Jordi van Loon weer in actie na vierjarige omstreden dopingschorsing
foto: WielerFlits
Raymond Kerckhoffs vrijdag 30 september 2022 om 08:00

Jordi van Loon weer in actie na vierjarige omstreden dopingschorsing

Interview Vier jaar lang zat hij door een dopingschorsing verplicht aan de kant. Het vrat aan Jordi van Loon dat hij zijn onschuld bij de verantwoordelijke instanties niet kon bewijzen. Nu de schorsing voorbij is, is de West-Brabander direct weer op de fiets geklommen. Twee dagen na de verlossende datum koerste hij in de kleuren van Willebrord Wil Vooruit alweer in Sint Laureins.

Hij noemt het een feestdag in zijn leven: 25 september 2022. De dag dat zijn schorsing voorbij is. Lang dacht dat Jordi van Loon dat hij door het dopingverdict klaar was met de wielersport. Twee jaar geleden begon het echter weer te kriebelen.

“Ik wil mezelf weer bewijzen”, geeft de inmiddels 26-jarige Van Loon aan. “Het doel is om mijn oude niveau opnieuw te halen. De passie is er nog steeds en ik heb ongekend veel zin om terug te keren in het peloton. Eigenlijk kijk ik vooral al uit naar komend seizoen.”

“Ja, ik wil me dan echt weer laten zien in de klassiekers. Ten eerste voor mezelf, maar ik heb me ook ten doel gesteld dat ik het wil doen voor al die mensen die me in die moeilijke periode hebben gesteund. Dat ze niet voor niks in me hebben geloofd. Ik wil er nog uithalen wat er in zit.”

Even terug naar 2018. Op 19 augustus 2018 na de Ronde van de Achterhoek test hij positief. Op 22 september valt er een brief van de Dopingautoriteit op de vloer in zijn ouderlijke woning in Lage Zwaluwe. Jordi van Loon heeft positief getest op norandrosteron. Een lichaamseigen stof die op de verboden lijst staat wanneer de aangetroffen hoeveelheid boven een drempelwaarde is. Bij Van Loon is de waarde boven de toegestane grenswaarde. Er rijst een vermoeden dat hij Deca Durabolin (nandrolon) een zustermiddel van Sustanon heeft gebruikt.

foto: Marcel Koch

Onderzoeken in het Erasmus-ziekenhuis in Rotterdam hebben bevestigd dat Van Loon een serieus probleem met zijn hormoonhuishouding heeft. Door de endocrinoloog wordt hem het medicijn Sustanon voorgeschreven. Een middel dat op de dopinglijst staat, waardoor hij een TUE nodig heeft, een attest. Dit krijgt hij van zijn Belgische sportarts en dient hij in bij de KNWU en Dopingautoriteit. Ondanks het attest blijven de instanties erbij dat er sprake is van een positieve dopingtest en wordt hem een schorsing opgelegd.

Complexe materie
Om de complexe materie beter te begrijpen benadert Van Loon advocaat Lars Westhoff en dopingexpert Douwe de Boer om hem te helpen. Er wordt duidelijk dat Van Loon niet kan terugvallen op de uitgangswaarde van testosteron, die de Dopingautoriteit eigenlijk had moeten bepalen op het moment dat het attest voor Sustanon werd goed gekeurd. De Boer adviseert Van Loon om een IRMS-methode te laten doen waardoor de lichaamseigen hoeveelheid 19 norandrosteron kan worden bewezen. Zo’n test buiten de reguliere anti-dopinglaboratoria om kost echter circa 25.000 euro, een geldbedrag dat Van Loon niet kan betalen.

In december 2019 wordt Jordi van Loon door het Instituut Sport Rechtspraak (ISR) schuldig bevonden aan het gebruik van doping. De wielrenner krijgt daarom een schorsing opgelegd van vier jaar. Niemand van de instanties staat open om met hem te praten. Vervolgens geeft hij in de zomer van 2020 een interview voor WielerFlits en CyclingOpinions en opent hij alle dossiers.

“Bij de KNWU, Dopingautoriteit, UCI en ISR heb ik op de deur geklopt, maar niemand stond open om mijn verhaal te horen. Zodoende heb ik besloten om mijn verhaal naar buiten te brengen in de media. Niet om strafvermindering te krijgen en mijn onschuld aantonen is nu bijna twee jaar na de positieve test vrijwel onmogelijk geworden. Ik wil hiermee aantonen hoe kansloos je als kleine sporter bij dit probleem bent wanneer je geen financiële middelen hebt”, zegt hij in het bewuste interview.

“Dat interview is belangrijk voor mij geweest”, zegt hij nu. “Er viel een last van mijn schouders toen ik eindelijk mijn verhaal kon doen. Veel mensen hebben hierdoor een ander beeld van mij gekregen dan toen de schorsing bekend werd. Voor dat interview was ik volledig gestopt met wielrennen. Ik wilde er niets meer mee te maken hebben. Nadat ik mijn verhaal had gedaan, heb ik enorm veel positieve reacties gekregen. Daardoor heb ik me weer kunnen opladen om te gaan fietsen en om vooruit te kijken naar die datum van 25 september.”

Wrok
De wrok is verdwenen. “De schorsing heeft me als mens sterker gemaakt”, benadrukt hij. “Het leven bestaat soms uit vallen en opstaan. Maar je moet altijd willen doorgaan en vooruit willen kijken. Het heeft mij in ieder geval een stuk harder gemaakt.”

Hij verhuisde in de tussentijd ook naar het wielerdorp Sint Willebrord. “Een plaats waar het wielrennen enorm leeft en diverse clubs zijn. Ik kwam daar weer bekenden van het fietsen tegen. Zij spraken op me in dat ik weer moest gaan fietsen. Ik wilde mezelf ook niet laten kennen. Ik heb toen voor mezelf een datum gesteld dat ik weer op een aardig niveau kon fietsen. Sinds dit jaar heb ik geregeld getraind met jongens van wielervereniging Willebrord Wil Vooruit. Ik voelde me daar meteen welkom. Ondertussen heb ik dit jaar toch alweer zo’n 15.000 kilometer in de benen.”

foto: Cor Vos

Nadat hij dinsdag door een lekke band in Sint Laureins de finish niet haalde, kijkt hij nu uit naar het clubkampioenschap in Dronten dat komende zaterdag wordt verreden. In de kleuren van Willebrord Wil Vooruit wil hij zich daar al laten gelden. “Voorlopig kom ik voor de club uit, waardoor ik verzekerd ben dat ik volgend jaar de club- en topcompetitie kan rijden. Dat zijn koersen waar ik me wil laten gelden en een korte uitslag wil realiseren.”

“Op die manier hoop ik me dan ook weer in de kijker te rijden van een continentale ploeg. Mijn ambitie is om hogerop te komen. Ik wil de lat zo hoog leggen, dat ik mezelf blijf uitdagen. Ik koers puur voor mezelf. Niet om iets voor een ander te bewijzen. Het enige wat ik de buitenwereld wil laten zien is dat niet vier jaar stil heb gezeten. Ik wil de mensen laten zien dat ik nog steeds kan fietsen.”

Zelfverzekerdheid
Blijft de vraag of hij vanwege zijn probleem met de hormoonhuishouding niet nog een keer tegen de lamp kan kopen? “Destijds werd ik behandeld voor dit probleem en had ik een attest voor dat product. Tijdens mijn schorsing heb ik rust genomen en zagen we dat de hormoonhuishouding automatisch weer omhoog ging. Onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen dat de combinatie van hard trainen, presteren, druk en presteren een belangrijke oorzaak voor dat probleem was.”

“Nu sta ik een stuk volwassener in het leven. Ik ben zelfverzekerder en leg mezelf een stuk minder druk op. Ik heb wel doelen en wil er weer staan, maar als het niet lukt dan is er geen man over boord. Vier jaar geleden was ik echt gestrest voor een wedstrijd en wilde ik koste wat kost presteren. Nu besef ik dat er na een tegenvallende koers altijd weer een nieuwe dag en een nieuwe kans komt.”

 
18 Reacties
Sorteer op:
28 september 2022
Interessant verhaal, de oorzaak van zijn verstoorde hormoonhuishouding had dus een mentale component maar werd met medicatie opgevangen. Misschien is die schorsing ergens wel een zegen geweest aangezien het wel die problemen deed verdwijnen.
28 september 2022
Mooi artikel, mijn steun heeft ie
28 september 2022
Ben van nu af fan van Jordi. Hoop voor jou nog een mooie carrière
Had die nou wel of niet dat liedje over die toverbal gezongen?
  28 september 2022
  Oja, de naam kwam me al bekend voor (al is dat Jordy van Loon).
  30 september 2022
  Na zo'n nummer zou ik ook mijn naam wijzigen.
29 september 2022
Je onschuld aanvechten staat er in de eerste alinea. Dat klinkt heel krom in mijn oren. Moet het niet zijn je onschuld bewijzen? Of je schuld aanvechten?
  29 september 2022
  Inderdaad, zoals het er nu staat is het een soort dubbele negatie.
29 september 2022
De laatste alinea geeft toch een rare wending in dit verhaal van de sympathieke renner. Bewijst een nieuwe (toekomstige) positieve test dat hij clean is maar een hormoonhuishouding heeft buiten de normale curve? Of als hij nu jarenlang clean blijft, bewijst dit dan dat hij voorheen toch nandrolone gepakt heeft? Dat verhaal van de stress die het verschil maakte tussen positief en negatief vind ik persoonlijk niet zo plausibel.
  29 september 2022
  Doet erg denken aan de merkwaardige bloedwaardes bij Pechstein, die waren ook te hoog en dus betrapt (door erfelijke aandoening volgens Kamp Pechstein) om in de jaren na haar straf opeens weer onder de grenswaardes te liggen (tot aan 2017) terwijl onderliggende aandoening niet weg was. Doet bij mij hier ook weer de wenkbrauwen fronsen.
  30 september 2022
  @Panache Je hebt het denk ik verkeerd begrepen en draait de zaken in ieder geval om. De stress veroorzaakte de verstoorde hormoonhuishouding, hij kreeg toen met attest een middel om dat tegen te gaan en op dat middel is hij vervolgens positief getest.
  30 september 2022
  Klopt Wheely, het zit anders in elkaar. Jordi had een TUE van zijn sportarts om testosteron bij te ‘mogen’ spuiten, maar werkte (vanwege hoge kosten) niet mee aan het onderzoek om aan te tonen dat hij fysiologisch/natuurlijk inderdaad zeer lage waarden had. De redenen voor de destijds lage waarden (o.a. stress) zijn nu weg waardoor er nu geen noodzaak meer is voor het gebruiken van het geneesmiddel (aldus Jordi).
Positieve gasten in ieder geval die van Loonen
29 september 2022
Ff voor mijn begrip; hij had een attest, maar de waarden waren dusdanig hoog dat het evengoed als positief werd aangemerkt? En dat had niemand hem vooraf even kunnen vertellen??
29 september 2022
Veel succes Jordi! Hopelijk kun je nog veel mooie koersen rijden. We gaan je prestaties volgen.
28 september 2022
Mij lijkt het eerder een Don Quichote verhaal: hij heeft afwijkende waardes volgens een standaardtest van de UCI en wil, omdat die test positief is, dat niet hijzelf maar de UCI een bijkomende dure test laat uitvoeren die niet in de procedures van de UCI voorzien is. Zo werkt het dus niet: hij was positief en als hij meent te kunnen bewijzen dat dit niet klopt, dan moet hij zelf met de bewijzen op de proppen komen. Zoniet, dan is het resultaat gewoon positief.
  29 september 2022
  Heb je het verhaal wel gelezen?
  29 september 2022
  Jawel, zijn lichaamseigen waarden zouden uitzonderlijk hoog zijn maar daarvoor heeft hij geen enkel bewijs want “zo’n test kost te veel”. Zodus, een geval van “geloof me op mijn woord want ik heb geen bewijzen”.

Reacties zijn gesloten.