Jan Ullrich: “Ik geloof dat het wielrennen schoner is”

Jan Ullrich: “Ik geloof dat het wielrennen schoner is”

foto: Sirotti

woensdag 26 juli 2017 om 17:13

Jan Ullrich denkt dat de dopingproblematiek in het wielrennen fors is teruggedrongen. De winnaar van de Tour de France in 1997 doet die uitspraak in een interview met het Duitse BILD. “De zwarte periode in het wielrennen is voorbij”, zegt de inmiddels 43-jarige Duitser.

Ullrich, die het jammer vindt dat Marcel Kittel niet in een Duits team rijdt, gelooft in de nieuwe lichting. “Ik hoop dat de jonge renners geleerd hebben van onze fouten. Ik geloof daar echt in en ik ga uit van de onschuld van de renners”, aldus de Duitser. Onlangs kwam hij nog in het nieuws toen de ASO besloot om hem niet uit te nodigen voor de Tour-start in Düsseldorf. Ullrich zelf bekende in juni 2013 jarenlang doping te hebben gebruikt.

Dit artikel delen:

20 Reacties

Dumoulist 26 juli 2017 om 17:27

Dat geloof ik ook. Alleen wordt het wielrennen er niet leuker op.

Jack Russell 26 juli 2017 om 17:40

Het wielrennen wordt nu een propere manier gereden maar de sport gaat nooit proper worden.

Wheely 26 juli 2017 om 17:40

Ullrich bleek uiteindelijk toch wel welkom te zijn bij de start?

KnightBiker 26 juli 2017 om 17:43

Gelijk heeft hij, zelfs als het niet zo is. Als je overal bedrog achter wilt zien heb je gewoon geen leven meer..

ah-ja 26 juli 2017 om 17:44

Oortjes eruit!! Veiligheidissues?? Ik stel dan voor dat er oortjes zijn waaruit veiligheids directieven gegeven worden door de organisatie, plus bijvoorbeeld samenstellingen kopgroep en tijdsverschillen. Communicatie renners ploegleiding wordt afgeschaf. Verder worden metertjes op de fiets niet verboden, maar terug heel basis. Geen zicht meer op wattages, hartslag, kadans, etc. Logische en redelijke ingrepen, ten goede van de sport en iedereen. Of zijn er contra’s? Zoja de welke? Anders mogen ze zich van mij weer helemaal volspuiten.

Kraanwater 26 juli 2017 om 18:19

Ullrich gaf inderdaad zelf aan dat die wel welkom was

Kingstown 26 juli 2017 om 18:34

Ik denk dat Jan gelijk heeft. En Dumoulist eveneens. Toevallig net een discussie over gehad op ons privé forum met een vergelijkbare stelling en de meesten lijken dat in grote lijnen idd ook zo te ervaren.

jooprioolpijp 26 juli 2017 om 19:09

De vraag is of der Jan meer info heeft dan wij gewone stervelingen. Anders toch een beetje non-nieuws. Verder eens met KnightBiker. Daarentegen niet eens met Dumoulist, een van de gevolgen van doping is (volgens mij) dat pakkers nauwelijks slechte dagen hadden, en da’s tamelijk saai – althans in mijn perceptie is de kans dat elke renner een jour sans kan hebben een deel van de charme en spanning van een grote ronde.

Kelder is de Man 26 juli 2017 om 19:16

edit redactie: ontopic svp

Mwielerfan 26 juli 2017 om 20:56

@joop dat is juist wat het saai maakt. Dat de grote wedstrijden beslist worden door slechte dagen en erdoor zakken ipv demarrage en iedereen eraf rijden

Pietertje2 26 juli 2017 om 21:07

@Mwielerfan

Voor degene die zijn opgegroeid met het “oude” wielrennen zal het inderdaad minder spectaculair zijn.

Ik vraag me wel af hoe de mensen die pas wielrennen volgen deze periode beleven want die zijn niet bekend met de onuitputtelijke krachten van de renners.

Kelder is de Man 26 juli 2017 om 21:23

Ik wil on topic blijven wf.. het was een vraag.. ik vroeg me gewoon af wat het privé forum inhoudt..

jan jansen 26 juli 2017 om 21:50

Wat is er nou mooier dan dat onze helden stijf van de dope en met gevaar voor eigen leven strijden totdat ze erbij neer vallen, ipv wachten op een slechte dag van een concurrent.

koningg1 26 juli 2017 om 22:17

Ik vraag mij toch af waarom het gemiddelde in wedstrijden niet lager zijn dan in het dopingtijdperk?

SprintMaster 26 juli 2017 om 22:22

@koningg1: beter materiaal?

Polleke 26 juli 2017 om 22:26

Dat zou dan weer aan het materiaal en de kleding liggen

Pierre92 27 juli 2017 om 00:03

@koningg1

De gemiddeldes zijn wel degelijk lager, vooral bergop. In de tijdrit zijn de gemiddeldes ongeveer gelijk gebleven door de gigantische technologische vooruitgang. En pieksnelheden in de sprints zijn met Epo niet of nauwelijks te beïnvloeden. Wel met steroïden natuurlijk, maar zelfs de sprinters in het wegwielrennen mogen niet te bulky worden, want dan halen ze de streep niet eens, vandaar.

Maar of het wielrennen echt schoon is? Nee, dat zal het nooit worden. Middeltjes als ITPP, Gas6, schildklierhormonen om af te vallen etc. geen mens vindingrijker dan een wielerprof op jacht naar winst.

vanSpringel 27 juli 2017 om 06:00

Der Jan bedoelt natuurlijk ‘minder vuil’.
Schoon, schoner, schoonst !
Zo schoon was het in zijn tijd niet.

Thailand 27 juli 2017 om 11:39

Ja, dat is een beetje een open deur. Wielrennen zal inderdaad schoner zijn, of zo als ze bij de NOS zeggen, de menselijke maat is terug.
Overigens is er natuurlijk een verschil in iemand uitnodigen en iemand een centrale rol geven in de festiviteiten. Wat mij betreft had Jan een belangrijke rol moeten hebben bij de start.

Vlinder 27 juli 2017 om 17:31

@Pietertje2: Ik kan alleen voor mezelf spreken uiteraard maar ik ben iemand die het wielrennen nu zo’n 3 jaar volgt, dus de ‘oude tijd’ niet goed kent. Ik vind het juist indrukwekkend wat de renners en rensters presteren, en ‘erdoor heen zakken’ hoort daar helemaal bij. Prachtig en soms hartverscheurend is het gevecht daarmee. Letterlijk en figuurlijk vallen en opstaan, het fysieke en mentale aspect ervan vind ik razend interessant. Ik begrijp totaal niet waarom een aantal mensen hier het mooi of mooier vinden dat renners en rensters koersen op doping. Maar misschien was het sarcastisch bedoelt, dat hoop ik maar. Dopinggebruik vind ik echt niet oké. Al zal geen enkele sport helemaal schoon zijn of worden. Al de gezondheidsrisico’s, verslavingsgevaar, het onder druk staan om toch te gebruiken…. ik begrijp niet wat men daar mooi aan kan vinden. Ik gun de renners en rensters een beter topsportleven en niet de dopingellende van weleer.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair