Met een ware demonstratie heeft Jumbo-Visma in de laatste bergrit de puntjes op de i gezet. Zelden heb ik in de Tour de France een ploeg zo dominant zien koersen als de Nederlandse formatie. Op Hautacam geeft Jonas Vingegaard zijn gele trui extra glans met de ritzege. Met de derde plaats in de rituitslag onderstreept Wout van Aert zijn fenomenale talent als alleskunner. En om het nog iets gekker te maken weet de ploeg naast de gele en de groene trui ook nog de leiding in de bollentrui van het bergklassement over te nemen. Ik maak dan ook een grote felicitatie naar de ploegleiding.
In de drie ritten door de Pyreneeën heeft Tadej Pogačar er de afgelopen dagen alles aan gedaan om zijn inzinking op de Col du Granon nog recht te zetten. Ondanks zijn strijdlust en wilskracht is de tweevoudig Tourwinnaar strijdend ten onder gegaan en moet hij erkennen dat in deze Ronde van Frankrijk Jonas Vingegaard de beste is.
Als analist kun je veel inschattingen maken, maar de renners zelf weten meestal precies hoe de onderlinge verhoudingen zijn. Eigenlijk is het al een teken van zwakte wanneer je steevast zoals Pogačar op de voorlaatste klim gaat aanvallen. Dan weet je dat je een poging waagt waarvan de kans tot slagen nihil is. Eigenlijk is het aanvallen tegen beter weten in. Drie dagen op rij heeft de Sloveen het daar geprobeerd, terwijl hij de laatste dagen op de slotklimmen geen versnelling meer in zijn benen had.
Wanneer je je sterk voelt, dan plaats je de verschroeiende demarrage altijd pas op de slotklim. Zeker wanneer je weet dat Vingegaard nog een enorm sterke ploeg achter de hand heeft, waarmee hij in de aanloop tot de slotklim altijd nog het een en ander kan rechtzetten. Daarmee heeft Pogačar voor mij eigenlijk al aangegeven dat hij altijd heeft gevoeld dat hij Vingegaard er niet af zou rijden.
Zijn aanvallen op weg naar Hautacam op de Col de Spandelles waren sterker en langer dan in de voorgaande dagen, maar je zag dat Vingegaard nergens meer dan vijf meter prijs gaf. Een beeld dat we in de hele Tour vanaf La Planche des Belles Filles hebben gezien. Bergop zijn de twee aan elkaar gewaagd. De krachtverhoudingen tussen de twee zijn héél klein. De inzinking die Pogačar op de Granon kende, heeft de Tour uiteindelijk beslist. Hoe Pogačar het daarna ook probeerde, hij zat vervolgens helemaal in de tang bij Vingegaard en Jumbo-Visma.

foto: Cor Vos
Pogačar heeft in mijn ogen zijn niveau van vorig jaar opnieuw gehaald, maar kende dus de fatale inzinking op de Granon. Vingegaard heeft tegenover 2021 een stap gezet. Hij is een stuk rijper en meer ervaren. Zelfs in de gele trui toen hij onder druk stond heeft hij geen moment van stress gekend. We hebben deze hele Tour geen moment van zwakte bij hem gezien. Al zat hij natuurlijk na de Granon in een zetel. Vanaf die dag heeft hij vanuit het defensief kunnen koersen en hoefde hij nergens meer het verschil te maken.
Ik denk dat Pogačars belangrijkste les van deze Tour is dat hij veel zuiniger met zijn krachten moet omgaan. In de eerste week is hij behoorlijk onstuimig geweest. In de kasseienrit reed hij heel nadrukkelijk van voren. En de ritzeges naar Longwy en op La Planche des Belles Filles hebben ook de nodige energie gekost. In de Tour heb je maar een bepaalde hoeveelheid energie. Als je die te vroeg met onnodige krachtinspanningen verspeelt, dan kan je die energie op de beslissende momenten te kort komen.
Robots
Misschien is het nadeel van de huidige superkampioenen in het peloton, zoals Pogačar en Van Aert, dat we denken dat ze alles kunnen. We raken in de verleiding om te denken dat zij robots zijn en geen zwakke momenten kennen. Het zijn echter ook mensen die hun grenzen kennen.
Deze Tour is ongekend zwaar geweest. Het is jaren geleden dat je de eersten één voor één bij een bergrit over de finish zag komen en dat de verschillen in het klassement zo groot zijn. Dan is het ook logisch dat superkampioenen als Pogačar op sommige momenten tegen hun grenzen aanlopen.
Wat Van Aert in deze Tour laat zien is fenomenaal. Wat kan hij niet? Ja, misschien als hij tegen de beste klimmers boven de 2000 meter moet opboksen of op snelheid de beste sprinters moet kloppen, dan komt hij net ietsje te kort. Maar voor de rest lijkt het alsof hij kan doen waar hij zin in heeft. Als hij met de ontsnapping mee wil zitten, dan zit hij erbij.

foto: Cor Vos
Hoe hij in de rit naar Hautacam heeft gereden was ongekend. Hij is de hele dag al in de aanval wanneer hij op de slotklim achterhaald wordt. Wanneer de twee besten van de Tour hem passeren, dan moet 99 op de 100 keer de aanvaller na enkele tientallen meters lossen. Van Aert haakt hij gewoon aan. Sterker, hij bepaalt vervolgens bij Vingegaard en Pogačar het tempo en versnelt zodanig dat de tweevoudig Tourwinnaar wordt gelost. Ik heb zoiets nog nooit gezien.
Natuurlijk zal dit optreden weer de discussie naar voren brengen dat Van Aert ook voor de Tour-winst kan gaan. Ik denk toch dat dit een moeilijke transitie is. Nu kan hij bepaalde dagen op reserve rijden, terwijl je voor het geel iedere dag voluit moet gaan.
Gewicht
Zijn grootste handicap lijkt me zijn gewicht. Van Aert weegt in topconditie met zijn 1,90 meter zo’n 76 kilogram. Daarmee is hij zo’n vijftien kilogram zwaarder dan Vingegaard en 10 kilogram dan Pogačar. In het huidige wielrennen is dat verschil te groot. Ik denk dat Wout in lange, steile klimmen boven de 2000 meter hierdoor te kort gaat komen tegen deze pure klassementsrenners.
Daarbij moet je je de vraag stellen of die omschakeling als renner het wel waard is. Het betekent dat Van Aert twee à drie jaar in deze verandering moet investeren en een heel ander seizoensindeling moet maken. Dat betekent dat hij veel andere doelen moet laten varen. Ik denk dat Van Aert eerst nog de winst in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix wil nastreven. Daar begrijp ik hem dan ook volledig in.
Tot slot wil ik Jumbo-Visma voor hun optreden in deze Tour een 10 geven. Fantastisch hoe zij in deze Tour koersen. Vooraf vond ik het een risico om zowel voor het geel als het groen te gaan. Het was sinds de Tour van 1997 niet meer voorgekomen dat een ploeg die twee truien naar Parijs bracht. Destijds deed Team Telekom dit met Jan Ullrich (geel) en Erik Zabel (groen) het. Dat dezelfde ploeg ook nog de bollen naar Parijs bracht, ik denk dat we dan moeten terug gaan naar de tijd van Eddy Merckx.
Hoe Jumbo-Visma deze Tour heeft aangepakt is groots. Zeker als je ook nog de tegenslagen die de ploeg te verwerken kreeg met het wegvallen van Primoz Roglic en Steven Kruijswijk in je achterhoofd houdt. Daarbij moesten ze ook vrijwel vanaf de start vechten tegen de druk dat vrijwel het hele peloton tegen hen koerste.
Met Vingegaard als de sterkste renner en alleskunner Van Aert die voor drie man telt en hun levensverzekering is, hebben ze heel dominant kunnen koersen. Al stegen alle renners om dit tweetal heen ook ver boven zichzelf uit. Ik kom superlatieven te kort om hun optreden te becommentariëren. Ik kan Jumbo-Visma alleen maar feliciteren met hun manier van koersen in deze Tour tot dusver.

Verslaggever en wijnliefhebber Raymond Kerckhoffs volgt voor de 33e keer de Tour de France. In al die jaren heeft hij ook de vele Franse wijnstreken leren kennen. Voor WielerFlits en RIDE Magazine selecteert hij zes wijnen langs het Tour de France-parcours.
Bestel hier het wijnpakket
81 Reacties
Niets aan toe te voegen, volledig eens met Bruyneel. Nou niet volledig dan want ik denk dat Wout het wel kan. Zijn omschakeling zou nog minder groot zijn dan die van Wiggins. Of hij het moet willen is een tweede. Toch prachtig om zo rond te rijden. In iedere rit van betekenis zijn. Of voor jezelf aanvallen,sprinten, heuvel ritten of voor een ploegmaat. In het voorjaar een ploeg in jouw dienst en een dik salaris. Ik snap de roep om een andere ploeg voor hem niet!
Ik geloof niet dat hij het kan. En moet hij het willen? Deze Tour is hij de grote smaakmaker, als klassementsman zou het volgevolgevolge zijn. Zelfs Vinge met 2 stevige aanvallen wordt door het grote publiek al niet echt gesmaakt als gele kauwgombal.
volgens mij droomt Wout al zijn hele leven als van Parijs-Roubaix, en niet van de Tour. Uiteraard is de Tour groter, maar die kassei lijkt me toch de grote droom.
In dat geval zou ik een halve kans op geel niet laten primeren op de grote droom.
Het grote publiek langs de kant van de weg in Frankrijk scandeert anders voortdurend de naam van Vingegaard. Dat hij bij een deel van het Vlaamse publiek niet gesmaakt wordt zoals dat bij Roglic het geval was en is, ach, over wie zegt dat het meest.
Wout zou met een transitie zoals Dumoulin een heel eind kunnen komen. Maar of je daar gelukkig van wordt?
Ah daar zijn ze, de Vlamingen.
Moest gister bij het passeren van de streep van Thomas nog eens aan Barloworld denken. Als die Thomas en Froome van toen de Tour uiteindelijk konden winnen, dan kunnen ze van Wout van Aert ook wel een potentiele winnaar maken.
Ik heb er geen enkele twijfel over dat Jumbo met Roglic, Vingegaard en van Aert ong hetzelfde gaat kunnen als dat Ineos al met Wiggo, Froome, Thomas, Bernal en Hart flikte. Wout is een ideaal renner om eens door de mangel te halen a la Thomas.
Punt is wel dat het nu met Roglic en Vingegaard binnenboord niet nodig is voor de tour. Dan zou een van hen sowieso moeten vertrekken.
Het zou in theorie misschien best kunnen maar het gaat gewoon niet gebeuren, never nooit niet. Einde discussie. :-)
Marlin? Jachtluipaard? Sooike?
Krekels zijn ze, al hangt het Jachtluipaard nu uit in het doping topic. Ik begrijp dat wel, dit soort dagen zijn voor hun het ergste. Het is onmogelijk om een draai te maken dus is de enige hoop gevestigd op pech, ziekte en valpartijen waardoor ze alsnog victorie kunnen kraaien.
Hetzelfde zag je tot succesvol uitstervens toe gebeuren in de nasleep van REVKET die Luik won. Jarenlang waanzinnig dom drammen en dan ongelijk blijken hebben doet wat met je.
Jachtluipaard is in feite een van de grootste fans van ploeg TJV. Door zijn stroom aan ongenuanceerde berichten roept hij keer op keer een breed scala aan liefdesverklaringen van de ploeg op in zijn draadjes en gaan mensen uit eigen beweging benoemen wat ze mooi aan de ploeg vinden, wat ze goed gedaan hebben en die prestaties duiden. Een soort van guerrilla marketing zeg maar.
Zolang er hier geen haatspeech verschijnt, posters niet persoonlijk aangevallen worden, er geen onwaarheden gepost worden, of sommigen hier hun ongelijk niet durven toe te geven, voel ik mij niet geroepen voortdurend te reageren. Ik lees hier meestal waardevolle bijdragen, waarmee ik het misschien niet altijd volledig eens ben, maar die wel verdedigbaar zijn.
Blijft een gegeven dat hier enkele rotte appels in de mand zitten, die in navolging van Michelangelo (al of niet terug onder een andere nickname) het nodig vinden anderen (ook renners, ploegleiders, managers enz.) op een beschamende manier aan te vallen. Hiertegen zal ik wel vaak reageren. Verder heb ik wel iets anders te doen dan hier voortdurend elk artikel te lezen, laat staan alle reacties. Het mag dan zomer zijn, maar ik heb soms wel wat anders (meer nuttigs) te doen. Dat zouden sommigen ook beter doen.
ook nog de leiding in de bollentrui van het bergklassement
Dit is niet heel lekker geformuleerd.
Het heeft wel iets vind ik.
Benieuwd wat er in die leiding zit, vast geen zuivere koffie…..
Het blijft bijzonder hoe mensen het winnen van de Tour als het hoogst haalbare blijven zien en niet kunnen inzien dat het winnen van iconische klassieker als de Ronde of Parijs-Roubaix voor een ander type renner het mooiste is dat er is. Ik zie eenzelfde reactie op wat sprinters laten zien, daar wordt laatdunkend over gedaan, want ach over een biljartvlak parcours kan iedereen wel winnen, toch?
Van mij hoeft niemand zich om te bouwen tot ronderenner en ik hoop vooral dat WvA dat ook niet gaat doen. Ik kan veel meer genieten van wat hij nu in de koers doet eigenlijk.
Tour is toch ook veel grootser en moeilijker om te winnen? Renner niveautje Knaven ga je niet op de erelijst van de Tour zien staan, hoor.
Maar Boonen en Cancellara zijn wel legendes in de wielersport, zonder ooit een klassement gereden te hebben.
7 monumenten winnen is natuurlijk ook weer buitenaards op een andere manier.
Niveau Knaven. Touretappe en Parijs Roubaix gewonnen.
Wie is de grotere renner? Knaven/Hayman of Oscar Pereiro Sio?
Knaven heeft meerdere keren de Tour gewonnen.
Baukema, als dat een serieuze vraag is, is het antwoord voor mij overduidelijk Oscar Pereiro Sio. Het grootste wapenfeit van Knaven, was een door zijn ploegmaats geschonken overwinning..
Natuurlijk kan van Aert de tour winnen. Maar dan gaat hij Roubaix en Vlaanderen niet winnen.
Ook die en in hetzelfde jaar. Waarom? Omdat hij dat kan.
En dat geneuzel over transitie tot ronderenner is flauwekul. Hij bewijst dat hij het al is, althans in deze Tour. Gewoon fenomenaal wat hij laat zien. Hij 'speelt' met 75% van het pak in deze vorm. Als hij zich niet uren op kop hoeft te zetten, gaten moet dichten, etappes voor groen moet winnen, bespaart hij, zeg 30% energie. Het enige wat types als Roglic, Vingegaard en Pogacar voornamelijk tot AK toprenner maakt, is aanhaken en sparen. Zonder Van Aert was TJV in geen velden of wegen te bekennen geweest, zonder daarbij iets aan de prestaties van de andere TJVers iets af te doen.
Eerlijk is eerlijk, Van Aert in deze vorm is Merckx 2.0, een kannibaal.
Je slaat door. Als van aert gewoon in de wielen hangt lost hij altijd bij pogacar en vingegaard in het hooggebergte. Als er dan zes aankomsten bergop zijn zoals in deze tour maakt hij geen schijn van kans
Dat klopt. Hij heeft zon Wiggotour met 2 lange tijdritten, allemaal lopers en falende hooggebergtegeiten nodig. Een saaie tour dus.
De meeste Belgen slaan door. Wout gaat de Tour 99% zeker niet kunnen winnen. Met heel veel geluk en een kansloos deelnemersveld, heel misschien. Pogi Vini Evenepoel Bernal en dan de jonge mannen erachter… De concurrentie wordt moordend de komende jaren.
Misschien ligt hier ook een van de verklaringen waarom Pogacar zijn dominantie in de bergen kwijt is: hij is dit jaar veel allrounder geworden en probeerde ook te scoren in Strade en Vlaanderen. Misschien gaat de tijdrit een tipje van de sluier oplichten, daar verwacht ik dat Pogacar wel een minuut pakt op Vingegaard (verschil in gewicht en absolute kracht telt door).
Je doet Vingegaard daarmee wel erg weinig eer aan Panache. Wellicht is het kwijtraken van de dominantie in het klinkwerk door Pogacar gewoon het resultaat van het niveau dat Vingegaard momenteel haalt…
@Piet
Mercks is de grootste dopingzondaar aller tijden dus hoop het niet voor je.
@Pietspeed, lees deze zin nog eens:
“Zonder Van Aert was TJV in geen velden of wegen te bekennen geweest, zonder daarbij iets aan de prestaties van de andere TJVers iets af te doen.”
Dus je wil zeggen dat je met je eerste zin, niets af doet aan de prestaties van de andere TJV’ers? Bijzonder.
Is Pogacar zijn dominantie bergop kwijt?
Technisch gesproken wel, aangezien hij dit jaar op zijn nummer is gezet door Vingegaard. Maar de rest van het peloton werd bergop gewoon op minuten gereden door deze twee. Terwijl iedere renner toch echt in topvorm aan de TdF wil beginnen.
Ik denk niet dat Pogacar meer allrounder is geworden. Hij is m.i. ook niet heel veel veranderd van bouw, heeft ook niet echt andere dingen laten zien dan anders. Maar wat TJV laat zien deze Tour is gewoon “van een andere planeet”, zeker als je praat over Van Aert en Vingegaard.
@Panache Pogacar is nog even goed als voorgaande jaren. Hij heeft alleen in Vingegaard zijn evenknie gevonden. Zonder Vingegaard wint Pogacar minimaal 4 etappes en heeft een voorsprong van 5 minuten op de nummer 2. Deze 2 steken er qua dominantie gewoon ver bovenuit. Vorig jaar was Vingegaard ook al bijna zijn evenknie in de Tour
@sjonge jonge
Daar schuilt idd wel een tegenstrijdigheid in. Bedoeld is echter te benadrukken dat Wout de leider, de ziel, de motor, het uithangbord en de kapstok van TJV is wat mij betreft. Alle renners hebben meer dan verdienstelijk bijgedragen aan de a. s. winst van Vingegaard. Zonder Wout in het team daarentegen wint mi Vingegaard de Tour niet. Het koersgedrag van Wout heeft grotendeels de concurrentie van UAE en INEOS lam gelegd, gesloopt mentaal en fysiek. Hij heeft de lat voor de concurrentie te hoog gelegd. Als je gisteren nog ziet hoe hij nog een uppercut aan de meet uitdeelt van winnaar en killer, geweldig! Btw Lance en George in the Move zien dat ook wel zitten die evt Tourwinst, los of je die gasten mag of niet. Alleen Bruyneel ziet dat kennelijk niet zo zitten.
@Pietspeed Armstrong transformeerde zich, na zijn ziekte, van een uitstekende eendagsrenner naar een onverslaanbare ronderenner… Die weet vast wel hoe dat moet.
@lalsalien
Er wordt mi te veel waarde gehecht aan de veronderstelde mathematische wielerwetenschap van imput x, variabelen y en uitkomst z.
Misschien zit er zonder de veronderstelde nodige transformatie, nog gewoon rek op de (klim)capaciteiten van topatleet Van Aert.
Stel je voor dat Roglic en Kruijswijk nog mee hadden gedaan. ( Of Tom Dumoulin in topvorm )
Wanneer is Dumoulin bij deze ploeg in topvorm geweest?
Van Aert die voor drie man telt: Ik heb m veel wild bezig gezien, zich totaal uit elkaar zien rijden etc , erg indrukwekkend denk je dan. Maar of het veel had uitgemaakt voor die koude bakvis uit Denemarken… Die bleef gewoon bij Pog.
Jonas is eerder een stokvis dan een bakvis.
Kzou wel graag eens de cijfers zien die Wout gisteren trapte, moet indrukwekkend geweest zijn.
Hij zal altijd zwaar blijven en ik vermoed dat ie er dan sowieso een keer in het hooggebergte doorheen zakt, met een flink verlies als gevolg. Een aantal dagen uithalen is wat anders dan altijd meezitten. Dan heb je al een flink pak tt-kms nodig om dat te compenseren, terwijl er eigenlijk altijd wel een lichtgewicht is die ook behoorlijk kan tijdrijden. Bijna 100km zoals in de tijd van het motorjasje gaan we denk niet zo gauw weer zien.
Daarnaast blijven pr en rvv ontbrekend op zijn palmares, had ie die al binnen gehad dan had ie wellicht zelf ook meer zin in een transformatie.
Jumbo, en als gevolg daarvan vele andere sponsoren, liggen vast tm volgend jaar. Als je echt wilt investeren in een transformatie moet ook de sponsoring voor meerdere jaren vast liggen. Voor de eerst komende jaren liggen natuurlijk ook nog Roglic en Vingegaard vast, daar kun je natuurlijk ook prima een grote ronde mee winnen..
Met Dennis erbij zou Van Aert volgend jaar een wat vrijere rol kunnen krijgen.
Een Dennis die niet door het in ijs zakt en die zijn ego kan inslikken dan
@zietemgaan probeer het nog een keer.
Wout moet gewoon Wout blijven.
Een transformatie lijkt me niet zo heel erg gezond.
De drie grote ronden moeten onderling eens afspreken dan om beurten één ronde iets minder steile bergen heeft, langere tijdritten en een lange ploegentijdrit heeft. Dan is er één ronde meer voor de allrounders en de andere meer voor de klimmers.
Sinds de Vuelta en vooral de Giro meer aan populariteit gewonnen hebben, lijken de drie ronden elkaar vooral in ‘martelpartijen’ af te willen troeven.
Met vier ritzeges en drie truien is een 10 inderdaad het enige juiste cijfer. En dan liggen er nog drie kansen voor Van Aert om een rit te winnen.
Prima inhoud, ook klasse om TJV te loven voor hun teamprestatie en leiding.
Zelf ben ik vaak negatief (zelfs vernietigend) geweest over de ploegleiding van TJV. De ploegentaktiek van de afgelopen dagen zat echter erg goed in elkaar.
Je moet natuurlijk de renners hebben en enig geluk, maar hoe gisteren ELKE renner optimaal benut werd, het was werkelijk FENOMENAAL. Hoe je met Benoot en Van Aert, renners die niet bij de beste tien klimmers behoren, toch zo nog mee kunt laten doen of zelfs beslissend kunt laten zijn (Van Aert), ik vind het ongezien.
Dus ook van mij, de grootste complimenten aan de ploegleiding, vooral Niermann!
Wordt de kracht van de ploegleiding bepaald door de kracht van de renners, of is het omgekeerd?
Zet Van Gaal of Guardiola neer bij TOP Oss, en het blijft gewoon TOP Oss. Die gaan niet ineens de Champions League winnen.
Om een tactiek goed te laten passen heb je ten eerste gewoon de goede renners nodig. Grootste compliment gaat wat mij betreft dan ook naar de trainers en medische staf, die ervoor hebben gezorgd dat de renners in hun allerallerbeste vorm aan de start stonden.
Qua tactiek zag het er mooi uit, maar ik denk dat zelfs met de meest waardeloze tactiek Vingegaard gewoon als winnaar uit de bus zou zijn gekomen. En Wout gewoon met groen en wat ritten naar huis was gegaan.
Het maakt mij niet uit wat Wout gaat doen, ik denk dat hij in alles kan transformeren. Bovendien won Pogacar dit haar bijna de RvV en Wout de evt toekomstige ronderenner zie ik daar toch ook toe in stast.
Ik weet nog altijd niet helemaal waar ik de afgelopen 3 weken naar heb gekeken. Ik zag een renner die in zijn eentje een heel peloton in topvorm pijn doet in een semi-vlakke rit. Een sprinter/tijdrijder die winnaars van bergetappes of grote kleine rondes bergop de vernieling in rijdt, om daarna ook nog even de winnaar van de laatste 2 Tours en zo’n beetje ieder ander rondje de nek om te draaien op de zwaarste Pyreneeencol van dit jaar na een dag in de aanval. Ik zag Vingegaard 3 weken rondfietsen zonder enig moment van zwakte. Ik zag wonderbaarlijke wederopstandingen van McNulty en Bjerg VOORDAT ze in Lourdes waren. Ik zag Bahrein na de invallen helemaal niet in beeld. En ik zag zelfs doorgewinterde analisten van hun stoel vallen bij de dingen die ze voorgeschoteld kregen; dingen die ze kwalificeren als “ongelofelijk” of “buitenaards”. De twijfel van Boogerd na de prestaties van Bjerg en McNulty zei alles…
Het geeft mij het gevoel dat er weer wat rondgaat in het peloton anders dan conona. Een onderbuikgevoel, hetzelfde gevoel dat ik had toen ik Hincapie destijds rond zag fietsen in sommige bergritten. Het is een beetje de hete aardappel, de olifant in de kamer: iedereen voelt dat er wat vreemds aan de hand is, maar niemand durft het te benoemen omdat er vooralsnog geen bewijzen zijn.
Als iemand hier wat zinnigs over kan zeggen, dan is dat Bruyneel. Dat is zijn vakgebied. De rest van de dingen die hij opschrijft, had ieder ander ook kunnen zien of constateren. Maar ook hij laat de hete aardappel helemaal links liggen.
Of is zijn referentie aan de prestaties van Merkx, Ullrich en Zabel stiekem toch een verwijzing…?
Je ziet wat je zien wil.
Wat zag jij destijds, Wheely? Een kankerpatient die met zijn spirit een hele ploeg mee omhoog tilde naar een ongelofelijk niveau? Of een ploeg die stijf stond van de doping?
Ik heb in de Armstrong-tijd heel lang gehoopt of geloofd dat het zuivere koffie was. Want wat een prachtig verhaal was het, een inspiratie voor velen. Niks is onmogelijk als je maar genoeg wilskracht hebt.
Maar uiteindelijk werd ook mij destijds steeds meer duidelijk dat er wat anders aan de hand was. En dat ik zat te kijken naar een heel peloton dat mee deed aan het verhaal, van renners tot ploegleiders.
En sinds die tijd heb ik gewoon moeite met het kijken naar buitenaardse prestaties. Hoe mooi ook het opgevoerde nummertje, bij mij komt dan ook iedere keer de gedachte aan de EPO-tijd terug. En hoe teleurgesteld ik was toen bleek dat mijn helden van toen (Ullrich en Armstrong, maar ook bijv. Zabel en Boogerd) gewoon ordinaire pakhazen bleken te zijn.
Sluit me aan bij Gijsbrecht van Beers. Het is allemaal net even te goed en zwaar ongeloofwaardig. Bewijs? Nee. Wel een heel sterk gevoel.
@Gijsbert
Ik was ook fan van Armstrong, tot op zekere hoogte want vanwege zijn dominantie vond ik het geen leuke Tours. Het is ook wel een gigantische Amerikaan, had daar niet heel veel mee. Toen hij een doper bleek te zijn was ik vooral gefascineerd maar voelde ik mij niet genaaid ofzo. Mocht er nu iets aan de hand zijn zou ik opnieuw geïntrigeerd zijn maar blijf ik deze Tour geweldig vinden. Dus die moeite met kijken naar grootse prestaties heb ik niet, vind het juist erg mooi.
@Wheely,
Begrijp me niet verkeerd, ook ik vind het mooi om te zien. Maar ik kan er helaas dankzij figuren als Armstrong (en eigenlijk ook Bruyneel) niet meer kijken naar dat soort nummertjes zonder bijgedachten.
Landis die het geel terugpakte: Fantastisch nummer. Ricco: wat die liet zien was fenomenaal. Cobo op de Angliru: prachtig. Pantani onder meer op Alpe d’Huez: ongezien. Vandenbroucke en Bartoli op de Redoute: wielergeschiedenis.
Kortom, het hele wielrennen zit vol met fantastische nummertjes. Ik heb ze eigenlijk een tijdje weinig gezien, eigenlijk tot aan de tijdrit van Pogacar 2 jaar terug. We spreken van het nieuwe wielrennen, maar iets in mij heeft het gevoel dat het nieuwe wielrennen misschien meer lijkt op het oude wielrennen dan we denken of zouden willlen.
@Gijsbert: het verschil is (voor mij) wel dat die nummertjes uit het niets leken te komen. Wout is het hele jaar (en ook vorig jaar) al zo sterk. Zelfde voor Sky/USPostal die waren altijd allemaal goed, in plaats van het soms toch wisselvallige van de Jumbo’s. Alleen Wout en Jonas waren de hele tijd extreem goed (hoewel ook Wout er eergisteren vroeg af moest).
@Selmar,
Wout is een klasse coureur, daarover heeft denk ik niemand twijfel. Maar gisteren werd Wout van Aard eigenlijk toch echt even Wout van Mars. Iemand met zijn postuur die renners als Pinot, Martinez en zelfs Pogacar (tot vorige week de nieuwe kannibaal en gewoon de nr. 2 van deze TdF) gewoon degradeert in een bergrit over 2 cols van de buitencategorie en 1 van de eerste, dat is toch niet in lijn met alles wat we eerder hebben gezien. Althans, ik zie de lijn niet.
Het is altijd vrij gemakkelijk Lance en Bruyneel weg te zetten als de zondebokken bij uitstek. Dat is flauwekul, nagenoeg het hele peloton stond stijf van de Epo. In het kleine Europese wielerwereldje was dat onderling wel een publiek geheim. Toen de geloofwaardigheid niet meer te houden was, was Armstrong met z'n Tourzeges logischerwijs de enige dader die op de pijnbank moest. Alle pijlen op Lance en Bruyneel. Alles focus weg van het Europese continent, weg van de ASO, de UCI en alle stake en sharehoulders. Als er één de pispaal zou mogen zijn, dan Riis wat mij betreft. Mr 64%, moest 's-nachts gemonitord worden of z'n bloed nog wel bleef stromen. Tot de nok toe vol afgeladen met Epo. Of de Ketonen dat nu zijn, zal misschien nog wel blijken. Als iets te mooi is om waar te zijn dan… Heeft niets te maken met verdachtmakingen of whatever. Meer met een realiteit waar je kritisch naar mag kijken.
Ik zie ook dingen die eigenlijk niet kunnen. De afstand van nummer 1 naar 2 en 2 naar 10 is gigantisch en lang geleden. Maar ja….de tegenstanders zijn dramatisch, vallen enz. Er zijn dan ook nog eens weinig ploegen met dezelfde middelen, begeleiding, materiaal enz. Je ziet het ook al een paar jaar aankomen. En de andere sterke renners ontbreken of zijn uit vorm.
Die verschillen zijn goed te verklaren.
Vanaf het Armstrong-tijdperk was het gebruikelijk om met treintjes bergop tempo te rijden en pas in de laatste kilometers van de slotklim aan te vallen. Met name Sky heeft daarmee enorm slaapverwekkende koers opgeleverd, die vooral effectief was voor tijdrijders als Wiggins en Thomas.
In deze Tour werd Pogacar echter in het defensief gedrukt, waardoor hij vroeg is gaan aanvallen. Hierdoor lag de koers veel eerder open en werden renners gedwongen om alleen of in kleine groepjes te rijden i.p.v. achter de Jumbo-trein aan te kachelen. Dat is natuurllijk veel zwaarder en in een man-tegen-man gevecht krijg je nou eenmaal grotere verschillen. Daar komt nog bij dat het een enorm zware Tour was met veel bergetappes. Het lijkt me eerlijk gezegd een vreselijke Tour voor de subtop onder de klassementsrenners, die veel meer heeft afgezien dan normaal door de koerswijze van Pogacar.
jumbo visma 10 uit 10
van aert 11 uit 10
wat hij gisteren deed heb ik werkelijk nog nooit gezien !
Dat je het nooit eerder gezien hebt, heeft een reden.
Van Aert is de beste renner en hij moet vooral doen waar hij zin in heeft. Als TJV-fan hoop ik dat hij vooral dit blijft doen en dat hij eindelijk de Ronde en Roubaix een keer gaat winnen. Ik zou het jammer vinden als hij nu al gaat proberen om de tour te winnen. Dat gaat denk ik enorm ten koste van alles wat wielrennen mooi maakt. Nu is hij de smaakmaker die elke rit kan winnen, een ideale mix tussen een goede Sagan en Pogacar. Fantastisch toch?
Over doping: er zijn geen bewijzen en behalve de sterke prestaties ook geen aanwijzingen dat er doping gebruikt wordt bij TJV. De prestatiecurves zijn verklaarbaar, en de werkwijze is transparant. Is dat een bewijs dat er geen doping wordt gebruikt? Nee natuurlijk niet. Maar dat geldt voor alle (duur)sporters.
Vooralsnog vind ik dit de gouden periode van het wielrennen met renners als Pogacar, Van der Poel, Allaphilipe, Van Aert, Vingegaard, Roglic,en Pidcock en de nieuwe manier van koersen.
Ja wel vreemd dat er bij exponent van het nieuwe wielrennen Van der Poel bij al zijn nummertjes zelfs niet aan verdachtmakingen gedácht werd. Of toen Dumoulin ineens grote rondes bleek te kunnen winnen, dat was allemaal logisch uiteraard.
@Stephano,
een deel van de curves is nog wel te verklaren. Roglic, Kruijswijk bijvoorbeeld, die doen volgens mij al wat ze al jaren doen.
Vingegaard: mwoah. Die lijkt vooral heel goed geprepareerd aan de start te staan als je zijn erelijst erop na slaat. Want de Tourzege is eigenlijk niet echt in verhouding tot de rest van zijn prijzenkast.
Maar voor mij zit het meest ongeloofwaardige toch wel in de kracht van Van Aert. Als je gewoon na een dag in de aanval als bonkige kasseivreter alle klimmers inclusief de tweevoudig Tourwinnaar naar de kloten rijdt op de laatste klim van een Pyreneeenrit, dan is dat geen normale curve wat mij betreft.
Natuurlijk is dit geen bewijs voor doping, maar een normale groeicurve is het zeker ook niet. Zeker ook als je daarbij optelt dat zowel Laporte alsook Van Hooydonck de stenen uit de straat fietsen, dan lijkt dat er toch meer is dan enkel goed trainen en slablaadjes afwegen (want dat kunnen ze in iedere ploeg).
Welkom terug @Michelangelo. Na jaren je vergelijkingen hier tussen MvdP en WvA waarbij die laatste toch wel in alles net wat minder was, zie ik dat je nu alsnog de dopingkaart trekt. Er zijn nog zekerheden. ;-)
Ik vind het redelijk verklaarbaar. Van Aert is altijd overal al buitengewoon goed. Vaak versloeg hij VdP in de wat zwaardere veldritparcoursen. Dat hij dus voor zijn gewicht goed kan klimmen vind ik niet heel gek. Bij Vingegaard kan je ook kijken naar het mentale aspect. Hij liet niet zien wat hij werkelijk kon omdat hij er zelf nog niet in geloofde. Primoz en zijn directe omgeving hebben hier een heel positieve rol in gespeeld. Ik geloof ook (vooralsnog) echt dat de begeleidng binnen TJV echt wel beter is dan bij Cofidis en CCC. Daamee is ook te verklaren dat Van Hooydonk en Laporte beter zijn geworden. Je ziet Van Hooydonk wel een redelijk tempo aanhouden op de Aubisque maar dat is niet buitengewoon snel en daarna is het ook klaar. Zo gek is het allemaal niet. Disclaimer: ik dacht ook ooit dat Boogerd geen doping gebruikte omdat hij echt een stuk minder presteerde dan Armstrong en co.
wat is dan de reden dat ik het nooit eerder heb gezien HENSIE ???
Johan Bruneel is een draaier , heeft eerst immer gepleit dat Jumbo de verkeerde strategie hanteerde nu is het voor hem ineens alllemaal goed .
Ik ben meer verbaasd over het verschil tussen de nummer 1 en 10…meer dan 20 minuten! En dan kom er nog een tijdrit. Dus verdacht is het wel!
Die vraag is al door Shinzawai afdoend beantwoord in een reactie hierboven.
Deze opinie en alle reacties gelezen, en eigenlijk is er maar één conclusie: het is absurd om een man als Johan Bruyneel met zijn verleden een opinie te laten schrijven over het presteren van Jumbo Visma, met WVA op kop, in deze Tour en antwoorden te verwachten, sterker nog: om zelfs maar te verwachten dat hij de vragen over het 'cyclisme à deux vitesses' stelt die velen zich stellen (want bij het beantwoorden daarvan komt zijn eigen onverkwikkelijke rol uit het verleden natuurlijk vol in beeld).
Voor de geloofwaardigheid van het wielrennen was het waarschijnlijk beter geweest als WVA was bijgehaald op Hautacam, nog een paar kopbeurten had gedaan en zich dan laten uitzakken om samen met Kuss binnen te rollen. En het Vingegaard – die uiteindelijk zelf in deze rit niet heeft aangevallen – als geletruidraaier zelf laten oplossen in een mano a mano situatie. Dan was hij misschien maar vijftien seconden of een halve minuut uitgelopen – of helemaal niet (wegens te bang voor de aanval), om zich toch weer in de spurt te laten kloppen door Pogacar.
Maar de gemiddelde wielerliefhebber zou zich achteraf niet hoofdschuddend hebben zitten afvragen waar hij nu eigenlijk naar zitten kijken had.
Ik geef ze acht op tien. Vooral omdat ze aangedurfd hebben tactisch en strategisch anders te gaan rijden. Al vrees ik dat dit enkel gebeurd is door het “vallen” van Roglic. Daardoor was hij niet enkel grotendeels uitgeschakeld voor de rangschikking, maar ook voor de rest van de Tour fysiek en mentaal verminderd. Dan maar voluit de kaart van Vingegaard getrokken, met nog een nuttige rol van Roglic in de rit naar de Granon. Al viel JV daar nog even terug in slechte gewoontes, door Van Aert te laten wachten. Niet enkel op de groep Vingegaard, maar nog veel verder op de groep Roglic. Enkel en alleen om (totaal nutteloos) Roglic terug te brengen. Dat ze daarmee ook Majka en enkele (toen nog) concurrenten van Vingegaard terugbrachten, kwam bij JV blijkbaar niet op. Nadien zou Roglic tot aan zijn opgave nog weinig bijdragen tot het succes van de ploeg.
JV stuurde enkele keren op een goede manier ploegmaats mee in de (vroege) vlucht. Ze hadden daarbij een paar keer mazzel dat het plan, dat even dreigde te mislukken, uiteindelijk door een samenloop van omstandigheden, goed uitpakte. Zo ook gisteren. JV maakte toch wel een fout door in de vallei tussen de voorlaatste en laatste klim, en op Hautacam, stevig te jagen op de koplopers. Als ze dat niet gedaan hadden, had Van Aert de rit gewonnen en de bergtrui veroverd. Nadeel. Vingegaard had misschien geen aanval kunnen plaatsen en zijn voorsprong nog met enkele seconden kunnen uitbreiden. Maar opnieuw kende JV veel geluk. Toen Van Aert bijgehaald werd, was het de bedoeling dat hij nog heel even kopwerk zou doen. Nadien zouden Pogacar en Vingegaard allicht gespurt hebben voor de ritzege. Daarbij zou Poga wel weer gewonnen hebben en nog enkel seconden boni gepakt hebben. Dan zou Poga misschien ook de bollentrui gepakt hebben (weet ik niet zeker, moet ik nazien). Maar het pakte, tot geluk van JV nog goed uit. Van Aert kon nog een stevige kopbeurt doen, tot uiteindelijk onverwacht, Pogacar kraakte. Waarna Van Aert nog een kilometer doortrok. Het eindresultaat gisteren was uiteindelijk 9 op 10. Deels door het anticiperen van Benoot en vooral Van Aert. Deels door de ongelooflijke prestatie van Van Aert. Een prestatie die ons en zelfs zijn ploeg nog verraste.
@Marlin JV maakte gisteren een fout om Vingegaard te laten winnen en tijd te pakken op Pogacar en de bollentrui ipv Van Aert. Verklaar je nader. Het team wist precies wat ze deden en Van Aert stond hier volledig achter. De overwinning van Vingegaard was echt geen geluk, maar gewoon klasse etappe van JV. Als JV een 8 heeft, welke cijfer hebben andere ploegen dan? Niemand had verwacht dat dit zo zou lukken en dat elk strijdplan goed zou uitpakken, muv de 2 dagen waarin de ploeg door voornamelijk valpartijen in de problemen is gekomen.
Ligthning is herrezen.
Je conclusie is gebaseerd op je aversie tegen Roglic en je idolatrie van van Aert.
Je bent geen haar beter dan de Evenepoel bashers.
@Lalsacien
Euh ?
Zoals steeds, geen geargumenteerde reactie. Aversie tegen Roglic ? Omdat ik vaststel dat Roglic gevallen is (nog maar eens), hij voordien reeds op de retour was, hij zeker niet meer de beste klassementsrijder van JV is (wat Vingegaard ondertussen zelf verklaard heeft, en dit bevestigd heeft door zijn prestaties) ?
Ik baseer mij op feiten en meetbare gegevens wat Roglic betreft. Na Paris-Nice (gered door Van Aert), de Dauphiné (gered door Vingegaard die met de handrem op moest fietsen), nu de Tour. Twee jaar geleden was Roglic tweede na een piepjonge Pogacar. Dit jaar staat Vingegaard meer dan drie minuten voor op de ondertussen veel sterkere Pogacar. Roglic is ondertussen al lang thuis.
Nog argumenten nodig Lalsacien ?
Verder heeft Roglic een fantastisch palmares bijeen gereden. Maar zijn ster gaat aan het tanen. Niet meer dan normaal. Verder hou ik niet zo van zijn stijl. Enkel de laatste honderden meters voor de top (als de beklimming niet te zwaar is) gaan spurten. Bijna nooit risico’s nemen. Slechts met de grootste tegenzin eens 200 m kopwerk verrichten om een ploegmaat te helpen.
Dat alles is dus een gefundeerde eigen mening. Waar jij het niet moet mee eens zijn. Dat is allesbehalve bashen. Zoals sommigen hier maar al te graag doen als het over Evenepoel (of Lefevere) gaat. Het zou je sieren hiertegen eens te reageren. Maar dat zie ik je nooit doen. Wel meehuilen met de wolven (maar duidelijk niet met die van de Wolfpack).
9.5 op 10: enkele etappes heeft Van Aert of Vingegaard het net laten liggen. Kwam natuurlijk niet slecht uit voor de concurrentie en hun racegedrag jegens TJV. Het kon nog beter, maar of dan hetzelfde resultaat zou zijn behaald valt te betwijfelen.
Iig een leuke Tour, met de zekerheid dat Pogiboy niet de komende 6 edities wint !
De "krachtverhoudingen tussen de twee" lijken me "vrijwel 1:1" ( vooruit, als je wilt "vrijwel gelijk" ) ipv "heel klein". Een hele kleine verhouding zou juist een groot verschil aanduiden. De verschillen zijn wél "heel klein".