juni 2020 om 11:00

En een klap van de hamer krijgen zoals Pinot 2 jaar geleden waar je een half jaar van moet herstellen. De Cauwer geeft hier naar mijn mening goed advies een een mooi doel voor hem. Dat jij het gehad hebt met beschaafd doen kan iedereen hier op het forum al een tijd lang lezen.

Krakowic 16 juni 2020 om 12:32

Helemaal mee eens. Hij is twintig, dit is een test. Lekker onbevangen erin vliegen, geen slagen om de arm. Zijn carrière valt of staat niet met wat hij in deze Giro gaat laten zien.
Ik verwacht dan ook een Yates scenario. Twee weken domineren en iedereen aan gort rijden. Daarna zichzelf lekker tegenkomen, al verbaast het me niet als Remco straks geen inzinkertjes lijkt te kennen.

Retro Lex 16 juni 2020 om 11:06

Goed eten en drinken onderweg (zegt de Cauwer ook altijd.)

Polleke 16 juni 2020 om 11:56

Sterker nog…dat doen 21 “ploegleiders” hem na maar dan in steenkool-engels…

Rendo 16 juni 2020 om 11:14

Als hij niet op 100km demarreert is het al goed. :-) Als hij wilt zien waar hij kan staan na 3 weken koers, denk ik de eerste weken ook “rustig” en hier en daar eens proberen. Uitpakken in de tijdritten, en dan zien wat er nog in de tank zit in de derde week.

Lalsacien 16 juni 2020 om 11:18

Het grote gevaar voor hem zijn de valpartijen. Als hij recht blijft is top 10 realiseerbaar. Het nadeel is dat er toch wel wat sprinters naar de Giro gaan. Leren om de juiste positie te vinden in een dolle eindfase is zijn grootste uitdaging.

Krakowic 16 juni 2020 om 12:34

Dat gevaar is er niet alleen voor hem maar voor alle rijders. Daarnaast is het volgens mij geringe inschatting geen type voor een kleurloze top 10 notering. Dan nog eerder met drie ritzeges opzak lekker na twee weken afstappen en de doelen verleggen naar het najaar van het najaar.

Koersmaniak 16 juni 2020 om 11:26

Welke ploeg krijgt hij mee?
Knox, Cattaneo, Joao Almeida, Serry, Honore +Jakobsen en lead-out?

Gelei 16 juni 2020 om 12:01

Die Almeida was in ieder geval in orde in de Algarve.

boenk 16 juni 2020 om 13:09

Zoiets vermoed ik. Alaphilippe en Jungels voor de Tour + klassiekers. Voor Bagioli en Vansevenant is het nog te vroeg.

Cattaneo, Serry, Knox, Almeida… Daar kom je al een eind mee.

Melkzuur 16 juni 2020 om 13:36

Hebben jullie die namen via sociale media vernomen? Op procyclingstats vind ik nog niets terug. (Ook niet voor andere ploegen/wedstrijden trouwens.)

harryjohan71 16 juni 2020 om 14:04

Volgens Jakobsen gaan de volgende renners naar de giro Knox (klassement), Evenepoel (klassement), Honore, Ballerini, Senechal, Keisse (wegkapitein) en Jakobsen (sprinter). + knecht voor klassement.

boenk 16 juni 2020 om 14:06

Nee, dit is gewoon een logische deductie. Wat we met zekerheid weten, is dat Alaphilippe & Bennet gepland staan voor de Tour, terwijl Evenepoel, Knox & Jakobsen naar de Giro gaan.

Gezien de Giro tijdens de klassiekers valt, is het logisch dat Jungels de Tour + klassiekers rijdt, net als Alaphilippe. Bennett zal ook wat mannetjes meekrijgen in de Tour. Andere gasten die sowieso de klassiekers rijden, zullen ook de Tour rijden (Lampaert, Asgreen…). Serry rijdt sowieso vaak de Giro en is sterk op het vlakke en het middengebergte, Cattaneo is gehaald om Evenepoel en Knox bij te staan in de bergen, dus dat zou vreemd zijn moest die dan nu plots niet in eigen land gaan rijden. Almeida was de luitenant van Evenepoel in Algarve en deed dat voortreffelijk, maar is ook nog jong. Dus nog afwachten, maar zo'n minder druk bezette Giro zou ook voor hem dus wel goed kunnen. Mogelijk geven ze liever een extra plaats aan de trein voor Jakobsen. Keisse lijkt zowel voor Evenepoel (mentale rust, vaderfiguur) als voor Jakobsen (ervaring, sprint) belangrijk te zullen zijn. Gezien er amper sprints zijn in de tour, zie ik ze Morkov met Jakobsen mee sturen en Sénéchal naar de Tour in de plaats. Gokje voor de Giro: Evenepoel, Knox, Jakobsen, Keisse, Morkov, Cattaneo, Serry… en dan is er nog één plekje vrij. Honoré? Almeida? Ballerini?

PS: Waar las je dat, HarryJohan? In een artikel van 10 januari, voor het corona tijdperk? Haha. Als Sénéchal niet de klassiekers rijdt zou het me ten sterkste verbazen.

harryjohan71 16 juni 2020 om 14:38

inderdaad het was van 10 januari. Ik heb verkeerd gekeken. Volgens mij heb ik pas geleden nog gehoord dat Horore en Ballerini de sprint voor hem aantrekken. Kans is inderdaad groot dat Senechal niet rijdt en voor de klassiekers gaat.

boenk 16 juni 2020 om 15:37

Dan zouden ze Morkov toch naar de Tour sturen, als dat klopt. Ik zou het persoonlijk anders doen, gezien er meer sprints zijn in de Giro, maar ok. In dat geval zal het zoiets zijn: Evenepoel, Knox, Jakobsen, Ballerini, Honoré, Keisse, Cattaneo & Serry… gok ik dan.

harryjohan71 16 juni 2020 om 16:20

In de Dauphine heeft een sprinter ook niets te zoeken. Terwijl in Tirreno ook 3 kansen zijn voor sprinters. Benieuwd welke topsprinters en bijbehorende treinen voor de Tirreno en Giro kiezen. Dit zou nog meer pleiten voor een sterke trein in Italië

chasse patat 16 juni 2020 om 12:26

Ik kan niet wachten tot we eindelijk weer beginnen met wedstrijden!

koos verrek 16 juni 2020 om 12:59

zondag sloveens kampioenschap! redactie heb u al nieuws of die erges live te volge is???

boenk 16 juni 2020 om 13:57

Dat is net hetzelfde wat ik al zei. Knallen in de tijdritten, en voor de rest gewoon Nibali of Carapaz volgen. Kijken wat er in de 3de week nog in de tank zit, en wat er nog mogelijk is in het klassement, om eventueel toch nog iets uit zijn benen te schudden indien nodig/mogelijk.

Remmentoevenepoel 16 juni 2020 om 14:32

Grote kans op de roze trui vanaf dag 1 (tijdrit Palermo). Iedereen zegt wel alles wat er dan nog bijkomt en een eventuele top 10-plaats zou al knap zijn, maar ik denk dat Remco zelf (en daarbij heeeeel wat Belgen) toch al hopen op meteen de eindwinst. Ik zet hem alvast bij de TOPfavorieten.

**** Nibali
*** Evenepoel, Carapaz
** Yates, Fuglsang
* Soler, Ciccone, …

harryjohan71 16 juni 2020 om 15:14

Volgens mij heeft Yates nog niet bevestigd dat hij de Giro rijdt. Laatste info die ik kan vinden is dat hij twijfelt tussen giro en tour. Ciccone is mijns inziens geen topfavoriet. Hij moet eerst knechten voor Nibali.

boenk 16 juni 2020 om 18:12

Als Yates (Simon) rijdt, dan zet ik die toch op de eerste plaats, samen met Nibali en Carapaz, en boven Evenepoel, Bennet, Carthy, Majka, Konrad, Soler, Fuglsang…

Jungle Man 17 juni 2020 om 13:53

Plus nog een enkele ster voor een eventuele uitvaller uit de tour.

tvm 16 juni 2020 om 14:48

Elke plek buiten de top 10 zal ronduit een teleurstelling zijn natuurlijk. Toch een vrij zwak deelnemersveld. Plek 4-7 moet het doel zijn. Persoonlijk verwacht ik het podium. Zeker met dit parcours en al die tt kilometers.

Leeftijd is natuurlijk geen excuus. Wat goed is, komt vroeg. Bernal en Pogacar hadden alvast weinig tijd nodig om uit te halen.

harryjohan71 16 juni 2020 om 15:09

Helemaal eens. Ik kan ook geen 10 renners bedenken waarvoor hij onder moet doen. Er vanuitgaande dat er altijd renners tussen uitvallen is top 7 zeker realistisch en als het meezit podium.

Michelangelo 16 juni 2020 om 14:49

Ik ben misschien net wat behoudender dan de gemiddelde wielerflitser.

Ik weet niet of je in je eerste giro op die leeftijd meteen voor het klassement moet gaan. Of dat je beter kunt kijken of je kunt knallen in de eerste tijdrit, misschien het roze kunt pakken, en dan proberen dit even vast te houden. En daarna de teugels wat laten vieren, en er in de tweede en derde week een of twee ritten uitkiezen om lekker offensief te koersen.

Maar ik verwacht eerlijk gezegd dat Evenepoel zo eager gaat zijn om meteen te proberen een zo hoog mogelijk klassement te rijden.

theking 16 juni 2020 om 16:15

Ik verwacht minimaal podium. Als dat niet lukt is dat niet erg op die leeftijd. Ik ben wel benieuwd hoe hij daar zelf mee omgaat mocht dat niet lukken. Ik vermoed namelijk dat hij zelf ook wel minimaal van podium uitgaat.

Ook benieuwd of hij recht kan blijven de gehele ronde. Ik kan niet veel minpunten bij hem vinden alleen dat hij relatief vaak valt (is niet handig in grote rondes).

boenk 16 juni 2020 om 18:21

Hij is niet heel explosief. Valt vaak (maar tot nu toe, nooit geblesseerd), en is nog onervaren. In San Juan laat hij zich compleet ringeloren in die waaierrit. Hij zat vooraan, maar laat zich wegdrummen en plots rijdt hij vooraan een achtervolgende groep. In Algarve laat hij zich insluiten tegen de barrière wanneer Lopez aanvalt. Op het moment dat hij daar uit komt, heeft Lopez al een gat. Dat soort dingen… zijn zijn zwaktes. Ik vrees gewoon dat Nibali dat zal weten uit te spelen. Zijn onervarenheid en enthousiasme uitbuiten, en dan profiteren.

Voorts heeft hij weinig zwaktes. Is enorm sterk tegen de klok, en kan ook solo finishen (dus in tegenstelling tot vele renners die ook goed tijdrijden, maar diezelfde kwaliteiten verliezen na 150km koers). Zou in principe heel zuinig moeten KUNNEN rijden, gezien hij klein en aero is, en hoge wattages kan trappen in aerobe inspanning. Testen wezen uit dat hij ook geen vermogen verliest boven 1800 meter. Is licht, en trapt w/kg waarmee hij ook in de bergen moet kunnen meestrijden…

Of dat allemaal na 3 weken lukt nog, moeten we afwachten. Qua recuperatie in ritjes van 1 week was er voorlopig geen probleem (blijkt ook uit het feit dat hij met Dennis de vloer veegde in de tijdrit in Algarve, terwijl hij heel de week voor het klassement reed, en Dennis zich gespaard had met het oog op die tijdrit).

Deel Koeper 16 juni 2020 om 19:43

Kijken. Sluiks tijd nemen. Mee surfen.

Yep, dat klinkt allemaal typisch Evenepoel. Heb je eens een atypische (potentiële) ronderenner, willen ze daar zo vroeg mogelijk de spontaniteit uit krijgen om er ook een gezichtsloze volger van te maken.

Laat die jongen gewoon zijn ding doen. Als hij het potentieel heeft om grote rondes te winnen, zal hij er misschien minder dan mogelijk binnen halen door zijn onstuimigheid, maar degenen waar het wel lukt, zullen heel memorabel zijn.

boenk 16 juni 2020 om 20:34

Het is zijn eerste grote ronde. Niks mis met wat voorzichtig en realistisch van start te gaan, lijkt me. Als er in week 3 nog wat in de tank zit, kan hij zijn ding doen.

NLfiets 16 juni 2020 om 23:39

Wordt een goede renner. Mark my words!

Headlines

Materiaalzone

Populair