“Jannik Steimle had in 2020 eigenlijk Mathieu van der Poel moeten bijstaan”
©Cor Vos
Nico Dick zondag 22 september 2019 om 09:30

“Jannik Steimle had in 2020 eigenlijk Mathieu van der Poel moeten bijstaan”

De wielerwereld maakte de voorbije week kennis met Jannik Steimle. De 23-jarige Duitser won als stagiair in vier dagen tijd zowel de kermiskoers van Vichte als Koolskamp Koers. En hij tekende een tweejaarscontract bij Deceuinck-Quick-Step. Al is daar niet iedereen blij mee.

Het succes van Jannik Steimle is namelijk een beetje wrang voor Corendon-Circus. In Koolskamp ging het verhaal dat de broers Roodhooft, de eigenaars van de ploeg, al sinds juli met de jonge Duitser praten. “Meer zelfs, we hadden een akkoord voor twee jaar”, bevestigt Philip Roodhooft. “Dat kunnen zowel Steimle als zijn manager (Dries Smets, red) bevestigen.”

Aanwinst voor klassiekers
“Alles was geregeld, na de onderhandelingen is het contract al eind augustus goedgekeurd en doorgemaild. Steimle zou zijn stageperiode bij Deceuninck-Quick-Step afwerken en vanaf 1 januari voor Corendon-Circus uitkomen en alle partijen zijn er door Steimle zijn manager van op de hoogte gesteld. Voor ons was Steimle een goede aanwinst om Mathieu van der Poel bij te staan in de klassiekers.”

Alleen… Het contract werd niet getekend. Nadat Steimle twee weken geleden een eerste keer indruk maakte, was er plots interesse van DQS om de Duitser zelf in te lijven. De rest is geschiedenis. “Ik heb er niet veel over te zeggen, iedereen moet handelen zoals hij het nodig acht”, zegt Philip Roodhooft. “Maar een gegeven woord is dan toch niet altijd even heilig, zo blijkt. Ik kan het niet anders zeggen. Ook wij speuren de markt af naar jong talent, dat doet niet alleen Deceuninck-Quick-Step.”

Ex-mountainbiker
Feit is dat Steimle dus voor Lefevere koos en daar gisteren alvast uitgelaten over deed. “Het gaat inderdaad snel”, lachte hij in Koolskamp. “Maar The Wolfpack is wel het beste team van de wereld. In deze ploeg rijden is een droom. Ik ben naar hier gekomen als stagiair, zonder opties. Maar na twee wedstrijden heb ik de grote baas en de sportdirecteurs overtuigd en kreeg ik de kans om hier prof te worden. Het gevolg is dat ik bevrijd rondrijd. En met zulke ploegmaats kan je wedstrijden winnen.”

Koolskamp – Cor Vos © 2019

Steimle woont in de buurt van Stuttgart en is een ex-mountainbiker. Zes jaar geleden maakte hij de switch naar de weg. Zijn toekomst ligt volgens hem in het klassieke voorjaar. “Dat is toch hoe ik er zelf over denk. Ik droom van de vijf monumenten. Ik heb er de motor voor en mindere weersomstandigheden schrikken me niet af. Al ben ik nog jong en besef ik dat ik nog veel moet leren. Voetjes op de grond, maar deze week pakken ze me sowieso niet meer af.”

“Meer dan een doorsnee renner”
“Jannik blijkt inderdaad een renner te zijn die van vele markten thuis is”, typeert ploegleider Rik Van Slycke de Duitser. “Hij kan tijdrijden, hij kan met een klein groepje naar de streep… Weer iemand die toch iets meer heeft dan een doorsnee renner. Zien of hij kan op termijn kan doorgroeien bij ons. Vandaag heeft hij wel al laten zien wat hij in zijn mars heeft.”

“De klassiekers? Toch even afwachten. In dat voorjaar start DQS als collectief. We hebben veel renners voor het voorjaar. We moeten nog zien wat daarvan komt”, wil ook Van Slycke dit nieuwe talent voorlopig met de voeten op de grond houden.

 
27 Reacties
Sorteer op:
21 september 2019
"Ik droom van de vijf monumenten. Ik heb er de motor voor" Soooow doe effe rustig jong.
  21 september 2019
  Zijn woord stelt niet zoveel voor, zoals blijkt.
  21 september 2019
  Lekker Nederlandse reactie dit
  21 september 2019
  Klopt ja. Hij had er de motor voor.
  22 september 2019
  @nickdt kostelijke opmerking!
21 september 2019
Steimle wordt een grote
21 september 2019
Fijne vent...
21 september 2019
Past goed bij de hyenas van Lefevere.
21 september 2019
Hij had nog niets getekend en er komt een beter voorstel. Welkom in de sportwereld, Philip. Als je 100 renners deze keuze voorlegt, dan kiezen er 101 voor DQS.
  22 september 2019
  99, want Mathieu van der Poel rijdt gewoon voor Corendon-Circus.
21 september 2019
Ik weet niet helemaal zeker of de positie van Lefevere in de situaties met Bennett respectievelijk Steimle goed matcht met zijn standpunt inzake de situatie Van Aert vs Nuyens.
  22 september 2019
  Een beetje hypocrisie is hem niet vreemd.
  22 september 2019
  In tegendeel.
21 september 2019
Niets getekend. En je kunt van gedachten veranderen door voortschrijdend inzicht of ja, door een interessanter aanbod. Best te begrijpen. Ook wat betreft Corendon hoor. Natuurlijk mogen ze teleurgesteld zijn.
21 september 2019
Ik begrijp best dat hij liever naar DQS gaat, maar waarom doet hij het voorkomen alsof hij tot een week geleden geen uitzicht had op een profbestaan terwijl er blijkbaar al een tijdje een contract van CC op hem lag te wachten?
21 september 2019
Wat ik niet zo goed snap: Als je afspreekt om voor CC te rijden maar nog wel een stageperiode bij DQS af te werken, wat heeft DQS er dan aan? Laat je normaal niet renners stage lopen, zodat je hen eventueel een contract kunt geven?
  21 september 2019
  Veel ploegen laten renners stage lopen als goedkope pelotonvulling voor de koersen vanaf augustus.
21 september 2019
Hij maakt iig de juiste keuze want bij QS krijgen alle renners hun kansen waar het bij Corendon allemaal oewallah vann derr Poehoehoel is.
  22 september 2019
  Onzin, Van der Poel rijdt maar een fractie van de wedstrijden waar Corendon aan de start staat dus hij zou meer dan genoeg mogelijkheden krijgen om voor eigen kans te gaan.
22 september 2019
Nu weet ik niet helemaal zeker of pro continentaal dezelfde representation voorwaarden heeft dan Word Tour, maar zo ja is het mondeling woord van de Duitser via zijn Rider’s agent per mail bekrachtigd. Het breken van deze toezegging zou via arbitrage toch geldend kunnen zijn. In het contract van de UCI staat volgens mij namelijk dat renners, zelf verklaard zich niet al gebonden hebben aan een andere ploeg. En als Roodhooft getuige heeft van het woord van de Duitser en schriftelijk toezegging heeft van de Agent zou het uiteindelijk wel eens pech voor PetLev worden. Niet dat je dan een prettige situatie krijgt... Trouwens is het mondeling toezeggen en later tekenen tamelijk gemeengoed is het wielrennen. Met die achterliggende gedachte moet de Duitser wel een heel goede prof worden om bij einde contract een serieus genomen worden door ploegen.
  22 september 2019
  Roodhooft lijkt er geen zaak van te maken en dat doet hij vast niet uit liefdadigheid.
22 september 2019
Hij is 23 al...tegenwoordig is dat stokoud om nog prof te worden....
22 september 2019
Dat is hun eigen dommigheid. Of gelijk laten tekenen en je risico lopen met een renner die misschien minder is dan gehoopt of wachten en het risico nemen dat er voor de renner iets beters langskomt. Zelfde geldt voor Steimle; heeft gegokt, niet aangedrongen om direct een contract te tekenen en zijn opties open gehouden. Als ie van de week van z'n fiets was gekletterd en ernstig had moeten revalideren, of nog een maand lang kleurloos dnf's aan elkaar had geregen, dan hadden de gebroeders Roodhooft waarschijnlijk ook hun woord niet gehouden. En dan hoor je er niks van.
22 september 2019
DQS en Jumbo hebben een leger advocaten nodig om renners met getekende contracten en voorakkoorden weg te halen bij andere ploegen. Het rijtje wordt lang: Van Aert, Dumoulin, Bennet, Steimle,...
23 september 2019
"Als ie van de week van z’n fiets was gekletterd en ernstig had moeten revalideren, of nog een maand lang kleurloos dnf’s aan elkaar had geregen, dan hadden de gebroeders Roodhooft waarschijnlijk ook hun woord niet gehouden. En dan hoor je er niks van." Mwa, dat is een aanname. Misschien kan je een voorbeeld noemen waar een wielerploeg ondanks een mondelinge overeenkomst een renner niet heeft aangetrokken wegens blessureleed of een dip in vorm?

Reacties zijn gesloten.