Jelle Wallays rondt fraaie solo af in Parijs-Tours, Niki Terpstra tweede

zondag 13 oktober 2019 om 17:24
Jelle Wallays rondt fraaie solo af in Parijs-Tours, Niki Terpstra tweede

foto: Cor Vos

Video

Jelle Wallays heeft met een straffe solo Parijs-Tours gewonnen. De Belg van Lotto Soudal ging op ruim veertig kilometer van de meet ten aanval en nam kort daarna de kop over van Søren Kragh Andersen, die lek reed op een onverharde strook. Wallays hield vervolgens stand en wist voor de tweede keer in zijn carrière te winnen in Tours.

Vroege kopgroep snel gegrepen
Zes koplopers wisten de openingsuren te kleuren: Mathijs Paasschens (Wallonie-Bruxelles), Andreas Stokbro (Riwal Readynez), Adam De Vos (Rally UHC), Tony Hurel (St. Michel-Auber93), Tom Dernies en Samuel Leroux (Natura4Ever-Roubaix Lille Métropole). Zij kregen maximaal vier minuten van het peloton, waar Groupama-FDJ en Cofidis de kop namen.

foto: Cor Vos

Door stevige zijwind werd aan de kop van het peloton flink versneld. Dit zorgde voor een serieuze breuk, waarna een vijftigtal renners overbleef en de koplopers al vroeg ingerekend werden. Onder meer Niki Terpstra, Oliver Naesen, Arnaud Démare en Bryan Coquard zaten mee van voren. Twee andere groepen volgden op ruim een halve minuut.

Uittredend winnaar in de aanval
Søren Kragh Andersen, de winnaar van vorig jaar, besloot vervolgens om op zeventig kilometer van de finish aan te vallen uit het voorste peloton. De Deen van Team Sunweb kreeg Boy van Poppel (Roompot-Charles) met zich mee. Samen reden ze bijna vijftig seconden weg op het peloton, waar een samensmelting plaatsvond tussen de grote pelotons.

Kragh Andersen wist Van Poppel echter van zich af te schudden op de Côte Goguenne, een onverharde klim van anderhalve kilometer. Dit was ook direct het begin van vijftig kilometer lange finale vol met gravelstroken en heuvels. Jelle Wallays wist dat, dus ging hij solo in de tegenaanval. De Belg nam veertig kilometer van de meet de kop over nadat Kragh Andersen een lekke band kreeg op een onverharde strook. In de achtergrond regende het ook lekke banden, waaronder voor Terpstra.

Kragh Andersen ziet Wallays passeren – foto: Cor Vos

IJzersterke Wallays houdt stand
Wallays wist zijn voorsprong van een halve minuut op een flink uitgedund peloton uit te breiden tot anderhalve minuut. Onder meer Oliver Naesen gebruikte de zware stroken om in de tegenaanval te gaan, maar veel reed hij niet dichterbij de koploper. De groep-Naesen volgde op 1.25 met nog vijftien kilometer te gaan, terwijl tegenaanvallen gecounterd werden door Wallays’ ploeggenoot Nikolas Maes.

Wallays overleefde ook de laatste onverharde strook van Rochecorbon en begon zo met een voorgift van ruim een minuut aan de laatste tien kilometer richting Tours. Vanuit de achtergrond bleken Terpstra en Naesen nog overschot te hebben, maar zij streden om de twee andere podiumplaatsen naast Wallays. De Belg kwam solo binnen en had alle tijd om de overwinning te vieren. Vervolgens kreeg Terpstra de tweede plek cadeau van Naesen.

Parijs-Tours U23
Bij de beloften ging de overwinning naar Alexys Brunel van de opleidingsploeg van Groupama-FDJ. Joel Suter werd tweede, Jonas Hvideberg derde.

Dit artikel delen:

25 Reacties

Olly 13 oktober 2019 om 17:29

Wat een prachtige overwinning van Jelle, niets gestolen hier met een geweldige solo! En wat was Terpstra ook sterk zeg. Olivier Naessen zat te sterven in zijn wiel, en toen was Niki al twee keer teruggekeerd na een lekke band.

0
Franco Ballerini 13 oktober 2019 om 17:32

Great minds think alike ;-)

0
Tuubke 13 oktober 2019 om 18:24

Mooie uitdrukking, die ga ik onthouden – dank!

0
eddyvv 13 oktober 2019 om 19:00

idiots think alike too

0
Tuubke 13 oktober 2019 om 17:30

Jammer van Terpstra hoor. Twee keer lek en dan nog zo finishen. Naesen zat te sterven in zijn wiel.
Wallays sterk maar ook wel met wat mazzel dat hij vrij baan kreeg doordat Kragh Andersen lek reed. Dat hoort een beetje bij dit soort koersen, toch een hoog loterijgehalte.

0
Franco Ballerini 13 oktober 2019 om 17:30

Mooie prestatie van Wallays. Ik begrijp het ophemelen van Naesen niet echt. Zat te sterven in het wiel van Terpstra, die twee keer enorme inspanningen moest leveren om na pech terug te komen. Wel netjes dat hij niet probeerde alsnog de tweede plek van Terpstra af te snoepen.

0
Peter Lippens 13 oktober 2019 om 20:51

Toch logisch, Naesen heeft een erg lang en zwaar seizoen afgewerkt en de twee sterksten vandaeg, Wallaeys en Terpstra zijn lang buiten strijd geweest en zijn dus nog relatief erf fris zo op het einde van het seizoen.

0
KnightBiker 13 oktober 2019 om 17:35

Idd, Wallays echt heel sterk! Ik hoop dat volgend jaar vaker te zien!

Terpstra Ook weer op niveau, dat is mooi voor volgend jaar, hij kan het nog! Naessen zat te sterven in het wiel van Terpstra.
Demare erg goed maar toch moet je daar wat minder bang voor zijn, want de aanwezigheid van Demare maakte iedereen kansloos. Demare maakt zichzelf ook kansloos door niet consistent mee te werken.

0
HSV 13 oktober 2019 om 17:48

Terpstra heeft idioot veel pech gehad dit jaar terwijl hij eigenlijk gewoon vaak in orde was. Hopen dat hij volgend seizoen van pech verschoond blijft. Het lijkt mij ’t type renner dat zeker nog 1 a 2 jaar op niveau kan blijven, juist omdat inhoud langer mee gaat dan explosiviteit. Ik gun em nog een mooie overwinning in elk geval. Toch een renner die nooit verzaakt.

0
denistel 13 oktober 2019 om 17:48

raar dat ze niet willen achter volgen omdat Demare erbij zit nu winnen ze zelf ook niet
als er 5 a 6 man ronddraaien wint Wallys nooit maar een knappe prestatie van hem

0
Gebruikersnaam 13 oktober 2019 om 18:11

Dat geldt voor 90% van de renners die solo winnen. Als ze ronddraaien, dan winnen Bettiol, Evenepoel en Mollema ook hun klassiekers niet dit jaar.

0
Polleke 13 oktober 2019 om 17:53

Niks af van de prestatie van JW maar de hele FDJ ploeg was in 1 keer kansloos na een paar passages door die mijnenvelden,,,, sorry maar dit lijkt meer op een tombola dan op een wielerwedstrijd…

0
KnightBiker 13 oktober 2019 om 17:58

Zit wat in, maar toch vind ik het een prachtig parcours!

0
Franco Ballerini 13 oktober 2019 om 17:59

Parijs-Roubaix en Strade Bianche passen zeker ook niet in jouw straatje?

0
Merlinappa 13 oktober 2019 om 18:15

U kijkt ook nooit naar roubaix denk ik? Daar gaan hele fietsen naar de knoppen door die gekke ondergrond, over mijnenvelden gesproken..

0
Polleke 13 oktober 2019 om 18:34

Roubaix is Roubaix en Strade Bianchi rijden ze over zandwegen..totaal onvergelijkbaar…. mij gaat het erom dat ParijsTours (ooit een echte klassieker) dit zo maar uit het niets gaat verzinnen met als enige doel sensatie opzoeken…een stukje onverhard kan en mag maar tegen steenslag van dit formaat ben je gewoon overgeleverd aan het lot…

0
Merlinappa 13 oktober 2019 om 19:06

De wegen in de Strade zijn op kleur na gelijk aan deze. Ga maar eens een kijkje nemen. Beetje slimme coureurs passen hun materiaal aan op dit soort koersen. Met een gatorskin tube rij je never nooit lek hier.

0
the student 13 oktober 2019 om 18:29

Parijs tours was vroeger een saaie sprintkoers die het kijken niet eens waard was.

0
Peter Lippens 13 oktober 2019 om 20:53

Je verward Parijs-Tours met Milaan San-Remao denk ik. Parijs-Tours eindigde idd af en toe wel eens op een sprint maar minstens zoveel keren werden aanvallers beloond.

0
FDJ 13 oktober 2019 om 21:21

Eens! Parijs Tours was prima zoals ze was. Mooie afwisseling. De editie van Dekker was legendarisch, maar Virenque solo net na zijn schorsing was ook niet verkeerd.

Overigens ook San Remo is niet traditioneel een sprint meer.

0
Turtlehead 13 oktober 2019 om 20:33

Ben benieuwd of Krag Andersen net zo enthousiast is over het parcours als vorig jaar.
Wat een aanfluiting die stenen-paden.

0
Peter Lippens 13 oktober 2019 om 20:54

Terpstra en Wallays vandaag de sterksten, niet verwonderlijk eigenlijk omdat beiden vroeg in het seizoen door zware valpartijen lang buiten strijd zijn geweest en dus nog niet op hun tandvlees zaten zo op het einde van het seizoen.

0
Brabander 13 oktober 2019 om 21:06

Toch wel weer mooi: de voor- en tegenstanders van de parcourswijziging. Ik hoor bij de voorstanders. Kan de tegenstanders wel begrijpen, maar dit is nu wel echt een speciaal parcours. Misschien wel wat veel 'tombola-gehalte'. Maar ik blijf voor dit nieuwe stijl-parcours eerder thuis dan voor de oude

0
Lennimator 13 oktober 2019 om 23:45

Ik ben voor. Veel leukere koers dan vroeger. En dat mag best aan het eind van het seizoen.

0
drikkes 14 oktober 2019 om 07:50

Als de cameraman van die grondscherende beelden maakte dan Zag je hoe de stenen door de motor wegsprongen. Daar waren met momenten echt stevige stenen bij zeker voor de dunne koersbandes. Hoewel het inderdaad meer kijkwaarde biedt is het toch niet echt verantwoord.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone