Jonas Vingegaard ziet Kuss ook de komende jaren als kopman: “Maar dan verlies ik een steengoede helper”
Foto: Cor Vos
zaterdag 16 september 2023 om 19:43

Jonas Vingegaard ziet Kuss ook de komende jaren als kopman: “Maar dan verlies ik een steengoede helper”

Jonas Vingegaard heeft deze week al vaker laten verstaan dat niet hij, maar Sepp Kuss deze Vuelta moest winnen. Nu zijn wens zal uitkomen, is de Deense Tourwinnaar opgetogen. “We hebben geschiedenis geschreven. Natuurlijk maakt ons dat blij en trots, want het was een historisch seizoen”, zegt de tweevoudige Tourwinnaar bij VTM.

“Ik ben zo blij voor Sepp. Een grote ronde winnen is career-changing. Hij is zo’n goede jongen, die deze overwinning volledig verdient. Het was een heel speciaal moment om arm in arm over de finish te rijden, en morgen op het podium wordt het ook uniek.”

Wat verandert dit nu aan de status van Kuss binnen de Jumbo-Visma-ploeg? “Als hij wil, zal hij nog meer kansen krijgen als leider in de toekomst. Ik hoop dat hij dat zal willen. Hij is zo goed dat hij alle kansen verdient. Ik zal dan wel een steengoede helper in de bergen verliezen, maar dat neem ik er graag bij. Of een co-kopmanschap in de Tour zou kunnen? Zeker!”

Ook Primoz Roglic toonde zich van zijn meest collegiale kant. “Sepp is een grote kampioen. Hij was altijd op de afspraak, dus is hij een verdiende winnaar. Het was ook fijn om met verschillende kopmannen te racen, omdat de media zich dan niet zo op mij focust (lacht).”

 
32 Reacties
Sorteer op:
16 september 2023
Vingegaard is zo goed dat ik denk dat hij het nog meent van het co-kopmanschap ook. Die weet dat hij momenteel van niemand echt te vrezen heeft. Hij houdt zich zelfs tegen de beste renner ter wereld, Pogacar, staande. Dat is echt niet niks, want dat is en blijft een monster. De Tour volgend jaar wordt weer episch
  16 september 2023
  @vevie denkje echt er gaan geruchten dat pogi volgend jaar giro vuelta gaat doen . Dan zijn de winnaar van de Giro en Tour wel bekend en Vuelta ligt aan het deelnemersveld
  16 september 2023
  Dan gaan ze Vingegaard ook Giro-Vuelta laten doen en wint Roglic de Tour met 2 vingers in de neus.
  16 september 2023
  Jonas moet van Trine alle 3 de rondes doen.
16 september 2023
Ik denk dat hier wel intern over gesproken is met Kuss, als het hard gespeeld was had hij hier niet gewonnen en het is dus ook bij de gratie van de ploeg. Als je dan opeens met de vuist op tafel gaat slaan voor het kopmanschap maak je denk ik geen vrienden.
16 september 2023
Het goede nieuws is denk ik dat Kuss heeft bewezen om als schaduwkopman uitgespeeld te kunnen worden. Dus als je met Kuss, Roglic en Vingegaard de TdF in kunt, dan heb je een extra troefkaart. Of Kuss ECHT kopman-materiaal is vraag ik me af. Hij lijkt me het type dat beter floreert in de luwte. Maar ook in de schaduw groeien sterke planten!
16 september 2023
Ergens na de finish hoor je Kuss zeggen “Never again” ….. vraag het me nog steeds af of kopman zijn wel een rol is die hem ligt. Dat zal totaal anders zijn als nu.
  16 september 2023
  Juist, de bescherming heeft de stress er wat afgehaald! Is goede en een lieve renner maar de kwaliteit van Vinegaard heeft hij niet! Maar het is een geweldige beloning dat het zo gespeeld is door de ploegleiding zo zijn alle aanvallen ook afgevangen! Dat was het spannende aan de Vuelta!
  16 september 2023
  Dat denk ik ook. Ooit ooit zit hij bij de open haard . Links en rechts kleinkinderen op schoot en haalt hij een dik plakboek te voorschijn. En verteld hij vol trots dat hij ooit een hele mooie wedstrijd gewonnen heeft.
16 september 2023
Vingegaard is op dit moment gewoon de beste ronderenner in het beste team met de beste omkadering. Zoveel is duidelijk. Ik hoop wel dat de tegenstanders niet de boel gaan opgeven en de strijd vol met hem aangaan aankomend jaar: en dan met een duidelijke focus op elke kans aangrijpen en niet per se het man-tegen-man uit te willen vechten. Ook hij heeft bottlenecks.
  16 september 2023
  Eens... Maar dan zal bijv Pogacar wel minder met krachten moeten smijten in 't voorjaar. Ga eens uitgerust en hongerig de Tour rijden, zou ik zeggen.... Kijken hoe dat gaat; grote kans dat hij een tot t laatst meedoet voor plek 1.
  16 september 2023
  1 van de beste eigenschappen van Vingegaard is dat hij niet is gaan kopiëren, alle klassementsrenners gingen in navolging van Roglic hun sprint verbeteren, Pogi kon het al en deed er een schepje bovenop en nu Remco ook. De Deen koos voor dalen, tijdrijden en het belangrijkste, het pure klimmen en niet slechts de punch. Dat betaald zich nu uit, net als de focus op het rondewerk, laat Pogacar en Evenepoel hun ding maar doen in RVV en LBL, ik pak mijn winst op stage in Tignes of de Teide en door alleen maar rittenkoersen af te werken. Benieuwd of meer renners zijn voorbeeld volgen. Zou verstandig zijn als men de Tour wil winnen.
  17 september 2023
  Dan wordt het voor hen andersom weer Vingegaard kopieren, die samen met Jumbo eigenlijk op zijn beurt niets anders doet dan Froome en SKY kopieren. Het zijn juist eerder Pogacar en Evenepoel die een nieuwe trend setten met het combineren van eendaagse koersen en rondes: erg fijn voor de volger. Bovendien doe je ook daar koersskills op waarmee je in de tour een slag zou kunnen slaan op onverwacht moment: waar je het wellicht eerder van gaan hebben moeten tegen die Grenouille. Wanneer Roglic bij een ander team zou komen te zitten raad ik ook die een dergelijk jaar aan met eendaagsen en de tour: meer fun.
  17 september 2023
  Vingegaard heeft al die skills pretty much wel onder de knie dankzij zijn team. Stel men stopt een muur van Geraardsbergen in het Tourparcours dan zorgen Wout en Dylan er wel voor dat hij daar veilig over geraakt. Die gaan wel een paar keer oefenen dan, Vingegaard is ook best handig op zijn fiets.
17 september 2023
Geloof niet dat Kuss zit te wachten op nog een kopmanschap in een grote ronde. Bovendien hebben ze met het aantrekken van Jorgenson nog een meesterknecht, en één die zelf ook kan winnen in huis gehaald.
16 september 2023
Nou hopelijk krijgt Kuss een mooi contract en blijft ie nog een paar jaartjes
16 september 2023
Volgens mij is het redelijk duidelijk dat Kuss daar zelf niet zo op te wachten zit. Hij wint nu de Vuelta en is daar natuurlijk heel blij mee, maar hij gaat straks weer met alle liefde knechten. Als de gelegenheid zich voordoet kan hij eens uitpakken, maar hij wil niet de druk dat het hele team afhankelijk is van hem. Hij is deze Vuelta natuurlijk ook niet echt getest waar het behoorlijk mee zat met de concurrentie.
17 september 2023
Ik vind het jammer voor Kuss, een van de meest sympatieke en gulle renners, dat hij nu helaas een hoofdrol speelt in het prepotentie spelletje van Jumbo. Het is mooi voor de TJV fan, maar de Vuelta is inmiddels niet meer om aan te zien. Het is een mooi kado voor Kuss, maar zal altijd een vreemde bijsmaak houden, omdat ze hem hebben laten winnen. Onder normale omstandigheden had hij nooit gewonnen uiteraard. Voor a.s. seizoen de keus; of weer meesterknecht met een bekertje, of naar een andere ploeg en het echt laten zien.
17 september 2023
Als je maar pogi, evenepoel, vingegaard en roglic kijkt zie je 4 complete renners. 4 die eigenlijk alles beheersen voor een ronde van 3 weken. Tijdrit, bergop, herstel na een etappe etc. Een ayouso mas maar ook kuss zijn minder allround. Bergop heel goed. Tijdrit een stuk minder. Daarom zie ik kuss alleen rondes winnen waar veel aankomsten bergop zijn en weinig tijdrit kilometers heeft.
  17 september 2023
  Datzelfde kun je toch ook stellen voor Evenepoel. Die gaat ook alleen (nog) rondes winnen met een gunstig parcours en tijdrit, zoals de Vuelta 2022. Dat was een ‘makkelijke’ 3e week, met een parcours dat hem lag, en een lange tijdrit. Deze Vuelta was vanaf week 1 zwaarder en had een zwaardere derde week. Het ging hem duidelijk moeilijker af. Het echte pure klimmen zal altijd Evenepoels ‘zwakte’ zijn. Maar goed, daarmee kun je nog steeds rondes winnen. Ik zie Evenepoel als een soort Thomas. Heeft dan nog een stukken sterkere tijdrit en is een tijdrijdende klimmer, net als Thomas. Ik geloof er ook gewoon in dat Evenepoel zeker nog rondes gaat winnen, maar wel met een gunstig parcours met meer tt’s.
  17 september 2023
  Dat het parcours een renner moet liggen gaat toch evengoed op voor Vingegaard, schrap wat hooggebergte en Pogacar is nog meer in het voordeel? We vergeten ook wel dat Pogacar nog maar één keer in de 'val' van Jumbo is gelopen en dat was de eerste tdf die Vingegaard won. Dit jaar was hij, door zijn eigen schuld ook wel, totaal niet in orde tijdens de tdf en kon hij geen echt weerwerk bieden. Ik hoop een fitte Pogacar in 2024 die de tdf pakt, dan kan 2025 met een nieuwe strategie Vingegaard zijn derde nemen:P
17 september 2023
Natuurlijk Vevie : 'grote ronde' is geen eenduidig begrip. Pas na gedetailleerde bekendmaking van het parcours valt er specifiek iets over te zeggen los nog van welke tegenstand met welke vorm aantreedt. Daarom is ook de uitspraak 'gaat nooit een grote ronde winnen' tamelijk bizar en al helemaal ten opzichte van iemand die er nota bene een gewonnen heeft. Veel verder uiteen dan de droomparcours van Kuss resp. REVKET zal je niet snel komen trouwens.
16 september 2023
Primoz de Giro,Jonas de Tour en Kuss de Vuelta.
16 september 2023
De volgend "Kuss" komt er al aan hoor. Ik denk dat Gloag, Valter en Staune-Mittet op de leeftijd van 28-29 dat niveau ook wel aantikken. Misschien 1 jaartje vrezen voor mindere helpers, en dat zal dan waarschijnlijk betekenen dat je niet 3 rondes kan domineren. Misschien maar beter ook.
  Er is maar 1 sepp kuss. die 3 gaan tegen die tijd eerste viool willen spelen en kuss wil dat niet. Dat is het grote voordeel van kuss.
  16 september 2023
  Een jaartje alles winnen is mooi om geschiedenis te schrijven maar ik hoop dat er volgend jaar ook andere een keer winnen. Pogi de giro , primoz de Tour , Mas de Vuelta
17 september 2023
@vevie. Dat ben ik met je eens. Veel tijdrit kilometers dan staat de naam evenepoel erboven. Denk wel datnals evenepoel zijn opbouw maar een grote ronde aanpast dat hij verder kan komen. Maar normaal is een vingegaard en pogi beter dan evenepoel in een grote ronde.
16 september 2023
Jonas weet dat Kuss net niet zo goed is als hijzelf, maar Primoz wel.....
  16 september 2023
  Dat meen je hopelijk niet. Als ze alledrie voor verschillende ploegen hadden gereden was de eindstand één Vingegaard, twee Roglic en drie geen Kuss geweest.
  16 september 2023
  Idd, Alfred. Dat kan hij niet serieus menen. Vingegaard had deze ronde altijd gepakt.
  16 september 2023
  Jonas was de eerste week wat ziekig, maar hij is sterker als roglic. Denk dat alleen de sprint van Roglic beter is
  16 september 2023
  Primoz is niet beter dan de tweevoudig tdf winnaar

Reacties zijn gesloten.