Joris Nieuwenhuis vertrekt bij Team DSM en kiest voor nieuw avontuur
foto: Cor Vos
zondag 2 oktober 2022 om 12:30

Joris Nieuwenhuis vertrekt bij Team DSM en kiest voor nieuw avontuur

Podcast Joris Nieuwenhuis vertrekt aan het einde van het seizoen bij Team DSM. De 26-jarige Gelderlander kwam de voorbije vier jaar uit op WorldTour-niveau, maar dat avontuur komt ten einde. Hij gaat zich bij Baloise Trek Lions weer volledig op veldrijden concentreren, vertelt hij in de WielerFlits Podcast.

Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed

Nieuwenhuis is Team DSM dankbaar voor de kans, vertelt de renner zelf. Hij nam namelijk het initiatief voor deze nieuwe stap in zijn carrière. Voordat hij die beslissing genomen had, sprak hij met Intermarché-Wanty-Gobert. Daar had hij de WorldTour kunnen combineren met de Tormans-ploeg, de veldrittak van Intermarché. Hoe dat precies in elkaar zit, legt hij in de podcast uit. De laatste twee weken kwamen de onderhandelingen in een stroomversnelling terecht en vanaf 1 oktober is hij voltijds crosser bij Baloise Trek Lions.

Naast het veldrijden wil Nieuwenhuis zich in de zomer – naast het wegprogamma – ook richten op gravelwedstrijden. “Dat zie je vanuit de cross nog niet heel erg veel”, vertelt hij in de WielerFlits Podcast. “Ik denk dat gravelen wel heel goed bij mij past. Eigenlijk kwam ik tot de conclusie dat wegwielrennen niet voor mij was weggelegd.” De grootste factor die daaraan ten grondslag ligt, zet Nieuwenhuis eveneens uiteen in de podcast. De Wereldbekers in de Verenigde Staten komen nog te vroeg voor de Nederlander. Hoe zijn programma eruitziet, is nog onduidelijk.

Door zijn keuze heeft Nieuwenhuis nu meer ruimte om andere zaken in zijn leven te doen. Zo gaat hij een deeltijdstudie oppakken en wil hij zich ook gaan mengen bij maatschappelijke projecten in zijn woonplaats Zelhem. Daarvoor had hij de ruimte als fulltime wielrenner niet. De 26-jarige Gelderlander kijkt terug op een mooie wegcarrière, waarin hij twee keer de Tour de France reed en dit seizoen vier van de vijf monumenten. Afgelopen maand reed hij de Vuelta a España nog uit; Omloop van het Houtland was zijn laatste koers.

Nieuwenhuis in de jongste Vuelta – foto: Cor Vos

Crosscarrière tot nu toe
Nieuwenhuis stond in zijn beginjaren te boek als groot talent in de crosswereld. In zijn eerste seizoen als belofte werd hij – net een maand lid van de Rabobank-ploeg – meteen vijfde op het WK 2015. Hij ontwikkelde zich snel en won aan het einde van het jaar de Wereldbeker in Heusden-Zolder, dat een maand later het decor voor het WK. Dat werd een teleurstelling, maar zijn derde winter als belofte was Nieuwenhuis outstanding. In 2016 belandde hij nergens buiten de eerste drie en won hij in Gieten, Ronse, Zeven, Namen én weer Zolder.

Op 1 januari 2017 stapte hij vervolgens over naar de opleidingsploeg van Team Sunweb, waarvoor hij meteen de Nederlandse beloftentitel pakte. Daar bleef het niet bij. Na een tweede Wereldbeker-zege in Hoogerheide, werd Nieuwenhuis in Bieles wereldkampioen bij de beloften. Daarna volgden ook overwinningen in de Superprestiges van Hoogstraten en Middelkerke. Alles leek Nieuwenhuis voor de wind te gaan, maar in zijn laatste winter als belofte stokte het. Hij won enkel het NK en op het WK in Valkenburg geklopt door Eli Iserbyt.

Gesteund door een profcontract op de weg bij Team Sunweb, was zijn eerste winter als elite-veldrijder een sterke campagne. Nieuwenhuis was een vaste klant voor de plekken zes tot en met tien, met een podiumplek in – alweer – de Wereldbeker van Heusden-Zolder als absoluut hoogtepunt. Hij flankeerde daar aartsrivalen Mathieu van der Poel (winnaar) en Wout van Aert. De laatste drie winters stagneerde zijn niveau en vorig jaar zette hij door een rugblessure vroegtijdig een punt achter zijn veldritseizoen. Dat probleem is nu opgelost.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
11 Reacties
Sorteer op:
30 september 2022 15:51
Opvallend toch wel, heel bewuste keuze zo te lezen. Stoer.
30 september 2022 15:06
Tof nieuws! Ik zou 'm graag terug zien bij de voorste tien in de cross.
30 september 2022 16:14
Opvallende keuze. Had een heel goed debuutjaar op de weg met een 7e(?) plek in Noorwegen in het AK en een goede poging in Californie waar hij tegen goede coureurs bijna een etappe pakte. Twee jaar daarna natuurlijk coronajaren maar wel nog een positieve uitschieten in Parijs Tours. Leek dit jaar eigenlijk steeds beter in vorm te komen. Lijkt mij voor elke ploeg een meerwaarde als knecht die op veel terreinen meekomt en in klassiekers makkelijk altijd bij de laatste 50 overblijft, zeker in vorm. Ik denk dat je daar meer geld mee kan verdienen dan tussen plek 6-10 rijden in de cross.

Veel succes gewenst.
  30 september 2022 17:14
  Tsja, niet iedereen kiest voor geld, sommigen kiezen ook voor wat ze echt leuk vinden. Zouden meer mensen moeten doen.
  30 september 2022 17:26
  Uit z’n motivatie blijkt wel dat het niet enkel om geld gaat.
30 september 2022 15:15
Benieuwd wie DSM nog binnenhaalt? Onley zal wel versneld doorstromen en wie weet nog paar uit de Devo-team..
  30 september 2022 16:07
  Onley zullen ze inderdaad wel zo snel mogelijk laten doorstromen, of die wordt door een andere WT ploeg weggehaald.

  Voor de rest vraag ik mij ook af wie nog komt. DSM één van de ploegen die helemaal nog niet vol zitten en waar er relatief weinig geruchten over zijn. Aan het wachten totdat ze interessante renners bij Israel en/of Lotto kunnen wegpikken?
30 september 2022 18:10
Prima vent, ook meer tijd om gitaar te spelen....!
1 oktober 2022 09:36
Mooi samen met Ron & co het veld in. Leuk groepje Nederlanders bij deze ploeg.
2 oktober 2022 12:24
Opmaat naar definitief afscheid als profrenner, denk ik.

Alsof hij nu even gaat winnen in het veld. Denk dat Joris met van alles bezig is straks, maar te weinig met wielrennen.
30 september 2022 16:06
Ik vind het een beetje raar. Op het ogenblik dat hij op jonge leeftijd richting aansluiting veldrit-top kon, ging hij voor z'n wegcarriëre. Nu hij die aansluiting volledig kwijt is, gaat hij terug veldrijden. Ook lijkt zijn hoofd niet 100% bij het fietsen te zitten. Het Belgische Baloise evolueert dan weer naar het Nederlandse veldrit-bastion met Van der Haar, Ronhaar en Nieuwenhuis. Beetje raar allemaal.

Reacties zijn gesloten.