Jan Raas doorbreekt stilzwijgen in boek ‘De Raboploeg’
foto: Cor Vos
dinsdag 22 juni 2021 om 11:36

Jan Raas doorbreekt stilzwijgen in boek ‘De Raboploeg’

De Zeeuwse wielerlegende Jan Raas zwijgt al achttien jaar over zijn breuk met de Rabobank, maar in het woensdag te verschijnen boek ‘De Raboploeg’ doorbreekt de klassiekerkoning zijn stilzwijgen. Journalist Maarten Kolsloot sprak voor het boek met Raas en meer dan 270 betrokkenen.

Kolsloot sprak 2,5 uur met de 68-jarige ex-ploegbaas. Raas vertelt over het transferbeleid van zijn team, de moeizame samenwerking met de Rabobank, zijn kennis over dopinggebruik in het peloton en over de tegenvallende sportieve prestaties van zijn ploeg. Ook vertelt hij over zijn visie op de transfer van Michael Rasmussen, de Deense geletruidrager die tegen de wens van de ploegbaas naar Rabobank kwam en wiens komst de donkerste dagen van de Raboploeg inluidden.

Wanneer wist de ploegbaas eigenlijk dat in het peloton epo werd gebruikt? “Het jaartal weet ik even niet meer,” zegt Raas, “Maar het was op het moment dat renners naar Milaan-San Remo gingen zonder een voorbereidingskoers te rijden en vervolgens vooraan reden.” Hij gooit zijn handen omhoog. “Hé, in sprookjes heb ik nooit geloofd.” In het boek is natuurlijk aandacht voor de breuk tussen Raas en de Rabobank, de bemoeizucht van de bank en het gekonkel achter de schermen.

Nieuw archiefmateriaal
In ‘De Raboploeg’ komt de periode tussen de zomer van 1995 en het najaar van 2012 aan bod. De jaren dat Rabobank met een profploeg in het peloton reed. In acht hoofdstukken wordt stilgestaan bij de oprichtingsfase, de eerste dopingaffaire, de klassieke successen van het team, de opleidingsploeg, de rol van de sponsor in het Nederlandse wielrennen en natuurlijk de dramatische jaren 2007 (Rasmussen uit de Tour) en 2012 (opheffing Raboploeg).

Uit nog niet eerder geopenbaard archiefmateriaal blijkt hoe de bank zich inzette voor diverse grote ronden in ons land. Verder werpen interne documenten nieuw licht op de afgeketste transfers van renners als Erik Zabel en Lance Armstrong. Ook blijkt dat diverse renners van de opleidingsploeg kampten met eetstoornissen. Het boek toont ook aan dat na de Tour van 2007 een nog niet eerder bekende klokkenluider opstond binnen de ploeg.


De Raboploeg, het nieuwe boek van Maarten KolslootIn de onthullende en diepgravende biografie De Raboploeg duikt Maarten Kolsloot in de geschiedenis van het veelbesproken team. Aan de hand van interviews met 200 betrokkenen en duizenden nieuwe documenten wordt een veelomvattend en in diverse opzichten nieuw beeld geschetst van de ploeg die tussen 1996 en 2012 successen boekte. Het boek verschijnt woensdag bij uitgeverij Inside en is hier te bestellen.

RIDE Magazine
61 Reacties
Sorteer op:
22 juni 2021 11:39
Hier heb ik zin in.
22 juni 2021 11:39
Heel benieuwd, ik ga 'm meteen halen
22 juni 2021 11:43
Tja, iemand die denkt dat het om ‘voorbereidingskoersen’ draait projecteert ook gewoon z’n eigen generatie op een generatie later. 1 gesprek met Raas lijkt me weinig voor een heel boek, maar bij deze man misschien het maximaal haalbare.
  22 juni 2021 12:07
  Quote:
  Journalist Maarten Kolsloot sprak voor het boek met Raas en meer dan 270 betrokkenen.

  Dit is niet zo'n heel moeilijke zin toch?
  22 juni 2021 15:29
  @Ronellenfitsch: een sprookje blijft een sprookje. Of je het wielrennen anno 2021 nog moet beoordelen aan de hand van het referentiekader van 1985 weet ik niet helemaal zeker, Maar midden jaren '90 was dat uiteraard helemaal niet zo gek.
  De expertise van Raas in zijn metier staat volgens mij als een paal boven water.
  23 juni 2021 18:54
  of hij heeft gelijk en binnen een jaar of 20 kijken we lachend op onszelf terug, omdat we toen echt geloofden dat iemand een paar weken op een hoge berg kon gaan zitten om dan zonder kilometers even de tour te komen winnen
22 juni 2021 11:51
Heel benieuwd, wat was ik naar de klote toen ik in de avond hoorde dat rasmussen naar huis moest..
  22 juni 2021 11:54
  Toen was Raas al een tijdje uit dienst bij Rabobank, veel inside informatie gaat hij je niet geven. Wachten op de biografie van Breukink …
  22 juni 2021 13:05
  Tja, ik snap het gevoel wel, maar we wisten toch allemaal wel beter eigenlijk? Rasmussen was als lichtgewicht klimmer dingen aan het doen die fysiek niet konden en had ook niet de Superman kwaliteit die je bij Lance Armstrong en consorten nog logisch kon vinden.
  22 juni 2021 15:31
  @Glorious: '... en wat waren we tot die tijd afschuwelijk voorgelogen door iedereen die met die ploeg te maken had en door alles en iedereen in en om het professionele wielrennen'.
22 juni 2021 11:54
2,5 uur praten met Jan moet wel een record zijn. Ga het boek zeker aanschaffen. De periode Rabobank kende veel dieptepunten maar de bank heeft met haar genereuze sponsoring ook zeer veel betekend voor het wielrennen in Nederland.
  22 juni 2021 12:40
  De ploeg heeft veel positieve invloed maar ook negatieve. Ze heeft eenzijdig tijdrijders en klimmers opgeleid maar geen sprinters en klassieke renners. Waardoor Nederland een aantal goede ronderenners telde en nog steeds telt, maar lange tijd geen sprinters en heel weinig klassieke renners.
  22 juni 2021 13:41
  @platteprijs
  Eens, maar dat is dan ook volgens mij een reden achter de breuk met Raas al biedt het boek misschien een andere invalshoek. De wens om de Tour te winnen en ook de prioriteit bij het opleiden van Nederlandse ronderenners kwam echt bij de bank vandaan. Ook bij de media leeft het AK veel meer dan de klassiekers. Het verschil met Vlaanderen waar juist de nadruk tot voor kort lag bij de klassieke renner.
  22 juni 2021 13:56
  Genereus? Peanuts wat er aan bedragen voor wielersponsorsing rond gaat. Er zijn zo enkele voetballers die alle UWT kunnen opkopen.
22 juni 2021 12:08
Dat wordt smullen!
22 juni 2021 12:18
'Het boek toont ook aan dat na de Tour van 2007 een nog niet eerder bekende klokkenluider opstond binnen de ploeg'

Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
22 juni 2021 12:21
Mwah, eerst zien. Ervaring leert dat dit soort boeken vaak in een paar zinnen samen te vatten is. Welk nieuws verwachten we dat onze blik op die periode nog wezenlijk zou kunnen veranderen? De vraag is eerder, wat hebben we geleerd en wat gebeurt er nu? Maar da's een ander thema.
22 juni 2021 12:39
Is eigenlijk ongelooflijk hoeveel pech de Rabobank heeft gehad. In 1995 met goede bedoelingen in het wielrennen gestapt terwijl net 2 jaar daarvoor ene heer Conconi de hele sportwereld op zijn kop zou zetten. In 1993 begon deze man bij de welbekende ploeg Carrera renners zoals Stephen Roche, Claudio Chiappucci, Guido Bontempi en Rolf Sørensen te prepareren met het thans bekende middel EPO. In 1994 werd dit uitgebreid met de ploeg Gewiss (met bekendste voorbeeld de 1-2-3 in de Waalse Pijl).

En we zijn bekend met wat er daarna allemaal heeft afgespeeld en wat tot een gitzwarte bladzijde in het wielrennen heeft geleid. Helaas voor Rabobank loopt die periode bijna synchroon met hun aanwezigheid in het peloton.
  22 juni 2021 13:55
  Inderdaad wrang als je het in die context ziet.
  Boogerd omschreef dit ook als een totale ‘umwertung aller werte’ (maar dan op z’n hagenees).
  Van een paar renners die binnen één seizoen van anonieme opvulling tot tempobeul transformeerden, naar een compleet peloton wat één seizoen later als een stel dolle stieren rondreed.
  Het moet voor types zoals Raas immens frustrerend zijn geweest wel de (financiële)middelen te hebben een hechte structuur vanaf de jeugd op te bouwen, maar dat ploegen met een ander soort (lees doping)structuur de prijzen pakten.
  22 juni 2021 14:05
  Ok, de bank is geen NV, maar als coöperatie toch echt gericht op bikkelhard geld verdienen. Iig, geen instelling die al jaar en dag indertijd de wielerwereld een warm hart toe droeg.
  'Met goede bedoelingen', is dan gewoon bedoeld reclame te maken en alles wat dat genereert.
  22 juni 2021 14:43
  @Pietspeed

  En toch had de boerenleenbank wel degelijk nobele intenties naast de Nederlandse wielrennerij enkel als reclamebord te laten fungeren.
  Het jeugdplan was jarenlang een mondiaal begrip en blauwdruk voor vele ploegen die ook een jeugdopleiding wilden opstarten. Dat had Rabobank uit financieel/commercieel oogpunt ook net zo makkelijk kunnen laten want het jeugdwielrennen genereert slechts zeer specifieke en minimale publieke aandacht.
  Raas was één van de hoofdontwerpers van dit plan en voor hem moet het dan ook des te frustrerender zijn geweest dat zijn idealen over opbouw vanaf de jeugd door de EPO ploegen werd overschaduwd. Riis blijft nog wel het schoolvoorbeeld van een zeer middelmatig renner die binnen korte termijn werd geprepareerd tot een winnaar. Daar valt zelfs met de beste jeugdopleiding ter wereld niet tegen te concurreren.
  22 juni 2021 18:21
  Ja joh zoveel 'pech' dat die lieve fijne onschuldige cooperatieve Rabobank toch heeft gehad. De Rabobank mag dan zogenaamd cooperatief zijn maar het is gewoon 1 van de grootste banken op deze aardbol. Niet de grootste 5 of 10 maar daar vlak onder. Een bank heeft maar 1 doel, winst maken en risico's uitsluiten en dan moeten wij geloven dat de bank niet wist wat de risico's waren toen ze met Rasmussen in zee gingen en ook andere renners mee gingen in de vaart der epo. Bankiers zijn niet zo onschuldig als de marketing en pr afdeling van de bank ons wil doen laten geloven. Mijn ouwe heer zei altijd, bankiers dat zijn geinstitutionaliseerde en gelegaliseerde boeven en des te ouder je wordt des te meer je er achter komt dat je ouwe heer op sommige dingen een hele goede kijk had.
  22 juni 2021 18:43
  Kleine jongen
  Als jij dan later groot bent
  Dan is je vader er misschien niet meer
  Vertel dan aan je eigen kinderen
  De wijze lessen van je oude heer
  23 juni 2021 19:45
  @S.t.b
  Als een bank of op winst gerichte instellingen, zoals bedrijven in alle vormen van juridische jasjes en zelfs stichtingen (mogen alleen de winst niet uitkeren), investeren doen ze dat dus in de regel voor commerciële doelen, aandeelhouders, dga's, fondsen ed. Daar hoort dan een verkoop, marketingstrategie bij. Nobel klinkt dan meer in de zin van sociaal of maatschappelijk. En dan is de associatie dat we met een nobele bank van doen hebben, snel getrokken. Misschien maar ns zoeken naar schandalen in de bankwereld? Liborrente...?
  Het plan van Raas was misschien nobel, alleen kwam hij van een koude kermis thuis.
22 juni 2021 12:43
2,5 uur praten met Raas is niets zeggend. Tenminste als Jan zwijgt. Jan liet altijd de benen spreken in het verleden
  22 juni 2021 12:55
  Dus volgens jou heeft Kolsloot die 2,5 uur volgepraat terwijl Raas zijn standen stijf op elkaar heeft gehouden.
  22 juni 2021 12:56
  En als je aan zijn gezin kwam liet hij de hamer spreken. Sinds dat akkefietje kan Raas niet meer kapot bij mij.
22 juni 2021 13:27
Ondertussen denk ik aan die andere spraakwaterval uit Pamplona. De man die tijdens de gitzwarte jaren van de EPO opkomst het merendeel van zijn successen boekte en tenslotte werd vernederd door een fietsend proefkonijn. De man wiens zoon zelfs door buitenstaanders moest worden ingelicht dat zijn papa 5x de Tour won. Wat hoop ik dat die man ooit nog eens zijn ‘van de hoed en de rand’ zal verklappen.
  22 juni 2021 16:17
  Inderdaad, dat gevoel heb ik ook. Als ik van 1 oud-renner alles zou willen weten, dan is het wel Indurain. Ex aequo met Cancellara misschien.
  22 juni 2021 17:28
  Van mij mag ie lekker blijven zwijgen, wat schieten we er mee op?
  22 juni 2021 18:16
  Omdat ik juist de persoon Indurain totaal niet het type voor excessief dopinggebruik vind. Hij zat er wellicht wel aan, maar niet zo buitenproportioneel als zijn concurrenten en navolgers.
  De man beperkte zijn verlies in de bergen, en ging genadeloos tekeer in de TT’s. En met de gemiddelde tijdrit afstanden van die tijd kon je als specialist minuten pakken. Enerverend was het niet, maar het zag er allemaal een stuk vanzelfsprekender uit dan alle gabbers die de daaropvolgende 15 jaar naar het geel stuiterden.
  Hoef echt geen bekentenis van Indurain te horen, gewoon zijn (waarschijnlijk erg beknopte) mening.
22 juni 2021 13:55
Verrotte wereld
De wielerwereld is rot tot op het hoogste niveau en verziekt door hebzucht.

Stelt Rabobank directeur Bert Bruggnink ( AD 20-10 2012 ).

Welke andere wereld is er ook al weer rot tot op het hoogste niveau en verziekt.

Door hebzucht, zo erg dat er een bijna een wereldwijde CRISIS is ontstaan ????

Juist, het BANKWEZEN
  22 juni 2021 14:07
  Het BANKWEZEN! Prachtig woord is dat toch. Pas op voor het bankwezen met zijn stinkende bek en zijn scherpe klauwen, hij verschuilt zich onder je bank en slaat toe wanneer je wegdommelt tijdens de Tour...
  22 juni 2021 14:22
  Moedig om het zo te formuleren, maar laat dat woordje bijna maar weg :-)
  22 juni 2021 15:34
  Haha wheely das een goeie
22 juni 2021 14:02
Gaat Raas nu ook aanschuiven bij Genee om het boek te promoten. Vet !
  22 juni 2021 14:18
  Ik denk dat Raas dat never nooit gaat doen. Die kan niet tegen dat pedante en irritante van Genee. Dan moet hij namelijk met de billen bloot en wordt hij ook nog eens uitgelachen. Er zijn maar weinig mensen die daar dan ontspannen gaan zitten.
22 juni 2021 14:09
Benieuwd welke steen boven komt, en hoeveel er daardoor gaan rollen. Of maw de beerput weer ns open gaat. Jan Raas was en is niet zomaar iemand. Deze pensionaris voelt zich misschien nu enigszins bevrijdt om hardop te zeggen wat voor velen een publiek geheim is.
22 juni 2021 14:11
Het is de schuld van de Rabobank.
22 juni 2021 14:18
De zwijgzame boze zeeuw wordt opeens een ‘open boek’ . Zijn de centjes op? Het mooie was juist dat deze man nooit een woord gezegd heeft en zich terugtrok uit de wielerwereld, een ex toprenner , keiharde ploegbaas . Hier wordt een man van de mythe ontdaan…. Ik vind het persoonlijk jammer
  22 juni 2021 14:25
  Precies… nog een keer langs de kassa, een echte vent had op hetzelfde moment moeten opstaan en niet 20 jaar later… weg respect…
  22 juni 2021 15:05
  Jan Raas doorbreekt het Grote Stilzwijgen: ‘Rabobank wilde steeds meer, dat hebben ze gemerkt’

  https://www.ad.nl/wielrennen/jan-raas-doorbreekt-het-grote-stilzwijgen-rabobank-wilde-steeds-meer-dat-hebben-ze-gemerkt~ab7e3b28/
  Hier een Premium voorpublicatie uit het AD van vandaag. Wat ikzelf al jaren vermoedde,
  en wat een bekende werkwijze is van grote bedrijven,heeft Raas een afkoopsom ontvangen met als voorwaarde een zwijgplicht. Zo is het volgens mij ook gegaan met Thomas Dekker. Die heeft wel een boek gepubliceerd maar hield iedereen buiten schot. Want de rode draad bij alle dopinggevallen uit de jaren 90,00 en 10 was dat vrijwel elke renner op eigen houtje had gehandeld (natuurlijk wist de ploeg en de ploegleider van niets..),het alleen in zijn laatste jaar had gedaan(yeah right) en voor de rest toelieten dat ze geslachtofferd werden. Of ze werden doodleuk opgenomen in een andere (doping)ploeg. De afkoopsom van Raas en Dekker had natuurlijk met het dopingsysteem binnen de ploeg te maken. En laten we wel wezen: vrijwel de gehele wielertop zat vol gas aan de EPO, testosteron, groeihormonen enz. Ook de ploegen van Cees Priem, ook de italiaanse ploegen, de ploegen waar Armstrong heeft gereden en ook de ploegen van Lefevere. Deze laatste ploegleider ontkent net als alle andere ploegleiders glashard over die periode maar is compleet ongeloofwaardig. Wat natuurlijk wel vreemd is,is dat Lance Armstrong zijn overwinningen in de Tour zijn afgepakt terwijl hordes andere renners hun overwinningen mogen behouden. Laat Armstrong dan ook zijn zeges houden. Één van de weinige renners waar vele volgers en fans hun hand voor in het vuur durven steken is Edwig van Hooijdonck. Het talent en de klasse droop er vanaf maar was op 25 jarige leeftijd van topper tot pelotonvulling gedegradeerd door types als Museeuw, Bartoli enz. Daarmee is hij een slachtoffer van het dopinggebruik in die tijd.
  22 juni 2021 16:20
  @Reiger: Armstrong en Bruyneel deden méér dan alleen EPO gebruiken. Zij hadden een heel systeem met omkoping en intimidatie ontwikkeld, als een maffiafamilie. Daarom wordt het hen zwaarder aangerekend dan de rest van het peloton, dat nagenoeg geheel ook uit gebruikers bestond. Op een enkele witte raaf als Edwig na.
  22 juni 2021 16:46
  @maenhout ja dat klopt. Dat deden ze zeker. Maar zwijggeld betalen is toch ook een soort omkoping? En dat gebeurde volgens mij ook bij alle ploegen waar dopinggebruik gemeengoed was. Anders hadden toch veel meer renners hun mond open gedaan?
  Veel renners willen ook na hun carrière een baantje in de wielerwereld en zijn dus afhankelijk van dezelfde ploegleiders die hen voor de bus hebben gegooid. Ook dat is een soort chantage op termijn.
  22 juni 2021 17:14
  @ Reiger..
  Wat moet het een diep cynische bedoening in die jaren zijn geweest. Ik keek er geen minuut minder wielrennen om, maar 99,9% van de informatiebronnen hielden zich dan ook bijzonder afzijdig van enige kritische verslaggeving.
  De “Doorlopen mensen, hier is niets aan de hand” houding van de media was feitelijk net zo schrijnend als het grootschalige dopinggebruik.
  Een grove misstap waar werkelijk geen enkele wielerjournalist van destijds zich ooit voor heeft hoeven te verantwoorden. Die enkele roepende in de woestijn probeerden ze eerder vakkundig de nek om te draaien, zoals het peloton dat met de omerta schenders deed. Pas toen Willy bij de Belgisch-Franse grens werd aangehouden met een complete doping apotheek kwam er iets wat leek op een kentering, maar enkele jaren later was de journalistiek tijdens de ‘Armstrong doctrine’ gewoon weer terug bij af.
  Kan me Raas zijn uiterste terughoudendheid richting alles wat riekt naar ‘de pers’ dan ook wel goed voorstellen.
  22 juni 2021 17:27
  @S.t.B. Daar heb je ook een punt ja. De journalisten in die jaren waren altijd dolblij met een scoop. En in bijna 10 jaar tijd geen enkel geruchtje dat een nader onderzoek waard was? De pers is er niet alleen om mee te juichen bij succes. Ze zijn ook verplicht om misstanden aan de kaak te stellen. Mart Smeets was wereldkampioen kontkruipen bij Armstrong en was compleet verblind. “Ik had geen bewijs” was het excuus. Van de Vlaamse pers kan ik ook geen kritische noot vinden wanneer Mapei weer eens met 3 man op het podium stond na Parijs-Roubaix. Gewiss wordt nog steeds verketterd door die Waalse Pijl in 1994 maar 3 keer in 4 jaar tijd het complete podium bezetten in de koninginneklassieker ruikt niet naar een smeulend kruidvat?
  22 juni 2021 17:45
  @Reiger
  Gewiss was inderdaad de ideale zondebok voor de pers. Door die ploeg met terugwerkende kracht als het ultieme kwaad aan te wijzen omzeilen ze heel gewiekst de confrontatie met de Mapei kliek, die tot op heden nog erg machtig in de wielerwereld is. Zo kunnen ze toch nog met opgeheven hoofd vooraan in de kerk zitten.. Want zie.. Wij stellen wel degelijk misstanden aan de kaak. Beetje behoorlijk na dato, maar toch reuze dapper van ons.
  22 juni 2021 18:11
  S.t.B. Maar de hypocrisie gaat gewoon door. Bij extra time koers worden Michael Boogerd en Johan Museeuw geweerd vanwege dopinggebruik. Terwijl vooral Boogerd veel zinnige dingen zegt en verbaal sterk is. Eddy Merckx, Adrie van der Poel en Patrick Lefevere schuiven geregeld wél aan tafel. En van mij mogen ze hoor maar maak dan als omroep niet zo’n nepstatement om dan maar een paar ex-renners te slachtofferen om maar weer de dominee te kunnen uithangen. “Kijk ons eens een moreel besef hebben.”
  22 juni 2021 18:45
  @Reiger
  Lefevre en Merckx zijn domweg te machtig. Boven de wet staan ze nog net niet in België, maar me dunkt dat het werken als journalist je een stuk minder aangenaam wordt gemaakt zodra je die twee tegen je hebt.
  Feitelijk precies dezelfde wurggreep die Armstrong bij de pers toepaste. Zoals water altijd het laagste punt opzoekt hebben zij een neusje voor de zwakke plekken en hypocrisie van de wielerpers. Combineer dat gewiekste met een flinke dosis narcisme en we kunnen nog jarenlang ‘genieten’ van deze heren.
22 juni 2021 14:24
Het schijnt dat hij ontslagen werd bij de Rabobank omdat hij te veel dronk. Raas ontkent dat echter en suggereert dat men van hem af wilde en een stok zocht om hem te slaan. Waar of niet waar, het was wellicht verstandiger als hij het bij Bückler had gehouden.
  22 juni 2021 17:01
  De verhalen over zijn drankgebruik deden wel de ronde toen in het wereldje, maar het boek koppelt dit nu aan de overval op zijn vrouw,zoon en een vriend van zijn zoon en later toen hij thuiskwam werd hij ook gegijzeld en bedreigd.

  Het lijkt er op dat vanaf het vertrek van Wijffels de relatie met de bank verzuurde en dat daarna een proces ontstond van dossiervorming tot ze hem aan de kant konden schuiven. Niet netjes maar Jan was zelf ook op dat moment niet van onbesproken gedrag en beschouwde de geldschieter als een pinautomaat die verder zich nergens mee moest bemoeien. Dat ging hoe dan ook verkeerd aflopen.
  22 juni 2021 17:38
  Jan Raas was als renner een winnaar. Was betrouwbaar wanneer er een akkoordje werd gemaakt onder de wedstrijd maar was nooit een diplomaat. Wanneer je diezelfde werkwijze hanteert bij een groot bedrijf zul je vroeg of laat afgestraft worden. Net wat Murcia zegt wordt er een dossier aangemaakt en die dikt lekker aan totdat er genoeg is om iemand te lozen. Met afscheidspremie zodat er geen stront aan de knikker komt via de pers.
  23 juni 2021 20:25
  Jan Raas is uiteraard niet ontslagen anders was hij wel uit de school geklapt.

  https://www.trouw.nl/nieuws/raborenners-verrast-door-vertrek-raas~b8236c21/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

  Het grappige is nu hoe Jan Raas die afkoopsom van zijn kennelijk tot 2005 doorlopende contract heeft ontvangen. En welke bedingen/ voorwaarden in de beëindigingsovereenkomst stonden. Ontvangt hij het bedrag eenmalig, zegt de belastingdienst, kassa!!
  Misschien is hij nog een tijd op 'papier in dienst' geweest, en ontving hij tot aan pensioenleeftijd loon + een ontslagvergoeding oid. Nu bankiert hij misschien elders:-)
22 juni 2021 14:36
Wanneer wist de ploegbaas eigenlijk dat in het peloton epo werd gebruikt? “Het jaartal weet ik even niet meer,” zegt Raas, “Maar het was op het moment dat renners naar Milaan-San Remo gingen zonder een voorbereidingskoers te rijden en vervolgens vooraan reden.”

Davide Cassani 1993, zie https://www.procyclingstats.com/rider/davide-cassani/1993

Ben dit eens na gegaan, maar de meeste renners reden wel wat voorbereidende koersen, vaak de Tirreno.
22 juni 2021 14:41
Ben benieuwd!!!
22 juni 2021 18:17
Wie zou de klokkenluider zijn? Ik denk Bram de Groot of Pieter Weening.

Kan ook zijn dat Boogerd de noodklok luidde dat hij juist meer doping moest hebben ...
  22 juni 2021 18:37
  Joost Posthuma zou ook heel goed kunnen. Schijnt nooit iets ingenomen te hebben.
  22 juni 2021 20:21
  Bram de Groot. Posthuma werd ook gelinkt aan Wenen.
23 juni 2021 13:28
Smullen. Raas is nooit veranderd. Dat houdt in: geen media, maar als hij spreekt spuugt hij vuur.
23 juni 2021 14:59
Ha, de jaarlijkse boekpresentatie vlak voor de Tour.
Volgt morgen de traditionele dopingonthulling, -beschuldiging, -politie-inval?

Reacties zijn gesloten.