Jelle Wallays klopt Voeckler in Parijs-Tours na monstervlucht

zondag 12 oktober 2014 om 16:42
Jelle Wallays klopt Voeckler in Parijs-Tours na monstervlucht

Jelle Wallays heeft de 108ste editie van Parijs-Tours gewonnen. De renner van Topsport Vlaanderen-Baloise versloeg op de Avenue de Grammont in Tours zijn medevluchter Thomas Voeckler. De twee waren overgebleven uit een vroege vlucht.

Voeckler mee in lange vlucht
De lange afstand van deze Franse najaarsklassieker weerhield een vijftal renners er niet van om al na vijf kilometer in de aanval te gaan. De Fransman Thomas Voeckler was de bekendste naam uit een vluchtersgroep die verder bestond uit de Italiaan Cesare Benedetti (Team NetApp-Endura) de Fransman Yoann Paillot (Team La Pomme Marseille 13) en de Belgen Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Kevin van Melsen (Wanty-Groupe Gobert). Nadat de Fransen Pierre Gouault (BigMat-Auber 93) en Julien Duval (Roubaix Lille Métropole) aansluiting wisten te vinden, werd de kopgroep uitgebreid tot zeven man. De zeven reden in een regenachtig eerste wedstrijduur al een voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar.

Nederlanders in de aanval
Nadat Benedetti lek reed, raakte hij de aansluiting met de kop van de wedstrijd kwijt. De Nederlanders Pim Ligthart (Lotto Belisol) en Maarten Tjallingii (Belkin) probeerden de oversteek vanuit het peloton te maken, maar slaagden daar niet in. In de slotfase viel de kopgroep uiteen, maar Wallays en Voeckler hielden stand. Een groep achtervolgers met onder meer Degenkolb, Vanmarcke en Van Avermaet slaagde er niet in het duo in te rekenen, waarna de twee om de zege mochten sprinten.

Wallays wint sprint-a-deux
Wallays nam op de Avanue de Grammont niet meer over van Voeckler, waarna de Fransman van vroeg aanging. Wallays kwam uit zijn wiel, waardoor de West-Vlaming de grootste zege uit zijn loopbaan kon boeken. Jens Debusschere won enkele seconden later de sprint van het peloton.

Tom Van Asbroeck eindigde op een dertiende plaats. Hij staat nu in de stand om de UCI Europe Tour gelijk met Sonny Colbrelli. De Belg staat dinsdag nog aan de start van de Sluitingprijs Putte-Kapellen.

Paris – Tours 2014 (1.HC)
Bonneval – Tours (237,5 km)

1. flag-be Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen Baloise) in 5u26m18s
2. flag-fr Thomas Voeckler (Europcar)
3. flag-be Jens Debusschere (Lotto Belisol) op 12s
4. flag-be Roy Jans (Wanty-Groupe Gobert)
5. flag-au Heinrich Haussler (IAM Cycling)
6. flag-lu Jean-Pierre Drucker (Wanty-Groupe Gobert)
7. flag-it Kristian Sbaragli (MTN-Qhubeka)
8. flag-fr Pierre-Luc Périchon (Bretagne – Séché Environnement)
9. flag-fr Guillaume Levarlet (Cofidis)
10. flag-nl Jos van Emden (Belkin Pro Cycling)
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair