John Degenkolb wint slotrit La Provence, eindzege Gorka Izagirre

zondag 17 februari 2019 om 15:35
John Degenkolb wint slotrit La Provence, eindzege Gorka Izagirre

foto: Tour de La Provence

John Degenkolb heeft de laatste etappe van de Tour de La Provence gewonnen. De Duitse sprinter van Trek-Segafredo overleefde een heuvelachtige finale en kon zijn snelle benen laten spreken in Aix-en-Provence. De eindoverwinning van Gorka Izagirre (Astana) kwam door de bonificaties nog in gevaar, maar uiteindelijk bleef hij Simon Clarke voor in het klassement.

Bonificaties
In de openingsfase geraakte er geen vluchtergroep weg, want er lagen dure bonificatieseconden te pakken. Onder meer Philippe Gilbert, Simon Clarke en Tony Gallopin gristen bonustellen weg, waardoor zij het gat met leider Gorka Izagirre verkleinden. Na veertig kilometer ontsnapte er dan toch een groep.

De grootste naam daarin was Lilian Calmejane van Direct Energie. Hij kreeg een sterk gezelschap mee, met Luis Mas Bonet (Movistar), Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), Sébastien Reichenbach (Groupama-FDJ), Filippo Ganna (Team Sky) en Fausto Masnada (Androni Giocattoli-Sidermec). De voorsprong liep op naar drie minuten, waardoor Calmejane virtueel de leiding overnam.

foto: Tour de La Provence

Gevaarlijke slotfase met La Cride
Astana en AG2R La Mondiale namen het initiatief in het peloton. Zij verkleinden de voorsprong in de heuvelachtige slotfase. In de finale werd op La Cride (3,7 km aan 4,3%, top op 13 kilometer van de finish) fel gestreden om de ritzege. De vluchters hadden daar 25 seconden voorsprong, maar die werd kleiner door een sterke trein van AG2R.

Cavagna was de meest strijdbare vooraan, want op zijn tweede demarrage had niemand een reactie. In het peloton was Pierre Rolland de eerste aanvaller, waarmee hij het pak op een lang lint trok. Met een serieuze demarrage wisten Eddie Dunbar en David Gaudu vervolgens in een rechte lijn naar de kop van de koers te rijden.

Trek-Segafredo rolt de loper uit voor Degenkolb
Met een minimale voorsprong ging het duo de afdaling in richting finishplaats Aix-en-Provence. De samenwerking achter het tweetal op kop was chaotisch, waardoor het gat er bleef. Trek-Segafredo wist in dienst van John Degenkolb wel een treintje op de rails te zetten in de laatste vijf dalende kilometers.

Onder de vod van de laatste kilometer werden Dunbar en Gaudu in de kraag gevat, waarna het uitdraaide op een veredelde massasprint. Degenkolb ging op 200 meter aan en wist Simon Clarke en Anthony Maldonado achter zich te houden.

foto: Tour de La Provence

Dit artikel delen:

4 Reacties

snah 17 februari 2019 om 15:37

Wie goed doet, goet ontmoet, zou je bijna zeggen.

wilbertdh 17 februari 2019 om 15:44

De eindzege kwam niet in gevaar? Clarke komt door boni’s tot dezelfde tijd en Gallopin mist de eindzege op één plekje in de sprint..

Lalsacien 17 februari 2019 om 16:46

@redactie er was nog een protest van Education first over de uitslag van de tussensprint.

Paul81 17 februari 2019 om 19:28

Haalde ook nog even 10.000 euro op middels een fikse donatie en crowdfunding, zodat junioren versie van Roubaix doorgang kan vinden..

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone